21.6.2023 10:35 Perttu Blomgren, 21, sai seurajoukkuekaudesta 2022–23 sen, mitä tavoittelikin: runsaasti peliminuutteja ja mahdollisuuden jatkaa nousuaan Korisliigan kärkipelaajien joukkoon. Nyt edessä on Blomgrenin uran toinen susikesä ja jo ensimmäisessä ottelussa Latviaa vastaan hän osoitti, miksi häntä pidetään kansainvälisen tason pelaajalupauksena.
Perttu Blomgrenilla on käynnistynyt toinen susikesä. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi & Korisliiga.
Blomgren murtautui Susijengin isoon rinkiin viime kesänä monipuolisena ja urheilullisena yhdistelmätakamiehenä, jolta luonnistuvat yhtä lailla pelinrakentaminen, palloskriinipelaaminen kuin intensiivinen ja älykäs puolustuspelaaminenkin.
Susijengi Rising Starsin kesän 2023 avausottelussa Blomgren toi tutut ominaisuutensa hyötykäyttöön tuhatpäisen URHEA-hallin kotiyleisön edessä. Kuin tiivistelmänä osaamisestaan Blomgren keräsi yhdet illan suurimmista suosionosoituksista riistämällä latvialaistakamieheltä pallon kuljetuksesta, viemällä pallon koriin kuin hatun naulaan ja saalistamalla vapaaheiton päälle.
- Oltiin joukkueena aika hyvällä energialla liikkeellä, Perttu arvioi kesän avausottelua.
- Kun kuulin tulevani penkiltä peliin, oma tavoite oli tuoda energiaa varsinkin puolustuspelaamiseen. Harvemmin yksikään vastustaja tykkää siitä, kun heitä ottaa koko matsin ajan koko kentän pituudelta. Se sopii myös hyvin meidän pelitapaan, koska näin leveällä kokoonpanolla voidaan pitää painetta koko peli ja penkiltä tulee koko ajan uutta liikkuvaa miestä tilalle.
Blomgrenin omat peliminuutit jäivät lopulta runsaaseen yhdeksän minuuttiin pelin tiimellyksessä tapahtuneen nilkanmuljahduksen vuoksi. Vakavasta vammasta ei kuitenkaan ollut kysymys.
- Sovittiin, että katsotaan ihan rauhassa keskiviikon aamutreenien jälkeen tilanne. Jos nilkka on kovin kipeä, niin lepuutellaan ja säästellään seuraavan viikon pelejä varten.
Korisliigan pelikausi 2022–23 oli Blomgrenille kaksijakoinen.
Maajoukkuekesän jälkeen Perttu lähti liigakauteen tavoittelemaan isoja peliminuutteja Suomen mestaruudesta taistelevan Salon Vilppaan paidassa. Ottelukohtaisissa peliminuuteissa hän kirjautti uransa tähänastiset korkeimmat lukemat ja kauden päätteeksi Korisliigan valmentajat ja kapteenit arvostivat Blomgrenin liigan parhaaksi puolustuspelaajaksi.
Haasteiltakaan ei voitu pitkän kauden aikana välttyä. Vilpas ajautui lokakuussa tappioputkeen, jonka jälkeen joukkue joutui pelaamaan käytännössä koko runkosarjan loppuun veitsi kurkulla. Pertun menoa hidastivat myös kaksi loukkaantumista, joista jälkimmäinen piti häntä sairastuvalla lähes kuukauden päivät keskitalvella.
- Alkukausi oli tosi nihkeä, eikä saatu joukkueen kanssa peliä kulkemaan. Vei kaikilta tosi paljon energiaa jäljittää, mikä on, kun ei päästy samalle sivulle. Parin pelaajavaihdoksen myötä homma alkoi pikku hiljaa rullaamaan ja mun mielestä pelattiin keväällä jo ihan hyvää koripalloa, Perttu arvioi päättynyttä liigakautta.
Ennen viime kauteen lähtemistä Blomgren asetti yhdeksi päätavoitteistaan pelinjohtajana kasvamisen. Päävalmentaja Jussi Savolainen antoi Pertulle kapellimestarin puikon hyökkäyspäässä, joskin kauden edetessä pelinrakennusvastuu jakautui tasaisesti Blomgrenin, Quentin Goodinin ja Roope Ahosen kesken.
