22.2.2007 Suomen Koripalloliitto on valinnut valmennusjohdot seitsemälle nuorten maajoukkueelleen. Valittujen nimekkäästä joukosta löytyy runsaasti aiempaa kokemusta maajoukkuevalmennuksesta, jonka lisäksi nimettyihin lukeutuu useita valmennuspuolelle siirtyneitä entisiä huippupelureita.
Vuonna 2007 EM-kilpailuihin lähtee 16- ja 18-vuotiaiden poikien ja tyttöjen sekä 20-vuotiaiden miesten maajoukkueet. Kyseiset maajoukkueet tavoittelevat nousua EM-kisojen A-divisioonaan. Lisäksi toimivat sekä poikien että tyttöjen ns. sisääntulomaajoukkueet, joihin on tarkoitus rekrytoida maan lahjakkaimmat alle 15-vuotiaat ja pyrkiä varmistamaan heidän laadukas paikallistason valmennus yhteistyössä seurojen kanssa. Lisäksi nämä alle 15-vuotiaiden maajoukkueet leireilevät läpi kesän ja pelaavat elokuussa maaotteluita.
- Suomen tulisi olla Euroopassa A-tasoa ja paras tapa varmistaa tämä on saada nuoret pelaamaan kaikissa ikäluokissa EM-kisojen A-divisioonaa. Tämä on koripalloväen liittokokouksessa asettama tavoite. Ensimmäinen askel on nyt otettu, mutta matka on vielä pitkä, kommentoi Koripalloliiton huippu-urheilujohtaja Henrik Dettmann.
- A-divisioonaan nousun ohella nuorten maajoukkueiden tulee tuottaa aikuismaajoukkueille pelaajia ja uskomme, että meillä on koossa valmentajaperhe, joka kehittää pelaajia ja edesauttaa myös tämän tavoitteen saavuttamisessa, Dettmann jatkaa.
20-vuotiaiden miesten maajoukkueen päävalmentajaksi on nimetty Pekka Salminen, joka toimii myös miesten maajoukkueen apuvalmentajana sekä parhaillaan Korisliiga-joukkue ToPon päävalmentajana. Avukseen Salminen saa 20-vuotiaisiin Anton Mirolybovin sekä Ray Ailuksen. Mirolybov toimii seuratasolla Saksan kakkosliigassa Mitteldeutscherin apuvalmentajana päävalmentaja Ari Tammivaaran alaisuudessa. Ailus luotsaa puolestaan Korisliigassa kotkalaista KTP Basketia.
18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueessa vetovastuun ottaa konkari Ensio Helimäki, joka on tuttu useilta vuosilta paitsi nuorten maajoukkueista myös miesten pääsarjasta ja miesten maajoukkueen valmennusportaasta. Nykyisin jyväskyläläisen HoNsUn A-tyttöjä valmentavan Helimäen apuna 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueessa ovat Olli-Pekka Auvinen sekä Jussi Laakso. Auvinen valmentaa Järvenpäässä A-poikia, Laakso naisten SM-sarjatulokas Helsingin NMKY:tä.
18-vuotiaiden poikien maajoukkueen päävalmentajaksi on nimetty Juha Dahlström, joka palaa maajoukkuetoimintaan muutaman vuoden tauon jälkeen. Dahlström on urallaan toiminut mm. Koripalloliiton valmennuksenjohtajana, miesten maajoukkueen apuvalmentajana sekä päävalmentajana miesten pääsarjassa. Dahlström saa vierelleen 18-vuotiaiden maajoukkueeseen Koripalloliiton nykyisen koulutuspäällikön Jyri Lohikosken ja Kouvojen päävalmentajan Jukka Toijalan. Sekä Lohikoski että Toijala on jo aiemmin toiminut nuorten maajoukkueissa apuvalmentajina.
Dahlströmin ohella paluun maajoukkuetoimintaan tekee Ari Tammivaara, joka ottaa vastuulleen niin 16-vuotiaiden poikien maajoukkueen kuin alle 15-vuotiaiden poikien maajoukkueen (ns. sisääntulomaajoukkue). Saksan kakkosliigassa Mitteldeutscheria kolmatta kauttaan luotsaava Tammivaara toimi miesten maajoukkueen päävalmentajana ja Koripalloliiton valmennuksenjohtajana 2001-03. Tätä edelsi kolme kautta Saksan Bundesliigassa ja kakkosliigassa sekä Namika Lahden päävalmentajana vietetyt kaudet 1994-98.
