12.6.2023 11:28 Aatu Kivimäen, 26, ura on ollut viimeiset kolme vuotta vahvassa nousukiidossa. Kevään 2021 Suomen mestaruutta seurasi aloittavan pelinrakentajan paikka Saksan Pro A:n kärkijoukkue Tübingenissa ja keväällä 2023 nousu Saksan Bundesliigaan. Susijengi Rising Stars -leiritykseen Kivimäki saapuu kokemuksen ja itsevarmuuden siivittämänä.
Aatu Kivimäki debytoi Susijengissä marraskuussa 2022. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi & Korisliiga.
Tigers Tübingenin nousu Saksan toiseksi korkeimmalta tasolta Bundesliigaan on tapahtunut ennen aikojaan.
Jo pitkään Saksassa viihtynyt kouvolalaislähtöinen Daniel Jansson otti joukkueen valmennettavakseen huhtikuussa 2020. Vaikka budjetti oli Pro A:n pienimpiä ja Tigers täydellisessä uudelleenrakennusvaiheessa, jo Janssonin toisella kaudella joukkue sijoittui Aatu Kivimäki pelinrakentajanaan Pro A:n runkosarjan toiseksi ja ylsi Bundesliigaan oikeuttavalle toiselle sijalle kauden päätteeksi.
Seuran taustat eivät kuitenkaan vielä olleet tuolloin Bundesliiga-kelpoiset, joten Tigersin tehtäväksi jäi toistaa sama temppu kaudella 2022-23. Jälleen kerran Kivimäen ja Janssonin joukkue ylsi Pro A:n runkosarjan toiseksi, jälleen kerran se varmisti Bundesliiga-kelpoisuutensa etenemällä finaaleihin ja jo toisena perättäisenä vuonna Pro A:n mestaruus jäi harmillisen pienin marginaalein saavuttamatta.
- Totta kai hyvä fiilis noususta Bundesliigaan. Tietysti finaalitappio jäi harmittamaan. Vaikka liiganousun suhteen sillä ei ollut niin merkitystä, totta kai jokainen kilpailullinen pelaaja tahtoo voittaa kauden viimeisen ottelun, Kivimäki arvioi kautta.
- Kauteen lähtiessä yritettiin pitää aika matalaa profiilia Bundesliiga-haun kanssa. Pyrittiin olemaan ajattelematta liian pitkälle, tahdottiin mennä peli kerrallaan ja voittaa aina seuraava ottelu. En oikeastaan ajatellut Bundesliigaan nousemista ennen kuin kolmas semifinaali ratkesi.
Pelinrakentajan tontti on koripallossa se kaikkein haastavin eikä Aatu Kivimäki epäröinyt hetkeäkään ottaessaan paikkansa Tigersin aloittavana pelinrakentajana syksyllä 2021. Kahden Pro A -kauden aikana ”Kivimagic” on hurmannut tübingenilaisyleisön kirjauttamalla keskiarvoikseen 9,7 pistettä, 4,7 syöttöä, 1,7 levypalloa ja 1,1 riistoa ottelua kohden.
Hyvin tehty työ palkitaan jo ennen viime kautta solmitun optiosopimuksen muodossa: Kivimäki kuuluu niihin runkopelaajiin, joiden kanssa Tigersillä on sopimus Bundesliiga-kaudesta 2023-24.
- Bundesliiga-paikka on iso mahdollisuus ja kehityksen paikka. Hieno päästä pelaamaan sitä sarjaa yhdessä näiden tuttujen jätkien kanssa, Kivimäki kiittelee.
”Mee ohi, mee ohi!”
Suomalainen koripalloyleisö on tietenkin tuntenut Kivimäen jo hyvän aikaa, mutta ensiesiintymisensä suuremmalle urheiluväelle hän teki Korisliiga-kevään 2021 ratkaisevassa välieräottelussa Helsinki Seagullsia vastaan.
Pelikellossa oli enää muutama sekunti jäljellä, kun Kivimäki sai pallon hyökkäysalueella ja kuuli Teemu Rannikon käskevän äänen vaihtopenkiltä. Kivimäki ajoi Seagullsin ison kaluston ohi korille, pujotti kakkosen sisään ja antoi Vilppaalle menolipun Korisliigan finaaleihin, joissa Vilpas lopulta peittosi Karhu Basketin.
- Koriksessa henkinen puoli on tosi tärkeä. Teemu huusi mulle, että mee ohi ja mä menin ja pistin pallon koriin. Päästiin finaaliin ja voitettiin mestaruus, mikä oli varmaan paras fiilis mun korisuralla ja ehdottomasti sellainen asia, minkä haluaa saavuttaa tulevaisuudessakin, Kivimäki kertaa.
