19.11.2024 09:06 Parin vuoden ajan näytti siltä, että suomalainen koripalloyleisö olisi unohtanut Dre’n. HBA-Märskystä lähdettyään Andre Gustavson viihtyi peräti kuuden kauden ajan Richmondin yliopistossa, josta viimeisen kauden kokonaan pelaamatta. Valencian olympiakarsinnat palauttivat kuitenkin ihmisten mieliin Gustavsonin vahvuudet koripalloilijana ja syyskausi on näyttänyt, että Gustavsonista tulee olemaan pitkään iloa niin Suomi-korikselle.
Andre Gustavson on astunut ryminällä sisään Susijengiin. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.
- Oon nauttinut tosi paljon siitä, että pääsen pelaamaan korista ammatikseni ja vielä pitkästä aikaa Suomessa. Totta kai mulla on ollut kasvamista ja totuttelua ammattilaisen elämään, mutta samalla tuntuu, että oon parhaimmassa fyysisessä kunnossa ikinä ja räjähtävämpi, varmempi, parempi pelaaja kuin koskaan ennen. Oon myös päässyt ottamaan enemmän johtajan roolia, mikä on haastanut mua kasvamaan uudella tavalla, Gustavson hymyilee kysyttäessä Karhu Basketin kanssa vietetystä syyskaudesta.
Gustavsonista henkivä itsevarmuus on merkittävää erityisesti siihen nähden, että edellisen seurajoukkuekauden (2023-24) Gustavson käytti kuntoutuksen ja maisterin opintojen viimeistelyn merkeissä Richmondin yliopistossa.
Kun Wartti Basketin kasvatti palasi viime kesänä maajoukkuepaitaan ja ilmoitti lähtevänsä ammattilaisuralle, moni Suomi-korista lähietäisyydeltäkin seurannut oli yllättynyt. Gustavsonin mukaan tavoitteesta ei ollut missään vaiheessa epäselvyyttä.
- Mä keskityn koko viime kauden ajan siihen, että pystyn kehittymään, parantamaan tulostani ja näyttämään itselleni ja muille, että osaan ja pystyn. Kausi on vielä alussa, mutta ”so far, so good”.
Syyskaudella Gustavson onkin näyttänyt paikkansa ammattilaisena ammattilaisten joukossa. Kun Korisliigan runkosarja on puolessavälissään, on Karhu Basket voittanut kymmenestä ottelustaan seitsemän Gustavsonin johtaessa joukkojaan 14,0 pisteen, 5,0 levypallon, 2,4 riiston ja 2,0 syötön ottelukeskiarvoilla erinomaisin heittoprosentein (2p 59,7%, 3p 40,5%).
Paradoksaalista sekin, että Gustavson on 25-vuotiaana joukkueen toiseksi vanhin pelaaja, vaikka pelaa vasta ensimmäistä Korisliiga-kauttaan.
- Meillä on ylipäätään tosi nuori jengi ja tilanne on kaikille meidän pelaajille aika uusi, mutta se antaa meille myös energiaa. Ja joo, meitä on enää kaksi 1900-luvulla syntynyttä joukkueessa. Sanotaanko niin, että kyllä mä välillä huomaan olevani vähän vanhempi kuin muut, hän nauraa.
- Mutta oon tykännyt. Korisliigassa on hyviä pelaajia, liiga on intensiivinen, joukkuepeli on taktisesti hyvää, pallo liikkuu, yksilöllinen taitotaso on korkealla. Porukka osaa pelata.
Susijengin kontekstissa Gustavsonin nimi kirjoitettiin isoin kirjaimin 2010-luvun jälkipuoliskolla, kun hän suoritti opintojaan Mäkelänrinteen urheilulukiossa ja treenasi HBA-Märskyssä samaan aikaan Edon Maxhunin, Mikael Jantusen, Elias Valtosen ja muiden tulevien eturivin susipelaajien kanssa.
Susijengistä Gustavson haki tuntumaa vuosien 2019-2020 aikana pelatuissa maaotteluissa, mutta NCAA:ssa viettämiensä vuosien aikana hän otti hetken etäisyyttä maajoukkuetoiminnasta monista syistä, joihin lukeutuvat koronapandemia, loukkaantumiset ja niistä palautuminen sekä opintojen viimeistely. Viime kesän Susijengi Rising Stars -leirityksen ensimmäisinä päivinä oli kuitenkin ilmiselvää, että Gustavson olisi lunastamassa potentiaaliaan maajoukkuekoripalloilijana.