- Oli tosi opettavainen kausi siinä mielessä, että sain noin paljon vastuuta pelin johtamisesta. Opin katsomaan kenttätapahtumia eri näkökulmasta. Siinä samassa yritin tehdä niitä asioita kuin ennenkin, mutta vähän paremmin. Yritin liikkua pallottomana, antaa ekstrasyöttöjä, puolustaa mahdollisimman kovaa.
Blomgrenia evästi pelinrakentamisessa myös Vilppaan valmennusjohdossa toisen kautensa päättänyt Teemu Rannikko. Kahden takamiehen väliset keskustelut olivat tavallinen näky Salohallin parketilla niin otteluiden aikana kuin niiden jälkeenkin.
- Joskus pidettiin palaveri Teemun aloitteesta, mutta aika usein menin itsekin kysymään häneltä, että miksi joku asia kentällä ei mennyt niin kuin piti tai mitä jossain tilanteessa pitäisi tehdä, Perttu kertoo.
- Yritin parhaani mukaan hyödyntää sitä, että kentän laidalla on tuollainen tietolähde hyödynnettäväksi. Koen oppineeni tosi paljon siitä, että olen saanut Teemulta apua Salon vuosinani.
Perttu Blomgren teki Susijengi-debyyttinsä vuosi sitten elokuussa, kun Susijengi kohtasi Tampereen Hakametsän perinteeksi muodostuneissa Delfin Basket -otteluissa Belgian. Perttu toi susipaidassa kentälle samoja elementtejä kuin seurajoukkueessakin ja hän kuvailee nyt viime kesää opettavaiseksi kokemukseksi.
- Tähän kesään lähtiessä mulla on jo sellainen tuntuma, että olen saanut treenata Suomen parhaiden pelaajien kanssa ja pelata muutaman maaottelunkin ja pärjännyt hyvin. Nyt ei ole sellaista lähtöjännitystä tai ylimääräistä stressiä, mitä ehkä oli vielä viime kesänä, Blomgren kertoo.
- Olen tykännyt Susijengi Rising Starsin meiningistä. Täällä on paljon vanhoja kavereita junnumaajoukkueajoilta ja muuallakin ja tuntui hyvältä päästä taas kilpailemaan yhdessä. Koronan vuoksi jäi U20-junnumaajoukkuevuodet kaikilta vähän väliin, joten tässä on samaan aikaan meneillään vähän kuin paluu niihin aikoihin.
Blomgrenin sopimus Salon Vilppaan kanssa päätyi kevään 2023 viimeiseen pronssiotteluun. Tällä hetkellä hän katselee kaikessa rauhassa sopimusmarkkinoita ja kertoo tähtäilevänsä ensisijaisesti ammattilaiseksi jonnekin päin Eurooppaa.
- Otan oman aikani. Sarjat ovat vasta vähitellen päättyneet muualla Euroopassa. Ei ole ollut hoppu minnekään. Katson ihan rauhassa, minkälaisia tarjouksia Suomesta tai ulkomailta tulee ja yritän löytää sellaisen paikan, mikä on oman kehitykseni kannalta paras mahdollinen, hän taustoittaa.
- Ulkomaille pääseminen olisi ykköstoive, mutta se ei ole ehdoton pakko. Pitää olla sellainen paikka, missä on vastuuta luvassa ja valmentaja, jonka kanssa ajatukset menee yksiin ja jonka kanssa voi olla varma, että hän haluaa kehittää sinua pelaajana.
Seurajoukkuekauden 2023–24 alkuun on kuitenkin vielä runsaat kolme kuukautta aikaa. Juuri nyt Perttu pelaa toista kesäänsä aikuisten susipaidassa ja asettaa riman mahdollisimman korkealle.
- Ilman muuta tähtäin on siinä, että pelaan Susijengissä MM-kisoja elo-syyskuussa. Sitä varten tässä kilpaillaan, että oltaisiin parhaita parhaiden joukossa. Sinne on vielä matkaa, mutta mennään päivä kerrallaan.
Perttu Blomgren ja Susijengi Rising Stars päättävät kotiturnauksensa Helsingin Mäkelänrinteen URHEA-hallilla keskiviikkona 21.6. ottelulla Viron haastajamaajoukkuetta vastaan. Ottelu alkaa klo 18.30.
Huom.! Susijengi Rising Stars -turnaukseen ei myydä lippuja ovelta, ainoastaan ennakkolipunmyynti. Turnauksen lipunmyyntiin täältä.
