Koripalloliiton kilpailusääntöihin merkittäviä muutoksia

9.5.2015 Lauantaina Suomen Koripalloliiton valmennuskeskuksessa Kisakalliossa kokoontunut liittovaltuusto hyväksyi kilpailu- ja kurinpitosäännöt pelikaudelle 2015-16. Sääntöihin tuli merkittäviä muutoksia, jotka koskivat viime aikoina koripallopiirejä puhuttaneita kilpailusääntöjen rangaistuspykäliä koskien edustuskelvottoman pelaajan peluuttamista sekä pelaamisoikeuden laajentamista rinnakkaislisenssillä.

Suomen Koripalloliiton valtuusto kokoontui innostavassa hengessä Kisakalliossa.

Koripalloliiton valtuusto päätti hyväksyä liittohallituksen tekemän muutosesityksen kilpailusääntöihin koskien edustuskelvotonta pelaajaa peluuttaneen joukkueen rangaistusmahdollisuuksia. Nykyisissä kilpailusäännöissä rangaistukseksi on määritelty 0-40-tappio edustuskelvotonta pelaajaa peluuttaneelle joukkueelle. Pykälän vaikutuksia on niin Koripalloliitto itse kuin urheilun oikeusturvalautakunta katsonut tapauksesta riippuen kohtuuttoman kovina. Liittovaltuuston hyväksymien kilpailusääntöjen myötä edustuskelvotonta pelaajaa peluuttanutta joukkuetta voidaan jatkossa rangaista 0-40-tappion ohella mm. pistemenetyksellä, kotikenttäedun menetyksellä tai tyhjille katsomoille pelaamisella.

- Tapaukset ovat aina erilaisia ja on tärkeää, että päättäjillä on käytössään erilaisia keinoja ratkaista tilanne oikeudenmukaisella tavalla. Paljon puhuttaneessa KTP-Basketin tapauksessa urheilun oikeusturvalautakunta oli yhtä mieltä Koripalloliiton kanssa siitä, että sääntöjen mukainen rangaistus olisi ollut liian kova ja säännöistä pitää löytyä kohtuullistamisen keinoja. Jatkossa sellaiset löytyy. Tässä yhteydessä on myös korostettava, että tulemme sääntöjen lisäksi muuttamaan huippukoripallosarjoissa toimintatapoja siten, että tällaisia tapauksia ei pääse enää tapahtumaan, kommentoi Koripalloliiton toiminnanjohtaja Vesa Walldén.

Toinen merkittävä kilpailusääntöjen muutos koskee rinnakkaislisenssin pelaamisoikeutta. Rinnakkaislisenssillä on aiemmin saanut oikeuden edustaa nuorten tai senioreiden sarjoissa eri seurassa kuin miesten tai naisten sarjoissa, mutta joutunut siirtorajan umpeutuessa valitsemaan kummassa joukkueessa pelaa kauden loppuun. Tulevalla kaudella rinnakkaislisenssin pelaamisoikeus säilyy molemmissa joukkueissa koko sarjakauden ajan.

”Korisyhteisö voi katsoa positiivisin mielin eteenpäin”

Varsinaisen kokouksensa lomassa seurojen valitsemat liittovaltuutetut kuulivat Olympiakomitean ja Valon puheenjohtajan Risto Niemisen innostavan evästyksen tulevien vuosien toiminnan suunnittelulle, Valon pääsihteerin Teemu Japissonin tilannekatsauksen alueellisten palveluyksiköiden organisoitumisesta sekä esityksen valmisteilla olevasta Koripalloliiton strategiasta vuosille 2016-2020, jota on liiton puheenjohtajan Antti Zittingin johdolla viime elokuusta saakka työstetty. Strategia tulee hyväksyttäväksi ensi syksyn liittokokouksessa.

Kokouksessaan liittovaltuusto linjasi strategiset painopistealueet vuoden 2016 suunnittelulle. Kyseisiin painopistealueisiin kuuluvat seurojen toiminnan ja kasvun tukeminen, seuraviestinnän kehittäminen, seurojen kansainvälisten pyrkimysten tukeminen, maajoukkueiden nousun jatkuminen kohti maanosan kärkeä, erotuomaripolkujen tukeminen, pääsarjojen pelaaminen eettisesti ja urheilullisesti kestävin perustein sekä vastuunotto lasten monipuolisesta liikkumisesta.

Liittovaltuusto hyväksyi kokouksessaan myös Koripalloliiton vuoden 2014 tilinpäätöksen, joka oli noin 73.000 euroa ylijäämäinen. Koripalloliiton menoarvio vuodelle 2015 on 6,0 miljoonaa euroa.

- Vuosi 2014 oli koripallolle erinomainen. Sen tulee moni lajin ulkopuolinenkin muistamaan Bilbaon MM-kisoissa nähdystä sinivalkoisesta fanimerestä, jonka lisäksi lähes kaikki mittarit sojottavat tällä hetkellä yläviistoon. Suunnitelmia tuleville vuosille valmistellaan tavalla, joka keräsi valtuustossa suurta kiitosta. Korisyhteisö voi katsoa positiivisin mielin eteenpäin. Tästä on hienoa jatkaa koko koripalloyhteisön yhteistyöllä nousevalla kasvu-uralla, summasi kokousviikonlopun annin valtuuston puheenjohtaja Timo Elo.

