17.12.2024 09:39 Saara Wahlgren pelasi vajaat 300 ottelua naisten Korisliigaa, oli vakiokasvo nuorten maajoukkueissa sekä esiintyi myös Susiladiesin riveissä. Pelaajauran jälkeen 31-vuotiaan Wahlgrenin ääni on tullut tutuksi Korisliiga-selostuksissa. Tällä viikolla hän debytoi FIBA:n selostajana naisten Euroliigassa.
Wahlgrenin pelaajaura tuli päätökseen kaudella 2022–23, kun hän edusti nykyistä työantajaansa Torpan Poikia SM-hopeaan päättyneellä kaudella. Vaikka aktiiviuran päättymisestä on vierähtänyt ajallisesti vain vähän, on uran päättymisen jälkeen ehtinyt tapahtua jo paljon.
Parhaillaan Wahlgren työskentelee ToPon edustusjoukkueiden general managerina, tekee ravitsemusvalmennuksia oman yrityksensä kautta, toimii päävalmentajana naiskorikseen keskittyneessä Pinkki Basketissa sekä selostaa Korisliiga-otteluita Ruudulle.
Tällä viikolla Wahlgren saa selostamisesta täysin uuden kokemuksen, kun hän selostaa kaksi naisten Euroliigan ottelua englanniksi FIBA:lle.
- Olin kuuluttanut ToPon pelejä ja kiinnostus selostamista kohtaan kasvoi sen myötä. Olin yhteydessä Kristian Palotiehen, joka kutsui minut Kaarinaan testaamaan selostamista. Tästä meni reilu kuukausi, niin olinkin jo Loimaalla selostamassa Korisliiga-ottelua sairastapauksen vuoksi. Aika lailla suoraan syvään päätyyn siis hypättiin, Wahlgren naurahtaa.
- Olen tykännyt jokaisesta hetkestä ja kehitystäkin on tapahtunut lyhyessä ajassa. Kokemuksen myötä on tullut rutiinia ja sitä kautta selostamisesta on tullut rennompaa. Mutta toki paljon on vielä kehitettävää.
Naispuoleiset urheiluselostajat ovat vielä harvinaisuus. Wahlgren on valmis rikkomaan rajoja ja avaten portteja muillekin.
- Haluan olla esimerkkinä sellaisella alalla, jossa on totuttu kuulemaan pelkästään miehiä. Juuri näitä rajoja haluan olla rikkomassa. Vaikka ihmiset eivät suoraan ääneen ajattele, olen havainnut, että ennakkoluuloja on ollut. Toki olen myös huomannut, että olen pystynyt kumoamaan tällaista ajatusmaailmaa.
- Tietoa ja taitoa pitää sukupuolesta riippumatta olla, mutta jos pystyn yhtään toimimaan suunnannäyttäjänä, että naistenkin voivat niin selostaa kuin toimia urheilumaailmassa töissä, olen onnistunut.
Wahlgren kuuluu kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n Time Out –koulutusohjelmaan, joka tarjoaa peliuransa juuri päättäneille tai pian päättäville eurooppalaisille huippupelaajille mahdollisuuden yliopistotason koulutusta ja uran jatkamiseen urheilun parissa myös peliuran päättymisen jälkeen.
Wahlgrenin lisäksi samalla vuosikurssilla on Susijengin takakentältä tuttu Jamar Wilson. Aiemmin suomalaispelaajista tutkinnon ovat käyneet Tiina Sten, Ville Kaunisto, Taru Tuukkanen ja Tuukka Kotti.
- Meillä on vasta ollut yksi lähitapaaminen Newcastlessa. Seuraava on tulevana kesänä naisten EM-kisoissa. Jo nyt voi sanoa, että tämä koulutus on ollut todella hieno kokemus. Vaikka mukana on kovia nimiä ympäri Eurooppaa, kaikki ovat samalla viivalla ja mindsetillä mukana. On hienoa ollut päästä vaihtamaan ajatuksia johtamisesta ja itsensä kehittämisestä muiden kanssa.
Time Out -koulutus avasi Wahlgrenille portit myös kansainvälisiin selostuksiin.