- Voi olla, että laajemman koripallomaailman näkökulmasta mun nimi oli vähän unohtunut, kun en ollut messissä muutamaan kesään, mutta koko sen ajan pidin yhteyttä valmentajiin Suomen päässä ja he tiesivät, missä menen, hän kertoo.
- Mulle tärkeämpää oli kuitenkin mun oma perspektiivi: tiesin itse parhaiten, kuka olen ja mikä mun tilanne on. Kun sitten viime kesänä tulin Susijengin treeneihin, ajattelin itse, että nyt mulla on mahdollisuus aloittaa ikään kuin puhtaalta pöydältä ja näyttää, kuka olen pelaajana.
Jo Rising Stars -leirityksen jälkeen näytti ilmiselvästä, että Gustavson olisi lunastamassa paikkaansa Susijengin olympiakarsintajoukkueeseen Espanjan Valenciaan. Lopulta Valencian turnauksesta kehkeytyi Andrelle käyntikortti myös kansainvälisen huipputason koripalloon.
Gustavson näytti tasonsa koripalloilijana jo otteluissa Bahamaa (Buddy Hield, Eric Gordon) ja Puolaa (Mateusz Ponitka, A.J. Slaughter) vastaan, mutta säästi parhaansa olympiakarsintojen semifinaaliin hallitsevaa Euroopan mestaria Espanjaa vastaan. Gustavson yllätti Espanjan nimimiehet verekseltään keräämällä Valencian illassa 15 pistettä ja kolme levypalloa.
- Mua ei sinänsä yllättänyt oma suoritustasoni, koska ajatukseni oli, että en voi itse vaikuttaa kenenkään odotuksiin, mutta voin aina tehdä kentällä parhaani, Gustavson filosofoi.
- Espanjaa vastaan esimerkiksi huomasin tosi nopeasti pystyväni pelaamaan näitä kavereita vastaan samalla kentällä. Peli rullasi eteenpäin ja ammensin siitä energiasta. Totta kai se peli antoi hyvän fiiliksen jatkoon ja siitä voi varmasti rakentaa lisää tulevaisuuteen.
Susijengi on kerääntynyt nyt yhteen ensimmäistä kertaa sitten Valencian olympiakarsintojen ja valmistautuu paraikaa marraskuun EM-karsintaikkunan tuplamaaotteluihin Georgiaa vastaan.
Valencian olympiakarsinnoissa nähtiin uuden sukupolven sähisevä, energinen ja luovan kaoottinen Susijengi, jossa 2000-luvun taitteessa syntynyt miehistö on entistäkin suuremmassa roolissa. Ainakin Gustavsonin innostus on käsinkosketeltavaa.
- On upeaa päästä kesken kauden tapaamaan tuttuja jätkiä, hyviä kavereita, jotka on tuntenut pitkän aikaa, ja tekemään isoja asioita yhdessä, hän iloitsee.
- On etuoikeus päästä taas olemaan osa Susijengiä ja oon kiitollinen jokaisesta päivästä, jonka saan viettää tän joukkueen kanssa. Jokainen jätkä tietää vahvuutensa ja roolinsa ja on valmis tekemään kaikkensa sen eteen, että jengi voittaa.
Gustavson on omalla tavallaan myös uuden edessä. Vaikka hänellä onkin takanaan mittava nuorisomaajoukkueura sekä yksitoista A-maaottelua, hän ei ole päässyt aiemmin pelaamaan virallisia arvokisakarsintaotteluita kotikentällään.
- Georgia on uusi haaste mulle. Totta kai tiedän Tornike Shengeliat ja muut heidän isoimmat nimensä, tiedän että kyseessä on hyvä jengi ja niitä varten pitää valmistautua hyvin. Tässä tulee taas mahdollisuus nähdä vähän uudenlaista korista, Gustavson pohtii.
- Erityisen siistiä tulee olemaan päästä pelaamaan Espoo Metro Areenan sudenpesään karsintaotteluun. Valenciassa Susijengi-fanit oli älyttömän isossa roolissa. Voin vain kuvitella, minkälainen energia on torstaina, kun kotiluola on täynnä jengiä.
