Joukkuepelit rakentavat lasten urheilun suosituksia: ”Tämä on lasten leikkiä – ei aikuisten peliä”

19.12.2023 15:00 Suomalaisten joukkuepelien työryhmä valmistelee lasten urheilun suorituksia. Mukana työryhmässä ovat edustajat Jääkiekkoliitosta, Palloliitosta, Salibandyliitosta, Käsipalloliitosta, Koripalloliitosta, Lentopalloliitosta, Pesäpalloliitosta sekä Suomen Olympiakomiteasta ja Huippu-urheilun instituutti KIHUsta.

Kuva: Ville Vuorinen

- Lähtöajatuksemme on, että kyseessä on lasten leikki – ei aikuisten peli. Haluamme kehittää lasten urheilua lasten tarpeista koko elämänkaarta ja urheilijan polkua ajatellen. Lasten urheilu ei ole aikuisten tarpeiden toteuttamisen areena, työryhmän jäsen ja Koripalloliiton valmennuksen johtaja Henrik Dettmann sanoo.

Viime aikoina käyty julkinen keskustelu lasten urheilusta koskee koko yhteiskuntaa, sillä lähes 2 miljoonaa suomalaista on urheiluseuratoiminnan vaikutuspiirissä. 

- Yli 70 % urheilua harrastavista lapsista ja nuorista kiinnittyy joukkuepeleihin, ja olemme tunnistaneet tämän asian tärkeyden joukkuepelien yhteisessä työryhmässä. Meillä on selkeä tahtotila tehdä entistä paremmin yhteistyötä sekä järjestäytyneen urheilun sisällä että muilla yhteiskunnan osa-alueilla. Haluamme esimerkiksi tukea kouluja liikuntakasvatuksen kontekstissa, Palloliiton urheilutoimen johtajan Aki Hyryläinen kertoo.

Työryhmän rakentamat lasten urheilun suositukset tullaan julkaisemaan ensi vuoden aikana. Suosituksissa otetaan kantaa lasten urheilun keskeisiin kysymyksiin, joita ovat mm. monipuolisuuden merkitys, kilpailujärjestelmä, tasoryhmät, harrastamisen kustannukset, monilajisuuden mahdollistaminen ja laadukas arki. 

- Lapselle tärkeää on saada innostavaa urheiluarkea mahdollisimman lähellä kotia, osaava valmentaja ja laadukasta toimintaa jokaiseen päivään, niin että harrastusmahdollisuuksia ei tarvitse metsästää kalliilla ja kaukaa. Sitä kautta syttyy kipinä liikunnalliseen elämäntapaan ja avautuu myös mahdollisuus edetä huippu-urheilijan polulle, nuorten maajoukkueiden GM Kimmo Oikarinen Jääkiekkoliitosta toteaa.

Joukkuepelien työryhmä on aloittanut toimintansa viime keväänä ja tulevien suositusten taustalla on laajasti tutkimusdataa ja asiantuntijalausuntoja mm. Kilpa- ja huippu-urheilun Instituutti KIHUsta.  

Henrik Dettmann esittää toiveen, että koko suomalainen urheiluväki osallistuisi asiasta käytävään keskusteluun, sillä aihe on puhuttanut urheiluverkostoa jo pitkään.

- Vaikka lajeissa on eroja ja suosituksia täytyy soveltaa lajikohtaisesti, haluamme, että lopputulemana meille syntyy isossa kuvassa samansuuntaiset käytännöt eri lajeihin.

Joukkuepelien työryhmä tiedottaa asiasta lisää työn edetessä. 

Lisätiedot:

Henrik Dettmann, Suomen Koripalloliitto
Aki Hyryläinen, Suomen Palloliitto
Kimmo Oikarinen, Suomen Jääkiekkoliitto
Eija Alaja, Suomen Olympiakomitea 

Ryhmän kokoonpano:
Miikka Lamu, Salibandyliitto
Olli Savikko, Jääkiekkoliitto
Ken Sirenius, Käsipalloliitto
Perttu Hautala, Pesäpalloliitto 
Santeri Suvala, Palloliitto
Pena Ranta, Koripalloliitto
Tapio Kangasniemi, Lentopalloliitto 
Kaisu Mononen, KIHU 
Eija Alaja ja Juha Sten, Olympiakomitea

 
5.4.2024 17:17 Pääjuttu

KUTSU: Tervetuloa korisperheen superlauantaihin 25.5.

