18.9.2012 Suomen miesten maajoukkuetta mm. vuoden 1964 Tokion olympialaisissa sekä vuoden 1967 EM-kotikisoissa valmentanut Kalevi Tuominen, 85, on yli 40 vuoden ajan ollut miesten maajoukkuehistorian voittoisin päävalmentaja. Viikko sitten tiistaina valmentajalegenda seurasi hyvillään, kuinka ”Susijengin” tämän päivän päävalmentaja Henrik Dettmann kiilasi hänen rinnalleen voittotilastossa.
Suomea 1950- ja 1960-luvun menestysvuosina luotsannut Kalevi "Kallu" Tuominen on seurannut suurella ilolla Suomen nykymaajoukkueen nousujohteista taivalta. Kuvassa liitelee Petteri Koponen.
Tuominen (vas.) luovuttaa mieluusti Suomen nykyisen päävalmentajalle Henrik Dettmannille (oik.) kaikkien aikojen voitokkaimman maajoukkuevalmentajan tittelin. Tällä hetkellä kaksikko jakaa ykkössijan voitettuaan kumpikin 107 miesten maaottelua.
Tarkkaan Suomea vuosien varrella analysoineen Tuomisen mukaan Susijengi pelaa erityisesti puolustuspelissään taktisesti lähes maksimaalisella tasolla.
Erityisen iloinen Tuominen on siitä, että media on herännyt arvostamaan maajoukkueen hienoja otteita. Kuvassa Ilta-Sanomien urheilusivujen aukeama elokuun lopulta.
Yli 20 vuotta Olympiakomitean valmennuspäällikkönä toiminut Tuominen pitää koripallomiesten (kuvassa), lentopallomiesten ja jalkapallonaisten viimeaikaisia otteita maailman harrastetuimmissa lajeissa "huikeina saavutuksina". Kuvat: Ville Vuorinen & Mika Mäkelä & Ilta-Sanomat.
Tuominen on ehtinyt hallita miesten maajoukkueen voittotilaston kärkisijaa yksinoikeudella yli neljän vuosikymmenen ajan, kunnes Henrik Dettmannin johtama ”Susijengi” päätti viime viikon tiistaina kahdeksan ottelun EM-karsintaurakkansa kuudenteen voittoon.
Tuominen (päävalmentajana 1955–69) ja Dettmann (1992–97, 2004-) ovat nyt kumpikin yltäneet 107 maaotteluvoiton rajapyykkiin.
– Pitää onnitella ”poikaa” siitä, että hän on saanut minut kiinni. En todellakaan ole pahoillani vaikka menee pian ohikin – päinvastoin, lähettää Tuominen terveisensä Dettmannin suuntaan.
Suomen miesten maajoukkueen vuoden 1964 Tokion olympiakisoihin johdattanut ja vuoden 1967 Helsingin EM-kisoissa kuudennelle sijalle luotsannut Tuominen on tarkkaillut maajoukkueen viime vuosien nousujohdetta hyvillä mielin. Pitkäjänteinen työ näkyy nyt tuloksissa.
– Seuraan yhä kaikki maaottelut sekä tietenkin kotimaista Korisliigaa. Maajoukkueen otteluita arvioin tietenkin hieman eri tavalla tarkkaillen pelaajia, pelaamista ja päävalmentajaa erityisen tarkasti keskittyen otteluiden taktiseen puoleen, Tuominen kertoo.
– On ollut mielenkiintoista nähdä, miten peli ja pelaajat ovat kehittyneet. Maailma on mennyt eteenpäin niin, että humina käy.
Tuominen on seurannut silmä tarkkana Henrik Dettmannin valmentajauraa aina siitä lähtien, kun Dettmann otti parikymppisenä Helsingin NMKY:n SM-sarjajoukkueen komentoonsa. Susijengin komentaja saa täyden tunnustuksen kollegaltaan, joka pitää Dettmannia mallivalmentajan esimerkkinä muille lajeille.
– Olen seurannut Henkkaa virkani puolesta pitkäänkin, sillä toimin vuoteen 1992 asti Olympiakomitean valmennuspäällikkönä. Olen kantanut ja kannan suurta huolta suomalaisista valmentajista, Tuominen linjaa.