 
27.9.2012 Pohjoinen alue

Koripalloliitto panostaa reiluun peliin alkavalla kaudella

NBA:sta ja Euroliigasta liikkeelle lähteneet reilun pelin säännöt rantautuvat kauden 2012/13 aikana myös suomalaiseen koripalloon kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n linjausten mukaisesti. Uusilla sääntötarkennuksilla halutaan rohkaista pelaajia, valmentajia sekä erotuomareita kitkemään peliin kuulumatonta huonoa käytöstä ottelutapahtumista.

8.2.2010 Pohjoinen alue

Kenttäviivat uusiksi 1.7.2010 alkaen

Kansainvälinen koripalloliitto, FIBA, on muuttanut koripallokenttää koskevia sääntöjään. Sääntöuudistuksen myötä useampi kentällä olevien rajamerkintöjen paikka muuttuu. Suomessa uudet kentän viivoja koskevat säännöt tulevat voimaan 1.7.2010 alkaen.

26.6.2003 Pohjoinen alue

Sääntömuutokset voimaan Suomessa 1.8.2003 alkaen

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on muuttanut koripallon pelisääntöjä, jotka Suomen Koripalloliiton liittohallitus on päättänyt ottaa käyttöön 1.8.2003 alkaen. Keskeisimmät sääntömuutokset koskevat 24 sekunnin sääntöä, aikalisiä ja ylösheittoja.

20.6.2012 Pohjoinen alue

Tom Westerholmista Koripalloliiton kilpailutoiminnan johtaja

Pitkän, 17 vuotta kestäneen päivätyön Uudenkaupungin Korihaissa tehnyt Tom Westerholm on valittu Suomen Koripalloliiton kilpailutoiminnan johtajaksi. Westerholm, 39, aloittaa uudessa tehtävässään 1.9.2012.

15.6.2015 Pohjoinen alue

Koripalloliitto myönsi sarjalisenssit pääsarjoihin, vahvisti pelitavat

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt sarjapaikkoja pelikaudelle 2015-16. Maanantai-iltana Helsingissä kokoontunut liittohallitus sekä Koripalloliiton sarjalisenssiyksikkö myönsivät kymmenen sarjalisenssiä Korisliigaan, kahdeksan miesten Divisioona A:han, peräti 14 Divisioona B:hen ja yhdeksän sarjalisenssiä Naisten Korisliigaan sekä kymmenen naisten I divisioonaan. Samalla liittohallitus vahvisti pelikauden 2015-16 sarjaformaatit.

5.5.2012 Pohjoinen alue

Koripalloon valmentajien sarjakohtaiset koulutustasovaatimukset

Suomen Koripalloliitto ottaa valtakunnallisissa sarjoissaan käyttöön valmentajien sarjakohtaiset koulutustasovaatimukset. Päätöksen myötä valmentajalta edellytetään kullakin sarjatasolla tietyn koulutustason suorittamista, jonka lisäksi saavutettua koulutustasoa pidetään täydennyskoulutuksella. Vaatimustason nosto koskee niin aikuisten kuin nuortenkin sarjoja.

30.9.2006 Pohjoinen alue

Koripalloliiton uusi tilastopalvelu julkaistu

Suomen Koripalloliitto on avannut uuden tilastopalvelunsa. Pelikaudella 2006-07 tilastopalvelu kattaa miesten ja naisten kaksi ylimmäistä sarjatasoa eli mestaruussarjat ja I divisioonat. Laajan tilastovalikoiman lisäksi palvelu tarjoaa live-seurannan Korisliigan ja naisten SM-sarjan otteluista.

18.9.2008 Pohjoinen alue

Koripalloliiton koulutusohjelma ”Heads Up!” käynnistynyt

Suomen Koripalloliitto on käynnistänyt seurojen ulkomaalaisvahvistuksille suunnatun koulutusohjelman, joka kantaa nimeä ”Heads Up!”. Ohjelman tarkoituksena on helpottaa vahvistusten sopeutumista Suomeen sekä valaista kulttuurieroja, joihin moni vahvistus törmää saapuessaan maahan.

15.3.2007 Pohjoinen alue

Koripalloliitto valmistelee uudistuksia kilpailusääntöihin

Suomen Koripalloliiton hallitus on pystyttänyt työryhmän valmistelemaan tukun pelikaudesta 2007-08 voimaantulevia uudistuksia kilpailusääntöihin, sarjamääräyksiin ja ohjeistuksiin, joilla mm. estettäisiin pääsarjajoukkueiden suuri pelaajavaihtuvuus sekä varmistettaisiin nuorten suomalaispelaajien entistäkin joustavampi siirtyminen sarjatasolta toiselle.

25.4.2016 Pohjoinen alue

Koripalloliitto hakee seura- ja kilpailutoiminnan johtajaa sekä Korisliigan kehitys- ja myyntijohtajaa (päivitetty 25.4.)

Suomalainen koripallo on ollut viime vuodet valtavassa nosteessa. Suomi on noussut maailman rankinglistalla viidessä vuodessa 51 sijaa. Lisenssipelaajien määrä on kasvanut edellisestä vuodesta noin 11 prosenttia. Toiminta on muuttunut kaikilla tasoilla ammattimaisemmaksi. Suomen Koripalloliiton budjetti on kuluvan kauden aikana noin 7 milj. € ja EM –kisavuonna 2017 sen arvioidaan olevan noin 11 milj. €.

Näytä lisää vastaavia