Elä uudelleen ikimuistoinen susikesä 2022!

16.9.2022 09:33 Lauri Markkasen paluu maajoukkuepaitaan, Shawn Huffin ja Petteri Koposen viimeinen susikesä, Miro Littlen debyytti. Lassi Tuovin paikka uutena päävalmentajana. Neljä perättäistä MM-karsintavoittoa, ikimuistoinen EM-alkulohko Prahassa ja riemukas neljännesvälierävoitto Berliinissä. Elä ikimuistoinen susikesä 2022 kuvin, tekstein ja videopätkin uudelleen!

Susikesä 2022 oli riemukas, historiallinen ja ainutlaatuinen. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

21.6.

Lassi Tuovista uusi päävalmentaja

Henrik Dettmannin viimeisin, yhtäjaksoisesti kahdeksantoista vuotta kestänyt aikakausi Susijengin peräsimessä tuli päätökseensä kesäkuussa 2022, kun lappeenrantalaislähtöisestä Susijengin valmennusjohdon pitkäaikaisesta vastuunkantajasta Lassi Tuovista tuli Susijengin uusi päävalmentaja.

”Kun saa tilaisuuden astua näin hyvin hoidettuun taloon, kannattaa korkeintaan tehdä pientä pintaremonttia, jos sitäkään. Pieniä korjausliikkeitä on vuosien aikana tietenkin tehty ja tehdään jatkossakin”, Tuovi kommentoi rooliaan.

30.6.

Lauri Markkasen paluu ja revanssivoitto Ruotsista

Susijengi sai kesään 2022 kauan kaivatun vahvistuksen, kun viime kaudet NBA:ssa viettänyt Lauri Markkanen sai vetää sinivalkopaidan ylleen ensimmäistä kertaa sitten heinäkuun 2018.

Susijengi kohtasi kesäkuun MM-karsintaikkunan ensimmäisessä ottelussaan Ruotsin, jolle oli taipunut edellisenä marraskuuna Tukholman Globenissa. Espoo Metro Areenalla käydyssä ottelussa Ruotsi oli silkka vastaantulija, kun Susijengi dominoi peliä urheilullisuudellaan ja monipuolisuudellaan ja varmisti MM-karsintalohkon voiton Markkasen loistaessa kentän kuninkaana 22 pisteellä ja 11 levypallolla.

3.7.

Kroatia kaatuu Markkasen haamuheitolla

Susijengille marraskuun 2022 MM-karsintaottelussa kaatunut Kroatia kokosi kesän karsintaikkunaan todellisen Dream Teamin, johon se sai mukaansa mm. NBA-pelaajansa Bojan Bogdanovicin, Ivica Zubacin ja Mario Hezonjan.

Susijengi ei kuitenkaan kumarrellut kuvia, vaan dominoi avauspuoliskoa Kroatian Rijekassa pelatussa ottelussa mielensä mukaan. Ja kun Kroatia sai pelin jälkipuoliskolla niskalenkin Susijengistä, toivat Ilari Seppälän, Edon Maxhunin ja lopulta Lauri Markkasen viime hetkien kolmoset ja Alexander Madsenin oikea-aikainen puolustus Bogdanovicin viimeisessä heittoyrityksessä vierasvoiton Susijengille.

Koko kesä 2022

Tervetuloa, Olivier Nkamhoua

Susijengin iso pää sai kesällä 2022 kertaheitolla kansainvälisen luokan vahvistuksen, kun edelliskesänä Okinawan turnauksessa susidebyyttinsä tehnyt, viime kaudet yliopistokoripalloa Yhdysvalloissa pelannut Olivier ”Olli” Nkamhoua asteli kotiyleisönsä eteen ja hurmasi suomalaiskatsojat välittömästi.

Olli donkkaili palloa sisään kovaa ja korkealta ja toi nelospaikalle räjähtävyyttä, nopeutta, voimaa, viimeistelykykyä ja pelinäkemystä kesän MM-karsintaikkunoissa ja elokuun valmistavissa maaotteluissa.

18.8.

Jyväskylän maaottelu

Ääriään myöten täysi Jyväskylän LähiTapiola Areena pääsi elokuun lopussa todistamaan miesten maajoukkueen ensimmäistä maaottelua Keski-Suomessa 34 vuoteen ja samalla Lauri Markkasen ensimmäistä maaottelua kotikaupungissaan.

Kentällä nähtiin eeppinen jatkoaikataistelu, kun Susijengin nousi varsinaisen peliajan viime minuuteilla kymmenen pisteen takaa tasoihin ja jatkoajalla voittoon samalla, kun Markkanen rekisteröi kotikaupunkinsa väen hurratessa miesten maaotteluennätystä sivuavat 42 pistettä.

25.8.

