10.6.2024 10:38 Susijengin valmennusjohtoon liittyneen Danny Janssonin, 44, ensimmäinen viikko uudessa pestissään kului miesten Open Gym -leirityksen vastuuvalmentajana. Tällä viikolla Jansson luotsaa vuorostaan Susijengi Rising Stars -ryhmän tuplamaaotteluun Latviaa vastaan. Open Gymissä näkemänsä perusteella Jansson povaa Susijengille valoisaa tulevaa.
Danny Jansson on vanha tuttu Suomi-koriksen maajoukkuevalmennuspiireissä. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.
Vaikka Jansson onkin viimeisen kymmenen vuoden ajan kotiutunut Saksaan, hän kertoo, että aina palatessaan kesäisin Suomen eri ikäluokkien maajoukkueympyröihin vallitsevaksi olotilaksi muodostuu tuttuuden tunne.
- Suomi-korishan on kuin pieni perhe. Teemun (Rannikko) kanssa ollaan otettu ekan kerran yhteen jo B-poikaiässä, Hanno (Möttölä) ja (Jussi) Hirvonen on tuttuja lukioajoilta Mäkelänrinteestä. Oli tälläkin kertaa helppo tulla halliin ja pistää treenit käyntiin, kun tietää, millä aaltopituudella jengi menee, Jansson hymyilee.
Sama perheenomaisuus on havaittavissa myös suhteessa pelaajiin. Open Gym -leirityksen kokeneimmat pelaajat ovat kaikki käyneet läpi Suomi-koriksen juniorimaajoukkuepolun ja suurin osa pelanneet miehissä universiadeja tai Rising Stars -maaotteluita. Yhteinen tausta yhdistää.
- Varmaan puolet viime viikon Open Gym -jengistä edusti Suomea viime vuonna Kiinan universiadeissa ja olivat sitä kautta tuttuja. Elmerin (Abbey), Mikaelin (Aalto) ja Miikkan (Muurinen) tapasin ensimmäistä kertaa, Eemelin (Yalaho) ja Jaken (Grandison) kanssa on tavattu ehkä yhden käden sormilla laskettavia kertoja. Kaikkien muiden kanssa ollaan oltu tasaisesti tekemisissä vuosien aikana.
Open Gym -järjestelmä luo myös omalta osaltaan kodinomaisuutta. Huipulla pelaavat tai sinne pyrkivät pelaajat aina korkeimman tason juniorimaajoukkuetalenteista NCAA:n, Korisliigan ja Euroopan ammattilaiskenttien pelaajiin saavat Open Gymissä tukea muilta pelaajilta, jotka ymmärtävät, mitä ammattilaistason päivittäisharjoittelu merkitsee.
- Uskoisin, että kaikki pelaajatkin osaa arvostaa sitä, että ammattilaiskauden jälkeen kaikille on turvallinen ympäristö lähteä hakemaan maajoukkueessa vaadittavaa pohjaa, Jansson summaa.
- Se lisää entuudestaan perheen tuntua, että kun meillä on täällä junnumaajoukkueikäisiä pelaajia, he saavat treenata täällä samalla kentällä vaikkapa Mädin (Alexander Madsen), Eliaksen (Valtonen) ja Edonin (Maxhuni) kanssa. Vanhat antaa mallia ja nuoret kirittää vanhoja.
Jansson on rakentanut Saksassa itselleen jo vuosikymmenen kestäneen uran kansainvälisen tason huippukoripallovalmentajana.
Samassa Janssonin ura on ollut nousujohteinen. Jansson hioi Bundesliiga-joukkue Ulmin junioriakatemiassa 19-vuotiaiden edustusjoukkueessa mm. tulevan maailmanmestarin David Krämerin ja NBA:ssa nykyisin pelaavan Killian Hayesin taitoja, johdatti Tigers Tübingenin kakkostasolta Bundesliigaa ja solmi kaksi viikkoa sitten päävalmentajasopimuksen perinteikkään Heidelbergin kanssa.