16-vuotiaiden poikien maajoukkueessa Tammivaaran apuvalmentajina toimivat Anton Mirolybov sekä Miikka Sopanen, joka luotsaa BC Jyväskylän miehiä I divisioonassa. Alle 15-vuotiaiden maajoukkueessa Tammivaaran kanssa työskentelevät Antti Koskelainen, Petteri Kuusela, Jyri Lehtonen, Mikko Tanner ja Kimmo Vyyryläinen – kaikki tuttuja nimiä maajoukkuekuvioista joko valmentajina tai pelaajina. Koskelainen luotsaa Namika Lahden C-poikia, Kuusela toimii Espoon Hongassa apuvalmentajana, Lehtonen käskyttää Korisliigassa Korihaita, Tanner helsinkiläisseura MaSun B-poikia ja Vyyryläinen miesten divisioonaa johtavaa Turun NMKY:tä. Kuuselalla, Lehtosella, Tannerilla ja Vyyryläisellä on tilillään myös miesten maaotteluita pelaajauriltaan.
Ilpo Rantanenon valittu 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueen päävalmentajaksi. Rantanen on aiemmin valmentanut niin miesten kuin naistenkin pääsarjoissa ja nuorten maajoukkueissa. Maajoukkueen valmennuskolmikon täydentää konkari Jyrki Suhonen ja Pasi Salervo. Suhonen valmentaa Helsingin NMKY:n miesten joukkuetta I divisioonassa. Salervo toimii samassa seurassa tyttöpuolen valmennuspäällikkönä ja valmentaa HNMKY:n A-tyttöjä sekä naisten kehitysjoukkuetta. Suhosella on valmennuksesta yli 20 vuoden kokemus ja matkalle mahtuu mm. toimiminen päävalmentajana miesten ja naisten pääsarjoissa sekä miesten maajoukkueen apuvalmentajana.
Alle 15-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueen (ns. sisääntulomaajoukkue) vetäjäksi on nimetty Harri Jokela, pitkänlinjan nuorisovalmentaja niin maajoukkue- kuin seuratasolta. Jokela on ollut mukana joko apu- tai päävalmentajana nuorten maajoukkueissa jo vuodesta 1981. Tapiolan Hongassa nykyisin B-tyttöjä ja Hongan junioriakatemian tyttö- ja poikapuolta valmentava Jokela saa rinnalleen sisääntulomaajoukkueeseen Martti Iivosen, Mikko Larkaksen, Anu Rajaniemen, Jussi Räikän ja Mikko Tupamäen. Jyväskyläläinen HoNsU varmisti muutama viikko sitten nousunsa naisten SM-sarjaan Tupamäen johdolla, Iivonen luotsaa naisten divisioonassa Espoo Akatemiaa ja toimii fysiikkavalmentajana, Larkas valmentaa Hongan poika- ja tyttöjunioreita, Rajaniemi ToPoa naisten I divisioonassa, Räikkä Turun Riennon naisten I divisioonajoukkuetta sekä A-tyttöjä.
- On erittäin hienoa, että näin monta osaajaa on nyt jo mukana. Maajoukkueen tavoitteen pitää olla, että kaikki parhaat voimat ovat mukana niin pelaaja- kuin valmentajapuolellakin. Olemme onnistuneet tässä kiitettävästi. Valittujen maajoukkuevalmentajien lisäksi Suomessa on monta potentiaalista valmentajaa, jotka toivottavasti nähdään tulevaisuudessa maajoukkuekuvioissa, Dettmann kehui.
- Erityisen iloisia saamme olla siitä, että mukana on niin monta entistä huippu-pelaajaa, joilla palavan lajirakkauden ja omakohtaisen kokemuksen myötä on nuorille paljon annettavaa.
Maajoukkueiden valmennusryhmiä täydennetään vielä. Kullekin maajoukkueelle nimetään mm. fysioterapeutti. Maajoukkueiden tiiviit kesäohjelmat käynnistyvät ikäluokasta riippuen touko- tai kesäkuussa. Yhteisiä harjoitusvuorokausia kertyy parikymmentä, jonka lisäksi maajoukkueet pelaavat 8-13 maaottelua ikäluokasta riippuen ennen EM-kisarupeamaansa. Tehostetut maajoukkueohjelmat avaavat pelaajien kehittymiselle hyvän polun. Suuret kehitysharppaukset tapahtuvat kuitenkin laadukkaan päivittäisvalmennuksen avulla.
