18.6.2019 09:00 Urheilun eettisten asioiden neuvottelukunta otti kantaa lasten ja nuorten valmennuskulttuuriin ja haastaa kaikki liikunta- ja urheilusektorilla toimimaan aktiivisesti valmennuksen ongelmien tunnistamiseksi, ehkäisemiseksi ja niihin puuttumiseksi. Epäasiallisesta käytöksestä urheilun parissa voi ilmoittaa Et ole yksin -palvelun lisäksi jatkossa myös SUEKin ILMO-palveluun.
Urheilun eettisten asioiden neuvottelukunta toimii eri hallinnonalojen ja urheilun toimijoiden välisenä koordinaatio- ja yhteistyöelimenä. Neuvottelukunnan tehtävänä on edistää urheilun eettisyyttä ja siihen liittyvien kansainvälisten sopimusten toimeenpanoa.
Neuvottelukunta toteaa jokaisen liikunnan ja urheilun parissa toimivan olevan velvollinen luomaan lapsille ja nuorille turvallisen ja terveellisen liikuntakulttuurin. Neuvottelukunta muistuttaa, että lasten ja nuorten urheilun tärkein tavoite on urheilun ja liikkumisen ilo, joka on tärkeää ottaa huomioon oppimisen ja turvallisuuden ohella kaikissa tilanteissa.
Neuvottelukunta muistuttaa, että valmennuskulttuurin tulee olla yhdenvertainen ja tasa-arvoinen sekä tukea lapsen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Minkäänlaista syrjintää tai häirintää ei urheilussa tule sallia. Mahdolliseen epäasialliseen käytökseen tulee neuvottelukunnan mukaan puuttua välittömästi.
Valmentaja toimii neuvottelukunnan lausunnon mukaan esimerkkinä ja vastaa toiminnan laadusta. Valmentajien koulutuksessa on otettava huomioon lajiosaamisen lisäksi lasten ja nuorten valmennukseen liittyvät erityiskysymykset. Valmentajien, vanhempien ja muun urheilun parissa toimivien tulee neuvottelukunnan mukaan tehdä yhteistyötä, jotta urheilu takaa lapselle terveellisen ja turvallisen ympäristön.
Lue koko kannanotto täällä.
Suomen urheilun eettinen keskus, SUEK ry, laajensi ILMO-palvelua koskemaan myös eettisten rikkomusten raportointia. Palveluun voi ilmoittaa nimettömästi tai omalla nimellään mahdollisista urheilurikkomuksista tai epäilyttävästä toiminnasta.
ILMO-palvelu avattiin vuoden 2018 alussa. Palveluun on voinut ilmoittaa mahdollisista doping-, kilpailumanipulaatio- tai katsomoturvallisuusrikkomuksista – ja nyt jatkossa myös muista eettisistä asioista. Ilmoitukset käsitellään luottamuksellisesti ja arvioidaan mahdollisia jatkotoimenpiteitä varten.
Suomen Koripalloliitto on laatinut yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelman sekä toimintaohjeet syrjintä- ja häirintätapauksiin, joissa määritellään nollatoleranssi kaikkeen häirintään ja syrjintään. Dokumentit ovat kaikkien liiton jäsenseurojen hyödynnettävissä täällä.
Lisäksi Koripalloliitto on mukana Väestöliiton ja urheilun yhteisessä Et ole yksin -hankkeessa. Yhteishankkeen tavoitteena on edistää jokaisen oikeutta nauttia urheilusta turvallisesti sekä tulla kohdelluksi yhdenvertaisesti ja kunnioittavasti. Et ole yksin -palveluun kuka vaan urheilun parissa epäasiallista käytöstä kokenut tai havainnut voi olla yhteydessä.
Et ole yksin -hankkeen kautta tuotetaan seuroille materiaaleja, jotka testataan ensin pilottiseuroissa. Myöhemmin materiaalit tulevat kaikkien seurojen käyttöön. Lue lisää täällä.
Uusi syksyllä käynnistyvä verkostomallinen koulutusohjelma tukee lasten valmennuksen kehittymistä Suomessa ja auttaa valmentajia seuratoiminnan arjessa. Valmentajahaku on auki 16.6. saakka.
Tiesitkö Susi Campus -nettipalvelun olemassaolosta? Susi Campuksen ideana on tarjota lapsille, nuorille, opettajille sekä valmentajille tietoa ja käytännön vinkkejä koripalloharjoitteluun - kootusti yhdestä paikasta. Susi Campus toimii myös Koripalloliiton valmentajakoulutuksen oppimisympäristönä.
Sporttitetti tarjoaa liikunta-alasta kiinnostuville nuorille mahdollisuuden tutustua työelämään liikuntaorganisaatiossa. Seurat voivat ilmoittautua mukaan Sporttitettiin ja ottaa nuoret uudella tapaa mukaan toimintaan.
Tunnetut urheilijat seitsemästä lajista ovat mukana epäasiallisen käytöksen ja häirinnän vastaisessa kampanjassa. Väestöliiton ja suomalaisen urheilun yhteishankkeessa tarjotaan jatkossa urheiluseuroille konkreettisia työkaluja epäasiallisen käytöksen vähentämiseksi.
Koripalloliitto on laatinut toimintaohjeet häirintään ja syrjintään puuttumiseen. Nollatoleranssi häirinnälle ja syrjinnälle -dokumentti on kaikkien liiton jäsenseurojen käytettävissä.
Et ole yksin on Väestöliiton ja urheilun yhteishanke, jonka tarkoituksena on ennaltaehkäistä ja vähentää kiusaamista, seksuaalista häirintää ja kaikenlaista väkivallan kokemuksia urheilussa. Eri lajien pilottiseurat toimivat suunnannäyttäjinä ja saavat käyttöönsä ohjeita sekä koulutuksia. Ilmoita seuranne mukaan 1.2. mennessä.
Suomen Valmentajat järjestää ulkomaalaistaustaisille suunnatun urheilijasta valmentajaksi (URVA) -koulutuksen. Koulutus käynnistyy huhtikuussa 2019 ja hakuaikaa on helmikuun loppuun asti.
Suomen Koripalloliitto ja Lohjan Kisakallion Urheiluopisto ovat perustamassa suomalaisen koripallon osaamiskeskusta kansainvälisen koripalloliitto FIBA:n ja Suomen olympiakomitean avustuksella. Assist Centeriksi nimetyn keskuksen toiminta käynnistyy vuoden 2019 alussa ja keskuksen johtajaksi on nimetty kasvatustieteen maisteri, koripallovalmentaja Jyri Lohikoski.
YMCA Tampere etsii työsuhteeseen valmentajaa, jonka vastuualueseen kuuluu harrastekoris ja mikropojat.
Koripalloliitto on mukana Et ole yksin -palvelussa, joka tarjoaa puhelimessa ja chatissa tukea, apua ja neuvontaa urheilua harrastaville nuorille, aikuisille, vanhemmille ja huoltajille. Väestöliiton ja urheilujärjestöjen yhteishankkeella pyritään takaamaan, että jokainen voi harrastaa urheilua turvassa.