7.8.2009 Koripalloliiton Eteläinen alue kehittää sarjatoimintaansa merkittävällä tavalla. Kaudesta 2009–10 alkaen Koripalloliiton Eteläisen alueen kaikkien sarjojen otteluihin nimetään erotuomarit.
Seurat ovat jo pitkään toivoneet kyseistä palvelua. Joukkueenjohtajilta ja valmentajilta on kulunut erotuomareiden hankkimiseen merkittävä määrä aikaa, eikä silti otteluihin ole aina onnistuttu saamaan kahta erotuomaria. Syynä ovat osaksi olleet erotuomareiden vähyys ja osaksi aikatauluhaasteet. Uudistuksen myötä toiminnassa passivoituneita erotuomareita aktivoidaan, uusien erotuomareiden otteluiden saamista kehitetään sekä aikatauluihin ja matkustamiseen pyritään löytämään parempia ratkaisuja.
Aikaisemmilla kausilla valtakunnallisten sarjojen lisäksi Eteläisellä alueella on nimetty erotuomarit vain miesten 2. ja 3. divisiooniin sekä naisten 2. divisioonaan. Kun nimeäminen on tapahtunut vain osiin sarjoista, haasteena ovat olleet erotuomareiden aikataulut nimettyjen ja itse valitsemien otteluiden sovittamisessa.
Eteläisellä alueella pelataan kauden aikana noin 5000 ottelua. Kauden 2008–09 aikana alueella oli käytössään noin 400 erotuomaria. Mikäli kaikki erotuomarit pysyvät toiminnassa mukana, on yhden erotuomarin ottelumäärä kauden aikana 25 ottelua. Haasteena ei ole siis erotuomareiden riittävyys, vaan enemmänkin kunkin erotuomarin haluaman aktiivisuustason ylläpitäminen.
Uudistuksen onnistumiseksi Koripalloliitto on kehittänyt uuden erotuomarinimeämistyökalun, jolla erotuomareiden riittävyys, toiveet ja vapaus valita otteluita ylläpidetään. Uuden työkalun avulla erotuomari pystyy itse hallitsemaan omaa aikatauluaan, esteellisyyksiään ja otteluiden määrää. Uuden ohjelman ”myyntipalvelun” kautta erotuomarit pääsevät valitsemaan itselleen lisää otteluita sekä ”myymään” otteluita, jotka eivät jostain syystä hänelle sovi.
Seurojen kannalta erotuomarinimeäminen tulee helpottamaan huomattavasti joukkueenjohtajien työtä. Ensimmäisellä kaudella joukkueen vastuulle jää ainoastaan erotuomareiden maksaminen. Toisaalta joukkueet eivät jatkossa pääse valitsemaan erotuomareita otteluihinsa. Tämä ei kuitenkaan automaattisesti lisää erotuomarimaksujen nousemista, sillä nimeämisessä pyritään huomioimaan erotuomarin ja pelipaikan läheisyys mahdollisuuksien mukaan. Jatkotavoitteena on, että kauden 2010–11 alusta myös erotuomareiden maksujärjestelmä hoidetaan keskitetysti.
Erotuomareiden kannalta muutos on suuri. Erotuomareiden vapaus valita haluamansa ottelut soittojen perusteella poistuu, kun ottelut nimetään keskitetysti. Lisäotteluita erotuomari voi kuitenkin myös jatkossa valita haluamansa määrän suoraan ohjelman kautta.
Kaiken kaikkiaan uudistus tarjoaa mahdollisuuden kehittää erotuomaritoimintaa kokonaisvaltaisesti. Uusien erotuomareiden on mahdollista saada heti pelejä vihellettäväkseen, sillä kurssin käytyä nimet siirretään nimeämisjärjestelmään.
Uusi järjestelmä tarjoaa erotuomareille myös koulutus- ja kehittymismahdollisuuksia. Kauden alussa erotuomareille tullaan tarjoamaan kausikoulutusta uusista säännöistä ja määräyksistä. Koulutuksiin osallistuminen on myös edellytys nimettyjen otteluiden saamiseksi. Otteluiden tarkkailutoiminnan kehittäminen paranee, sillä järjestelmästä on helppo jatkossa poimia yksittäisen erotuomarin tai yksittäisen pelipaikan ottelulistat. Tulevilla kausilla myös erotuomareiden tasoluokitusta voidaan kehittää, jolloin voidaan tarkemmin määrittää kunkin erotuomarin taso ja sitä kautta ottelut joita hän viheltää.
Ottelut nimetään syys- ja kevätkaudeksi erikseen, jolloin erotuomareilla on pidempi aika reagoida mahdollisiin muutoksiin.Jatkossakin erotuomareilla on valinnan vapaus sovittuun aikaan asti, minkä jälkeen sijaisen hankintavastuu siirtyy erotuomarille itselleen.
