18.6.2024 09:29 26 erotuomarivuoden jälkeen Miltos Ioannidis pistää pillin pussiin ja antaa hyvillä mielin tilaa nuoremmalle erotuomaripolvelle. Pitkän uran kulmakiviä ovat olleet koripallon kautta syntyneet ystävyyssuhteet, solidaarisuus ja positiivinen ajattelu.
Miltos Ioannidis tuomitsi maaliskuussa Helsinki Seagullsin ja Salon Vilppaan välisen Korisliiga-ottelun yhdessä poikansa Nikolaos Ioannidisin kanssa. Isä-Ioannidis vetäytyy nyt koripallokentiltä hyvillä mielin.
Erotuomari Miltos Ioannidis on monelle tuttu näky koripallokentillä. Hän aloitti erotuomarihommat keväällä 1997 pian sen jälkeen, kun oli muuttanut nykyisen vaimonsa kanssa Suomeen kotimaastaan Kreikasta.
– Alussa vihelsin todella paljon juniorisarjoissa. Vuosien aikana ovat tulleet tutuksi kaikki eri sarjatasot niin nuorissa kuin aikuisissa. Viimeiset viidestä seitsemään vuotta olen keskittynyt vain miesten Korisliigaan, Ioannidis kertaa pitkää uraansa.
Miesten Korisliigassa pelejä kertyi kaikkiaan 792, mikä oikeuttaa kaikkien aikojen maratontaulukossa viidenteen sijaan. Edellä ovat vain Pekka Saros, Petri Mäntylä, Juha-Pekka Orava sekä Janne Muurinen. Näiden otteluiden joukosta vahvimman muiston on jättänyt ensimmäinen kerta, kun Ioannidis sai kutsun viheltämään miesten finaalipeliä Joensuussa paikkaamaan estynyttä Janne Muurista. Vuosi oli 2015 ja finaalisarja Joensuun Katajan ja Loimaan Bisonsin välillä oli edennyt viidenteen ja ratkaisevaan otteluun.
– Peli oli todella ikimuistoinen ja se sujui erotuomarin näkökulmasta hyvin. Menin Joensuuhun junalla ja tulimme takaisin lentokoneella, juhlimme erotuomariporukalla aamuun asti ja menin sieltä suoraan töihin, muistelee liikunnanopettajana työskentelevä Ioannidis.
Uran tärkein anti on ollut koripalloa suurempi: koripalloperheestä löytyneet ystävät ja verkostot. Erityisen paljon siitä oli apua ensimmäisinä Suomen vuosina, kun hän ei vielä puhunut kieltä tai tuntenut ihmisiä.
– Pääsin koripallon kautta nopeasti porukoihin ja suomalaiseen elämään mukaan. Ensimmäisen sääntötestin tein englanniksi vuonna 1998, mutta seuraava meni jo suomeksi.
Pelkkää ruusuilla tanssimista uudessa maassa ja kulttuurissa erotuomarointi ei kuitenkaan ole ollut. Varsinkin uransa alkuaikoina Ioannidis joutui tasoittamaan tietä tuleville sukupolville.
– Nykyään erotuomaripiireissä on monia ulkomaalaisia. Vuonna 2003, kun aloitin Korisliigassa, olin ainoa ulkomaalaistaustainen erotuomari, ja sitä jatkui jopa kymmenen vuotta. Se aiheutti välillä stressiä minulle, vaikka siitä olikin apua, että kreikkalainen koripallo oli silloin hyvin arvostettua. Nyt asiat ovat toisin: ulkomaalaisia on korispiireissä paljon ja kanssakäyminen on hyvin luonnollista.
– Olen todella iloinen ja ylpeä siitä, että pystyn niin sanotusti lopettamaan huipulla. Olen ollut erotuomarien A-ryhmässä lähes 15 vuotta, ja treenaan fyysisesti paljon. Käyn salilla ja lenkillä 5–6 kertaa viikossa ja olen tällä hetkellä elämäni kunnossa. Liikunnanopettajan ammattikin auttaa siinä.
– Kun päätin, että lopetan tämän kauden jälkeen, ei ollut itsestään selvää, että tästä tulee hyvä kausi ja että pääsen play off -peleihin, semifinaaleihin ja finaaleihin saakka. Se vaatii duunia ja tuuria. Nyt, kun tiedän, että kausi oli hyvä, tunne on loistava. Saan lopettaa juuri niin kuin itse haluan.
