17.3.2020 10:30 Koronavirus on tuonut maailman haastavaan tilanteeseen ja poikkeuksellinen tilanne koskettaa myös urheilua. Suomalaiset sisäjoukkuepelit kokoontuivat maanantaina 16.3.2020 hakemaan yhteisiä linjauksia koronaviruksen seurauksena eteen tulevien haasteiden ratkaisemiseksi.
Mukana tapaamisessa oli lajiliittojen edustus koripallosta, salibandysta, lentopallosta, käsipallosta ja futsalista. Asiantuntijana kokouksessa kuultiin työoikeuden emeritusprofessoria Seppo Koskista.
Tapaamisen tavoitteena oli löytää yhdessä vastauksia koronakriisin tiimoilta tuleviin kysymyksiin. Pelaajat, valmentajat, seurat ja lajiliitot ovat pandemian johdosta uudenlaisessa vaikeassa tilanteessa. Kaikissa lajeissa kilpailutoiminta on keskeytetty ja useimpien lajien osalta kausi on päätetty ennenaikaisesti. Kriisin vaikutukset näkyvät toiminnassa ja taloudessa dramaattisesti.
Lajiliitot suosittelevat yhdessä, että seurat ja seurojen työntekijät (pelaajat, valmentajat, seuratyöntekijät) pyrkivät neuvottelemaan ja sopimaan viipymättä yhteisesti ratkaisuja tässä ennalta-arvaamattomassa ja haastavassa tilanteessa. Jos ajaudutaan tilanteeseen, jossa työntekijöitä joudutaan lomauttamaan tai palkanmaksu joudutaan keskeyttämään, on tärkeää pitää mielessä Suomen työsopimuslaki. Lomauttamisen perusteet on säädetty työsopimuslain 5 luvussa ja palkanmaksun keskeyttäminen työsopimuslain 2 luvun 12 §:n 2 momentissa.
Pelaajasopimukset ovat käytännössä aina määräaikaisia ja sama pätee isoon osaan valmentajasopimuksia. Määräaikaisia ja toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia koskee erilainen työlainsäädäntö: Määräaikainen työntekijä voidaan esimerkiksi lomauttaa vain, jos hän toimii sijaisena henkilölle, joka voitaisiin lomauttaa. Palkanmaksun keskeyttämisen osalta määräaikainen työntekijä on samassa asemassa kuin muutkin työntekijät.
Lajiliitot muistuttavat, että kaikissa ratkaisuissa tulee kunnioittaa Suomen lakeja ja hallituksen määräyksiä. Tarpeen mukaan suositellaan kuuntelemaan parhaita asiantuntijoita - oli kyse sitten THL:n koronasuosituksista tai lainopillisesta konsultaatiosta työsopimuksiin liittyen.
Lajit toivovat yhdessä, että Opetus- ja kulttuuriministeriössä löydetään nopeita ratkaisuja, joiden avulla seurojen yllättävää taloudellista ahdinkoa voidaan tukea. Tavat, joilla kriisi kohdataan ja hoidetaan nyt, vaikuttavat lajien ja urheilutoimijoiden arvostukseen ja elinvoimaisuuteen tulevaisuudessa. Kriisi voi olla myös mahdollisuus seuroille viestiä, luoda merkityksellisyyttä ja tuoda arvoja esille uudella tavalla omassa yhteisössä.
Sisäjoukkuepelit julkaisivat vastikään yhdessä olosuhteita käsittelevän keskustelupaperin, joten ko. lajien edustajien tapaaminen nähtiin luontevana jatkumona lajien väliselle yhteistyölle, jota pyritään kehittämään edelleen myös jatkossa hyvinä ja huonoina aikoina.
Viime viikolla Suomen Koripalloliitto keskeytti kaikki koripallosarjat ja päätti pelikauden ennenaikaisesti. Maanantaina 16.3.2020 Suomen valtioneuvosto päätti maatamme koskevista lisätoimista, joiden joukossa oli mm. kaikkien liikunta- ja urheilupaikkojen sulkeminen.
Toiminta on seis, mutta päätöksiä on edelleen tehtävä.
Suomen Koripalloliitto työskentelee parhaillaan julkaistakseen pelikausien lopettamiseen liittyvät toimenpiteet ja seuraamukset luvatussa aikataulussa eli kuluvalla viikolla. Lisäksi Koripalloliitto keskittyy varmistamaan, että sen oma ja suomalaisen koripallon toiminta palaa käynnissä olevasta kriisistä mahdollisimman elinvoimaisena.
Koripalloliitto kannustaakin seuroja tekemään analyyseja kriisin vaikutuksista sen toimintaan; miten seuran talous seuraavat kuukaudet? Analyysin pohjalta on järkevää valmistella toimenpidesuunnitelma, jossa otetaan kantaa mahdollisiin kululeikkauksiin, tulovirtaa lisääviin toimenpiteisiin sekä seuran toimintaan kriisiaikana.
