Dettmann: ”Euroliigan ahneus uhkaa koripallon tulevaisuutta”

16.10.2017 Koripallon MM-karsintojen kolkutellessa ovella jatkuu FIBA Euroopan ja Euroliigan välinen aikataulukiista, joka koskee marras- ja helmikuun MM-karsintaikkunoita. Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann harmittelee pattitilannetta, jossa pelaajat ovat joutuneet pelinappuloiksi valtataistelussa lajiliiton ja maanosan suurseurojen välillä.

Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann harmittelee pattitilannetta, jossa pelaajat ovat joutuneet pelinappuloiksi valtataistelussa lajiliiton ja maanosan suurseurojen välillä. Kuva: Ville Vuorinen

 

Jos kiistaa ei saada ratkaistuksi, Susijengi on vaarassa menettää Yhdysvalloissa pelaavien pelaajiensa lisäksi myös Euroliiga-pelaajansa marras- ja helmikuun MM-karsinnoista.

Kädenvääntö juontaa juurensa vuosituhannen taitteeseen, jolloin Euroopan suuret koripalloseurat perustivat oma kattojärjestönsä ULEB:n (Union of European Leagues of Basketball) ja sen alaisuuteen Euroliigan toimintaa pyörittävän kaupallisen yhtiön ECA:n (Euroleague Commercial Assets).

Vuosituhannen taitteen jälkeen FIBA:n ja Euroliigan välinen tukkanuotta on paisunut paisumistaan ja päätynyt nykypisteeseen, jossa instanssit ovat kyenneet neuvottelemaan asioistaan lähinnä eri oikeusasteissa juristien välityksellä.
– Tämän historian valossa en ollut erityisen optimistinen, kun FIBA toissa viikolla esitti Euroliigalle kompromissiratkaisua, Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann huokaisee.
– Euroliigan johtajat laskivat, että ratkaisuun suostuminen olisi heikentänyt sen asemaa. Kukapa tässä itsekkyyden ajassa luopuu saavutetuista edustaan edes yhteisen hyvän vuoksi.
 

Ympärivuotinen näkyvyys markkinoiden kasvun taustalla
 

Jo ennen nykymuotoisen Euroliigan syntyä FIBA:ssa on ymmärretty maaotteluikkunoiden välttämättömyys koripallon elinvoimaisuuden takaamiseksi jalkapallon tapaan.
– Viihdeteollisuudessa on välttämätöntä olla läsnä markkinoilla. Vaikka Euroliiga on kehittynyt viime vuosina tuotteena merkittävästi, esimerkiksi Real Madrid kerää parhaimmillaankin vain kymmenesosan Espanjan maajoukkueen tv-katsojamääristä.

Saman johtopäätöksen Dettmann saattoi vetää vuonna 2002, jolloin pronssimitaliin johtanut MM-huuma teki Saksasta kertaheitolla koripallovallan.
– Pääsimme maajoukkueen kanssa parhaimmillamme hätyyttelemään jopa jalkapallon tv-katsojalukuja.

Dettmann alleviivaakin maajoukkueen merkitystä lajin elinvoimalle ja menestykselle.
– Maajoukkueiden tehtävä on edistää lajia, tavoitella isoja joukkoja ja sytyttää unelmia. Esimerkiksi tämän vuoden EM-kisoissa Suomi ja Slovenia kykenivät luomaan lajille ennennäkemättömän huuman omissa maissaan. Susijengi keräsi kolme kertaa enemmän tv-katsojia kuin jalkapallo, jolla on sentään seitsemän kertaa enemmän harrastajia.


 

Euroliiga toimii kuin suurvalta geopoliittisessa pelissä”
 

Dettmann huomauttaa, että maajoukkuekoripallo pyrkii kasvamaan ulospäin, kun taas Euroliigan kehityssuunta on päinvastainen. Kaunis idea yhdestä huippusarjasta Gibraltarilta Uralille on typistynyt yksittäisten raharikkaiden tuolileikiksi.
– Euroliigassa joukkueiden ja maiden määrä on supistunut, koska sarja ei ole ollut taloudellisesti kestävällä pohjalla. Siitä on tullut eliitin sarja, joka on useimmille toimijoistaan kaiken lisäksi tappiollista. Koko Euroliigaa pyörittää kourallinen vaikutusvaltaisia moguleita, joita kiinnostaa vain heidän oman joukkueensa menestys, Dettmann jyrisee.
– Pahimmillaan Euroliiga toimii kuin mikäkin suurvalta geopoliittisessa pelissä: jakaa rahoja muutaman hyvä veli -verkostoon kuuluvan kaverin kesken, kalastaa irtopisteitä mielikuvapeleillä, kalistelee aseita erimielisiä vastaan ja siirtelee kansainvälisesti sovittuja rajoja hiljalleen hivuttautuen.
 