– Olen ehdottomasti sitä mieltä, että Suomi kaipaa enemmän Henrik Dettmannin kaltaisia valmentajia, joilla on palava intohimo lajiin. Henrik tekee mielettömän paljon taustatyötä, kehittää ja kouluttaa itseään ja vaatii pelaajilta samaa. Meillä on valmentajien keskuudessa liikaa virkamiestyyppejä, jotka eivät suhtaudu lajiin intohimoisesti. Toivottavasti monet ymmärtäisivät ottaa ”Henkasta” oppia.
Kun Susijengi saavutti vuoden takaisissa Liettuan EM-kisoissa yhdeksännen sijan, Tuominen seurasi tyytyväisenä joukkueen menoa. Valmentajalegendan mukaan nykymaajoukkueen rungolla on aineksia vieläkin kovempiin saavutuksiin.
– Joukkueella on sekä määrätyt vahvuudet että määrätyt puutteet. Jotta voisimme olla aivan Euroopan huipulla, meillä pitäisi olla pari, kolme 210–215-senttistä raatoa, jotka lisäksi osaisivat vähän pelatakin, Tuominen naurahtaa.
– Tällä hetkellä Henkka joutuu peluuttamaan tietynlaista taktiikkaa, koska Suomella on niin paljon pienempi joukkue kuin muilla. Kuitenkin joukkue pelaa samaan aikaan etenkin puolustuksessa maksimaalisella taktisella tasolla, ja sen tyyppistä peliä on mielettömän kiva katsoa. Tällä materiaalilla on mahdollista mennä todella pitkälle ja etenkin, jos jostain löytyy lisää pitkiä huippupelaajia.
”Susijengin” terävien otteiden lisäksi Tuominen on ollut hyvillään suomalaisten palloilulajien menestyksestä päättyneenä kesänä. Olympiakomitean päävalmentajana yli 20 vuoden ajan toiminut Tuominen korostaa edelleen palloilulajien merkitystä maailmanlaajuisessa mittakaavassa.
– Kori-, jalka-, ja lentopallo ovat aktiivisilta harrastajamääriltään aivan ylivoimaisia maailmanlaajuisista lajeista. Niissä EM-kisoihin selviytyminen on huikea saavutus, kehaisee Tuominen Susijengin lisäksi miesten lentopallo- ja naisten jalkapallomaajoukkuetta.
– Olen äärimmäisen iloinen myös siitä, että media on ymmärtänyt palloilun merkityksen. Tänä kesänä korismaajoukkuehan oli suorastaan median lempilapsi. Aiemmin media ei ole mielestäni antanut näille karsinnoille ja kisoille vaadittavaa arvoa.
Huippuvalmentajalle ominaiseen tapaan Tuominen tarkkailee koripallon tulevaisuutta Suomessa laajasta perspektiivistä. Hän uskoo, että Koripalloliiton käynnistämä laaja yhteistyö koulujen kanssa lupaa hyviä tulevia vuosikymmeniä.
– Väitän, että ne lajit, jotka ymmärtävät koulujen merkityksen, tulevat olemaan suunnattoman vahvoilla. Olen äärimmäisen onnellinen ja ylpeä siitä, että Koripalloliitto on paneutunut viime vuosina tähän asiaan. Koripallolla on aina se etu puolellaan, että oppilaiden ei tarvitse lähteä koulujen tiloja kauemmas harrastamaan – kenttä on aina siellä, missä hekin.
Lue myös artikkeli: Henrik Dettmann: ”MM-kisat ja olympiakarsinnat ovat täysin mahdolliset”
Valmentaja Ottelut Voitot Tappiot Voitto-% Kalevi Tuominen (1955-69) 196 107 89 54,6 Henrik Dettmann (1992-97, 2004-) 205 107 98 52,2 Robert Petersen (1969-72, 1973-82) 234 97 136 41,6 Eero Saarinen (1984-91) 92 41 51 44,6 Eino Ojanen (1951-52, 1953-55) 34 20 14 58,8
Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmannin johtamat joukot saavuttivat toisen peräkkäisen EM-kisapaikkansa viime viikolla päättyneistä EM-karsinnoista. Lisäksi Dettmann nousi Kalevi ”Kallu” Tuomisen rinnalle Suomen kaikkien aikojen voitokkaimmaksi maajoukkuevalmentajaksi. Dettmannin, 54, katse on kuitenkin jo tulevaisuudessa ja kovenevissa tavoitteissa.
