7.8.2009 Suomen Koripalloliitto tarjoaa syksyllä 2009 koripallovalmentajan peruskoulutuksen kaikille nuorten koripallovalmennustoimintaan osallistuville maksutta. Samalla liitto kiristää valmentajien kouluttautumiseen kohdistuvaa vaatimustasoa.
Koripalloliitto tarjoaa syksyllä 2009 koripallovalmennuksen peruskoulutuksesta leijonanosan ilmaiseksi. Hanketta tukee Opetusministeriö.
Samalla liitto nostaa valmentajien vaatimustasoa ja ottaa käyttöön portaittain valmentajalisenssijärjestelmän. Kuvat: Tomi Kaminen.
Kaikilta henkilöitä, jotka toimivat Koripalloliiton alaisissa sarjoissa säännöllisesti nuorten koripallovalmentajana tullaan edellyttämään 1.9.2010 pakollinen koripallovalmennuksen peruskoulutus (taso I), jonka perusosan (45 h) Koripalloliitto tarjoaa siis maksutta. Osallistujien maksettavaksi jää ainoastaan mahdolliset matka- ja majoituskulut sekä kurssin valinnainen osa (15 h).
Nuorten SM-sarjoissa ja I divisioonissa vaaditaan 1.9.2011 alkaen vähintään tason II valmentajatutkinto tai suunnitelma koulutukseen hakeutumisesta pelikauden 2011-12 aikana.
Jo aiemmin Koripalloliitto on linjannut, että miesten Korisliigassa toimivan päävalmentajan ja nuorten maajoukkuevalmentajan tulee olla huippukoripallovalmentajatutkinnon (taso III) suorittanut.
Nuorten maajoukkueissa linjaus toteutuu jo tällä hetkellä. Korisliiga-valmentajiin vaatimus kohdistuu pelikaudesta 2010-11 lähtien.
Koripalloliiton tarjoama peruskoulutus koostuu neljästä koulutuskokonaisuudesta; ohjaajan peruskurssista (15 h), taidon opettaminen koripallossa (15 h) ja koripalloharjoittelun fyysiset perusteet (15 h). Lisäksi koulutukseen kuuluu yksi vapaavalintainen 15 tunnin tason I koulutuskokonaisuus.
Eri tasoilla käyty koulutus on ”voimassa” kolme vuotta viimeisestä koulutusjaksosta, jonka jälkeen valmentajan on osallistuttava erilliselle Koripalloliiton järjestämälle ikäkausivalmennukseen keskittyvään, 15 tunnin mittaiseen, päivityskoulutustapahtumaan.
Koripalloliitto on kuljettanut uudistustaan provosoivalla kysymyksellä ”Lähettäisitkö lapsesi hammaslääkärille, jolla on timpurin koulutus?”, jolla on haluttu korostaa valmennustoiminnassa mukana olevien koulutuksen merkitystä.
- Päätavoitteemme on nostaa koulutukseen ja kouluttautumiseen kohdistuvaa kiinnostusta. Koulutus on paras tapa lisätä sivistystä ja ymmärrystä. Hyvin tyypillistä koripallon parissa on kiinnostua valmennustehtävistä pelaajauran jälkeen. Vanhojen pelureiden mukaan saaminen on välttämätöntä, mutta yhtälössä koulutuksella on tärkeä rooli. Varsinkin nuorten valmennuksessa korostuu lajin perusasioiden opettaminen sekä tietysti kaikkein tärkeimpänä ihmissuhdekyvyt. Valmentajan kyky kommunikoida valmennettaviensa kanssa on ensiarvoisen tärkeää, luonnehtii Koripalloliiton päävalmentaja Henrik Dettmann.
Koripalloliitto on saanut uudistukselleen tukea Opetusministeriöltä.
