Belgia karkasi Susijengiltä miesten 1000. A-maaottelussa kautta aikain

7.7.2021 10:40 Susijengi käynnisti urakkansa Okinawan kansainvälisen turnauksen avauspäivänä kohtaamalla Belgian miesten maajoukkueen 1000. A-maaottelussa kautta aikain. Joukkueet kamppailivat voitosta rinta rinnan, mutta Belgian päätösjakson hyökkäyslevypallot ja vapauttavat kolmoset siivittivät sen 64–74 (36–39) -voittoon.

Henri Kantonen lukeutui Susijengin onnistujiin Belgiaa vastaan. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Susijengi löi ottelun alkutahdit ja kohosi Elias Valtosen johdolla 14–9-johtoon, jonka jälkeen Belgia piti hienoista johtoa 25 minuutin ajan. Äärimmäisen fyysisesti pelannut Belgia ei kuitenkaan päässyt karkaamaan kuutta pistettä kauemmaksi, kun Susijengi löysi aina tarvittaessa uuden ratkaisijan riveistään.

Päätösjaksoon Susijengi saapui erityisen hyvällä puolustusjalalla ja kuittasi Mikael Jantusen nostolla itsensä pitkästä aikaa johtoon tilanteeseen 54–53. Peli eteni tasaisissa merkeissä päätösjakson puoleenväliin tilanteeseen 62–64-asti, jolloin Belgia nosteli perättäisistä hyökkäyslevypalloista itsensä 64-68-johtoon, jota seurasi Andy Van Vlietin onnistunut kolmonen.

Susijengi teki vielä viimeisellä pariminuuttisella ylitöitä puolustuksessa, mutta ei saanut enää onnistumisia hyökkäyspäässä. Jean-Marc Mwema sivalsi kolmosella Belgian 64–74-voittolukemiin puolisen minuuttia ennen loppua.

- Olimme erittäin kokenutta ja kauan yhdessä pelannutta Belgiaa vastaan 30 minuuttia hyvin pelin päällä ja vietiin pelillä väliä pitkiäkin jaksoja, arvioi ottelua Susijengin apuvalmentaja Hanno Möttölä.

- Viimeisellä jaksolla Belgia käytti hyväkseen puolustuksemme muutamasta väärästä rotaatiosta syntyneet heittopaikat. Lisäksi päätösjakson seitsemän menetystämme oli ratkaiseva tekijä loppujen lopuksi.

Kolme debyyttiä ja kiitettävä peli-ilme

Belgia näytti ottelussa, miksi voitti EM-karsintalohkonsa. ”Leijonat” pelasi äärimmäisen kiivastempoista ja fyysistä koripalloa tuomarilinjan salliessa kovatkin otteet. Susijengin kannalta erityisen haastava pelaaja oli 188-senttinen Retin Obasohan, joka oli alati repimässä susipuolustusta hajalle ajoillaan tai käynnistämässä nopeaa hyökkäystä.

Mutta myös Susijengin otteet olivat lupaavia. Tahtotila, intensiteetti ja joukkuehenki olivat kohdillaan, hyökkäyksen toteuttaminenkin niin ikään, vaikka heitot eivät enää ottelun lopussa uponneetkaan.

- Tällä ryhmällä kahden viikon – joista toinen Japanissa – hyvin intensiivisen harjoittelun jälkeen oli kiva päästä pelaamaan ja se näkyi koko joukkueen ilmeessä. Valmista ei vielä ole, mutta toteutimme harjoiteltuja asioita hyvin ottaen vielä huomioon, että kolme ensikertalaistamme (Okko Järvi, Jacob Grandison, Olivier Nkamhoua) pelasivat ensimmäiset maaottelunsa ja olivat heti isoissa rooleissa, Möttölä kommentoi.

- Annoimme itsellemme mahdollisuuden pelata voitosta, mutta heitto ei oikein tippunut läheltä, kaukaa eikä viivaltakaan viimeisellä vartilla.

Susijengin tehoykköseksi kohosi Elias Valtonen (14/4), joka pystyi vastaamaan Belgian fyysisyyteen ja urheilullisuuteen omallaan molemmissa päisssä kenttää. Henri Kantonen (10/1/3 riistoa) loisti toisella puoliajalla korilleajoillaan. Daniel Dolenc (0/7) teki läsnäolonsa tiettäväksi levypallotaistossa niin ikään tauon jälkeen.