Dettmannin mielestä Euroliiga toimii lyhytjänteisesti ja historiattomasti valitsemalla kahdesta otteluohjelmastaan sen, jossa ottelut osuvat MM-karsintojen kanssa päällekkäin. Näin Euroliiga pakottaa seurojensa pelaajat tilanteeseen, jossa he pystyvät irtautumaan joukkueistaan maaotteluikkunoiden ajaksi vain valtavalla taloudellisella riskillä.
– Nuorten pelaajien kasvupolku omalta takapihalta kohti maailman huippua on perinteisesti rakennettu lajiliittojen varaan. Jos tämä polku katkeaa, on suuri uhka, että markkinoille ryntää mieletön määrä vapaita toimijoita, jotka poimivat mieluusti hedelmät puista, mutta eivät ole valmiit osallistumaan puun kasvattamiseen. Tästä nähtiin esimerkki jo USA:n yliopistokoripalloa tänä syksynä ravistelleessa lahjusskandaalissa.
– Euroliiga toimii tällä bisneslogiikalla. Se on valtava vaara paitsi eurooppalaiselle koripallolle, myös koko järjestäytyneelle urheilulle. Panokset ovat nyt paljon, paljon paria MM-karsintaottelua kovemmat.

Dettmann pelkää, että jos puhdasta bisneslogiikkaa noudattavien toimijoiden annetaan tehdä eurooppalaisesta huippukoripallosta oma temmellyskenttänsä, monet tärkeät asiat, kuten erotuomari- ja pelaajakasvatus sekä koulutustoiminta, pääsevät näivettymään.
– Tämä jäisi tuskin vain koripalloväen ongelmaksi. Seuraava looginen kohde olisi jalkapallo, jossa Euroopassa pyörii moninkertaiset eurot.

 

Pelaajat pelinappuloina
 

Susijengin suhteen on ollut jo pitkään selvää, että NBA:ssa kautensa aloittava Lauri Markkanen sekä yliopistosarja NCAA:ssa pelaava pelaajatusina eivät ole käytettävissä marras- ja helmikuun MM-karsintaikkunoissa.

Jos Euroliiga ja FIBA eivät pääse yhteisymmärrykseen, myös Euroliigaa pelaavien Petteri Koposen (FC Barcelona) ja Sasu Salinin (Unicaja Malaga) pelaaminen talvikauden kahden karsintaikkunan peleissä on vaarassa.
– Suurin uhka on, että taistelevat osapuolet jättävät riidat pelaajien ratkaistaviksi. Pelaajien tehtävä on kuitenkin pelata, ei ratkaista muiden riitoja, Dettmann jyrähtää.
– Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että Espanjan koripalloliiton puheenjohtaja Jorge Garbajosa on kertonut kutsuvansa Euroliiga-pelaajat MM-karsintoihin vedoten siihen, että maajoukkuepelaajien on Espanjan lain mukaan osallistuttava maajoukkuetoimintaan kutsun käydessä.

Euroliiga on vedonnut kiistassa siihen, että se on Euroopan johtava huippukoripallosarja. Liiga sanoo myös haluavansa vähentää pelaajien matkustustaakkaa. Dettmann pitää Euroliigan argumentteja kömpelöinä.
– Eniten matkustusrasitetta pelaajilleen aiheuttaa Euroliiga, jonka ottelumäärät ovat kansallisiin sarjoihin verrattuna järjettömiä – ja ne vielä lähes tuplaantuivat viime kaudeksi sitä edellisestä.
– Vertaus NBA:han ja NCAA:han on yhtä lailla ontuva, koska kummallakin pohjoisamerikkalaisella sarjalla on pitkä historia ja täysin erilaiset yhteiskuntaolosuhteet ympärillään.

