Daniel Dolenc Liettuan liiganousijan korin alle

10.7.2023 20:07 Karhu Basketin menestyksekkään 2022–23-kauden kulmakiviin sekä Korisliigassa että FIBA Europe Cupissa kuulunut Daniel Dolenc, 29, käyttää ulkomaanoptionsa. 205-senttisen Espoo Basket Teamin kasvatin ja Susijengi-jyrän uusi seura on Liettuan liiganousija BC Mazeikiai, joka on rekrytoinut Dolencia riveihinsä jo pidemmän aikaa.

Daniel Dolenc siirtyy Kauhajoelta Liettuan pääsarjaan. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi & Korisliiga.

BC Mazeikiai sijoittui Liettuan toiseksi korkeimman sarjatason (NKL) ylemmässä jatkosarjassa neljänneksi, mutta teki selvää jälkeä pudotuspeleissä yltämällä aina Liettuan finaaliin Zalgiris Kaunasin kakkosjoukkuetta vastaan ennen taipumistaan.

- Olemme nousijajoukkue, mutta haluamme lähteä kauteen isolla pamauksella. Budjettimme kilpailee kansainvälisiin sarjoihin osallistuvien liettualaisjoukkueiden kanssa ja valmentaja on saanut joukkueeseen hyviä pelaajia joka pelipaikalle, Dolenc uhkuu.

- Tietysti näin heinäkuussa puheet voi olla kovat, mutta tulokset ratkaisevat ja työ tehdään joka päivä hallilla. Kausi kestää toukokuulle asti ja meidän on pysyttävä läpi kauden yhtenäisinä läpi hyvien ja heikompien hetkien ja lähdettävä haastamaan jokaista joukkuetta, on se sitten Zalgiris Kaunas tai mikä muu tahansa jengi.

Suurimpia syitä Dolencin sopimuksen taustalla on BC Mazeikiain kokenut valmentaja Marius Kiltinavicius, joka rekrytoi Dolencia joukkueeseensa läpi kesän.

- Kiitos Liettuaan kärsivällisyydestä tämän pitkän rekrytointiprosessin aikana. Olen otettu siitä, miten paljon BC Mazeikiai ja valmentaja Kiltinavicius minut joukkueeseensa tahtoivat. Olen itse parhaimmillani, kun pääsen pelaamaan hyvän systeemin sisällä tarkoin määriteltyjen parametrien mukaan, ja uskon, että Mazeikiai on juuri sellainen joukkue, Dolenc kiittää.

- Suuri kiitos myös Suomen päähän kaikille onnittelijoille ja tukijoille. Olen saanut paljon viestejä viimeisen vuorokauden aikana. Se on koskettavaa ja merkitsee minulle paljon.

Korisliigan työhevosesta Itävallan mestariksi

Dolenc debytoi Korisliigassa pelikaudella 2010-11, jolloin hän edusti Espoon Honkaa pääsarjassa yhdentoista ottelun verran. Dolenc kuittasi 19-vuotiaiden poikien SM-sarjassa kultaa keväällä 2011 ja saman ikäluokan SM-hopeaa 2012.

Seuraavat Korisliiga-vuotensa Dolenc pelasi Kouvoissa 2013-15 ja BC Nokiassa 2015-20. Viimeisellä BC Nokian kaudellaan Dolenc mursi itsensä läpi Korisliigan parhaimmistoon kirjautettuaan nokialaisjoukkueelle 10,9 pistettä, 5,4 levypalloa ja 1,2 syöttöä ottelua kohden. Keväällä 2016 Dolenc juhli BC Nokian kanssa myös SM-pronssia.

Nokialta Dolencin tie vei Itävaltaan, Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentamaan Swans Gmundeniin. Kausi Gmundenissa oli huippuonnistuminen: Dolenc kirjautti 10,6 pistettä, 4,8 levypalloa ja 1,4 syöttöä ottelua kohden ja Swans voitti sekä Itävallan mestaruuden että Itävallan cup-mestaruuden.

Pelikaudella 2021-22 Dolenc edusti Ranskan NM1-liigan Les Sables Vendéetä 8,5 pistettä ja 4,6 levypallon ottelukohtaisilla keskiarvoilla. Päättyneellä kaudella Dolenc auttoi Karhu Basketin Korisliigan hopealle ja FIBA Europe Cupin neljän parhaan joukkoon. Korisliigassa Dolencin keskiarvot olivat 10,2 pistettä, 4,1 levypalloa ja 1,4 syöttöä ottelua kohden.