Vaikka koripallo on Suomessa pienempi laji kuin Saksassa ja maa muutenkin pienempi, löytää Jansson paljon yhtäläisyyksiä kahden ”sukulaismaan” koripallopiireistä ja toteaa Suomen kasvaneen merkittävästi korkoa vuosikymmenen aikana.
- Vietän edelleen Saksassa keskimäärin yli 300 päivää vuodessa, mutta kuutenakymmenenä muuna päivänä näkemänäni perusteella etenkin u16- ja u18-ikäluokkien maajoukkuepelaajat ovat henkisesti ja taktisesti kypsempiä kuin kymmenen vuotta sitten. Meillä on hyvin kenttää juoksevia taitavia isoja, eikä takamiesten osaamisesta Susijengin pärjääminen tule tulevaisuudessakaan jäämään kiinni, hän puntaroi.
- Saksastakin katsottuna Suomessa on tehty paljon asioita oikein. Maajoukkuetoimintamme on kilpailukykyistä kansainvälistä tasoa, yksittäiset seurat kehittävät toimintojaan kunnianhimoisesti ja sitten on vuodesta toiseen loppuunmyydyt Lauri Markkasen leirit ja vastaavat. Kaikki merkit osoittavat, että kymmenen vuoden päästä ollaan taas pari porrasta lähempänä Euroopan huippua.
Konkreettisin muutos Saksaan verrattuna on Janssonin mielestä demografinen.
- Kyllähän meillä Saksaan verrattuna näkyy massan ja numeroiden puute. Kun on vähemmän asukkaita ja vähemmän pelaajia, on myös vähemmän varaa, mistä valita. Konkreettisimmin se näkyy siinä, että Saksan kolmospaikan pelaajat pelaisivat kokonsa puolesta meillä vitospaikalla. Vielä on tekemistä, että meillä olisi niin paljon kansainvälisen tason isoja, ettei parin ison poissaolo tuntuisi missään, hän muotoilee.
- Uskon kuitenkin, että meillä on Suomessa ihan riittävät edellytykset kasvattaa myös koriksen harrastajien lukumäärää. Mitä paremmin Susijengi menestyy ja mitä enemmän Lauri Markkasia saadaan NBA:han, sitä useampi junnu haluaa valita koriksen lajikseen.
Viime viikon Open Gymiin osallistuneista pelaajista kerätään tällä viikolla aiemmin Suomen haastajamaajoukkueena tunnettu Rising Stars -joukkue, joka matkustaa tiistaina Riikaan ottamaan keskiviikon ja torstain maaotteluissa mittaa Latvian haastajamaajoukkueesta.
Vuoden takaisessa Rising Stars -tapahtumassa mm. Miro Little, Jacob Grandison ja Federiko Federiko esittivät parastaan Urhea-halliin saapuneille Suomi-koriksen ystäville. Janssonin mukaan Riiassa pelattavat Rising Stars -ottelut ovat paitsi näytön paikka, myös tulevaisuuden kartoittamista.
- Ilman muuta matseissa on se elementti, että Rising Stars -pelit avaavat näytön paikkoja kavereille, jotka kilpailevat viimeisistä paikoista Valencian olympiakarsintaryhmään, ensi pelikauden EM-karsintaikkunoihin ja ensi vuoden EM-kotikisoihin. Valmennusjohdossa pääasiallinen pyrkimyksemme on kuitenkin ison kuvan hahmottaminen, hän kertoo.
- Riikaan on lähdössä kaksitoista pelaajaa, joiden voi hyvällä syyllä sanoa muodostavan puolet Susijengin tämän vuosikymmenen jälkipuoliskon isosta pelaajarungosta. Me mennään näihin kahteen maaotteluun katsomaan, miten pelaajat toimivat kilpailutilanteessa yhdessä ja joukkueena ja tietenkin kilpailemaan.
Susijengi Rising Stars ja Latvian haastajamaajoukkue kohtaavat Riiassa keskiviikkona 12.6. ja torstaina 13.6. suljetuin ovin. Riian Rising Stars -ryhmän kokoonpano julkaistaan tiistaina.