Susijengi ja Georgia kohtaavat marraskuun EM-karsintaikkunassa torstai-iltana 21.11. klo 18.30. Liput otteluun täältä!
Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.
Susijengin tarkkakätinen laituri Remu Raitanen, 26, esiintyi ennakkoluulottomasti ja kellotti tehokkaat peliminuutit myöhään perjantai-iltana, kun Susijengi haastoi MM-hopeamitalisti Serbian sen kotihallissa Belgradissa. Raitasen mukaan Susijengi pystyi Belgradin kuurouttavassa metelissä haastamaan Serbian niin kauan kuin pysyi pelisuunnitelmassaan.
Jos Susijengi haluaa pelata voitosta Serbiaa vastaan myöhään tänä iltana Belgradissa, on sen onnistuttava puolustuspäässä täydellisesti ja käytettävä vapaat heittopaikkansa tuloksellisesti, kun niitä tarjoutuu. Haasteen ottaa innolla vastaan Tampereen Pyrinnön kasvatti Topias Palmi, 29, joka pelaa ammattilaisuransa parasta kautta Karhu Basketissa.
Susijengin kulmakiviin EM-kisakesästä 2015 asti lukeutunut Jamar Wilson, 36, on haastavan vuoden päätteeksi vertymässä verrattain hyvään pelikuntoon. ”Jammun” pelinrakennus- ja korintekokyky nousevat arvoon arvaamattomaan, kun Georgia ja Serbia asettuvat Susijengiä vastaan Espoo Metro Areenan EM-karsintakuplaan.
Elias Valtosen, 21, ensiesiintymisestä Susijengi-ympyröissä on kohta jo kaksi vuotta, mutta virallista arvokisa- tai arvokisakarsintaottelua ei Euran Veivin kasvatti ole vielä ansioluetteloonsa kirjannut. Viime kesän Viro-otteluissa taitojaan väläytelleen Valtosen katse onkin nyt tiiviisti EM-karsintojen Georgia- ja Serbia-mittelöissä.
Yksi kesä voi tehdä ihmeitä. Saatuaan kutsun ensimmäiseen Susijengin Open Gym -leiritykseensä kesällä 2020 Max Besselink päätti tunnustella, olisiko hänestä harjoittelemaan maan parhaiden pelaajien kanssa. Kesä jälkeen Besselink otti evoluutioloikan pelaajana, löi läpi Korisliigassa ja ansaitsi kutsun Susijengin EM-karsintaleiritykseen.
Susijengi lähtee marraskuun EM-karsintakuplaan Georgian ja Serbian jättikokoisia joukkueita vastaan tutusta pienen ja aggressiivisen joukkueen asemasta. Susijengin puolustuksen monitoimikoneeksi vuosien varrella kasvanut Matti Nuutinen, 30, uskoo omiensa kykyyn tehdä EM-karsintavastustajien elämä hankalaksi.
Suomen miesten maajoukkuetta mm. vuoden 1964 Tokion olympialaisissa sekä vuoden 1967 EM-kotikisoissa valmentanut Kalevi Tuominen, 85, on yli 40 vuoden ajan ollut miesten maajoukkuehistorian voittoisin päävalmentaja. Viikko sitten tiistaina valmentajalegenda seurasi hyvillään, kuinka ”Susijengin” tämän päivän päävalmentaja Henrik Dettmann kiilasi hänen rinnalleen voittotilastossa.
Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmannin johtamat joukot saavuttivat toisen peräkkäisen EM-kisapaikkansa viime viikolla päättyneistä EM-karsinnoista. Lisäksi Dettmann nousi Kalevi ”Kallu” Tuomisen rinnalle Suomen kaikkien aikojen voitokkaimmaksi maajoukkuevalmentajaksi. Dettmannin, 54, katse on kuitenkin jo tulevaisuudessa ja kovenevissa tavoitteissa.
Kahden viikon takainen Pohjoismaiden mestaruus oli hyvä alkusoitto, mutta vasta viime viikon vierasvoitto Saksasta oli tulikoe, joka antaa hyviä merkkejä Suomen kisakunnosta. Näin miettii miesten maajoukkueen luottolaituri Shawn Huff, 27, joka uskoo Suomen aloittavan tiivistahtisen EM-karsinnat perjantaina vierasvoitolla Unkarista.