Erotuomaroinnista vapautuvan ajan käyttö ei ole Ioannidisille ongelma. Hän aikoo nauttia lisääntyvästä vapaa-ajasta ainakin vaimon kanssa matkustellen ja kavereiden kanssa grillaten. Myös treenimääriä hän aikoo lisätä, sillä ei ole päässyt treenaamaan niin paljon kuin olisi halunnut.
– Ei ole tyhjä olo – tiedän tasan tarkkaan mitä aion tehdä. Tuomarin elämä on kuin urheilijan elämää. Perheeni on tottunut siihen, että olen lähes kaikki viikonloput kiinni peleissä, ja aikaa löytyy sen lisäksi vain todella tärkeille asioille. Ajattelen, että kun johonkin ryhtyy ja haluaa tehdä sen hyvin, siihen pitää myös käyttää aikaa.
Kokonaan koripallo ja sääntökirjakaan eivät Ioannidisin mielestä häviä, sillä poika Nikolaos jatkaa perheen perinteitä Korisliiga-tuomarina, ja tilanteita puidaan varmasti jatkossakin perheen kesken.
Viime vuodet ovat olleet kovaa kilpailua nuorten tuomareiden kanssa. Ioannidis kehuu vuolaasti nuorta erotuomarisukupolvea.
– Nuorten tuomareiden koulutus ja fysiikka ovat korkealla tasolla. He ovat kovemmalla tasolla kuin me olimme aikoinaan tullessani liigaan. Mutta se on pitänyt minut terävänä. On hienoa voida antaa tilaa ja mahdollisuuksia nauttia siitä, mistä itse olen nauttinut niin monta vuotta.
Tärkein oppi nuoremmille on positiivinen ajattelu.
– Kilpaurheilupiireissä jokainen haluaa kehittyä, saavuttaa asioita ja taistelee adrenaliinilla eteenpäin. Jos huomaa iloitsevansa toisen epäonnistumisesta, joka antaa itselle mahdollisuuden ottaa heidän paikkansa, on vakavan pysähtymisen ja itsetutkiskelun aika. Pitkässä juoksussa tällainen ajattelu tietää häviötä. Kunnioittamalla pelaajia, valmentajia ja muita erotuomareita pääsee paremmin eteenpäin. Jos haluaa pitkän uran ja muiden hyväksynnän ja kunnioituksen, pitää löytää keinoja toimia jokaisen kanssa, hoitaa oma rooli ja auttaa ryhmää eteenpäin. Erotuomari ei voi yrittää yksin hallita peliä.
– Nosta muita ja nouse itse parhaimpaasi joukon jäsenenä.
Suomen Koripalloliitto on ottanut erotuomaritoiminnassa uuden askeleen matkallamme tavoitetta saattaa suomalainen erotuomaritoiminta maailmanluokan tasolle. Uudessa tehtävässä aloittaa Ari Mikkola.
Korisliigakausi huipentuu perjantaina alkaviin pudotuspeleihin, jotka ovat kauden kohokohta myös erotuomareille. Tänä vuonna pudotuspelikierrokset hoidetaan yhteensä 17 erotuomarin voimin.
Helsinki Seagullsin ja Salon Vilppaan perjantaisessa Korisliiga-ottelussa nähdään harvinaisuus, kun ottelun ovat tuomitsemassa isä ja poika. Yli lajirajoen kyseessä on harvinaisuus: ensimmäinen isä-poika-erotuomaripari oli Rauno ja Juha-Petri Nieminen kaudella 1984-85. Tapahtuma on harvinainen pääsarjatasolla myös kansainvälisesti.
Erotuomariyksikkö analysoi Korisliigan ottelut, ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.
Suomen Koripalloliiton uudeksi huippuerotuomarivalmentajaksi on valittu pitkän linjan Korisliiga-erotuomari Johannes Sarekoski, 47. Sarekoski aloittaa uudessa pestissään kesällä 2022.
Erotuomariyksikkö analysoi Korisliigan ottelut, ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.
Erotuomariyksikkö analysoi Korisliigan ottelut, ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.
Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee tasaisin väliajoin niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.
Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee tasaisin väliajoin niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.
Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.