Korisliigan puolivälieräennakko 2/2: KTP haastaa Vilppaan, Seagulls kotiedun turvin Kouvoja vastaan

Aaron Jones on toiminut Vilppaan dynamona molemmissa kenttäpäädyissä kärkipaikkaan päättyneen runkosarjan aikana.

Korisliigan kauden 2017/18 isoimmat pelit ovat käsillä, pudotuspelien alkaessa sunnuntaina. Runkosarjan ylivoimainen ykkösjoukkue Vilpas saa vastaansa aggressiivisesti puolustavan KTP:n, kun taas Seagulls lähtee kotiedun turvin ennakko-odotuksiltaan äärimmäisen tasaiseen ottelusarjaan Kouvoja vastaan.

Salon Vilppaan runkosarja kauden 2017/18 Korisliigassa ei ollut täydellinen, mutta hirveästi enempääkään salolaiskannattajat eivät varmasti uskaltaneet etukäteen toivoa. Neljän voiton marginaalilla otettu piikkipaikka sarjataulukossa ja tappioton saldo Salohallissa ovat asioita, joita Salossa ei ihan joka vuosi ole totuttu näkemään.

Sarjan laajimman materiaalin omaava Vilpas koki kuitenkin ikävän takaiskun viimeisessä runkosarjaottelussa, kun Teemu Rannikon kausi päättyi epäonniseen loukkaantumiseen. Vilppaan kannalta huojentava tekijä on se, että joukkue on kauden aikana jo tottunut pelaamaan ilman Rannikkoa useammankin ottelun pätkiä.

Vilppaan laaja materiaali on antanut päävalmentaja Joonas Iisalolle mahdollisuuden peluuttaa korkealla intensiteetillä pelaavaa koripalloa, jossa jokaisen vastustajan epäonnistuneen hyökkäyksen jälkeen peliväline siirtyy silmiä hivelevällä nopeudella toiseen kenttäpäätyyn. Vilpas olikin tilastojen valossa runkosarjan selkeä ykkösjoukkue niin puolustus-, kuin hyökkäyspäässä parkettia. Hyvin öljytty hyökkäyskoneisto pumppasi 94,9 pistettä ottelua kohden ja Salohallissa viikinkiryhmä pääsi likimain kolmenumeroiseen keskiarvoon (98,9).

Vitospaikalla rouhiva Aaron Jones on ollut läpi kauden salolaisten pelaamisen dynamo molemmissa kenttäpäädyissä. Kenties koko sarjan paras pelaaja operoi 16,1 pistettä, 11,0 levypalloa, 2,4 syöttöä, 2,0 torjuntaa ja 1,0 riistoa ottelua kohden, toimiessa puolen kentän hyökkäyksissä kansainvälisen tason palloskriini-uhkana rullaajan ominaisuudessa.

Puolen kentän hyökkäyksissä Vilppaan leipä ja voi onkin ollut palloskriinipelaaminen, Rannikon toimiessa tietysti tuon hyökkäysmallin maestrona. Rannikon takana Tobin Carberry (14,6/2,4 syöttöä), Jaylon Brown (14,3/3,8 syöttöä) ja Karkkilan lahja suomikorikselle, Aatu Kivimäki (5,6/1,8 syöttöä), ovat kuitenkin osoittaneet vähintäänkin riittävää taitoa manipuloida puolustusta haluamallaan tavalla Jonesin kanssa pelatuissa kahden miehen peleissä.

Vilppaan hyökkäyskoneisto ei kuitenkaan toimisi ilman sitä loputonta tulivoimaa, mitä Vilppaalta löytyy kolmen pisteen kaaren takaa.

 

Vilpas on joukkueena osunut kolmoset naruihin peräti 38,3% tarkkuudella läpi kauden, eikä se ole sattumaa. Mikko Koivisto (7,8, 3p 43,6%), Juho Nenonen (9,6, 3p 38%), Matias Ojala (7,5, 3p 36,8%), Javontae Hawkins (14,6, 3p 42%), Carberry (44,3%) ja Brown (36,7%) lyövät kaikki palloa sellaisella tahdilla keskelle keksintöä vaikka vähän haastettuinakin, että puolustukset joutuvat venymään aivan äärimmilleen jokaisessa palloskriinitilanteessa Jonesin tarjotessa uhkan korirenkaalle ja heittäjien odottaessa suu vaahdossa kaarella.

 

Puolivälieräsarjan kannalta mielenkiintoista on nähdä se, miten Vilpas lähtee käyttämään Javontae Hawkinsin tuomaa mahdollista etutilannetta korirenkaan lähellä. Periaatteessa kaaripelaajan ominaisuudessa kentällä viilettävä monipuolinen Hawkins on osoittanut läpi kauden kykyä operoida pelivälineen kanssa korirenkaan läheisyydessä ja on 196-senttisen ja 92-kiloisen vartensa kanssa kuitenkin hämäävän vahva jässikkä.