- Koulutuksen lomassa tuli puheeksi, että teen Suomessa korisselostuksia. He olivat heti FIBA:n puolelta todella kiinnostuneita ja kysyivät kiinnostusta kokeilla selostamista englanniksi. Minun piti lähettää heille tällä viikolla ääninäytteet, mutta ennen kuin ehdin edes lähettää, sieltä tuli ilmoitus, että kaksi peliä on merkitty minulle.
Wahlgren selostaa tiistaina Valencian ja Zaragozan välisen ottelun ja päivää myöhemmin Awak Kueirin edustaman Venezian ja Fenerbahcen välisen huippuottelun.
- Upeita Euroliiga-pelejä luvassa ja hyvätasoista naiskorista. On upeaa, että meillä on Awakin tapainen supertähti maailman huipulla – ja ottelut ovat vielä ilmaiseksi katsottavissa.
- Kuten kaikessa selostamisessa, hyvä valmistautuminen on tärkeää. Sitä kautta lähden näihinkin otteluihin, Wahlgren päättää.
FIBA lähettää naisten Euroliiga-ottelut omalla YouTube-kanavallaan >
Ti klo 20:15 Valencia - Zaragoza >
Ke klo 20:30 Venezia - Fenerbahce >
Koripalloliitolla on käytössään valmentajalisenssijärjestelmä, joka edellyttää tasoluokitusta päävalmentajilta aikuisten pääsarjoissa sekä 16-, 17- ja 19-vuotiaiden SM-sarjoissa. Kaudesta 2025–2026 lähtien valmentajalisenssi tulee olla päivitettynä ennen kauden alkua.
Suomen Koripalloliitto on hakenut vuoden 2029 miesten EM-kisojen järjestämisoikeutta. Uusi ponnistus olisi jatkoa suomikoriksen kotiarvokisaputkelle, jossa ovat ennen sitä tulossa ensi kesän miesten EM-kisat Tampereella ja vuoden 2027 naisten EM-kisat Espoossa.
Koripalloliitolle on myönnetty Erasmus+ Sport -rahoitus hankkeelle, joka edistää yhdenvertaisuutta liikunnan ja urheilun keinoin.
Koripalloliiton liittokokous käsitteli lauantaina liiton edellistä tilikautta. Kokouksen avauspuheenvuorossaan Koripalloliiton puheenjohtaja Timo Elo peilasi koripallon kasvua kymmenen vuoden takaiseen.
Anton Mirolybov aloitti syyskuussa Suomen Koripalloliiton ja pääkaupunkiseudun urheiluoppilaitosten yhdessä pyörittämässä Helsinki Basketball Academy -ohjelmassa poikien päävalmentajana. Hän jatkaa Hanno Möttölän menestyksekästä työtä yhdessä Koripalloliiton nuorten päävalmentaja Antti Koskelaisen kanssa.
Suomen Koripalloliitto on julkaissut sivuillaan kattavan vastuullisuusosion, josta löytyy liiton vastuullisuusohjelma, esimerkkejä vastuullisuutta edistävistä toimenpiteistä sekä vinkkejä koripalloseuroille vastuullisuustyön kehittämiseen.
Syksyn Pirkka Street Basket -kiertue kävi 22 paikkakunnalla jakamassa koriksen ilosanomaa yli 6 400 lapselle. Kevään ja syksyn kiertueet liikuttivat yhteensä yli 11 800 lasta.
Suomen Koripalloliitto on ottanut erotuomaritoiminnassa uuden askeleen matkallamme tavoitetta saattaa suomalainen erotuomaritoiminta maailmanluokan tasolle. Uudessa tehtävässä aloittaa Ari Mikkola.
Koripalloliitto viestii laajasti suomalaisen kilpa- ja harrastekoripallon tapahtumista, ihmisistä ja ilmiöistä.
19-vuotiaiden tyttöjen ja poikien SM-karsintojen sekä 16-vuotiaiden valtakunnallisen I divisioonan karsinnan lohkot on tehty rankingien mukaisesti ja lohkoille on arvottu järjestäjät. Samalla on vahvistettu 15-vuotiaiden Robert Petersen Cupin sekä 17-vuotiaiden valtakunnallisten I divisioonien pelaamistavat.