- Aika paljon koriksessa kyse on toistojen määrästä, ensin treeneissä ja sitten peleissä. Mitä kovemmat panokset peleissä, pitää vaan pystyä tekemään ne toistot koko ajan huolellisemmin ja itsevarmemmin. Mutta sama peli se on silti.
Kivimäki ei ollut todellisuudessa edes ehtinyt ajatella realistisesti ammattilaisuraa Suomen kenttien ulkopuolella, kun hänen juniorimaajoukkueaikojensa valmentaja Daniel Jansson laittoi Vilppaan mestaruuden jälkeen viestiä, että pitäisikö soitella. Tübingenissa vietetyn kaksivuotisensa jälkeen Kivimäki on edelleen sama ”Laatu-Aatu” kuin aikaisemmin.
- Varmaan suurin yksittäinen Saksassa matkaan tarttunut asia on pelikovuus. Toinen taas se, että vaikka olisi huonompi päivä, omat jutut on pystyttävä silti tekemään ilman mitään tekosyitä. Vietän kentän ulkopuolella entistä kurinalaisempaa elämää, jotta olisin valmis jokaiseen peliin ja treeniin, hän luonnehtii.
Kuten kenellä tahansa menestyvällä pelaajalla, myös Kivimäen matka Suomen mestariksi ja ammattilaiseksi on ollut yhdistelmä kovaa työtä, riman kohottamista, kykyä tunnistaa omat kehityskohteet ja työstää niitä, sekä oikeita ihmisiä ympärillä. Kollegiaalinen suhde Daniel Janssoniin on ollut pitkä ja antoisa, kun taas Salon Vilppaan vuosina esimerkiksi mahdollisuus oppia Teemu Rannikolta kehitti paljon.
- Vilppaan treeneissä pelattiin aina aloitusviisikon ja penkin välisiä otteluita ja mun tehtävähän oli pelata Teemua vastaan aina, Aatu naurahtaa.
- Sen kolmen vuoden aikana tarttui useita pieniä juttuja matkaan aina palloskriinipelaamisesta siihen, millä teholla treenit kannattaa vetää, että pelissä olisi helpompaa. Teemun kanssa kiitollista oli sekin, että häneltä tuli yhtä lailla tiukka palaute ja vuolaat kiitokset. Mun mielestäni se on reilu ja toimiva johtajuustyyli.
Kivimäellä on takanaan pitkä juniorimaajoukkueura, joka käsittää 64 juniorimaaottelua vuosina 1996–98 syntyneiden ikäluokassa.
Intohimoisesta koripallokaupungista Karkkilasta ponnistava Kivimäki on ollut juniorivuosista asti taitava, tunnustettu ja arvostettu pelinrakentaja ja korintekijä, mutta omassa ikäluokassaan hänestä ei ole aina puhuttu kansainvälisen tason kärkiprospektina. Viimeksi kuluneet kolme kautta kuitenkin osoittavat, että määrätietoinen työnteko palkitaan.
- Ehkä olennaisinta on ollut se, että mä oikeasti tykkään pelata koripalloa. Rakastan korista ja musta on kivaa treenata. Kunhan nauttii tekemisestä ja koittaa aina parhaansa ja keskittyy tekemään koko ajan vähän paremmin, siitä seuraa hyviä asioita, hän arvioi uransa viimeisimpiä käänteitä.
Kivimäki sai kutsun Susijengin rinkiin ensimmäisen kerran jo kesällä 2021, mutta tuo kesä sujui hänen osaltaan toipilaana. Kauan odotetut ensimmäiset miesten maaottelut Kivimäki pelasi lopulta marraskuun 2022 ja helmikuun 2023 MM-karsintaikkunoissa.
Viikko sitten alkaneeseen Susijengi Rising Stars -leiritykseen Kivimäki on ilmoittautunut yhtenä sen kokeneimmista pelaajista. Jos Kivimäeltä kysytään, hänen vuotensa Susijengissä ovat vasta alkamassa.
- Pari kesää meni loukkaantumisten takia sivu suun, joten sitä suuremmalla motivaatiolla olen nyt mukana Susijengissä. Aion antaa tässä Rising Stars -leirityksessä kaikkeni ja sen perusteella katsotaan, mihin omat rahkeet tänä kesänä riittävät, Aatu miettii.