- Olemme valmistautuneet Kotkaa vastaan pelaamiseen jo hyvän tovin. Iso syy tähän on se, että KTP:lta löytyy erilaisia puolustusmuotoja erittäin aggressiivisista prässeistä paikkapuolustuksiin. Avain meidän kannaltamme on pitää huolta pallosta ja luoda erinomaisia heittopaikkoja, toteaa Vilpas-luotsi Joonas Iisalo.

- Tällä pystymme kontrolloimaan Kotkan erinomaisia yksilöitä avoimella kentällä. Odotettavissa on erittäin vauhdikas ottelusarja, jonka voittaa joukkue, joka pääsee paremmin pelaamaan vahvuuksillaan.

 

Altavastaajana ottelusarjaan lähtevä KTP on, kuten Iisalo totesi, perustanut kevään nousujohteisen vireensä nimenomaan puolustuspään suorittamiseen. Loputon aktiivisuuden ja aggressiivisuuden vyöry on saanut useat joukkueet ongelmiin ja KTP ennättikin maaliskuussa kaatamaan mm. Kataja Basketin ja Tampereen Pyrinnön puhtaasti aggressiivisen puolustuksensa voimin.

Muutoksia vielä keväänkin aikana kokenut KTP:n ryhmä on hyökkäyspäässä nojannut paljon korintekovoimaiseen takakenttäänsä sekä laadukkaaseen vitospaikan pelaajaan. Deon Edwin (15,3/6,1/2,2 syöttöä) ja Mandell Thomas (14,2/2,6) omaavat kumpainenkin jatkuvan uhan leimahtaa ilmiliekkeihin, eikä sovi myöskään unohtaa kapteeni Michael Poundsin (11,7/1,9 syöttöä) kykyä ottaa yksittäisiä otteluita totaalisesti haltuunsa.

 

Kenneth Simmsin tilalle saapunut Timothy Williams on ollut erinomainen lisä kotkalaisten kokoonpanoon, miehen toimitettua yhdeksässä runkosarjan ottelussa 17,9 pisteen, 6,8 levypallon ja 1,0 torjunnan keskiarvot. Yhdessä Antto Nikkarisen (8,1/3,9 syöttöä) kanssa kaksikko luo palloskriinitilanteissa erinomaisen rullaaja-syöttäjä -kombinaation, jonka kanssa Vilpas joutuu olemaan varpaillaan jatkuvasti.

Laiturien osalta KTP:lla on heittää parketille molempiin kenttäpäätyihin erikoisosaamista. Kouvoista Kotkaan saapunut James Sinclair (15,0/6,1/2,0 syöttöä/2,0 riistoa) on noussut Thomasin ja Edwinin rinnalle korintekovoimaisena kaaripelaajana ja miehellä onkin erinomainen kyky luoda laadukas heitto silminnähden tyhjästä. Toisessa kenttäpäädyssä Ilmari Kallio (3,8/1,3) on loputtoman sylivälinsä ja pohjattoman energiavarastonsa kanssa ikävin mahdollinen näky jokaiselle vastustajan korinteko-ominaisuuksiensa kanssa elantoaan tekevälle laiturille.

 

Kallion lisäksi Joni Herrala (2,8/1,8/1,0 syöttöä) tuo parketille jatkuvasti lisää energiaa, käsiä ja sähköisiä jalkoja. Miehet tulevat nousemaan todella suureen arvoon puolivälierien aikana, mikäli KTP pystyy hidastamaan Vilppaan kulkua ja venyttämään ottelusarjaa. Runkosarjassa otteluvoitot menivät Vilppaalle puhtaasti 4-0, mutta pudotuspelit ovat täysin uusi maailma.

- Mukava saada KTP takaisin pudotuspeleihin mukaan. Tempon kontrollointi on tärkeä osa-alue, sillä Vilpas on sarjan paras joukkue avoimella kentällä. Kovilla pelaajilla ja hienolla valmennuksella höystetty Vilpas on kovin haaste, mitä Suomesta voi saada, mutta taistelemaan lähdetään, vakuuttaa KTP:n päävalmentaja Ray Ailus.

- Nämä ovat valmentajana viimeisiä kertojani KTP:n peräsimessä, joten toivotaan pitkää ja menestyksekästä playoff-kevättä.

 

 

Seagulls ja Kouvot ottavat mittaa toisistaan

 

Viime keväältä tuttu puolivälieräpari, Helsinki Seagulls ja Kouvolan Kouvot, kohtaavat jälleen. Vuosi sitten 3-1 -voitoin välieriin edennyt Seagulls lunasti itselleen kotiedun yhden voiton turvin, mutta kotietua lukuun ottamatta on sarjaan hyvin vaikea löytää ennakkosuosikkia.