Ammattilaisuriensa aikana pitkän päivätyön Italiassa tehneet pitkäaikaiset Susijengi-takamiehet Teemu Rannikko ja Petteri Koponen kertovat joukkueensa tekevän lauantaina kaikkensa saadakseen Italian pelaamisen mahdollisimman vaikeaksi. Ottelun voittaja etenee EM-kisojen kahdeksan parhaan joukkoon, minne Suomi on viimeksi yltänyt 1967.
Satavuotista itsenäisyyttään juhlivan Suomen hullaannuttanut Susijengi suuntasi torstaina kohti EM-turnauksen pudotuspelejä, jotka pelataan Turkin Istanbulissa. Samanaikaisesti Helsingissä pelatun alkulohkovaiheen purkutöiden keskellä seisoo onnellinen mies; EM-kotikisojen pääsihteeri Ari Tammivaara tuntee ylpeyttä ja jakaa vuolaasti kiitosta.
Kolmatta vuottaan Susijengiä edustava Jamar Wilson, 33, kohosi torstaina joukkueensa suurien sankarien joukkoon pakottamalla EM-kotikisojen avauspelin jatkoajalle rohkealla ajollaan ja viimeistelemällä 84-86-voiton Suomelle jatkoajan lopulla. Hurmoksellisen voiton jälkeen Wilson asettaa asiat oikeisiin mittasuhteisiinsa: että kisat ovat vasta alussa.
Moskovan TsSKA:n veteraanitakamies Nando De Colo, 30, on aiemmin tällä vuosikymmenellä näytellyt kuuliaisesti tuplaajan roolissa NBA-tähti Tony Parkerin vierellä, mutta Parkerin jättäydyttyä sivuun ”Les Bleusista” on De Colo joukkueensa ykköstähti. Petteri Koponen on kohdannut De Colon urallaan kymmeniä kertoja ja luonnehtii tätä yhdeksi Euroopan parhaista pelaajista.
Ensimmäisen kautensa suurseura Barcelonan riveissä pelannut Petteri Koponen kertoo, että suomalainen koripallo elää kukoistuksen aikaa. Susijengin ”alfoihin” kuuluva pelintekijä odottaa kesältä ennen kaikkea kotikisahuumaa – kovia otteluita ja fanien luomaa tunnelmaa.
Yle on hankkinut kansainväliseltä koripalloliitolta FIBAlta oikeudet miesten maajoukkuekoripalloon vuoteen 2021 asti. Sopimus sisältää myös oikeuden näyttää kahdet seuraavat EM-kisat, MM-kisat Kiinassa vuonna 2019 ja karsintaottelut sekä vuoden 2019 MM- että 2021 EM-kisoihin.
Suomen koripallomaajoukkueiden medical team kokoontuu säännöllisesti päivittämään toiminnan isot linjat yhtenäisiksi ja vetämään suuntaviivat tulevaan maajoukkuekauteen.
Sudenpentujen superkesän EM-kisojen lohkoarvonnat suoritettiin tänään Saksan Münchenissä. 20-vuotiaiden miesten kesän kotikisojen alkulohkossa pelaavat Suomen lisäksi huippumaat Espanja, Ranska ja Israel. 20-vuotiaiden EM-kisat pelataan Helsingissä 16.-24.7.2016.
Susijengin kapteenin nauhan Hanno Möttölältä perinyt Ludwigsburgin laituri Shawn Huff, 31, pitää FIBA Europen päätöstä antaa EM-kisojen alkulohkoisännyys Suomelle suurena tunnustuksena koko suomalaiselle koripalloperheelle. Huff arvioi vuoden 2017 EM-kisoja osana Susijengin tuhkimotarinan luontaista jatkumoa.