BC Nokian kapteeni Niko Mattila: ”Kukaan ei kokenut olevansa korkeammalla kuin toinen”

30.5.2024 12:00 Niko Mattila ei ole vielä sisäistänyt kaikkea, mitä vajaa viikko sitten tapahtui Korisliigan seiskafinaalissa. 424 Korisliiga-ottelua pelanneelle Mattilalle ensimmäisestä finaalikokemuksesta muodostui ikimuistoinen, kun pääsi nostamaan Pantteri-patsaan kohti Kisahallin kattoa joukkueen ja kannattajien edessä.

Niko Mattila pääsi juhlimaan Pantteri-patsaan kanssa ensimmäisissä Korisliiga-finaaleissa. Kuvat: Ville Vuorinen

Saimme todella paljon energiaa meidän faneiltamme läpi kauden. Seiskapelissä en ajatellut, että kyseessä oli vieraspeli, kun meno katsomossa oli niin hurja.

BC Nokian seurahistorian ensimmäinen Suomen mestaruus ratkesi viime perjantaina Töölön Kisahallissa pelatussa seitsemännessä finaalissa loppuunmyydyn yleisön edessä.

Mestareiden viikkoon on mahtunut paljon: Torijuhlia, yhdessäoloa, aamuradiota, saunalauttoja...

Paljon iloa mutta myös haikeutta.

- Tiistaina hyvästelimme joukkueen ulkomaalaispelaajat, jotka palasivat kotiin. Ensimmäistä kertaa mulla tuli haikea olo vastaavassa tilanteessa, koska heistä tuli kauden aikana läheisiä kavereita, BC Nokian kapteeni Niko Mattila avaa.

Eikä ihme. Nokia ei ole suurkaupunki, jossa välimatkat on pitkiä, vaan kaupunki, jossa ihmiset ja aktiviteetit ovat lähellä.

- Meikän uran parhaat ulkomaalaispelaajat kentällä, mutta etenkin sen ulkopuolella. Vietimme paljon aikaa yhdessä treenien ulkopuolellakin. Kävimme avannoissa ja teimme paljon asioita yhdessä.

- Vieläkään ei osaa hahmottaa, mitä oikein tässä on tapahtunut, hän jatkaa.

Mattila ei ole vielä palannut Ruudun ottelutallenteisiin ja katsonut ratkaisufinaalia uudestaan. Senkin aika tulee vielä. Päällimmäisenä mielessä on kiitollisuus joukkueen kannattajille, jotka uskollisesti ovat seuranneet joukkuetta vuosien saatossa ja antaneet katsomossa tukensa keltapaidoille.

- Saimme todella paljon energiaa meidän faneiltamme läpi kauden. Seiskapelissä en ajatellut, että kyseessä oli vieraspeli, kun meno katsomossa oli niin hurja.

Keltainen kevät konkretisoitui kevään pudotuspeleissä.
Keltainen kevät konkretisoitui kevään pudotuspeleissä.

Harjoittelukulttuurin muutos piti mielen ja kehon terävänä

Helsinki Seagullsin ja BC Nokian seitsemäs ja ratkaiseva finaaliottelu tulee jäämään draamankaareltaan korishistoriaan. Seagulls karkasi 3. neljänneksellä parhaimmillaan 17 pisteen karkumatkalle, mutta nokialaiset kirivät ja rinnalle ohi päätöskympillä. Seagulls nousi vielä lopussa tasoihin, mutta vuoden ulkomaalaispelaajana ja finaalien arvokkaampana pelaajana palkittu Both Gach ratkaisi voiton vapaaheittoviivalta pari sekuntia ennen loppua.

Tällä kaudella kroppa ehti palautua seuraavaan harjoitukseen.

Ennen kauden alkua harva uskoi BC Nokian mahdollisuuksiin. Joukkue tiedosti kuitenkin oman potentiaalinsa.

- Ennen kauden alkua näki, että meillä on hyvä joukkue ja nyt on mahdollisuus pärjätä, mutta on siitäkin vielä aika pitkä matka mestaruuteen, Mattila taustoittaa.

Vaikka joukkue hieman kyykkäsi ylemmässä jatkosarjassa flunssa-aallon syövereissä, pudotuspeleissä joukkue oli hurjassa iskussa.

- Usko ei missään vaiheessa horjunut, vaikka jatkosarjassa voitimme kymmenestä pelistä vain kolme. Olimme läpi kauden harjoitelleet todella laadukkaasti ja tiesimme, että kun saamme miehet kuntoon, pystymme haastamaan kenet tahansa.

BC Nokia pelasi ja harjoitteli väistötiloissa Harjuniityn liikuntahallilla, kun uuden palloiluhallin rakennustyöt ovat olleet käynnissä läpi kauden.

Niko Mattila pääsi nostamaan Pantteria ensimmäisenä.
Niko Mattila pääsi nostamaan Pantteria ensimmäisenä.

