28.11.2018 11:41 Suomi kohtasi Venäjän kansainvälisillä koripallokentillä miesten maaottelussa ensimmäisen kerran 10. marraskuuta 1993, jolloin Suomi haki yllätysvoiton ja petasi tietään Ateenan EM-kisoihin. Viimeksi kuluneen 25 vuoden aikana Suomi ja Venäjä ovat kohdanneet isoilla estradeilla useiden ikimuistoisten otteluiden merkeissä.
35-vuotiaan Henrik Dettmannin valmentama Suomi oli edennyt koripallon EM-karsintohin kesäkuussa 1993 päihittämällä Unkarissa pelatussa esikarsintaturnauksessa viimeisessä ottelussaan Englannin yhden heiton erolla.
Suomelta ei odotettu EM-karsinta-avauksessa Venäjää vastaan ihmeitä – etenkin, kun Venäjä saapui Helsinkiin parhaalla karsintamiehistöllään takakenttänään kenties Euroopan paras kaksikko Sergei Bazarevits-Vasili Karasev ja Suomen peliä rakentaneen Petri Niirasen nilkka oli vääntynyt ratkaisevassa vaiheessa.
Kari-Pekka Klinga, Sakari Pehkonen ja Pekka Markkanen ylsivät kuitenkin huippuvireeseen (66 pistettä kolmeen pekkaan) ja viimeistä piippuhyllyä ja puolapuuta myöten täyteen ammuttu Helsingin urheilutalo eli tunteella mukana kenttätapahtumissa.
Venäjä sai viimeisen pallonhallinnan Suomen 98-96-johtotilanteessa ja sai vielä potentiaalisen voittoheiton ilmaan, mutta pallo kimposi Helsinginkadun korispyhätön rautoihin ja Suomi aloitti matkansa kohti Ateenan EM-kisoja jättiyllätyksellä.
Ottelutilastot täällä.
Coach Dettmann kutsui Ateenan kisoihin koolle kaikki parhaat pelaajansa: mm. vanhan kaartin sotaratsut Klinga, Pehkonen ja Markkanen, parasta peli-ikäänsä lähestyvä Martti Kuisma sekä tulevaisuuden toivot Markku Larkio, Jyri Lehtonen ja Hanno Möttölä.
Helsingin urheilutalon kahden vuoden takainen ihme mielissään Suomi valmistautui Venäjä-otteluun parhaan tietotaitonsa mukaan ja järjesti kukonlaulun aikaan aamuharjoitukset ollakseen parhaassa terässä kisa-avauksessa.
Valmistautuminen ei auttanut: Moskovan TsSKA:n kaiken nähneistä sotureista koottu, Sergei Belovin valmentama Venäjä heitti, prässäsi ja mursi rautaisella rutiinilla Suomen taistelusuunnitelman. Selkäbanja Suomen ensimmäisessä EM-kisaottelussa 15 vuoteen päättyi Venäjän 52 pisteen voittoon.
Ottelutilastot täällä.
Ari Tammivaaran valmentama Suomi ei pelannut FIBA:n alaisia maaotteluita vuoden 2003 aikana, mutta sai mahdollisuuden antaa peliaikaa nuoremmalle miehistölleen. Heinäkuussa joukkue sai harjoitusvastustajan suoraan huipulta, kun Ruotsin EM-kisoihin valmistautuva Venäjä Euroliiga-pelaajineen saapui Töölön Kisahalliin.
Sergei Monia, Viktor Hrjapa ja kumppanit dominoivat kenttää vielä avauspuoliskolla, mutta tauon jälkeen Kisahallissa alkoi Teemu Rannikko show. 22-vuotias pallotaikuri upotti kaikki kahdeksan vapaaheittoaan ja seitsemän kolmen pisteen heittoa ja hätää kärsivän venäläispuolustuksen keskittyessä Rannikkoon pääsivät nuoret isot miehet Tuukka Kotti ja Antti Nikkilä donkkaamaan palloa takaovista koriin.
Venäjä päätyi Ruotsin EM-kisakentillä lopulta kahdeksanneksi. Suomi kohosi Euroopan B-divisioonasta A-divisioonaan ja EM-karsintoihin voittamalla B-divisioonan mestaruuden syyskuussa 2007.
Ottelutilastot täällä.