Andre Gustavson kolkutteli 2010-luvun viimeisinä vuosina Susijengin portteja yhtenä ikäluokkansa lupaavimmista suomalaispelaajista. Vaikka viimeiseen neljään vuoteen Gustavsonia ei ole maajoukkuepaidassa nähty, on hänen tähtäimensä kuusivuotiseksi venähtäneen NCAA-uran ajan ollut koko ajan ammattilaisurassa ja Susijengissä.
Vaikka Joel Mäntynen, 21, onkin tehnyt itsestään nimeä ennen kaikkea pisteidentekijänä, hän yllätti jopa itsensä kohotessaan viime kaudella Korisliigan parhaiden pistemiesten kategoriaan. Puhjettuaan kukkaan pääsarjatasolla Mäntynen hakee nyt uralleen seuraavaa nostetta. Susijengi Rising Stars -leiritys palvelee tässä kokonaisuudessa useampaa tarkoitusta.
Eemi Luukkonen, 200 cm ja 20 vuotta, kasvoi vuosi sitten kesällä ikäluokkamaajoukkueensa keulakasvoksi ja nosti vajaamiehisen ryhmänsä altavastaajan asemasta B-divisioonan mitalipeleihin. Nyt Lahti Basketballin juniorimyllyn kasvatti nauttii ensimmäisestä kesästään aikuisten maajoukkueympyröissä ja tähtää seuraavalle kehitysaskeleelleen.
Perinteikkään kotkalaisseuran KTP:n kasvatti Vili Nyman, 25, kuului oman ikäluokkansa juniorimaajoukkueen ehdottomiin kärkinimiin. Määrätietoinen harjoittelu auttoi Nymania tekemään läpimurtonsa Korisliigan kotimaiseen eliittiin 2022-23-kaudella ja nyt mies on palannut puolen vuosikymmenen jälkeen Suomi-paitaan Susijengi Rising Stars -leirityksessä.
KTP:n juniorimyllyn kasvatti Thomas Tumba, 22, on tunnettu koripallopiireissä yhtenä ikäluokkansa lupaavimmista koripalloilijoista. Joensuussa vietetty ensimmäinen ammattilaiskausi toi mukanaan Suomen cupin mestaruuden, SM-pronssia ja Korisliigan vuoden tulokkaan palkinnon. Susikesä 2023 on ”Masille” taas mahdollisuus ottaa yksi kehitysloikka.
Susijengiä viimeiset kuusi vuotta edustanut Kataja Basketin pelinrakentaja Jamar Wilson, 37, saavutti syksyllä merkittävän rajapyykin valmistuttuaan urheilujohtamisen maisteriksi Southern New Hampshiren yliopistosta. Wilson keskittyy vielä täysillä koripallouraansa, mutta uskoo koulutuksen olevan apuna yhteisön auttamisessa pelivuosien jälkeen.
BC Nokian juniorimyllystä maailmalle lähtenyt 195-senttinen ja 25-vuotias Shawn Hopkins palasi viime syksynä kotimaahansa neljän Yhdysvalloissa viettämänsä kauden jälkeen. Jo debyyttikausi Korisliigassa osoitti, että ”Pikku-Hopi” ei ole pelkästään lennokas donkkaaja, vaan kansainvälistä uraa havitteleva ja kovaa vauhtia kehittynyt jokapaikanhöylä.
Korisliigaan saadaan syksyllä kosolti kansainvälistä kokemusta lisää, kun Helsinki Seagullsin kanssa kolmivuotisen sopimuksen solminut Susijengin kapteeni Shawn Huff, 35, kirmaa kotimaan pääsarjakentille ensimmäistä kertaa viiteentoista vuoteen.
Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n Time Out –koulutusohjelma tarjoaa peliuransa päättymistä lähestyville eurooppalaisille huippupelaajille mahdollisuuden opiskella urheilujohtamista kansainvälisessä ympäristössä.
Suomalaisessa viihdemaailmassa räjähti keskiviikkona pommi, kun uuden Tähtien Sota -elokuvan ”The Force Awakens” yhteydessä paljastui suomalaisen Joonas Suotamon, 29, esittävän elokuvassa Chewbacca-wookieta. Entisen Korisliiga- ja Susijengi-sentterin johtopäätös elokuvan Lontoon ensi-illan jälkeen on tyhjentävä: ”Ilman koripalloa en olisi täällä nyt.”