Mikael Jantunen on aloittanut toisen kautensa ranskalaisseura Paris Basketballin riveissä. Jantunen on osoittanut pystyvänsä loistamaan myös Euroopan kirkkaimmissa valoissa.
Susijengin Olivier Nkamhoua, 24, jätti Pohjois-Amerikan kentät taakseen ainakin toistaiseksi hakeakseen vauhtia Euroopasta. NBA siintää kuitenkin edelleen kunnianhimoisen nuorukaisen mielessä.
Päävalmentajauransa 36. miesten maaottelun lauantai-iltana Valencian olympiakarsintasemifinaalissa valmentanut Lassi Tuovi, 37, oli turnauksen päätyttyä rauhallinen ja mietteliäs. Intensiivinen olympiakarsintakesä palautti Susijengin kollektiivisen identiteettinsä äärelle ja antoi koko ryhmälle paljon työstövaraa tulevaan.
Jo yhdeksän vuoden ajan Espanjan liigassa ammattilaisena pelannut susikapteeni Sasu Salin, 33, odottaa illan olympiakarsintasemifinaalia vesi kielellä. Espanjalaiseen kulttuuriin perin pohjin tutustunut Sasu korostaa illan ottelun olevan suomalaisittain ainutlaatuinen: vastassa on harvoin maajoukkuetasolla kohdattu Euroopan mestari ja vielä sen omassa kotihallissa.
ToPo Juniorien juniorimyllystä maailmalle lähtenyt Remu Raitanen, 26, on viime vuosina vähitellen vakiinnuttanut roolinsa Susijengissä. Espanjan kakkosliigassa ammattilaiskokemusta kartuttanut Raitanen kertoo nauttivansa susiroolistaan aina valmiina heittäjänä ja joukkuepelaajana ja ottavansa kaiken irti Valencian olympiakarsinnoista.
Susijengin uuden sukupolven keulakuviin lukeutuva Olivier Nkamhoua, 24, pelasi viime perjantaina ensimmäisen koripallo-ottelunsa helmikuisen leikkauksen jälkeen, ja upotti heti 21 pistettä voitossa maailman kärkijoukkueisiin lukeutuvasta Latviasti. Valencian olympiakarsinnoissa Susijengissä nähdään kovakuntoinen, onnellinen ja vapautunut ”Olli”.
Kun Susijengi peittosi Espoo Metro Areenalla Uuden-Seelannin, alkutahdit voitolle iski Miro Little, 20, energisellä puolustuspelillään. Pari päivää myöhemmin Tampereella Latviaa vastaan Little tarjoili maailmanluokan puolustuksen kylkeen ennakkoluulotonta heittopelaamista. Pelihaluja uhkuva Miro uskoo vireen kantavan myös Valencian olympiakarsintakoitoksiin asti.
Vain kaksi vuotta sitten Edon Maxhuni valmistautui uransa ensimmäisiin aikuisten arvokisoihin Susijengin paidassa. Pikakelauksella kaksi vuotta eteenpäin, ja yhtäkkiä Maxhuni, 26, on kasvanut tärkeäksi osaksi Susijengin kokeneempaa osastoa. Tänä iltana Tampereella pukee susipaidan päälleen 50. kerran miesten A-maaotteluun.
Alle kaksi viikkoa sitten seurajoukkuekautensa Ranskan liigan hopeamitaliin päättänyt Mikael Jantunen, 24, oli kentän ylivoimaisesti paras pelaaja Susijengin päihittäessä Uuden-Seelannin Sasu Salinin haamukorilla. Hiljalleen maailmanluokan pelaajaksi kasvanut Wartti Basketin kasvatti korostaa olympiakarsintojen lähestyessä intensiteetin ja joukkuepelin merkitystä.
Ensimmäisen ottelunsa Susijengin paidassa tänään tiistai-iltana Espoo Metro Areenalla pelaavat Thomas Tumba, 23, ja Miikka Muurinen, 17, ovat vakuuttaneet valmennusjohdon ja joukkuetoverit energiallaan ja urheilullisuudellaan. Kumpikin debytanteista lähestyy illan ottelua korkealla itseluottamuksella.