17.12.2020 13:16 Lahti Basketball pelasi ennen ottelutaukoa itsensä miesten Korisliigan neljännelle sijalle. Joukkueen kotimainen sentteri Henri Ventoniemi viettää uransa parasta kautta.
Henri Ventoniemi pelaa Lahdessa ensimmäistä kauttaan. Kuva: Ville Vuorinen / Korisliiga
25-vuotias Henri Ventoniemi teki kesällä 2+1-vuotisen sopimuksen Lahti Basketballin kanssa ja on sen jälkeen vähintään täyttänyt, ellei jopa ylittänyt, kaikki odotukset. Liikkuva korinaluspelaaja on saavuttanut kaudella tähän mennessä Korisliiga-uransa parhaat tilastot: keskimäärin tasan 11 pistettä, 6,5 levypalloa ja tasan kaksi koriin johtavaa syöttöä ottelussa.
Myös joukkueen menestys on ollut vähintäänkin kohtalainen. Lahti jäi Korisliigan ottelutauon alkaessa sarjataulukon neljännelle sijalle kuudella voitolla ja neljällä tappiolla.
– Tästä alkukaudesta on jäänyt todella loistava tunnelma. Tiesin jo Lahteen saapuessani, että täällä on hyvä organisaatio ja valmennusryhmä. Meille on joukkueena tehnyt hyvää tällainen identiteetti ennakkosuosikkeja vastaan kilpailevana underdog-porukkana, Ventoniemi kertoo.
Hyvinkäältä ponnistanut Ventoniemi on HBA-Märskyn koulimia lupauksia ja vietti vuodet 2015–19 Yhdysvaltain yliopistosarjassa – suurimman osan ajasta University of West Floridan paidassa. Yliopiston jälkeen hän palasi Suomeen ja teki vaikutuksen Uudenkaupungin Korihaissa, josta Lahti nappasi pian pelaajan näppeihinsä.
– Mielestäni roolini on hyvin samanlainen kuin ennenkin. On mahtavaa, että olen saanut Lahdessakin näin ison roolin, eikä se silti yhtään haittaa, että ihan niin paljoa minuutteja ei tarvitse joka ottelussa pelata kuin viime kaudella, koska puolustuskonseptimme on aika kuluttava.
Vaikka modernissa niin sanotusti pelipaikattomassa koripallossa sentterin rooli on varsin erilainen kuin vielä muutamia vuosia sitten vallalla olleessa pelitavassa, Ventoniemi kokee kuitenkin post-pelaamisen tärkeäksi vahvuudeksi, jota hänen täytyy jatkuvasti kehittää.
– Olen melko tyypillinen stretch five eli sentteri, joka pelaa kaaren takanakin. Tykkään pelata myös postissa ja pystyn luomaan siellä etua, joten pyrin olemaan mahdollisimman monipuolinen pelaaja. Post-taitojen hallitsemisella on yhä koripallossa iso merkitys, ja se on tärkeä osa sekä omaa pelaamistani että joukkueen etua.
Ventoniemi on itsekin sitä mieltä, että pelaa parhaillaan oman uransa parasta kautta. Tulevaisuutta varten katse on kohdistettu Lahdesta maailmalle.
– Kun teimme Lahden kanssa sopimuksen, he tekivät todella selkeäksi sen, että minun lähettämiseni ulkomaille on heidänkin tavoitteensa. En halua kuitenkaan lähteä pelkän lähtemisen takia, vaan täytyy löytää oikea tilaisuus. Olen jo 25-vuotias, mutta koen, että olen ottanut isoimmat kehitysharppaukseni juuri tämän vuoden aikana, joten uskon, että olen oikealla tiellä.
Myös miesten maajoukkueen ovet aukesivat ensimmäisen kerran Ventoniemelle tänä vuonna. Hän osallistui Susijengin leiritykseen ja vaikkei olekaan pelannut vielä yhdessäkään virallisessa ottelussa, kokee, että hänellä on annettavaa myös kansainvälisissä arvoturnauksissa. Susijengin suurimmat ongelmat kentällä ovat usein kulminoituneet perinteisiä senttereitä puolustavan vitospaikan pelaajan puutteeseen.
– Susijengin kokoonpano on ehdottomasti yksi tavoitteistani. Työskentelen sitä kohti, että pystyisin saamaan paikan siellä lähivuosina ja auttamaan joukkuetta isossa päässä. Ja totta kai miesten maajoukkue on ollut tavoite jo kauan.
Kunhan ottelut Korisliigassa saadaan takaisin käyntiin, Ventoniemellä on selkeä näkemys siitä, mitä Lahti ryhtyy tekemään pitääkseen tasonsa ja nostaakseen sitä entisestään kilpailussa ennakkosuosikkeja vastaan.
