16.12.2022 11:35 Joulukuun puolessa välissä julkaistu koululaiskysely kartoittaa lasten ja nuorten harrastushaluja. Valtakunnalliseen koululaiskyselyyn vastasi yli 160 000 ala- ja yläkoululaista ympäri Suomea yli 1 500 eri koulusta.
Opetus- ja kulttuuriministeriön kartoituksessa selvitettiin, mitä lapset haluavat harrastaa koulupäivän yhteydessä. Koululaiskysely on osa Harrastamisen Suomen mallin toteutusta. Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee harrastusten järjestämistä koulupäivän yhteydessä koulun tiloissa tai esimerkiksi urheiluhalleilla tai museoissa. Kysely järjestettiin viidennen kerran.
Harrastamisen tärkeimmäksi syyksi koululaiset kertoivat, että se on kivaa ja se tekee iloiseksi.
81 harrastuksen joukosta koripallo on harrastuksista 12. kiinnostavin kaikkien koululaisten joukosta. Kolme eniten kiinnostavinta olivat parkour, elokuvat ja kuvataiteet. Palloilulajeista koripallon edellä oli vain seitsemäntenä ollut jalkapallo.
Monet nostivat koripallon omaksi suosikikseen. Kyselyn mukaan yläkoululaisten mielestä koripallo on kahdeksanneksi mieluisin laji. Alakoululaisten poikien mielestä koripallo on viidenneksi suosituin laji, jota he haluavat kokeilla.
Nuoret pitivät koripalloa heidän ykkössuosikkinaan yksittäisissä kouluissa muun muassa Espoossa, Vantaalla, Turussa, Lapualla ja Kuopiossa.
- Koripallo on usealla mittarilla noususuhtaisella kehityskäyrällä. Tämän tutkimuksen tulokset tukevat sitä, mutta kertovat myös lajimme potentiaalista. Seurakentälle voin esittää lämpimän lukusuosituksen tutkimustuloksille, kommentoi Koripalloliiton seura- ja kilpailutoiminnan johtaja Susanna Strömberg.
Palautteen avulla kehitetään suomalaista koripalloa entistä paremmaksi kokemukseksi eri sidosryhmille.
Vuoden viimeinen Parempaa korista -webinaari järjestetään 13.12, jolloin aiheen keskiössä ovat seuraviestintä ja työkalut sen kehittämiseen.
Koripalloliiton Seurapalveluyksikkö palkitsee seurakentän aktiivisia koripallotekijöitä vuosittain. Harri Jokela palkittiin koripallokasvattajana, Pauli Korhonen puolestaan sai elämäntyöpalkinnon. Pikkusudet palkinto meni BC Nokialle ja vuoden koripallotekona palkittiin upea IKH Areena.
Kevään ensimmäinen Parempaa korista -webinaari järjestetään 18.4., jolloin aiheen keskiössä ovat lapset ja nuoret psyykkisen hyvinvoinnin näkökulmasta.
Suomalaisessa koripallossa on jälleen tehty uusi lisenssiennätys. Tällä kaudella lajissa on nähty harrastajia lajin ennätysmäärä, kun lisenssimäärässä ylitettiin aiempi, viime vuonna tehty lisenssiennätys.
Koripalloliitto käynnistää uuden webinaarikokonaisuuden tarjoamalla jäsenseuroilleen maksuttoman etätapaamisen, jonka tarkoituksena on tukea seuroja vaihtuvin aihepiirein. Seuraava järjestetään 8.12., jolloin aiheena on seuratoiminnan mahdolliset EU-rahoitukset.
Suomen Koripalloliitto on käynnistämässä uuden ”The Game That Unites Us”-ohjelman. Monivuotisen ohjelman ensimmäisenä askeleena on 18.8. Jyväskylässä pelattavan Susijengi-Ukraina-maaottelun yhteydessä järjestettävä tempaus, jonka puitteissa autetaan koripalloa harrastavien ukrainalaisten lasten integroitumista Suomeen.
Verkkopalvelu VertaaEnsin.fi teki laajan lasten ja nuorten harrastusten kustannusvertailun, jossa vertailtiin yhtätoista suosittua liikuntaharrastusta pääkaupunkiseudulla. Vertailussa laskettiin harrastuksien vuosikustannukset ikäryhmän ja panostustason mukaan. Koripallo oli vertailussa halvin joukkuelaji.
Koripalloliiton liittokokous käsitteli lauantaina liiton edellistä tilikautta. Koripalloliitto sai historiansa 13. kunniajäsenen, kun Pentti Hilke valittiin kunniajäseneksi mittavasta ja monimuotoisesta päivätyöstään koripallon parissa.
Koripalloliitto on toteuttanut oman digitaalisen ottelupöytäkirjan, joka korvaa jatkossa paperiset pöytäkirjat. Nettiselaimessa toimiva eSCO on kaikkien Koripalloliiton jäsenseurojen käytössä veloituksetta. Kaikki sarjat siirtyvät digitaaliseen pöytäkirjaan ensi kauden aikana.