Okinawalla nähtiin keskiviikkona peräti kolme susidebyyttiä, kun Okko Järvi (7/0), Jacob Grandison (4/5) ja Olivier Nkamhoua (6/4) pelasivat ensimmäiset A-maaottelunsa.

Järvi väläytteli hetkittäin Korisliigan kärkikahinoista tuttua ratkaisuvalmiuttaan ja kokemustaan, Grandison ui joukkueeseen sisään äly- ja joukkuepelaajan ominaisuuksillaan molemmissa kenttäpäädyissä. Nkamhoua toi puolestaan odotettuun tapaan Susijengiin fyysisyyttä, taistelutahtoa ja kykyä pelata korirenkaan yläpuolella.

Maajoukkue toiselle tuhatluvulle, Dettmannilla paukkuu sataset

Suomen miesten koripallomaajoukkue pelasi ensimmäisen maaottelunsa kautta aikain Liettuan EM-kisoissa Kaunasissa 22. toukokuuta 1939. Suomi taipui avausottelussaan Ranskalle pistein 11–73 (9–45).

Voiton makuun maajoukkue pääsi ensimmäisen kerran toisen maailmansodan jälkeen, 5. tammikuuta 1950 kaatamalla Nizzassa Itävallan 38–34 (20–19).

Maajoukkueelle on kirjattu nyt historian saatossa yhteensä 1000 maaottelua. Näistä otteluista Suomi on voittanut 471 ottelua, hävinnyt 527 ja pelannut yhden tasan.

Seuraavaa rajapyykkiä hätyytellään Okinawan turnauksen päätösottelussa Japania vastaan, sillä Henrik Dettmannilla on tällä hetkellä koossa 298 ottelua miesten maajoukkueen peräsimessä.

Seuraavassa ottelussaan Susijengi kohtaa Unkarin. Ottelu pelataan Okinawalla perjantaina 9.7. klo 8.00 Suomen aikaa.

Susijengi – Belgia 64–74 (21–21, 36–39, 52–53), miesten maaottelu, Naha (Okinawa, Japani) 7.7.2021

Susijengi: Elias Valtonen 14/4, Henri Kantonen 10/1/3 riistoa, Edon Maxhuni 10/0/3 syöttöä, Okko Järvi 7/0, Mikael Jantunen 6/5, Olivier Nkamhoua 6/4, Alexander Madsen 5/3/3 syöttöä, Jacob Grandison 4/5, Ville Tahvanainen 2/0, Daniel Dolenc 0/7, Shawn Hopkins 0/1, Remu Raitanen 0/0.

Belgia: Retin Obasohan 18/2/6 syöttöä/3 riistoa, Pierre-Antoine Gillet 16/3, Jean-Marc Mwema 11/3, Loïc Schwartz 8/3, Khalid Boukichou 7/4/3 syöttöä, Andy van Vliet 6/9.

26.2.2024 21:27 Susijengi

Susijengi löysi taisteluilmeensä, nousi 17 pisteen takaa avausvoittoon EM-karsinnoissa

EM-karsintansa kotivoitolla Georgiasta avannut Tanska saapui maanantaina Espoo Metro Areenalle täynnä tulta ja tappuraa, upotti avauspuoliskolla liki kaiken mahdollisen ja karkasi 17 pisteen vierasjohtoon. Susijengi palasi kuitenkin pitkän tauon jälkeen perusasioihin ja säntäsi kollektiivisella esityksellä 5339-päisen kotikatsomon riemuksi 89–85 (42–58) -voittoon.

23.2.2024 23:47 Susijengi

Susijengi säikytteli MM-hopeamitalisti Serbiaa, mustat hetket veivät yllätyssaumat

Susijengin aloitusviisikko Elias Valtosen johdolla aiheutti kauhunhetkiä hallitsevalle MM-hopeamitalisti Serbialle sen kotiareenalla Belgradissa perjantai-illan EM-karsinta-avauksessa. Serbian kokoylivoima ja Susijengin pallonmenetykset ja kylmä heittoilta kohosivat lopulta ratkaiseviksi tekijöiksi, kun Serbia ampaisi yhdeksän pisteen takaa 77–61 (36–34) -voittoon.