– Tasaisuutta pitää tuoda nyt peliin. Se on ollut suurin kynnyksemme. Meillä on ollut loistavat aggressiiviset hetkemme, mutta aika ajoin kurssi on kääntynyt kokonaan. Olemme harjoituksissa menneet uudelleen alkuun ja etsineet vastauksia ihan perusasioista.
Andre Gustavson kolkutteli 2010-luvun viimeisinä vuosina Susijengin portteja yhtenä ikäluokkansa lupaavimmista suomalaispelaajista. Vaikka viimeiseen neljään vuoteen Gustavsonia ei ole maajoukkuepaidassa nähty, on hänen tähtäimensä kuusivuotiseksi venähtäneen NCAA-uran ajan ollut koko ajan ammattilaisurassa ja Susijengissä.
Vaikka Joel Mäntynen, 21, onkin tehnyt itsestään nimeä ennen kaikkea pisteidentekijänä, hän yllätti jopa itsensä kohotessaan viime kaudella Korisliigan parhaiden pistemiesten kategoriaan. Puhjettuaan kukkaan pääsarjatasolla Mäntynen hakee nyt uralleen seuraavaa nostetta. Susijengi Rising Stars -leiritys palvelee tässä kokonaisuudessa useampaa tarkoitusta.
Eemi Luukkonen, 200 cm ja 20 vuotta, kasvoi vuosi sitten kesällä ikäluokkamaajoukkueensa keulakasvoksi ja nosti vajaamiehisen ryhmänsä altavastaajan asemasta B-divisioonan mitalipeleihin. Nyt Lahti Basketballin juniorimyllyn kasvatti nauttii ensimmäisestä kesästään aikuisten maajoukkueympyröissä ja tähtää seuraavalle kehitysaskeleelleen.
Perttu Blomgren, 21, sai seurajoukkuekaudesta 2022–23 sen, mitä tavoittelikin: runsaasti peliminuutteja ja mahdollisuuden jatkaa nousuaan Korisliigan kärkipelaajien joukkoon. Nyt edessä on Blomgrenin uran toinen susikesä ja jo ensimmäisessä ottelussa Latviaa vastaan hän osoitti, miksi häntä pidetään kansainvälisen tason pelaajalupauksena.
Perinteikkään kotkalaisseuran KTP:n kasvatti Vili Nyman, 25, kuului oman ikäluokkansa juniorimaajoukkueen ehdottomiin kärkinimiin. Määrätietoinen harjoittelu auttoi Nymania tekemään läpimurtonsa Korisliigan kotimaiseen eliittiin 2022-23-kaudella ja nyt mies on palannut puolen vuosikymmenen jälkeen Suomi-paitaan Susijengi Rising Stars -leirityksessä.
KTP:n juniorimyllyn kasvatti Thomas Tumba, 22, on tunnettu koripallopiireissä yhtenä ikäluokkansa lupaavimmista koripalloilijoista. Joensuussa vietetty ensimmäinen ammattilaiskausi toi mukanaan Suomen cupin mestaruuden, SM-pronssia ja Korisliigan vuoden tulokkaan palkinnon. Susikesä 2023 on ”Masille” taas mahdollisuus ottaa yksi kehitysloikka.
Helsinki Seagulls näytti Korisliigan viidennen finaalin neljännen jakson alussa liitelevän vastustamattomasti kohti mestaruutta Kauhajoen IKH Areenalla, mutta Henri Kantosen johtama Karhu Basket tuli rinnalle ja nipisti voiton. Kantosen ja Karhu Basketin teema tiistain kuudenteen finaaliotteluun on selvä: iso ryöstö.
Susijengiä viimeiset kuusi vuotta edustanut Kataja Basketin pelinrakentaja Jamar Wilson, 37, saavutti syksyllä merkittävän rajapyykin valmistuttuaan urheilujohtamisen maisteriksi Southern New Hampshiren yliopistosta. Wilson keskittyy vielä täysillä koripallouraansa, mutta uskoo koulutuksen olevan apuna yhteisön auttamisessa pelivuosien jälkeen.
Sarjajohtaja Helsinki Seagulls on marssinut alkukaudella voitosta voittoon. Korisliigassa on nähty paljon uusia piristysruiskeita, mutta poikkeustilanne ja sen tuomat vaikutukset etenkin harrastustoimintaan vetävät Laakson mielen kuitenkin mietteliääksi.
KTP-Basketin päävalmentaja Tomi Kaminen on sitä mieltä, että joukkueen suunta on ottelutauolla kääntynyt selkeästi ylöspäin. Loukkaantuneiden pelaajien paluu kokoonpanoon näkyy harjoituksissa uutena intona.