- Lähitulevaisuudessa pyrkimykseni on varmistaa paikkani arvokisakarsintaikkunoissa ja päätavoite on pelata itseni arvokisakokoonpanoon lähivuosina. EM- tai MM-kisat olisi huikea kokemus ja niihin tähdätään.
Aatu Kivimäki ja Susijengi Rising Stars kohtaa kotiturnauksessaan Helsingin URHEA-hallilla maanantaina 19.6. Latvian ja keskiviikkona 21.6. Viron. Turnauksen lipunmyyntiin täältä.
Mikael Jantunen on aloittanut toisen kautensa ranskalaisseura Paris Basketballin riveissä. Jantunen on osoittanut pystyvänsä loistamaan myös Euroopan kirkkaimmissa valoissa.
Susijengin Olivier Nkamhoua, 24, jätti Pohjois-Amerikan kentät taakseen ainakin toistaiseksi hakeakseen vauhtia Euroopasta. NBA siintää kuitenkin edelleen kunnianhimoisen nuorukaisen mielessä.
Päävalmentajauransa 36. miesten maaottelun lauantai-iltana Valencian olympiakarsintasemifinaalissa valmentanut Lassi Tuovi, 37, oli turnauksen päätyttyä rauhallinen ja mietteliäs. Intensiivinen olympiakarsintakesä palautti Susijengin kollektiivisen identiteettinsä äärelle ja antoi koko ryhmälle paljon työstövaraa tulevaan.
Jo yhdeksän vuoden ajan Espanjan liigassa ammattilaisena pelannut susikapteeni Sasu Salin, 33, odottaa illan olympiakarsintasemifinaalia vesi kielellä. Espanjalaiseen kulttuuriin perin pohjin tutustunut Sasu korostaa illan ottelun olevan suomalaisittain ainutlaatuinen: vastassa on harvoin maajoukkuetasolla kohdattu Euroopan mestari ja vielä sen omassa kotihallissa.
ToPo Juniorien juniorimyllystä maailmalle lähtenyt Remu Raitanen, 26, on viime vuosina vähitellen vakiinnuttanut roolinsa Susijengissä. Espanjan kakkosliigassa ammattilaiskokemusta kartuttanut Raitanen kertoo nauttivansa susiroolistaan aina valmiina heittäjänä ja joukkuepelaajana ja ottavansa kaiken irti Valencian olympiakarsinnoista.
Susijengin uuden sukupolven keulakuviin lukeutuva Olivier Nkamhoua, 24, pelasi viime perjantaina ensimmäisen koripallo-ottelunsa helmikuisen leikkauksen jälkeen, ja upotti heti 21 pistettä voitossa maailman kärkijoukkueisiin lukeutuvasta Latviasti. Valencian olympiakarsinnoissa Susijengissä nähdään kovakuntoinen, onnellinen ja vapautunut ”Olli”.
Kun Susijengi peittosi Espoo Metro Areenalla Uuden-Seelannin, alkutahdit voitolle iski Miro Little, 20, energisellä puolustuspelillään. Pari päivää myöhemmin Tampereella Latviaa vastaan Little tarjoili maailmanluokan puolustuksen kylkeen ennakkoluulotonta heittopelaamista. Pelihaluja uhkuva Miro uskoo vireen kantavan myös Valencian olympiakarsintakoitoksiin asti.
Vain kaksi vuotta sitten Edon Maxhuni valmistautui uransa ensimmäisiin aikuisten arvokisoihin Susijengin paidassa. Pikakelauksella kaksi vuotta eteenpäin, ja yhtäkkiä Maxhuni, 26, on kasvanut tärkeäksi osaksi Susijengin kokeneempaa osastoa. Tänä iltana Tampereella pukee susipaidan päälleen 50. kerran miesten A-maaotteluun.
Alle kaksi viikkoa sitten seurajoukkuekautensa Ranskan liigan hopeamitaliin päättänyt Mikael Jantunen, 24, oli kentän ylivoimaisesti paras pelaaja Susijengin päihittäessä Uuden-Seelannin Sasu Salinin haamukorilla. Hiljalleen maailmanluokan pelaajaksi kasvanut Wartti Basketin kasvatti korostaa olympiakarsintojen lähestyessä intensiteetin ja joukkuepelin merkitystä.
Ensimmäisen ottelunsa Susijengin paidassa tänään tiistai-iltana Espoo Metro Areenalla pelaavat Thomas Tumba, 23, ja Miikka Muurinen, 17, ovat vakuuttaneet valmennusjohdon ja joukkuetoverit energiallaan ja urheilullisuudellaan. Kumpikin debytanteista lähestyy illan ottelua korkealla itseluottamuksella.