- OPM:n mukanaolo pilottihenkisessä hankkeessamme on hienoa. Olemme ylpeitä, että saamme olla edelläkävijöitä. Toisaalta lajimme perinteet yliopistourheiluna jopa velvoittavat siihen, Dettmann muistuttaa.
- Hanke on meille paitsi hieno kehitysaskel myös kova haaste. Vaikka peruskoulutus tulee olemaan ilmaista, on sen oltava laadukasta samalla tavalla kuin suomalaisen kouluyhteisön tarjoama peruskoulutus, Dettmann linjaa.
Koripallokausi 2015-2016 käynnistyy 1.7.2015 ja samalla tulevat myyntiin uuden kauden koripallolisenssit. Seuraavassa pikaohjeet lisenssin lunastamiseen.
Suomen Koripalloliitto on julkaissut Basket.fi-verkkopalvelussaan Hae Harrastus –hakupalvelun. Nimensä mukaisesti palvelussa voi hakea harrastusmahdollisuuksia, joita Koripalloliiton jäsenseurat tarjoavat.
Suomen Koripalloliitto palauttaa Suomen mestaruuskilpailun 13-14-vuotiaille eli C-nuorille 15 vuoden tauon jälkeen. C-nuorten SM-tittelistä kilpaillaan jo pelikaudella 2010-11. Edellisen kerran kyseisen ikäluokan Suomen mestaruudesta on pelattu vuonna 1996.
Kansainvälinen koripalloliitto, FIBA, on muuttanut koripallokenttää koskevia sääntöjään. Sääntöuudistuksen myötä useampi kentällä olevien rajamerkintöjen paikka muuttuu. Suomessa uudet kentän viivoja koskevat säännöt tulevat voimaan 1.7.2010 alkaen.
Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) hallitus on hyväksynyt historiallisia muutoksia pelisääntöihin. Syksyllä 2008 sääntöihin tulee lähinnä tulkintatarkennuksia, mutta vuonna 2012 voimaan astuu muutoksia, jotka muuttavat pelikenttää oleellisesti. FIBA on päättänyt mm. siirtää kolmen pisteen viivaa puolella metrillä taaksepäin.
Suomen Koripalloliitto on myöntänyt historiansa ensimmäiset seuratason laatupalkinnot ja -sertifikaatit. Laatupalkinnot saivat esimerkillisen nuorisokoripallotyönsä ansiosta Kaarinan Ura sekä Loimaan Korikonkarit.
Koripallon pelisääntöihin tehtiin kansainvälisen koripalloliiton toimesta pieniä muutoksia ja tarkennuksia kaudelle 2004-05. Uusi Koripallon viralliset pelisäännöt –kirja on käännetty suomeksi ja myynnissä entistä yksinkertaisemmassa muodossa. Saatavana on myös Suomen Koripalloliiton Säännöt ja määräykset 2004-05 –kirjanen.
Kansainvälinen koripalloliitto on päättänyt ottaa nais- ja tyttökoripalloilussa käyttöön nykyistä pienemmän pallon. Kansainvälisillä kentillä käyttöönotto tapahtuu 1.10.2004. Suomen Koripalloliiton liittohallitus on päättänyt, että Suomessa pelattavissa naisten sekä A- ja B-tyttöjen sarjoissa pallo nro 6 otetaan käyttöön 1.7.2004 alkaen.
Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on muuttanut koripallon pelisääntöjä, jotka Suomen Koripalloliiton liittohallitus on päättänyt ottaa käyttöön 1.8.2003 alkaen. Keskeisimmät sääntömuutokset koskevat 24 sekunnin sääntöä, aikalisiä ja ylösheittoja.
20-vuotiaiden miesten koripallon EM-kisat pelataan Helsingissä, Helsingin jäähallissa ja Pasilan urheilutalolla 16.-24.7.2016. Kisaorganisaatio etsii n. 200 vapaaehtoista erilaisiin ottelu- ja tapahtumatoteutuksen tehtäviin. Hakuaikaa on 8.4. saakka.