Et ole yksin -palvelu vähentämään ja ehkäisemään epäasiallista käytöstä ja häirintää

17.4.2018 Koripalloliitto on mukana Et ole yksin -palvelussa, joka tarjoaa puhelimessa ja chatissa tukea, apua ja neuvontaa urheilua harrastaville nuorille, aikuisille, vanhemmille ja huoltajille. Väestöliiton ja urheilujärjestöjen yhteishankkeella pyritään takaamaan, että jokainen voi harrastaa urheilua turvassa.

– Et ole yksin on Suomen ensimmäinen kohdennettu tukipalvelu, johon seksuaalisen hyväksikäytön ja häirinnän, epäasiallisen käytöksen tai kiusaamisen kohteeksi joutunut urheilija voi olla yhteydessä ja saada apua. Palvelu on valtakunnallinen. Tukipalvelun lisäksi hankkeessa vahvistetaan lasten ja nuorten itsemääräämisoikeutta, lisätään vanhempien sekä valmentajien tietoja nuorten kokeman kiusaamisen, seksuaalisen häirinnän ja väkivallan ehkäisystä, kertoo erityisasiantuntija Kirsi Porras Väestöliitosta.

Viime vuoden kouluterveyskyselystä kävi ilmi, että peruskoulun 8. ja 9. luokkalaisista tytöistä kolmannes ja pojista reilu kymmenes oli kokenut seksuaalista häirintää viimeisen vuoden aikana.

– Epäasiallisesta käyttäytymisestä urheilun parissa on vain vähän tutkittua tietoa, mutta kun yli 60 prosenttia 9-15 vuotiaista on urheilutoiminnan piirissä, ilmiö ei liene tuntematon sielläkään. Nuorten urheilussa tapahtuneet väärinkäytökset ovat globaalisti saavuttaneet suuren mediahuomion, joten olemme Väestöliitossa iloisia siitä, että suomalaiset urheilujärjestöt halusivat tarttua asiaan vahvasti, kiittelee nuorten ja parien toimintojen johtaja Tuija Rinkinen Väestöliitosta.

Jääkiekkoliiton talouspäällikkö Jaakko Luumi kertoo, että lajiliiton näkökulmasta tavoitteena on ennaltaehkäistä ja vähentää kaikenlaista epäasiallista käyttäytymistä urheilu- ja liikuntaharrastuksissa.

– Et ole yksin -palvelun idea syntyi Jääkiekkoliitossa ajatuksesta, että jokaisella lapsella ja nuorella tulee olla oikeus harrastaa turvallisessa ympäristössä omana itsenään. Väestöliitto oli osaamisensa vuoksi selkeä yhteistyökumppani palvelun suunnitteluun ja toteutukseen, ja on hienoa että myös muut lajiliitot lähtivät innolla mukaan. Kukaan ei saa jäädä yksin.

Myös Koripalloliitossa nähdään tärkeänä, että yhteisen palvelun kautta Väestöliiton ammattiosaaminen saadaan laajasti urheilijoiden käyttöön.

­– On tärkeää, että olemme koripallon puolesta mukana tässä palvelussa. Oma Susijengimme on jo uraa uurtavasti ja esimerkillisesti puhunut yhdenvertaisuuden ja jokaisen yksilön tärkeyden puolesta, ja nyt saamme konkreettisen elementin, jonka avulla pystymme tarjoamaan apua ja tukea sitä mahdollisesti tarvitsevalle. Painotamme tässäkin asiassa ennakointia ja ennaltaehkäisyä, mutta myös ammattimaista osaamista ja resursointia, kun tarve sitä vaatii, Koripalloliiton seura- ja kilpailutoiminnan johtaja Susanna Strömberg sanoo.

– Jokaiselle koripallon parissa toimivalle henkilölle on mahdollistettava turvallinen ja henkilökohtaisen koskemattomuuden takaava ympäristö, ja jokaisen on saatava sekä kilpailla että harrastaa juuri sellaisena kuin on!

Epäasiallinen käytös ja sen seuraukset

Epäasiallista käytöstä voi esiintyä monella tapaa. Se voi olla fyysistä tai henkistä väkivaltaa ja kiusaamista, päihteiden käyttöön ja tarjoamiseen liittyvää käytöstä, seksuaalista häirintää tai väkivaltaa. Yleisesti tiedetään, että epäasiallinen ja loukkaava käytös aiheuttaa muun muassa häpeää, syyllisyyttä, ulkopuolisuuden tunnetta sekä ahdistuneisuutta ja pelkoa.

– Mikäli epäasiallinen käytös tapahtuu auktoriteetin taholta, valta-aseman väärinkäyttö aiheuttaa voimakkaan särön luottamuksen ja turvallisuuden tunteelle. Seksuaalisen häirinnän tai väkivallan kohteeksi joutunut nuori voi kokea pelkoa, nöyryytystä, ahdistusta ja epäluottamusta muihin ihmisiin. Häirinnästä saattaa seurata fyysisiä oireita, keskittymis- ja koulunkäyntivaikeuksia, opintojen keskeytystä, sosiaalisia ongelmia, hermostuneisuutta, masennusta, unettomuutta tai alkoholin tai päihteiden käyttöä, listaa Kirsi Porras.

Palvelu tarjoaa matalan kynnyksen tukea nettisivun kautta chatissa tai puhelimitse. Koripalloliiton ja Jääkiekkoliiton lisäksi palvelussa ovat tällä hetkellä mukana Suomen Lentopalloliitto, Suomen Olympiakomitea, Suomen Palloliitto, Suomen Salibandyliitto, Suomen Uimaliitto, Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ja Suomen Voimisteluliitto.