Suomi eteni ensimmäisiin EM-kisoihinsa 16 vuoteen, kun FIBA nosti EM-kisojen osallistujamäärän 16 maasta 24 maahan ja ”Susijengiksi” ristitty joukkue peittosi EM-jatkokarsinnoissa Portugalin ja Unkarin puhtaalla pelillä.
Alkusarjassa haetut Bosnia- ja Montenegro-voitot yhdistettynä alkusarjan muiden joukkueiden suotuisaan ristiinpeluuseen johtivat Susijengin EM-jatkosarjaan, joka alkoi treffeillä Venäjän Neuvostoliiton jälkeisen historian parhaan maajoukkueen kanssa.
Susijengi pysyi vielä avausneljänneksellä neljän pisteen tuntumassa, mutta sai aikaiseksi toisella neljänneksellä vain kuusi pistettä, kun Timofej Mozgov ja Andrei Kirilenko tukkivat suomalaisten tiet korille ja kolmoset kalahtelivat rautoihin. Toisessa päässä kenttää Kirilenko pitkine käsineen upotti hyppyheittoja suomalaispuolustuksen tavoittamattomista ja Andrei Vorontsevitsh ja Aleksei Shved takoivat alley oop -donkkeja omista korkeuksistaan.
Venäjä saalisti tähtijoukkueellaan EM-pronssia ja vuotta myöhemmin olympiapronssia.
Ottelutilastot täällä.
Kaksi vuotta Vilnan tapahtumien jälkeen Susijengi sai revanssimahdollisuutensa Slovenian Koperissa.
Susijengi aloitti kisansa voitolla olympiahopeajoukkue Turkista ja haastaja Ruotsista, mutta tipahti kolmannessa alkusarjan ottelussaan Italialle saatuaan aikaan vaivaiset 44 pistettä. Haaste ei helpottunut alkusarjan neljännessä pelissä, jossa olympiamenestyskrapulasta kärsinyt ja nuorennusleikkauksen kokenut Venäjä taisteli selkä seinää vasten paikasta EM-jatkosarjassa.
Kolmen neljänneksen ajan Susijengi takelteli Venäjän ylifyysisen joukkuepuolustuksen siimeksessä, kunnes Shawn Huff alkoi säkittää hyppyheittojaan liukuhihnalta. Varsinaisen peliajan viimeisillä sekunneilla Hanno Möttölä upotti kahdella vapaaheitolla pelin jatkoajalle.
Huffin ja Möttölän uroteot sytyttivät joukkueen ja Koperiin saapuneen suomalaisyleisön. Gerald Lee Jr. donkkasi ja pyörähteli Dmitri Sokolovin ohi korille, Möttölä ja Sasu Salin ampuivat kolmosillaan Susijengin hurmokseen. Kahden jatkoajan jälkeen Venäjä oli lyöty pistein 86-83 ja Susijengi varmisti paikkansa EM-jatkosarjassa Ljubljanassa.
Ottelutilastot täällä.
Montpellierin EM-kisakentillä Susijengi oli kaatunut aiemmissa peleissään Ranskaa ja Israelia vastaan. Ottelu Venäjää vastaan oli Susijengille pakkovoitto EM-jatkosarjahaaveiden kannalta.
Pelissä nähtiin kahden eri pelityylin kamppailu. Venäjä pääsi kuskin paikalle hidastettuaan pelin puolen kentän palloksi, kun taas Susijengin päästessä juoksemaan Erik Murphy ja Sasu Salin saivat heittonsa osumaan naruihin.
Päätösneljänneksellä Susijengi ja Venäjä pelasivat asemasotaa, jossa iskuja vaihdettiin rehdisti puolin ja toisin. Sasu Salin tasoitti pelin vapaaheittoviivalta kaksi minuuttia ennen loppua, jonka jälkeen Susijengi pelasi palloa järjestelmällisesti Petteri Koposella. Koko ottelun ajan heittopelinsä kanssa takellellut Koponen nakkeli neljä perättäistä heittoa rautoihin mutta se viides – ja tärkein – osui 3,5 sekuntia ennen loppua.
Venäjän viimeisessä pallonhallinnassa Matti Nuutinen laittoi kulmaan itsensä pelanneen Vitali Fridzonin käsirautoihin. Susijengi haki toisissa perättäisissä EM-kisoissa trillerivoiton Venäjästä ja petasi tietään kohti Lillen EM-jatkosarjaa.
Ottelutilastot täällä.