Pelit loppuivat tämän kauden osalta ennenaikaisesti. Normaalitilanteessa pelien loppuminen tarkoittaa loman alkua, jota seuraa omatoimiharjoittelun jakso. Ohjeistaako seurasi omatoimiharjoittelun, jolla perustellaan myös toimintamaksut?
Kriisin hetkellä yhteisöllisyys on voimavara, jota ei pidä väheksyä. Seuratoiminta muodostaa erittäin vahvoja yhteisöjä eri puolilla Suomea ja moni haluaa olla varmistamassa, että oma seura selviää. Millaisia mahdollisuuksia seurasi tarjoaa muiden auttamiselle? Millä keinoilla seurasi saa tuloja? Tarjoaako seurasi kannatusjäsenyyttä, meneekö myyntiin seura- tai fanituotteita, ensi kauden kausikortteja tai esimerkiksi lahjakortteja?
Koripalloliitto tulee kanavillaan jakamaan seurojen best practices -toimintatapoja ja laittaa siten hyvää kiertämään. Mikäli liitto voi jotenkin muuten olla avuksi, olkaa rohkeasti yhteydessä. #Yhdessä on korisperheen suuri voimavara ja siihen kannattaa tukeutua myös vaikeina aikoina.
Aluehallintovirastot ovat tehneet tai ovat tekemässä päätöksiä koskien yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämistä koronapandemian aikana. Tilaisuuden järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin, jolloin aluehallintoviraston määräämiä rajoituksia ei tarvitse noudattaa.
Opetus- ja kulttuuriministeriö on avannut liikunta- ja urheiluseurojen haettavaksi avustuksen, jolla turvataan lasten ja nuorten harraste-, kilpa- ja huippu-urheilutoimintaa koronaepidemian aikana.
Suomen Koripalloliitto tavoittelee kilpailemisen jatkamista nuorten alueellisten sarjojen ja valtakunnallisten 16-19-vuotiaiden sarjojen osalta kevään aikana, mikäli yleinen tilanne sen mahdollistaa ja haluaa samalla myös kiittää seuroja turvallisen harjoitteluympäristön mahdollistamisesta. Suomen Koripalloliiton liittohallitus on kuitenkin päättänyt, ettei 15-vuotiaiden SM-sarjana toimivaa Robert Petersen Cupia pelata keväällä, koska suurimmassa osassa Suomea ei päästäisi pelaamaan runkosarjaa vielä huhtikuussakaan. Muut nuorten valtakunnalliset sarjat pyritään vielä pelaamaan loppuun.
Koripalloliiton liittohallitus on päättänyt vallitsevasta Suomen koronavirusepidemiasta johtuen pysäyttää Koripalloliiton sarjatoiminnan aikuisten alueellisten harrastesarjojen, seniorisarjojen ja Special Olympics -sarjojen osalta kokonaan.
Koripalloliiton liittohallitus on päättänyt Nuorten pääsarjaryhmän esityksestä, että 14-vuotiaiden SM-sarjaa ja sen otteluita ei enää tänä keväänä pelata. Lisäksi liittohallitus päätti, että 15-vuotiaiden Robert Petersen Cupissa ei pelata lopputurnauksia vaan pyritään pelaamaan kevään sarjan ottelut (Luokitteluvaihe II) sekä Final Four -turnaus. Koripalloliiton kilpailujaos on päättänyt, että Läntisen alueen nuorten aluefinaaleja ei pelata.
Kilpailujaos on tehnyt 23.2.2021 päätöksen, jonka mukaan niiden sairaanhoitopiirien alueilla, joilla harjoittelun ja pelaamisen estävät rajoitukset ovat voimassa, nuorten valtakunnallisten sarjojen joukkueet eivät pelaa koti- tai vierasotteluita 31.3.2021 asti.
Lasten ja nuorten liikunta ja urheilu on mahdollistettava koronaviruksesta huolimatta. Koripalloliitto lähestyi tiistaina muiden allekirjoittaneiden lajiliittojen ja Suomen Olympiakomitean kanssa tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikkoa avoimella kirjeellä.
Useat sairaanhoitopiirit ovat suositelleet sisäliikuntatilojen sulkemisen jatkamista 10.1.2021 asti. Rajoitukset ja suositukset aiheuttavat joitain muutoksia kevään sarjaohjelmiin nuorten valtakunnallisten sarjojen sekä kaikkien alueiden sarjojen osalta.
Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä tiedotti 27.11.2020, että pääkaupunkiseudun nuorten harrastetoiminta keskeytetään. Olympiakomitea ja lajiliitot ovat sopineet yhdessä, että koronaviruksen leviämisalueilla kaikki sarja- ja harjoittelutoiminta aikuisten harrastetoiminnassa keskeytetään. Lasten ja nuorten harjoittelu sisätiloissa keskeytetään Uudellamaalla sekä jatkossa muiden leviämisvaiheen alueiden kaupunkien mahdollisesti tekemien linjausten mukaisesti.
Joukkuelajien yhteisenä tavoitteena on taata jatko turvalliselle harrastamiselle ja sarjatoiminnalle, mutta siihen tarvitaan koko urheiluyhteisön yhteistyötä.