Superlauantai tuo yhteen pelaajat ja fanit, erotuomarit ja seuratoimijat, huippusarjat ja junnut sekä alumnit – kaikki, joiden sydän sykkii korikselle. Varmista paikkasi heti - tätä yhteistä päivää et halua missata!

26.3.2024 11:20 Pääjuttu

Koripalloliiton strategiatyö etenee – vastaa kyselyyn ja vaikuta suomalaisen koripallon tulevaisuuteen

Suomalainen koripallo on vahvalla pohjalla, mikä näkyy hyvänä kehityksenä ja kasvuna lajin eri osa-alueilla. Palloa ei siis tarvitse keksiä uudestaan, mutta koripallon ympärillä on paljon muuttuvia tekijöitä, jotka täytyy huomioida lajin kehittämisessä. Osana strategiatyötä Koripalloliitto kutsuu kaikki sidosryhmänsä antamaan oman näkemyksensä siitä, millainen on paras mahdollinen tulevaisuus suomalaiselle koripallolle.

20.11.2023 12:57 Seurat

Parempaa korista -webinaarissa aiheena seuraviestintä koripalloseuroissa

Vuoden viimeinen Parempaa korista -webinaari järjestetään 13.12, jolloin aiheen keskiössä ovat seuraviestintä ja työkalut sen kehittämiseen.

9.10.2023 20:10 Nuorten EM-kilpailut

Hae nuorten maajoukkuevalmennustehtäviin vuodelle 2023-24

Suomen Koripalloliitto hakee asiantuntevia osaajia kansainvälisiin työtehtäviin nuorten maajoukkuetoiminnassa. Haku koskee valmennus- sekä tukitehtäviä.

22.9.2023 12:57 Koripalloliitto

Koripalloliitto on julkaissut nuorten pelaajien rekrytoinnin ja pelaajasiirtojen eettisen toimintamallin

Uusi koripallokausi on käynnistynyt tai käynnistymässä pian koko Suomessa. Koripalloliitto haluaa muistuttaa kaikkia toimijoita vastuullisesta ja eettisestä toiminnasta lasten ja nuorten kanssa toimittaessa.

16.6.2023 08:00 Koripalloliitto

Koripalloliitto hakee viestintä- ja markkinointipäällikköä

Suomalainen koripallo on ollut nousujohteisella kehitysuralla jo hyvän aikaa. Ja lisää on tulossa. Haluatko olla mukana? Suomen Koripalloliitto hakee määräaikaiseen työsuhteeseen viestintä- ja markkinointipäällikköä.

7.6.2023 10:40 Koripalloliitto

Seurapalveluyksikön vuosittaiset palkinnot jaettu

Koripalloliiton Seurapalveluyksikkö palkitsee seurakentän aktiivisia koripallotekijöitä vuosittain. Harri Jokela palkittiin koripallokasvattajana, Pauli Korhonen puolestaan sai elämäntyöpalkinnon. Pikkusudet palkinto meni BC Nokialle ja vuoden koripallotekona palkittiin upea IKH Areena.

22.4.2023 12:53 Koripalloliitto tiedottaa

Airamaa, Forsström ja Sten jatkavat liittohallituksessa

Koripalloliiton kevätliittokokous järjestettiin 22.4. lähikokouksena Scandic Espoossa. Liittohallituksen kolme erovuoroista jäsentä hyväksyttiin ehdollepanotoimikunnan esityksen mukaisesti seuraavalle kolmivuotiskaudelle, kun Marko Airamaa, Kaisa Forsström ja Tiina Sten jatkavat liittohallituksessa.

24.3.2023 16:00 Seurat

Parempaa korista -webinaarissa aiheena psyykkinen hyvinvointi lasten ja nuorten urheilussa

Kevään ensimmäinen Parempaa korista -webinaari järjestetään 18.4., jolloin aiheen keskiössä ovat lapset ja nuoret psyykkisen hyvinvoinnin näkökulmasta.

20.3.2023 17:04 Susijengi

Tuore tutkimus: koripallo kovassa nosteessa Suomessa

Sponsoroinnin ja viestinnän tutkimusyritys Sponsor Insight on tutkinut 18:tta kertaa suomalaisten kiinnostusta urheilua kohtaan. Koripallo nousi lajien välisessä kiinnostuksessa ensimmäistä kertaa kymmenen kärkeen.

Näytä lisää vastaavia