 

"Positiivisen kunnioituksen kierre" vaakalaudalla

 

Dettmann palauttaa keskustelun urheilun syvimpiin arvoihin. Maajoukkuepelaajan kunnia ja velvollisuudentunto eivät ole vain sanahelinää.
– Koko maajoukkueurheilu perustuu takaisinmaksuperiaatteelle. Oman maan edustaminen on kiitos ja kunnianosoitus sille yhteisölle, joka on mahdollistanut, kasvattanut ja kouluttanut pelaajan. Maan edustaminen lähtee pelaajan halusta tunnistaa juurensa, antaa takaisin ja epäitsekkäästi jakaa yhteistä hyvää, päävalmentaja jatkaa.
Dettmann vie keskustelun 1990-luvun ja 2000-luvun alun pelaajiinsa, joille maajoukkueikkunat tarjosivat pitkän kauden aikana mahdollisuuden tavata ystäviä ja perhettä sekä unohtaa seurajoukkuekauden rasitukset puoleksitoista viikoksi kerrallaan.
– Olen saanut 25 vuoden maajoukkuevalmentajaurallani ilolla nähdä, kuinka suuri merkitys maajoukkuetoiminnalla on kaikille pelaajille, ja kuinka vilpittömästi he haluavat jakaa hyvää heitä matkalla tukeneille tahoille ja tuleville sukupolville, Dettmann kiittää.

Euroliiga onkin Dettmannin mukaan katkaisemassa ”positiivisen kunnioituksen kierteen” – jopa arvaamattomin seurauksin.
– Euroliigaa johtavat tahot eivät tunnista pelaajien ja maajoukkueiden välistä suhdetta. Heidän äskettäin julkaisemansa ehdotus maajoukkuetoiminnan ajoittamisesta heinäkuulle – olympiakisojakaan huomioimatta – oli varsin kuvaava. Ehdotus paljasti heidän toimivan puhtaasti itsekkäin motiivein.


 

Jos kukaan ei ota vastuuta kokonaisuudesta, ei synny kokonaisuutta”

 

FIBA:a voi olla vaikea pitää lajin hyvää vaalivana tahona, ovathan esimerkiksi FIFA ja KOK ryvettyneet skandaalissa toisensa jälkeen.

Dettmann kuitenkin uskoo, että FIBA on oppinut menneistä virheistään ja pessyt kasvonsa niin, että se kelpaa nykyään esimerkiksi nykyaikaisesta urheilujärjestöstä, joka korostaa läpinäkyvyyttä ja oikeusvaltioperiaatetta.

Dettmannin mielestä FIBA:n kaltaista riippumatonta toimijaa tarvitaan, jotta koripalloa voidaan kehittää parempaan suuntaan.
– Jos kukaan ei ota vastuuta kokonaisuudesta, ei myöskään synny kokonaisuutta – syntyy vain kyräileviä kuppikuntia, joista kukin pyrkii vain kahmimaan itselleen mahdollisimman paljon valtaa ja rahaa, Dettmann julistaa.
– Paluu MM-karsintaikkunajärjestelmään on yksi osa laajemmasta kokonaisuudesta. Se on yksi merkittävä taistelu urheilun perustoiminnan ja markkinavoimien välisessä kamppailussa.

 

 
24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

26.11.2017 19:00 Haastattelu

50 maaottelun Roope Ahonen: ”Pelaajana pitää olla valmis, kun tilaisuus tarjoutuu”

Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 27, siirtyi osaksi Susijengin kokenutta kaartia perjantai-iltana, kun Suomi aloitti MM-karsintansa päihittämällä Bulgarian vieraskentällä Botevgradissa. Uransa 50. A-maaottelun pelannut Ahonen on toipunut viime kesän alaraajavammastaan ja uskoo pystyvänsä suureen rooliin tiellä kohti Kiinan MM-kisoja.

25.8.2017 14:45 Haastattelu

Henrik Dettmann: Neljännesvuosisadan maajoukkuevalmentajauran virstanpylväitä

Luotsattuaan Helsingin NMKY:n kolmeen Suomen mestaruuteen valmensi Henrik Dettmann Suomen miesten koripallomaajoukkueen ensimmäiseen otteluunsa toukokuussa 1992. Viimeksi kuluneen 25 vuoden aikana Dettmann on valmentanut maajoukkuetasolla Suomea ja Saksaa, luotsannut joukkueensa arvokisoihin yhdeksästi sekä uudistanut molempien koripallomaiden työympäristön juurta jaksain.