Hankkeen suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Palvelu löytyy osoitteesta www.etoleyksin.fi Puhelin päivystää numerossa 0800 144644 ma-ti 14-17.30 ja chat ke-to 14-17.30 (etoleyksin.fi). Palvelu on toteutettu Veikkauksen tuella.

Lisätietoja:

Kirsi Porras, erityisasiantuntija, Väestöliitto, p. 050 302 5942
Tuija Rinkinen, Nuorten ja parien toimintojen johtaja, Väestöliitto, p. 050 590 3571
Talouspäällikkö Jaakko Luumi, Suomen Jääkiekkoliitto, p. 040 749 0272
Seura- ja kilpailutoiminnan johtaja Susanna Strömberg, p. 040 415 4232

 
25.1.2016 23:59 Pohjoinen alue

Koripallo uuteen lisenssiennätykseen

Suomalainen koripalloperhe on kasvanut lisenssimäärillä mitattuna isommaksi kuin koskaan aiemmin. Pelikaudella 2015-16 on lunastettu tähän mennessä 17 110 koripallolisenssiä, jonka myötä lähes 20 vuotta vanha ennätys siirtyi historiaan.

1.7.2015 Pohjoinen alue

Koripallolisenssit pelikaudelle 2015-2016

Koripallokausi 2015-2016 käynnistyy 1.7.2015 ja samalla tulevat myyntiin uuden kauden koripallolisenssit. Seuraavassa pikaohjeet lisenssin lunastamiseen.

27.9.2012 Pohjoinen alue

Koripalloliitto panostaa reiluun peliin alkavalla kaudella

NBA:sta ja Euroliigasta liikkeelle lähteneet reilun pelin säännöt rantautuvat kauden 2012/13 aikana myös suomalaiseen koripalloon kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n linjausten mukaisesti. Uusilla sääntötarkennuksilla halutaan rohkaista pelaajia, valmentajia sekä erotuomareita kitkemään peliin kuulumatonta huonoa käytöstä ottelutapahtumista.

27.10.2010 Pohjoinen alue

Koripalloliitto julkaisi Hae Harrastus –hakupalvelun

Suomen Koripalloliitto on julkaissut Basket.fi-verkkopalvelussaan Hae Harrastus –hakupalvelun. Nimensä mukaisesti palvelussa voi hakea harrastusmahdollisuuksia, joita Koripalloliiton jäsenseurat tarjoavat.

19.5.2008 Pohjoinen alue

Koripallosääntöihin tarkennuksia 2008, suurremontti 2012

Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) hallitus on hyväksynyt historiallisia muutoksia pelisääntöihin. Syksyllä 2008 sääntöihin tulee lähinnä tulkintatarkennuksia, mutta vuonna 2012 voimaan astuu muutoksia, jotka muuttavat pelikenttää oleellisesti. FIBA on päättänyt mm. siirtää kolmen pisteen viivaa puolella metrillä taaksepäin.

1.9.2004 Pohjoinen alue

Pelisääntöihin pieniä muutoksia – uudet sääntökirjat myynnissä

Koripallon pelisääntöihin tehtiin kansainvälisen koripalloliiton toimesta pieniä muutoksia ja tarkennuksia kaudelle 2004-05. Uusi Koripallon viralliset pelisäännöt –kirja on käännetty suomeksi ja myynnissä entistä yksinkertaisemmassa muodossa. Saatavana on myös Suomen Koripalloliiton Säännöt ja määräykset 2004-05 –kirjanen.

10.12.2003 Pohjoinen alue

Naisille pienempi pallo 1.7.2004 alkaen

Kansainvälinen koripalloliitto on päättänyt ottaa nais- ja tyttökoripalloilussa käyttöön nykyistä pienemmän pallon. Kansainvälisillä kentillä käyttöönotto tapahtuu 1.10.2004. Suomen Koripalloliiton liittohallitus on päättänyt, että Suomessa pelattavissa naisten sekä A- ja B-tyttöjen sarjoissa pallo nro 6 otetaan käyttöön 1.7.2004 alkaen.

26.6.2003 Pohjoinen alue

Sääntömuutokset voimaan Suomessa 1.8.2003 alkaen

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on muuttanut koripallon pelisääntöjä, jotka Suomen Koripalloliiton liittohallitus on päättänyt ottaa käyttöön 1.8.2003 alkaen. Keskeisimmät sääntömuutokset koskevat 24 sekunnin sääntöä, aikalisiä ja ylösheittoja.

3.6.2019 13:15 Koripalloliitto tiedottaa

Tunnetut urheilijat antoivat kasvonsa Et ole yksin -kampanjalle

Tunnetut urheilijat seitsemästä lajista ovat mukana epäasiallisen käytöksen ja häirinnän vastaisessa kampanjassa. Väestöliiton ja suomalaisen urheilun yhteishankkeessa tarjotaan jatkossa urheiluseuroille konkreettisia työkaluja epäasiallisen käytöksen vähentämiseksi.

#Hi5 – osallistu ja jaa seurasi positiivista meininkiä

Koripalloliiton #Hi5 on valtakunnallinen hanke, jonka avulla halutaan parantaa ottelutapahtumien ilmapiiriä. Jaa nyt seurasi onnistumiset ja kerro myös muille, miksi teillä on hyvä meno!

Näytä lisää vastaavia