6.4.2020 13:13 Maajoukkuekapteeni Shawn Huff, sekä lajilegendat Heli Toikka ja Pertti Laanti, avaavat toiminnan taustoja.
Finnish Basketball Hall of Fame on meidän kaikkien lajin parissa olevien tai olleiden koripalloyhteisö. Hall of Fame toiminnan yleisnimenä kuvastaa arvostusta ja kunnioitusta sekä lajia, että kaikkia sen parissa olleita, kohtaan. Hall of Fame on hienon tarinan kertomisforum, joka yhdistää eri aikakausien koripalloihmisiä.
Finnish Basketball Hall of Fame koostuu kolmesta osa-alueesta: 1) Museo- ja näyttelytyö, 2) Alumnitoiminta ja 3) Kunniagalleria.
Kolme tunnettua koriskasvoa kertoo omasta näkökulmastaan kokemuksiaan Finnish Basketball Hall of Famesta ja sen merkityksestä suomalaiselle koripallolle.
Pertti Laanti: Museo ja kunniagalleria
Museon ydin on esinekokoelma, jota hyödynnetään näyttelytoiminnassa. Esineistöä otetaan jatkuvasti talteen luovuttajilta kokoelmaan. Koripallomuseolla on ollut näyttelytoimintaa Helsingissä, Kotkassa ja Vantaalla, sekä valtakunnallisena kiertonäyttelynä. Vuonna 2012 luotiin suomalaisen koripallon kunniagalleria Hall of Fame, johon valitaan vuosittain uudet lajilegendat.
Hall of Fame-legenda Pertti Laanti kertoo ajatuksiaan museosta ja sen yhteisönäkökulmasta valokuvien jakoon liittyen: ”Museon merkitystä suomalaiselle koripallolle ei aivan edes ymmärretä. Oli korkea aika 10 vuotta sitten käynnistää museotyö. Esineistöä on päässyt jo häviämään ja paljon tarinoitakin. Harmittaa, että tiloja ei ole museon näyttelylle löytynyt. Tahtoo olla niin, että aiempien sukupolvien saavutukset unohtuvat ja oma aika tuntuu arvokkaammalta kuin mennyt.
Valokuvat ovat hämmästyttävän hienoja ja niiden arkistointi on tärkeää. Valokuva puhuu enemmän kuin tuhat sanaa, ja Koriskuvia ennen ja nyt -Facebookryhmän kuvia on todella kiintoisaa seurata. Hienoa, että ihmiset ovat aktivoituneet jakamaan toisilleen muistoja upeasta lajistamme.
Hall of Fameen valituksi tulosta olin ylpeä. Pääsy tuollaiseen porukkaan maailman yhdessä suurimmassa lajissa oli mieleenpainuva. Jokainen, joka sinne on tullut valituksi, on kokenut valinnan isoksi asiaksi itselleen. Tämä on oikea tie arvostaa meitä lajin parissa aiemmin toimineita, joskin vielä on meillä Suomessa matkaa siihen, miten vaikkapa lajin emämaassa USA:ssa Hall of Fame-legendat huomioidaan säännöllisesti.”
Heli Toikka ja Shawn Huff: Koripallomuseoyhdistys, alumnitoiminta ja mentorointi
Korisalumnit ovat alkaneet aktivoitua ja jakaa omaa osaamistaan sekä muistojaan. Korisalumnien tärkeä viestintäkanava on Korisalumni-Facebookryhmä. Toinen keskeinen väylä on RIBARI-lehti, joka on alumnien omakustanteisesti toteuttama lajitarinoita kertova julkaisu. Mentorointiohjelma käynnistyi vuoden 2020 alussa pilottiversiolla ja se onkin saanut paljon huomiota osakseen.