MM-karsintojen voittoputki jatkuu Tampereen Nokia Arenalla

Tampereen keskustaan kohonnut upouusi Nokia Arena sai kunnian toimia Susijengin elokuun MM-jatkokarsintakotiottelun näyttämönä. Peräti 11 554 katsojaa saapui Pirkanmaan uuteen palloilupyhättöön seuraamaan Susijengin ottelua Israelia vastaan.

Israel kohosi kolmentoista pisteen tappioasemasta loppuminuuteilla pisteen päähän, mutta Elias Valtonen, Lauri Markkanen ja Petteri Koponen upottivat ratkaisevat korit, kun Susijengi venytti perättäisten MM-karsintavoittojensa määrän kuuteen. Ottelun lopussa Shawn Huff ja Petteri Koponen saivat ansaitut kunnianosoitukset pelattuaan viimeisen kotimaaottelun urallaan.

28.8.

Viro kaatuu, MM-kisapaikka varmistuu

Israelin peitottuaan Susijengi jatkoi matkaansa Suomenlahden eteläpuolelle, jossa vastaan asettui Jukka Toijalan valmentama nuorekas Viro.

Susijengin hankkima suurinumeroinen johto suli kolmannella jaksolla, kun Viro sai fyysisellä, yliaggressiivisella joukkuepuolustuksellaan vieraiden pasmat sekaisin. Susijengi teki kuitenkin ryhtiliikkeen lopussa ja Sasu Salin upotti kolmosen toisensa jälkeen joukkueen matkatessa seitsemänteen perättäiseen MM-karsintavoittoon.

Vielä myöhään samana iltana saatiin suomalaisleirissä aihetta juhlaan, kun lohkon muiden joukkueiden ristiinpeluu varmisti Susijengille tien vuoden 2023 MM-kisoihin ensimmäisenä eurooppalaisena joukkueena.

2.9.

EM-kisakentillä taas

Heti MM-karsintojen päättymisen jälkeen Susijengi matkusti Prahaan ensimmäisiin EM-kisoihinsa viiteen vuoteen vahvasti uudistuneella joukkueella, jossa oli mukana peräti kahdeksan arvokisojen ensikertalaista.

Lauri Markkanen pelasi yhden parhaista otteluistaan maajoukkuepaidassa ja Edon Maxhuni ja Alexander Madsen komppasivat, mutta Gal Mekelin johtama Israel pakotti pelin väkisin jatkoajalle ja revanssivoittoon.

3.9.

Puola kaatuu

Israel-tappion jälkeen Susijengi joutui Prahan lohkossa pakkovoittopaikkaan, kun vastaan asettui Puola. Ryhtiliike oli alusta asti ilmeinen, kun Susijengin tiivis joukkuepuolustus ja epäitsekäs pallonliike vyöryttivät jo avausneljänneksen päätteeksi eron kymmeneen pisteeseen.

Vauhdin makuun päästyään Susijengi ei hellittänyt, vaan kaahasi yli 6000-päisen suomalaisyleisön iloksi baanaa pitkin 30 pisteen voittoon sittemmin EM-mitalipeleihin edenneestä Puolasta. Koko lauma onnistui kollektiivisena rintamana aina Ilari Seppälään, Henri Kantoseen, Miro Littleen ja Topias Palmiin asti.

6.9.

Täysi halli ja Tshekki-peijaiset

Kaaduttuaan EM-alkulohkonsa kolmannessa ottelussa Serbiaa vastaan Susijengi joutui jälleen pakkovoittoasetelmaan, kun vastaan asettui Prahan lohkon isäntäjoukkue Tshekki. Yli 10 000 katsojaa Prahan O2 Arenalla saikin nähdäkseen kiihkeän ja fyysisen huippukoripallo-ottelun, jossa ottelutapahtumia vei alusta loppuun asti Susijengi.

Lauri Markkanen, Sasu Salin ja Petteri Koponen välkehtivät pääosissa, kun Susijengi piti päätösjaksolla kymmenen pisteen kaulan siitä huolimatta, että Tshekki yritti hiostamalla ja repimällä väkisin kuroa eroa umpeen. Suomalaisvoitto merkitsi Susijengille paikkaa Berliinin EM-neljännesvälierissä, kun taas Tshekki joutui kamppailemaan omasta jatkopelipaikastaan vielä päätösottelussa Israelia vastaan.

8.9.

Kenraaliharjoitus ennen neljännesvälierää: Hollanti kaatuu

Prahan EM-alkulohkon päätösottelussa Susijengi sai vastaansa Hollannin, joka oli onnistunut edellisessä neljässä ottelussaan aiheuttamaan kaaoskoripallollaan harmaita hiuksia niin Israelille, Puolalle, Serbialle kuin Tshekeillekin.