Hallimuutoksien takia joukkue muutti harjoittelurutiineja täksi kaudeksi: aamu- ja iltaharjoituksen sijasta joukkue harjoitteli kerran, mutta pidemmän kaavan mukaan. Joukkue oli yhdessä hallilla aamuyhdeksästä alkuiltapäivään. Harjoittelun lisäksi joukkue ruokaili treenien päätteeksi yhdessä.

Uransa aikana useiden loukkaantumisien kanssa painineelle Mattilalle uusi päivärytmi sopi paremmin kuin hyvin.

- Voin yhdellä suulla todeta, että tämä sopi koko joukkueelle todella hyvin. Itselläkin ollut kropan kanssa vuosien saatossa sitä ja tätä, mutta tällä kaudella kroppa ehti palautua seuraavaan harjoitukseen. Henkiseen hyvinvointiin tällä oli varmasti vieläkin suurempi merkitys, kun perheellisenä sai illat viettää kotona leikkien ja laulaen, Mattila naurahtaa.

”Sillä on uskomaton merkitys ihmiseen, kun häneen luotetaan”

Vaikka välierä- ja finaalisarja venyivät seiskapeleihin, Mattila myöntää, että väsymystä ei tuntunut. 13 kauden Korisliiga-veteraanille finaalisarja on ensimmäinen laatuaan.

- Pää ja keho tuntui yllättävän freshilta läpi kevään – ainut mikä häiritsi kevättä, oli finaalisarjassa tullut pieni vamma, jonka kanssa joutui pelaamaan. Mutta niitä nyt varmasti oli kaikilla.

- Vaikka välillä sattui ja oli pakko vetää kiukulla, ei tullut mielenkään antaa periksi. Jos näitä finaalipelejä tulee 13 vuoden välein, niin voin sanoa, että toista 13 vuotta en enää odota toista mahdollisuutta, hän naurahtaa.

BC Nokian mestaruuden yksi takuutekijöistä oli roolitus, joka onnistui nappiin. Mattila sanoo, että sitäkin suurempi merkitys oli joukkuehengellä, jossa jokainen urheilija oli kentällä ja sen ulkopuolella samalla viivalla.

- Puhuimme kauden jälkeen paljon siitä, kuinka iso merkitys sillä on, että meillä oli todella hyvät välit keskenämme. Vietimme paljon aikaa kentän ulkopuolella ja kaikki luottivat toisiinsa. Sillä on uskomaton merkitys ihmiseen, että joukkuekaveri luottaa toiseen epäonnistumisien jälkeenkin.

- Suurin vahvuus oli se, että kukaan ei kokenut olevansa korkeammalla kuin toinen, isoja egoja ei ollut yhtään joukkueessa.

- Vaikka Gach teki isoja pisteitä läpi kauden, ei hän ollut missään vaiheessa itsekäs. Järjestäen hänen ratkaisunsa oli paras ratkaisu siitä tilanteessa meidän joukkueellemme. Vaikka Fiifi (Aidoo) loukkaantui finaalisarjassa, nousi tilalle uusia ratkaisijoita. Hugo Bomanin korit finaalissa olivat meille uskomattoman tärkeitä. Heidän oli helppo tulla sisään kovassakin paikassa, koska kukaan ei missään vaiheessa epäillyt heitä, vaan luotto onnistumiseen oli.

Ei mikään nuori poika enää

- Vaikeita kausia on ollut vuosien varrella, ja joskus on käynyt mielessä, kun pelaaminen sattuu, että onko tässä järkeä. Monta vuotta ollut selän kanssa ongelmia ja nautinto koripallosta on silloin ollut kaukana.

- Aiemmin urallani kesälomat ovat olleet pitkiä, mutta nyt kauden venyessä näin pitkälle tässä ollaan uuden äärellä, Mattila hymähtää.

Mattila myötää, että hän ymmärsi pari vuotta sitten, että oman työvälineen eli kehon kanssa on tehtävä töitä läpi vuoden – ja siihen ei pelkät joukkueharjoitukset riitä. Kun työkalu on kunnossa, pelaaminen on helpompaa.

BC Nokia, Suomen mestarit 2023-24.
BC Nokia, Suomen mestarit 2023-24.

- Olen huomannut, että moni asia on helpottunut, kun on jaksanut pitää itsestä parempaa huolta. Toki olisin voinut tajuta hieman aikaisemmin, hän suomii itseään.

- Tämä mestaruus oli unelmien täyttymys. Nuorempana tavoitteena olivat ulkomaan kentät, mutta nyt tiedän, mihin omat rahkeet riittävät. Nyt mielessä alkaa olla jo ajatuksia siitä, että miten onnistumme uusimaan mestaruuden ensi kaudella täällä Nokialla.

- Greg (Gibson) on niin kilpailuhenkinen valmentaja, että sinne ei varmasti ensi kaudella mennä pellailemaan, vaan mestaruutta lähdetään uusimaan.

Mutta ennen tulevaa kautta joukkue aikoo ottaa kaiken ilon irti Pantteri-patsaasta ja kultamitaleista. Alku on ollut sen suhteen esimerkillinen.