Koripallomuseoyhdistyksen (perustettu 2015) hallituksen jäsen ja naismaajoukkuelegenda Heli Toikka: ”On ilo kuulua koripalloyhteisöön, jonka koen olevan yhtä suurta perhettä, ja johon kuuluu eri sukupolvia. Koripalloa pelanneiden halu jakaa tietoa ja kokemusta tukee koripalloperheen kasvua kentällä sekä kentän ulkopuolella. Itse tulin hallitustyöhön mukaan, koska näen tärkeäksi, että Koripallomuseossa on edustettuna laajalti koko suomalainen koripallo, ja pyrin omalta osaltani aktivoimaan kehä III:n ulkopuolisiakin toimintaan mukaan. Haastankin muita korisihmisiä niin pieniltä kuin suuriltakin koripaikkakunnilta mukaan aktiiveiksi toimijoiksi mukaamme ja sitä kautta hallitukseenkin."
"Hallituksen yksi tärkeimmistä tehtävistä on varainkeruu koko Finnish Basketball Hall of Famen toiminnan mahdollistamiseksi. Niin näyttelytoiminta kuin nuorten koripalloilijoiden tukeminenkin vaatii rahaa. Kattavan näkyvyyden varmistaminen on toinen tärkeä tehtävä, jota meidän on kehitettävä talouden ohessa. Ilman tehokasta viestintää jäävät historia, legendat ja alumnityömmekin katveeseen, eivätkä jalostu koko koripalloperheen maksimaaliseksi hyödyksi. Ilman innovatiivisia ihmisiä ei kumpikaan tärkeä osa-alue kehity. Liity sinäkin mukaan!”
Pitkäjänteinen ja moniulotteinen toiminta ei ole jäänyt huomaamatta tämän hetken huippupelaajiltakaan. Lajikulttuurin syvyyttä voi mitata sillä, osataanko aiempia sukupolvia arvostaa aktiivipelaajien keskuudessa ja tunnetaanko omaa kulttuurihistoriaa. Maajoukkuekapteeni Shawn Huff on ollut mukana mm. mentoriohjelmassa ja liputtaakin Hall of Fame-työn ja lajiyhteisön yhdistämisen puolesta: ”Finnish Basketball Hall of Fame tekee tärkeää työtä muistuttaen meitä Suomen yhteisestä koripallomatkasta ja sen tärkeistä tekijöistä matkan varrella. Näen, että mentoriohjelmalla on valtava potentiaali. Nykymaailmassa yhteydet ihmisiin on lähes yhtä tärkeää kuin alan osaaminen. Mentoriohjelma edistää tätä sosiaalista verkostoitumista.”
Seuraava iso haaste voisi olla näyttelyn toteuttaminen modernia teknologiaa hyödyntäen vuorovaikutteiseksi lajin yhteisökeskittymäksi. Ensin on kaksi kysymystä ratkaistavana: Ensinnäkin onko näyttely yhteisölle riittävän tärkeä, että sen taakse löydetään resursseja? Paikkakysymys on myös tärkeä. Olennaista on sijoittua paikkaan, jossa pelataan koripalloa ja jossa on jatkuvaa kävijävirtapotentiaalia.
Finnish Basketball Hall of Famen toiminnanjohtaja on seurannut courtside-paikalta museotyön muuttumista laajemmaksi yhteisöksi. Jari Toivonen kertoo: ”Muistan kuinka noin 10 vuotta sitten mukaan tullessani työnkuva oli täysin perinteistä museotyötä. Meillä oli esinekokoelma ja melkein 12 000 vierasta vuosittain vetävä näyttely Kotkassa kauppakeskuksessa. Se oli jo sinänsä edistyksellistä, sillä nyt museokentäsllä on muodikasta sijoittaa näyttelytoimintaa kauppakeskuksiin ihmisvirtojen äärelle."