Avausjaksosta asti oli kuitenkin selvää, kumpi oli isäntä talossa, kun Susijengi karkasi liikkuvuudellaan, aktiivisuudellaan, aggressiivisuudellaan ja taitotasollaan 20 pisteen johtoon. Vaikka Hollanti hieman kohenteli lukemia päätösjaksolla, kuittasi Susijengi lopulta ottelusta 21 pisteen voiton.

Ottelun lopussa Prahan monituhatpäinen suomalaisyleisö sai osoittaa seisten kunniaa viimeistä EM-turnaustaan pelaaville Petteri Koposelle ja Shawn Huffille. Veteraanit ottivat kunnianosoituksen liikuttuneina vastaan.

11.9.

Historiaa tehdään Berliinissä: Susijengi puolivälieriin!

Prahasta Berliiniin bussilla matkustanut Susijengi käytti kaksi välipäivää todistetustikin tehokkaasti hyödykseen valmistautuessaan neljännesvälierävastustajaansa Kroatiaan.

Bojan Bogdanovicin, Jaleen Smithin ja Dario Saricin tähdittämä Kroatia oli selkeästi altavastaaja, kun nykyaikaista, kollektiivista koripalloa esittävä Susijengi ryntäsi Berliinin Mercedes-Benz Arenalla Lauri Markkasen 43 pisteen johdattamana 94-86-voittoon Kroatiasta ja ensimmäistä kertaa Euroopan kahdeksan parhaan joukkoon sitten vuoden 1967 EM-kotikisojen.

Markkasen lisäksi historiallisen voiton kulmakivinä komeilivat erinomaisen ottelun pelanneet takakentän korisepät Sasu Salin ja Edon Maxhuni sekä yllätysratkaisijaksi kohonnut 18-vuotias Miro Little.

13.9.

Niin lähellä, niin kaukana: maailmanmestari etenee mitalipeleihin

Susijengi lähti EM-historian ensimmäiseen puolivälieräotteluunsa hallitsevaa maailmanmestaria Espanjaa vastaan kaikkea muuta kuin kumartelemaan kuvia.

Sinivalkopaidat säkittivät koreja läheltä ja kaukaa ja pakottivat espanjalaiset huonoihin heittopaikkoihin ja pallonmenetyksiin toisensa jälkeen koko joukkueen osallistuessa talkoisiin. Suomalaisjohto nousi parhaimmillaan 15 pisteeseen ja vielä tauolle Susijengi lähti tukevassa yhdeksän pisteen johdossa.

Ottelun toisella puoliskolla taktikkovalmentaja Sergio Scariolon johtama Espanja osoitti kuitenkin vahvuutensa. Espanjan tiivistynyt joukkuepuolustus pakotti Susijengin jatkuviin pallonmenetyksiin ja Hernangomezin veljekset Willy ja Juancho alkoivat mättää väkisin palloa koriin lähietäisyyksiltä, jonka jälkeen väylä aukesi Espanjan kulmaheittäjille.

Susijengi teki Markkasen johdolla parhaansa, mutta veteraani Rudy Fernandezin viime minuuttien kolmoset veivät Espanjan lopulta saavuttamattomiin. Susijengin historialliset EM-kisat päättyivät seitsemänteen sijaan, joka on Suomen miesten maajoukkueen toiseksi korkein sijoitus koskaan.

Espanja-otteluun päättyi myös kaksi ainutlaatuista koripallouraa, kun Susijengin pitkäaikaiset kulmakivet Shawn Huff ja Petteri Koponen hyvästelivät maajoukkuekentät.

 
22.8.2023 07:41 Susijengi

Prahan hurmos, Kroatian kaatajaiset ja Berliinin puolivälierä – elä uudelleen Susijengin kesän 2022 EM-kisat!

Koripallon EM-kisat järjestettiin pitkäksi venyneen tauon jälkeen jälleen viime kesänä eikä Susijengi aikaillut lyödessään leimaansa kansainväliselle arvokisatasolle. EuroBasket 2022-turnauksen kohokohdat olivat Prahan alkulohkon Puola- ja Tshekki-voitot, Berliinin neljännesvälierävoitto Kroatiasta sekä Espanja-puolivälieräottelu.

19.9.2022 08:10 Susijengi

Susijengin päihittänyt Espanja juhlii Euroopan mestaruutta, Susijengi EM-kisojen 7. sijalle

Susijengin EM-puolivälierissä kukistanut Espanja seppelöitiin Euroopan mestarina myöhään sunnuntai-iltana, kun joukkue päihitti EM-finaalissa Ranskan 88–76 (47–37). Pronssiottelussa Saksa nujersi Puolan, joka jäi puolestaan alkulohkossa Susijengin jalkoihin. Susijengi sijoittui EM-kisoissa lopulta seitsemänneksi, joka on kaikkien aikojen toiseksi korkein suomalaissijoitus.