Sarjat käynnistyvät syyskuun lopulla. Joukkueiden vastuulla on ilmoittaa kotiottelunsa syyskuun alkuun mennessä. Itse nimeäminen käynnistyy syyskuun alusta.
Jokaisen erotuomarin on rekisteröidyttävä erotuomariksi kaudelle 2009–10. Vain rekisteröitymällä voi saada nimettyjä otteluita vihellettäväkseen sekä saa jatkossa kaiken tiedon erotuomaritoiminnasta. Oman aktiivisuutensa voi itse määrittää myöhemmin ohjelmassa.
Erotuomarin tulee rekisteröityä elokuun loppuun mennessä. Rekisteröidyttyään erotuomari saa myöhemmin sähköpostitse toimintaohjeet kauden menettelystä sekä uuden ohjelman käytöstä.
Lisätietoja uudistuksesta antaa mielellään Koripalloliiton henkilökunta sekä kehittämisessä mukana olleet erotuomariaktiivit:
Marika Vilanen | marika.vilanen@koripalloliitto.fi |
Tiina Karvonen | tiina.karvonen@koripalloliitto.fi |
Ulla Karlsson | ulla.karlsson@koripalloliitto.fi |
Teemu Ketola | teemu.ketola@kolumbus.fi |
Heikki Venhola | heikki.venhola@kapo.net |
Johannes Sarekoski | jondebasket@gmail.com |
Ismo Tuomisto | ismo.tuomisto@luukku.com |
Koripallokausi 2015-2016 käynnistyy 1.7.2015 ja samalla tulevat myyntiin uuden kauden koripallolisenssit. Seuraavassa pikaohjeet lisenssin lunastamiseen.
Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) tekemät sääntömuutokset astuivat voimaan Suomessa kaikilla sarjatasoilla 1.7.2010. Kauden kynnyksellä ja otteluiden käynnistyessä on aika kerrata muutokset. Tähän artikkeliin on koottu tuhti paketti, johon koottu niin koosteet kuin yksityiskohtaisemmatkin tiedot.
Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on muuttanut koripallon pelisääntöjä, jotka Suomen Koripalloliiton liittohallitus on päättänyt ottaa käyttöön 1.8.2003 alkaen. Keskeisimmät sääntömuutokset koskevat 24 sekunnin sääntöä, aikalisiä ja ylösheittoja.
Suomen Koripalloliiton seurakenttä on tyytyväinen tai erittäin tyytyväinen liiton tarjoamiin ydinpalveluihin, sarjatoimintaan ja koulutukseen. Erityisen tyytyväisiä seurat ovat sarjatoimintaan liittyviin palveluihin, tulospalveluun ja sarjailmoittautumiseen, käy ilmi seurojen tyytyväisyyskyselystä, jonka Koripalloliitto teetti Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksella (KIHU).
Suomen Koripalloliiton kaikissa virallisissa sarjoissa siirrytään syksystä 2013 alkaen keskitettyyn erotuomarimaksujärjestelmään.
NBA:sta ja Euroliigasta liikkeelle lähteneet reilun pelin säännöt rantautuvat kauden 2012/13 aikana myös suomalaiseen koripalloon kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n linjausten mukaisesti. Uusilla sääntötarkennuksilla halutaan rohkaista pelaajia, valmentajia sekä erotuomareita kitkemään peliin kuulumatonta huonoa käytöstä ottelutapahtumista.
Suomen Koripalloliitto on julkaissut Basket.fi-verkkopalvelussaan Hae Harrastus –hakupalvelun. Nimensä mukaisesti palvelussa voi hakea harrastusmahdollisuuksia, joita Koripalloliiton jäsenseurat tarjoavat.
Suomen Koripalloliitto palauttaa Suomen mestaruuskilpailun 13-14-vuotiaille eli C-nuorille 15 vuoden tauon jälkeen. C-nuorten SM-tittelistä kilpaillaan jo pelikaudella 2010-11. Edellisen kerran kyseisen ikäluokan Suomen mestaruudesta on pelattu vuonna 1996.
Kansainvälinen koripalloliitto, FIBA, on muuttanut koripallokenttää koskevia sääntöjään. Sääntöuudistuksen myötä useampi kentällä olevien rajamerkintöjen paikka muuttuu. Suomessa uudet kentän viivoja koskevat säännöt tulevat voimaan 1.7.2010 alkaen.
Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) hallitus on hyväksynyt historiallisia muutoksia pelisääntöihin. Syksyllä 2008 sääntöihin tulee lähinnä tulkintatarkennuksia, mutta vuonna 2012 voimaan astuu muutoksia, jotka muuttavat pelikenttää oleellisesti. FIBA on päättänyt mm. siirtää kolmen pisteen viivaa puolella metrillä taaksepäin.