"Matka tähän päivään on muokannut työnkuvan totaalisesti museotyöläisestä enemmän yhteisömanageriksi, joka auttaa yhteisöä korissanoman ja lajikulttuurin edistämisessä, sekä toiminnan innovoimisessa laajemmaksi kokonaisuudeksi. Yhteisö on se voimavara ja syy, miksi tätä työtä tehdään. Ilman aktiivisia ja auttamishaluisia korisihmisiä työni on merkityksetöntä yhteisönäkökulmasta. Onkin ollut erityisen motivoivaa olla käynnistämässä niin Hall of Fame -kunniagalleriaa kuin alumni- ja mentoritoimintaakin, jotka omilta osiltaan ovat olleet tärkeitä yhteisön kokoajina ja merkityksen luojina. Pari vuotta on menty ilman päänäyttelyä keskittyen verkkoon ja yhteisöön. Ennemmin tai myöhemmin olisi kuitenkin tarve saada historia ja nykyhetki kohtaamaan toisensa näyttelyn muodossa. ”
Finnish Basketball Hall of Famen verkkosivulle TÄSTÄ.
YHTEYDENOTOT:
Jari Toivonen
Toiminnanjohtaja
040 5708078
Juha Matti Holopainen
Puheenjohtaja, Koripallomuseoyhdistys
040 7011532
Koripallon Hall of Fame täydentyi lauantaina kuudella uudella lajilegendalla: Timo Haukilahti, Jyrki Immonen, Paavo Koskivaara, Jonathan Moore, Satu Saarteinen ja Pyry-Matti Vasama.
Toukokuun 16. päivä 2024 tulee kuluneeksi 96 vuotta Robert "Petteri" Petersenin syntymästä. Amerikkalaissyntyisen valmentajan perintö elää suomalaisessa koripallossa vahvana, ja esimerkiksi 15-vuotiaiden SM-sarja on nimetty hänen mukaansa Robert Petersen Cupiksi.
Superlauantai tuo yhteen pelaajat ja fanit, erotuomarit ja seuratoimijat, huippusarjat ja junnut sekä alumnit – kaikki, joiden sydän sykkii korikselle. Varmista paikkasi heti - tätä yhteistä päivää et halua missata!
Ennen Susiladiesin sunnuntaina 27.11. pelattua EM-karsintaottelua Liettuaa vastaan Urhea-hallissa järjestettiin Kohti unelmien naiskorista -seminaari. Koripallomuseon järjestämä seminaaritallenne on nyt nähtävissä Koripalloliiton Youtube-kanavalla.
Koripallomuseon järjestämä Alumnigaala 2022 vietettiin lauantaina Hilton Kalastajatorpalla. Hienossa tapahtumassa Hall of Fame -kunniagalleria sai viisi uutta jäsentä.
Naisten maajoukkue viettää juhlavuotta, kun ensimmäisestä maaottelusta tuli kesällä kuluneeksi 70 vuotta. Nyt on aika kerätä ihmiset tärkeän asian äärelle, kun Koripallomuseo järjestää naiskorisseminaarin. Seminaarin jälkeen käynnistyy Susiladiesin EM-karsintaottelu Liettuaa vastaan.
Kirja toteutetaan sponsorien ja yksityislahjoittajien tuella. Koripallomuseon pienkeräykseen lahjoittamalla tuet kirjahankkeen toteutumista!
Syyskuulta marraskuulle koronatilanteen takia siirtynyt Gaala kokoaa korisihmiset yhteiseen illanviettoon, jossa mm. julkistetaan Hall of Fame 2021.
Koripalloilija hae mukaan saamaan tukea opiskeluun, työelämään tai koripallouraan. Tutustu myös tapahtumatarjontaan, jossa kerrotaan mm. ulkomaille lähtömahdollisuuksista.
Historiallisen ensimmäisen alumnivuoden kunniaksi aloitettiin perinne palkita kiertopalkinnolla alumnitoimintaa edistäneitä henkilöitä. Vuoden 2020 korisalumnit ovat Pirta Mikkola ja Mikko Simon.