- Tässä on joka päivälle löytynyt juhlijoita, mutta mestaruusjuhlien MVP-palkinto menee kyllä heittämällä Koskisen Aleksille. Sekään ei liene sattumaa, kun hän on niin monessa voittavassa joukkueessa ollut mukana, Mattila nauraa ja kehuu valmentajaansa.

Henkilöt

 
18.6.2024 13:33 Korisliiga

Max Besselink palaa BC Nokiaan

Viimeisen kahden kauden aikana Saksan Bundesliigassa ja Belgian ja Alankomaiden yhteissarjassa pelannut Helsingin NMKY:n kasvatti Max Besselink, 202 cm ja 22 vuotta, palaa Suomeen. Besselink palaa yksivuotisella sopimuksella tuoreeltaan Suomen mestaruuden voittaneeseen BC Nokiaan, jota hän edusti viimeksi kaudella 2021–22.

18.6.2024 10:59 Susijengi

Andre Gustavson: ”Tuntuu kuin ei olisi ollut päivääkään poissa”

Andre Gustavson kolkutteli 2010-luvun viimeisinä vuosina Susijengin portteja yhtenä ikäluokkansa lupaavimmista suomalaispelaajista. Vaikka viimeiseen neljään vuoteen Gustavsonia ei ole maajoukkuepaidassa nähty, on hänen tähtäimensä kuusivuotiseksi venähtäneen NCAA-uran ajan ollut koko ajan ammattilaisurassa ja Susijengissä.

18.6.2024 09:29 Pääjuttu

Erotuomari Miltos Ioannidis sai uralleen haluamansa päätöksen: ”Kausi oli hyvä, tunne on loistava”

26 erotuomarivuoden jälkeen Miltos Ioannidis pistää pillin pussiin ja antaa hyvillä mielin tilaa nuoremmalle erotuomaripolvelle. Pitkän uran kulmakiviä ovat olleet koripallon kautta syntyneet ystävyyssuhteet, solidaarisuus ja positiivinen ajattelu.

12.6.2024 09:27 Korisliiga

Timo Heinosen historiallinen ura jatkuu Seagullsissa

Helsinki Seagulls on tehnyt yhden kauden mittaisen jatkosopimuksen joukkueen pitkäaikaisen luottopelaajan Timo Heinosen kanssa. 1026 Korisliiga-ottelun kokemuksella varustettu 42-vuotias laituri on edustanut joukkuetta jo kaudesta 2015-16 asti.

6.6.2024 09:32 Korisliiga

Seagullsille kaksi merkittävää jatkosopimusta: kapteeni Rougeau ja Waxlax jatkavat

Helsinki Seagullsin kokoonpanossa nähdään hyvää jatkuvuutta myös tulevalla Korisliiga-kaudella 2024-25, kun joukkueen kapteeni René Rougeau ja luottopelaaja Ricky Waxlax jatkavat joukkueessa 1+1-muotoisilla jatkosopimuksilla.

5.6.2024 21:00 Korisliiga

Pääsarjojen sarjalisenssit kaudelle 2024–25 myönnetty: pääsarjoissa tulevalla kaudella 63 joukkuetta

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2024–25. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Naisten pääsarjat ovat joukkuemäärältään täynnä tulevalla kaudella.

31.5.2024 12:30 Korisliiga

Andre Gustavson aloittaa ammattilaisuransa Kauhajoella ja Korisliigassa

Karhu Basket on solminut vuoden pelaajasopimuksen 25-vuotiaan takamiehen Andre Gustavsonin kanssa. Gustavson on pelannut kuusi ottelua Susijengin paidassa. Kaikki ikäluokat huomioiden Gustavson on pukenut maajoukkuepaidan ylleen sata kertaa.

29.5.2024 11:55 Korisliiga

Vuoden pelaaja Topias Palmi lataa akkuja pronssimitali kaulassaan – ”Isoin teema on saada tällaisen kauden jälkeen kroppa ja mieli kuntoon”

Topias Palmi palkittiin jo uransa toisen kerran Korisliigan Vuoden pelaajana. Ensimmäinen kausi Kauhajoen paidassa toi kaulaan myös pronssimitalin.

29.5.2024 09:37 Korisliiga

Tuomas Hirvonen, Sebastian Lindberg ja Hannes Pöllä jatkavat Kataja Basketissa

Päättyneellä Korisliiga-kaudella neljänneksi sijoittunut joensuulainen Kataja Basket on sopinut jatkosta kolmen avainpelaajansa kanssa. Joukkuetta kaudesta 2022-23 edustaneet takamiehet Tuomas Hirvonen ja Sebastian Lindberg sekä Joensuuhun helmikuussa 2024 siirtynyt sisäpelaaja Hannes Pöllä kuuluvat miehistöön myös tulevalla kaudella.

25.5.2024 16:32 Koripalloliitto tiedottaa

Topias Palmi ja Saana Kujala palkittiin Korisliigojen parhaina

Kauhajoen Topias Palmi on äänestetty kapteenien ja päävalmentajien vuosittaisessa äänestyksessä Vuoden pelaajaksi. Naisten Korisliigassa Vuoden pelaaja -palkinnon pokkasi Tampereen Pyrinnön Saana Kujala.

Näytä lisää vastaavia