1.9.2023 09:29 Susijengi

Olympiakävijä Venezuela Susijengin koetinkivenä MM-huipennuksessa

Susijengin MM-kisat huipentuvat lauantaina aamupäivällä Suomen aikaa otteluun Venezuelaa vastaan. Vaikka Venezuela onkin edennyt Okinawalla tappiosta toiseen, Susijengin valmentaja Hanno Möttölä korostaa, että vastustajan kokemus niin olympiakisa- kuin MM-näyttämöiltäkin on kovaa valuuttaa.

31.8.2023 13:46 Susijengi

Fanien energisoima Susijengi juoksi Kap Verdeltä jalat alta

Susijengin fanit kunnostautuivat jälleen kerran kuudennen pelaajan ominaisuudessa, kun Suomi haki MM-kisojen avausvoittonsa nujertamalla Kap Verden 77-100 (39-54). Susifanit löivät voiton alkutahdit tiistai-illan fanitapaamisella ja antoivat Susijengille virtaa läpi intensiivisen 40-minuuttisen.

29.8.2023 13:23 Susijengi

Saksa rankaisi Susijengin virheistä MM-alkulohkon päätöspelissä

Susijengi sai kokea Saksa-ottelussa perjantain Australia-pelin toisinnon. Susijengin toteuttaminen ja pelikuri riittivät viidentoista minuutin ajan, kunnes tappioton Saksa alkoi rankaista suomalaisvirheistä isolla kädellä ja purki susipuolustuksen kirurgintarkasti Dennis Schröderin johdolla. Saksa takoi tauluun 101–75 (47-39) -voittolukemat.

27.8.2023 19:05 Susijengi

Japani hurmosvoittoon Susijengistä päätösjakson heittomyllyllä

Susijengi johti Japania kahdeksallatoista pisteellä sunnuntain MM-kisaottelun kolmannen jakson lopussa ja pystyi jo maistamaan MM-avausvoittonsa. Keisei Tominaga herätti kuitenkin kotijoukkueen onnistumisillaan ja viitoitti tien villiin päätösjaksoon, jonka aikana Japani latoi kuin liukuhihnalta heittoa susisukkaan ja karkasi 98–88 (36-46) -voittoon.

25.8.2023 14:24 Susijengi

Australia näytti mestarin elkeitä MM-avauksessa

Suomalaisyleisö rokkasi, Australian pelaajat kiukuttelivat ja Susijengin johto kasvoi parhaimmillaan kahdeksaan pisteeseen perjantain MM-avausottelussa. Sen jälkeen olympiapronssimitalisti Australia oppi virheistään, valjasti odotetut aseensa käyttöön ja karkasi 72–98 (40–45) -voittoon.

16.8.2023 21:40 Susijengi

Susijengi sai Latvialta kyytiä MM-kenraalissaan

Lauri Markkasta lepuuttanut Susijengi löi tukevat alkutahdit MM-kenraalissaan Latviaa vastaan Riiassa, mutta siihen joukkueen ilonaiheet jäivätkin. Latvia alkoi viritellä karkumatkaa jo ottelun toisella jaksolla ja ampaisi Susijengiltä karkuun kolmannella jaksolla Dairis ja Davis Bertansin ratkaisuilla. Loppulukemat merkittiin Latvialle 94–57 (39–32).

14.8.2023 22:03 Susijengi

Liettua revanssivoittoon sisukkaasta Susijengistä

Susijengi oli jo lähellä vainuta toisen perättäisen voittonsa Liettuaa vastaan maanantai-iltana Klaipedan hallin hiidenpadassa. Päätösjakson keskivaiheen musta pariminuuttinen takasi kuitenkin Liettualle 84-80 (45-43)-kotivoiton erinomaisella ilmeellä pelanneesta ja joka pallosta taistelleesta Susijengistä.

9.8.2023 21:40 Susijengi

Sisulla, ei tyylipisteillä: Susijengi karisti sinnikkään Viron kannoiltaan

Susijengin hyökkäyspelissä oli keskiviikkoiltana enimmän osan ottelusta käsijarru päällä, mutta tauolla rutkasti parantunut joukkuepuolustus ja leveästä rotaatiosta pelin loppuhetkillä löytyneet ratkaisijat takasivat Susijengille 86–80 (46–50) -voiton Virosta 5945-päisen kotikatsomon edessä.