Susijengi ja Venäjä kohtaavat Espoo Metro Areenalla MM-karsintaottelussa perjantai-iltana 30.11.
Susijengi selvitti eilen päättyneissä MM-karsinnoissa tiensä Aasian MM-kisoihin ensimmäisenä joukkueena Euroopasta. MM-kisapaikka irtosi seitsemän ottelun mittaisella voittoputkella vuoden 2022 helmikuun ja elokuun välisenä aikana. Elä uudelleen Susijengin matka karsintojen haastavilta alkumetreiltä Aasian kisaparketeille!
Susijengi antoi ensimmäisen iskun, puolusti antaumuksella ja toteutti pelisuunnitelmaansa rohkeasti, mutta Saksa näytti, miksi on hallitseva EM-pronssimitalisti. Loppuunmyyty Espoo Metro Areena sai nähdä trillerimäisen MM-karsintahuipennuksen, jonka voittajaksi selvisi kolmosensa käsittämättömällä 62,5% tarkkuudella upottanut Saksa.
Jo pitkään Saksassa viihtynyt ja viime keväänä Bundesliigan vuoden valmentajaksi valittu Tuomas Iisalo, 40, odottaa maanantain MM-karsintahuipennusta kiinnostuneena. Iisalon sydän sykkii Susijengille, mutta hän toivoo myös oman joukkueensa Bonnin Leon Kratzerille onnistumisia ja on tiiviisti yhteydessä kummankin joukkueen valmentajiin.
Susijengi ja Saksa ovat vahvistaneet kahdentoista hengen miehistönsä maanantai-iltana Espoo Metro Areenalla pelattavaan MM-karsintojen huipennukseen, joka ratkaisee samalla karsintalohkon ykkössijan. Erinomaista kautta Karhu Basketissa pelaava Peli-Karhujen kasvatti Severi Kaukiainen, 24, nousee ensimmäistä kertaa uransa aikana Susijengin tusinaan.
Vuosien 2021–23 MM-karsinnat huipentuvat maanantaina Espoo Metro Areenalla, kun viime syksyn EM-kisat pronssiin päättänyt isokokoinen ja organisoitunut Saksa saapuu Susijengin vieraaksi. Panoksena ottelussa on ei enempää eikä vähempää kuin karsintalohkon voitto.
Susijengin leveästä kokoonpanosta löytyi perjantai-iltapäivänä Tel Avivissa monta tärkeää onnistujaa jatkoaikavoitossa. Israel-jatkoaikavoitossa suurimmat otsikot kuittasi kuitenkin takamiesveteraani Ilari Seppälä, 29, joka on kunnostautunut loppuhetkien ratkaisukoreissa aiemminkin.
Vapautuneesti pelannut Israel otti aloitteen omiin käsiinsä helmikuun MM-karsintaikkunan avausottelussa ja oli tyrmätä suomalaisvieraansa jo lähtötelineisiin. Susijengi löysi kuitenkin intensiteettinsä puolustuspäässä ja jahtasi pelin jatkoajalle, jossa ”Lapuan pehtoori” Ilari Seppälä petasi perättäisillä onnistumisillaan vieraille 95–97 (46–35, 83–83) -trillerivoiton.
Helsingin NMKY:ssa koripallo-oppinsa saanut ja viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Max Besselink, 20, pelaa tänään perjantaina ensimmäisen arvokisakarsintaottelunsa Susijengin paidassa. Jo pitkään lupauksia herättäneen Besselinkin kokoonpanopaikan taustalla on nousujohteinen tulokaskausi Saksan Bundesliigan BC Göttingenissä.
Susijengi ja Israel ovat vahvistaneet kaksitoistapäiset miehistönsä perjantai-iltapäivän MM-karsintaotteluun. Israel isännöi Susijengiä Tel Avivin Drive In Arenalla perjantaina klo 14.30. Ottelu televisioidaan suorana Nelosella ja Ruudussa.
Israelin maajoukkueen kokoonpanossa on käynyt puhuri sitten marraskuun MM-karsintaikkunan, jolloin joukkue karsiutui ensi syyskesän MM-kisoista. Kaksi viisikollista pelaajia ovat sivussa ja päävalmentaja vaihtunut, mutta tästä huolimatta valmentaja Mikko Larkas odottaa Israelin saapuvan perjantain iltapäiväpeliin omilla vahvuuksillaan.