Ottelusarjassa tullaan näkemään mielenkiintoinen vahvuusalueiden kontrasti. Monipuolinen, mutta ennen kaikkea korintekovoimaisten ja liikkuvien takapelaajien kautta hyökkäyspelaamistaan vauhdittava Seagulls löytää ottelusarjassa varmasti etutilanteita hyökätessään palloskriinitilanteista renkaalle, potkimalla palloa kaarelle haastojen jälkeen ja rallittamalla useamman ajon sarjoja Kouvojen puolustusta vastaan.

Vahvaa kautta pelaava Remy Abell (12,8/1,6 syöttöä) on nostanut tasoaan kauden edetessä ja on yhdessä Jermaine Marshallin (17,6/3,5/2,0 syöttöä) kanssa jatkuva uhka Kouvojen puolustukselle. Molemmat pystyvät rikkomaan vastustajan puolustuksen ensimmäisen linjan likimain aina tahtoessaan, Marshallin löylyttäessä myös tarvittaessa kolmen pisteen kaaren takaa väkevällä 42,3% osumatarkkuudella.

Kouvojen Tuomas Hirvonen lukeutuu sarjan parhaiden pelinrakentajien kastiin ja vastaakin isoissa määrin Kouvojen hyökkäyspelaamisen organisoinnista. 12,8 pisteen ja 6,4 syötön keskiarvoilla runkosarjan läpi pelannut Hirvonen on paljon vartijana Kouvojen takakentällä, mutta saa tukea nuorelta kotimaisten pelaajien rotaatiolta, sekä 9,4 pistettä ja 2,8 syöttöä ottelua kohden tehtailleelta Drew Brandonilta.

 

Seagullsin etuaseman takakentälle luovat kuitenkin Michael Caffey (9,5/4,9 syöttöä), Alex Vaenerberg (3,7/2,1 syöttöä) sekä Susijengin paidastakin tuttu Antti Kanervo (13,4/2,1 syöttöä). Erityisesti Kanervon kyky heilauttaa yksittäisiä otteluita joukkueelleen puhtaasti korintekovoimansa (3p 43,5%) ansiosta on ase, jolla Seagulls pystyy ottelusarjan nimiinsä kääntämään.

- Pudotuspelit alkavat kotikentällä. Kouvot on erinomainen joukkue, mikäli heidän antaa pelata omilla vahvuuksillaan. Korin alusta pitää saada tukittua ja levypallopelin pitää olla kunnossa, mikäli mielimme voittaa Kouvot maanantain ensimmäisessä ottelussa, linjaa Seagulls-luotsi Mikko Larkas.

Kouvojen ase on läpi kauden ollut joukkueen fyysisyys ja senttimetrien paljous. Laiturin paikalla operoiva 203-senttinen Jamie Skeen (12,6/5,5/1,6 syöttöä) on ikävä matchup-ongelma joukkueelle kuin joukkueelle ja tuo levypallovoimaa kouvolalaisille 3-4 paikoilta.
 

Ville Kauniston otteet läpi kauden ovat huokuneet tasaisuutta ja suoritusvarmuutta, eikä kahden kevään takaisen liigamestarin käsi varmasti tärise puolivälierien aikana. 13,4 pisteen, 10,8 levypallon ja 1,8 syötön keskiarvot runkosarjassa kirjauttanut Kaunisto saa vastaansa Tuukka Kotin (13,8/9,0/2,7 syöttöä/1,5 riistoa) ja maajoukkueestakin toisilleen tutut miehet tulevat varmasti painimaan yhdestä jos toisestakin irtopallosta sarjan aikana.

Meisahn Basabe (8,4/4,6) ja Timo Heinonen (9,7/4,3/1,5 syöttöä) tarjoavat Kotille taustatukea korinalusväännöissä ja Seagullsin materiaali onkin tietyllä tapaa laajempi kuin Kouvojen.

Puhtaasti laadun puolesta Kouvot pyörittää parketille kuitenkin pykälän verran lokkipaitoja järeämpiä aseita, kun Kauniston etukentän rikoskumppanina toimii sarjan fyysisin vitospaikan härkä, Thomas Gipson. Gipson oli runkosarjassa joukkueen selkeä ykköshevonen 16,7 pisteen, 9,8 levypallon ja 2,5 syötön keskiarvoilla ja mies vaatiikin osakseen aina korin lähelle pallon saadessaan huomiota, useasti vähintään kahdelta puolustajalta.

- Puolivälierävastustaja Seagulls on hyvä joukkue ja heillä on kolme selkeää suomalaista profiilipelaajaa. Uskon kuitenkin, että pystymme ottamaan paljon Kanervon ja Marshallin rytmiheittoja pois, sekä pakottamaan muita pelaajia heittämään. Olemme vahvempia korin alla sekä levypalloissa. Odotan mielenkiintoista ottelusarjaa, niputtaa Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtonen.

Comments