18.9.2022 14:24 Susijengi

Puola nimetty vuoden 2025 EM-kisojen neljänneksi isännäksi

Suomen, Kyproksen ja Latvian kumppani vuoden 2025 koripallon EM-kisojen neljäntenä isäntämaana on valittu. FIBA Euroopan hallitus vahvisti lauantaina, että kisojen neljännen alkulohkon isäntämaaksi on nimetty Puola, jonka maajoukkue pelaa paraikaa EM-mitalipeleissä ensimmäistä kertaa 51 vuoteen.

15.9.2022 12:57 Susijengi

Päävalmentaja Lassi Tuovi: ”Joukkue kasvoi ja oppi läpi kesän”

Vuoden 2022 EM-kisat huipentuvat tulevana viikonloppuna, kun Saksa, Ranska, Espanja ja yllätysjoukkue Puola jakavat himoitut EM-mitalit keskenään. Suomi-koriksen historiaa puolivälieräpaikallaan tehnyt Susijengi sai tuoreen päävalmentajansa Lassi Tuovin mukaan merkittävää pääomaa pitkästä, yhtenäisestä ja monivaiheisesta maajoukkuekesästä.

13.9.2022 21:28 Susijengi

Susijengi kynnen päässä mitalipelipaikasta, Espanja kiilasi rutiinilla ohi

Susijengin paikka miesten koripallohistorian ensimmäisissä EM-mitalipeleissä oli omissa käsissä. Susijengi vei tiistain puolivälierän avauspuoliskolla Espanjaa mielin määrin, mutta joutui toisella puoliskolla myöntämään Hernangomezin veljesten johtaman ja puolustuksensa intensiteettiä parantaneen Espanjan paremmakseen 100–90 (43–52).

13.9.2022 11:41 Susijengi

Muistoja Espanjasta: Kotikisavoitto 1967, Koposen crossover ja Laurin voittokori

Susijengi ja Espanja ovat historian saatossa kohdanneet miesten maaotteluissa 17 kertaa, joista kaksi ottelua on päättynyt suomalaisvoittoon – viimeksi Helsingin EM-kotikisoissa 1967. Nykyjengiläisillä on jäänyt ennen kaikkea mieleen EM-jatkosarjakohtaaminen Ljubljanassa 2013 sekä 20-vuotiaiden miesten vuoden 2016 EM-kisojen jatkoaikavoitto Helsingissä.

12.9.2022 19:10 Susijengi

Susijengin puolivälierävastustaja, maailmanmestari Espanja pelaa älykoripalloa

Kolme vuotta sitten pelatuissa Kiinan MM-kisoissa maailmanmestaruutta juhlinut Espanja saapuu tiistain puolivälierässä Susijengiä vastaan miehistöllä, joka on nuorentunut ja uudistunut sitten edellisten arvokisojen, mutta pelaa espanjalaisen koripallokoulukunnan hyveiden mukaan: älykkäästi, tehokkaasti ja joukkueella.

12.9.2022 11:27 Susijengi

Susijengin sytyttäjä Miro Little: “Koutsit sanoi, että ole rohkea”

Uransa ensimmäisiä EM-kisoja pelaava Tampereen Pyrinnön kasvatti Miro Little, 18, nousi neljännesvälierävoitossa Kroatiaa vastaan esille juuri silloin, kun häntä tarvittiin eniten. Little hyökkäsi rohkeasti korille, puolusti Kroatian pelinrakentajia antaumuksella ja tyylitteli turnauksen parhaan ottelunsa tilanteessa, jossa tehtiin suomalaista koripallohistoriaa.

11.9.2022 19:18 Susijengi

Susijengi jyräsi Euroopan kahdeksan parhaan joukkoon 55 vuoden tauon jälkeen!

Jos Kroatia todellakin taktikoi Susijengin EM-neljännesvälierävastustajakseen, olisi sen kannattanut miettiä kahdesti. Lauri Markkanen rynni tauluun 43 pistettä, Sasu Salin ja Edon Maxhuni löysivät heittoranteensa ja roolipelaajat Henri Kantosesta Miro Littleen näyttivät parastaan, kun Susijengi eteni historiallisesti Euroopan kahdeksan parhaan joukkoon!

11.9.2022 11:05 Susijengi

Päävalmentaja Lassi Tuovi: ”Nautitaan tästä tilanteesta!”

Viisi vuotta kestänyt odotus on ohi ja Susijengillä on jälleen edessään EM-kisojen neljännesvälieräkoitos. Vastaansa Berliinin Mercedes-Benz Arenalla käytävässä neljännesvälieräottelussaan Susijengi saa Kroatian. Tuore päävalmentaja Lassi Tuovi näkee iltapäivän koitoksen sekä tunnustuksena että välietappina.

Näytä lisää vastaavia