4.8.2017 09:00 Haastattelu

Matti Nuutinen 50. maaottelun aattona: ”Nälkä on kasvanut syödessä”

Kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti Matti Nuutinen, 27, debytoi miesten maajoukkueessa kesällä 2012 arkkityyppisenä duunaripelaajana. Viisi vuotta myöhemmin, 50. maaottelunsa kynnyksellä, Nuutinen on kaksinkertainen arvokisakävijä, monivuotinen koripalloammattilainen ja elintärkeä osa maajoukkuetta niin puolustajana kuin energiapelaajanakin.

29.7.2017 11:50 Haastattelu

Susijengin Fiifi Aidoo: ”Mä rakastan näitä kaikkia jätkiä”

Susijengin EM-kisakesä 2017 pyörähtää maaotteluiden osalta käyntiin tänään lauantaina, kun lauma saalistaa Tampereen Hakametsän parketilla Latviaa vastaan. Vuosi sitten niin ikään Tampereella miesten maaotteludebyyttinsä tehnyt Fiifi Aidoo, 21, on yksi Susijengin nuoren kaartin pelaajista, joka kärkkyy entistä suurempaa vastuuta sinivalkopaidassa.

19.7.2017 16:48 Haastattelu

Alex Murphy: ”Tämä on jännittävää aikaa suomalaiselle koripallolle”

Susijengi kerääntyi maanantaina Helsingissä yhteen aloittaakseen viimeistelevän valmistautumisjaksonsa ensimmäisiin Helsingissä pelattaviin koripallon EM-kisoihin viiteenkymmeneen vuoteen. Tehokkaan seniorikauden USA:n yliopistoliiga NCAA:n Northeasternissa päättänyt Alex Murphy, 24, odottaa nyt tilaisuuttaan esitellä taitojaan sinivalkopaidassa.

6.7.2017 12:15 Haastattelu

Kesäliigaan valmistautuva Lauri Markkanen: ”Chicago on ottanut minut hyvin vastaan”

Lauri Markkasen, 20, lapsuuden ja nuoruuden unelma toteutui keskiviikkona, kun hän allekirjoitti tulokassopimuksen NBA:n kaikkien aikojen seuroihin lukeutuvan Chicago Bullsin kanssa. 213-senttinen jyväskyläläisen HoNsUn kasvatti kehuu viihtyneensä uudessa kotikaupungissaan erinomaisesti ja sanoo vastaanoton olleen lämmin.

3.8.2011 Haastattelu

PM-kisoissa kunnostautunut Lee odottaa tosipelejä

Ensimmäisen ammattilaiskautensa Italiassa keväällä päättänyt maajoukkuelaituri Gerald Lee jr, 23, kunnostautui Suomen parhaana korintekijänä viime viikolla järjestetyissä miesten PM-kisoissa. Hyvistä otteistaan huolimatta Lee painottaa, että hänen ja ”susijengin” todellinen taso mitataan vasta elokuun EM-karsinnoissa.

7.7.2011 Haastattelu

Sasu Salinilla takanaan ikimuistoinen kausi

Elokuussa 2010 rakettimaisen nousun miesten maajoukkueeseen tehneellä Sasu Salinilla, 20, on takanaan ikimuistoinen kausi slovenialaisen Euroliiga-joukkue Union Olimpija Ljubljanan takakentällä. Tänä kesänä Salin toivoo menestyksekkäälle vuodelleen jatkoa aina Liettuan EM-kisoista asti.

1.7.2011 Haastattelu

Samuel Haanpää: "Tavoitteina ehjä kesä ja EM-kisat"

Miesten maajoukkueen tarkka-ampujajaostoon kuuluvan Samuel Haanpään, 24, valmistautuminen maajoukkuekesään on täydessä vauhdissa. Rikkonaisen pelikauden 2010/11 jälkeen keravalaislähtöinen Haanpää on asettanut kesälle 2011 kaksi päätavoitetta: pelata ehjä kesä sinivalkopaidassa ja auttaa Suomi kuudentoista vuoden tauon jälkeen aina EM-kisoihin asti.

Näytä lisää vastaavia