Dolenc teki Susijengi-debyyttinsä kesällä 2020. Tähän mennessä Dolencille on merkitty kuusitoista miesten maaottelua, joissa hän on uurastanut 2,6 pistettä ja 3,3 levypalloa ottelua kohden. Dolenc on edustanut Suomea vuosien 2020-21 EM-karsinnoissa ja 2021-23 MM-karsinnoissa.

Juniorimaajoukkueurallaan Dolenc pelasi hurjat 114 ottelua ja heitti niissä yhteensä 647 pistettä. Dolencilla on tilillään myös yksi miesten haastajamaaottelu.

Henkilöt

 
18.2.2024 22:52 Suomalaiset ulkomailla

Jantunen juhli cup-pokaalia Ranskassa – Kaukiaisesta Viron cup-mestari ja MVP

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball valloitti Ranskan Leaders Cupin varmistaen seuralle samalla sen ensimmäisen pokaalin. Severi Kaukiainen puolestaan siivitti Kalev/Cramon Viron cupin voittoon ja palkittiin finaalin MVP-palkinnolla.

17.2.2024 09:44 Suomalaiset ulkomailla

Kaukiainen Viron cupin finaaliin – Salin välieriin Espanjassa ja Jantunen Ranskassa

Severi Kaukiainen pääsee taistelemaan Viron cupin mestaruudesta, kun Kalev/Cramo selvitti tiensä finaaliin. Sasu Salinin Teneriffa taisteli tiensä Espanjan cupin välierään ja Ranskassa Mikael Jantusen sekä Tuomas Iisalon cup-jahti jatkuu myös välierässä.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

12.2.2024 07:48 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin oli tekemässä seurahistoriaa

Sasu Salin kantoi oman kortensa kekoon, kun Teneriffa teki uuden seuraennätyksen Espanjan liigassa. Ranskan liigassa suomalaiset pääsivät voittojen makuun.

5.2.2024 11:07 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantuselle kauden ennätyspisteet – Aatu Kivimäki palasi tositoimiin

Mikael Jantunen pisti kauden piste-ennätyksensä uusiksi, kun Paris Basketball juhli voittoa Ranskassa. Positiivisia uutisia kuului myös Saksasta, jossa Aatu Kivimäki palasi loukkaantumisen jälkeen tositoimiin.

1.2.2024 07:16 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketball sinetöi EuroCupin runkosarjan voiton – Teneriffalle voitto Mestarien liigassa

Tuomas Iisalon ja Mikael Jantusen Paris Basketball varmisti EuroCupin runkosarjan voiton varmistaen näin kotiedun loppuun saakka. Mestarien liigassa Sasu Salinin Teneriffa otti ison voiton Mestarien liigan jatkolohkossa.

29.1.2024 08:49 Suomalaiset ulkomailla

Alex Murphy pääsi juhlimaan cup-mestaruutta

Alex Murphy pääsi juhlimaan Espanjan LEB Oron cupin mestaruutta, kun Estudiantesin vahva kausi sai jatkoa. Ranskassa Mikko Larkas pääsi paukuttelemaan henkseleitä suomalaisvalmentajien kohdatessa.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

11.1.2024 21:57 Susijengi

Urheilugaalasta koripallon juhlaa: Lauri Markkanen vuoden urheilija, Gordon Herbert vuoden valmentaja!

Torstai-illan Urheilugaala muuttui koripallon juhlaksi, kun Susijengin johtotähti Lauri Markkanen nimettiin vuoden urheilijaksi ensimmäisenä koripalloilijana kautta aikain. Korisjuhlat jatkuivat vuoden valmentajan kategoriassa, kun Gordon Herbert palkittiin vuoden valmentajana ensimmäisenä koripallon edustajana vuosikymmeneen.

8.1.2024 11:55 Susijengi

Lauri Markkanen seitsemännen kerran vuoden koripalloilija

NBA:n hallitseva vuoden kehittynein pelaaja, Susijengin jyväskyläläislähtöinen johtotähti Lauri Markkanen, 26, on jo seitsemännen perättäisen kerran vuoden koripalloilija Suomen urheilutoimittajien vuosiäänestyksessä. Markkanen on nyt kautta aikain toiseksi eniten vuoden koripalloilijan nimityksiä saalistanut suomalainen.

Näytä lisää vastaavia