- Perustyö tehdään seuroissa ja päivittäisvalmennuksen parissa - itse asiassa kaikki seuravalmentajat, joilla on maajoukkuepelaajia ovat maajoukkuevalmentajia, Dettmann muistuttaa.
Suomen Koripalloliitto ja Kisakallion Urheiluopisto ovat solmineet monivuotisen, strategisen kumppanuussopimuksen, jonka myötä Kisakalliosta tulee Koripalloliiton valmennus- ja harjoituskeskus. Kisakallio rakentaa koripallon ja maajoukkueiden tarpeisiin oman harjoitusluolan – Susi Training Centerin, joka avataan käyttöön jo ensi kesäksi. Kisakallio sijoittaa koripallon optimaalisiin valmentautumisolosuhteisiin noin kaksi miljoonaa euroa.
Suomen Koripalloliitto on kiinnittänyt Saksasta kesällä Suomeen palaavan Ari Tammivaaran nuorten maajoukkueiden päävalmentajaksi. Miesten maajoukkueen entisen päävalmentajan sopimus on tuorein Koripalloliiton viimeaikaisista panostuksista nuorten valmennukseen. Tammivaara aloittaa osa-aikaisessa tehtävässään 1. heinäkuuta.
Viime keväänä käynnistetty nuorten maajoukkuevalmennuksen uudistus pääsee todenteolla vauhtiin syksyn aikana. Lokakuussa alkavilla paikallisilla maajoukkueleireillä leiritetään n. 160 pelaajaa ja joulukuussa alkavilla All Star -leireillä n. 120–140 pelaajaa. Yhteensä leirejä järjestetään 19 syksyn ja talven aikana yhdeksällä paikkakunnalla. HUOM! Artikkelissa olevaa aikataulua päivitetty 4.10.
Kesällä 2008 järjestettäviin koripallon nuorten EM-kilpailuihin on ilmoittautunut ennätykselliset 223 maajoukkuetta 50 eri maasta. Suomi lähtee tavoittelemaan viidellä maajoukkueella nousua A-divisioonaan. EM-kisojen pelipaikat ja päivämäärät on julkaistu. Lue myös nuorten maajoukkuevalmennuksen esittely.
Suomen koripallomaajoukkueiden uudet adidas-peliasut sekä –fanituotteet on julkaistu. Samalla Koripalloliitto tarjoaa innokkaimmille Susijengi-faneille mahdollisuuden ennakkotilata susiperheen uusia fanituotteita. Ennakkotilauksia voi tehdä tiistaihin 7.6. saakka.
Suomen koripallomaajoukkueet pelaavat kesän aikana peräti 29 maaottelua kotimaassa. Suomalaisyleisöllä on mahdollisuus nähdä ”Susijengit” saalistamassa Helsingissä, Vantaalla ja Tampereella. Kotimaaotteluiden kesän käynnistää Suomen naisten maajoukkue kohtaamalla huippumaa Liettuan Pasilassa 1.6. ja 2.6.
Uudistetussa ja tehostetussa nuorten maajoukkueiden toimintamallissa Koripalloliitto ottaa suurelta osalta vastattavakseen maajoukkuepelaajien harjoittelun maajoukkuekauden alusta lähtien aina EM-kisoihin saakka. Nuorten maajoukkueiden alustavat ohjelmarungot tulevalle kesälle ovat valmistuneet. Maajoukkuekausi käynnistyy toukokuussa.
Torstaina 30.7. Ilta-Sanomien ostaja saa lehtensä välissä tuoreimman KORI-lehden, Koripalloliiton lajimarkkinointilehden. Lehdessä pureudutaan Susijengin EM-kisakesään. Numerossa mm. tuoreen Susijengi-kapteenin Shawn Huffin, Gerald Leen sekä tänä kesänä Suomen kansalaisuuden saaneen Jamar Wilsonin haastattelut.
Suomen koripallomaajoukkueet esiintyvät kotiyleisölle tiuhaan alkaneen kesän aikana. Ohjelmassa on peräti 27 kotimaassa pelattavaa maaottelua, joista ensimmäiset pelataan naisten EM-karsintojen muodossa Töölön Kisahallissa tulevana viikonloppuna. Maajoukkueiden kotipelit on ladattavissa älypuhelimiin Calmighty-sovelluksen avulla.
Alle 15-vuotiaiden pelaajien kartoitusta maajoukkuetoimintaan on aiempina vuosina hoidettu aluevalmennuksen ja –joukkueiden avulla. Kartoitusjärjestelmä on uusittu ja uudenmallinen kartoitus käynnistyy keväällä 2007.