27.6.2024 13:30 Olympiakomitea julkaisi hiljattain yhdessä 36 lajiliiton – Koripalloliitto mukaan lukien – vetoomuksen, jolla vaaditaan suunnanmuutosta lasten urheiluun. Syyt muutostarpeelle ovat ilmeiset: lapset liikkuvat yhä vähemmän ja lopettavat urheiluharrastuksen entistä aiemmin.
Kansallinen Liitu-tutkimus valaisee synkän todellisuuden: lasten aktiivisuus vähenee ja paikallaanolon määrä kasvaa. Vain 36 prosenttia 7–15 -vuotiaista lapsista saavuttaa kansallisen liikkumissuosituksen. Lisäksi tutkimukset osoittavat, että lasten harrastamisen aloittamisikä on varhaistunut. Samoin on valitettavasti aikaistunut myös seuratoiminnan lopettamisen ajankohta. Varhaisen harrastustoiminnan aloittamisen lisäksi keskittyminen yhteen lajiin tapahtuu yhä aikaisemmin. Mikään näistä trendeistä ei ole tutkimustiedon valossa positiivinen asia liikunnalliseen elämäntapaan kiinnittymiselle, liikunnallisten taitojen oppimiselle eikä huippu-urheilu-uran luomiselle.
– Parhaimmillaan liikunta ja urheilu avaavat lapselle mahdollisuuden elinikäiseen hyvinvointiin. Ilman terveyden ja toimintakyvyn kohentamista nykyistä yhteiskuntamalliamme ei voida säilyttää, eikä myöskään pitää yllä nykyisenkaltaista urheilujärjestelmää. Kyseessä on urheiluyhteisön yhteinen ponnistus, jolla haluamme tarjota lapsille kestävämmän polun niin liikunnalliseen elämäntapaan kuin kilpaurheiluunkin, ja samalla tuottaa elinvoimaa koko Suomeen, korostaa Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori.
36 lajiliittoa mukana ottamassa uutta suuntaa lasten urheiluun
Lajiliitot kysyvät nyt itseltään: mitä voimme tehdä kääntääksemme huolestuttavan trendin? Urheilujärjestelmän on vastattava tähän haasteeseen yhdessä perheiden, koulujen, kuntien ja koko yhteiskunnan kanssa. Muutos on tehtävä nyt ja se tehdään yhdessä. Meidän on tarkasteltava ja tarvittaessa muutettava alle 12-vuotiaiden lasten urheilun käytänteitä lapsen näkökulmasta.
– Lasten urheilutoiminnasta on tullut merkittävin ja vaikuttavin lasten liikuttaja. Laadukkaalla lasten kasvua ja kehittymistä kunnioittavalla urheilutoiminnalla urheiluliike rakentaa kaikille urheilussa mukanaoleville lapsille edellytyksiä liikunnalliselle elämäntavalle ja mahdollistaa myös jatkumon nuoruus- ja huippuvaiheen kilpaurheiluun. Olen äärettömän iloinen, että lajiliitot ovat laajasti ilmaisseet tahtotilansa laadukkaan lasten urheilun yhteiselle määrittelylle ja kehittämiselle, toteaa prosessin suunnitteluryhmään kuuluva Suomen Urheiluliiton valmennuksen- ja koulutuksen johtaja Jarkko Finni.
Lasten urheiluun vaikuttaviksi keskeisiksi toiminnan osa-alueiksi kuuluvat mm. kilpailujärjestelmät, harjoitustapahtumat, valmennus- ja koulutusjärjestelmät sekä harrastamisen kustannukset.
– Prosessissa etsimme suuntaviivoja mm. lasten liikunnan määrän lisäämiseen, kilpailujärjestelmiin, usean lajin samanaikaisen harrastamisen esteiden poistamiseen, kustannuksiin, lasten urheilun valmennusosaamiseen ja arvostukseen, toteaa prosessia vetävä Juha Sten Olympiakomiteasta innostuneesti.
Työ alkaa nyt
Urheilujärjestöt aloittavat yhdessä kriittisten tekijöiden tunnistamisen muutoksen vauhdittamiseksi. Yhteisessä prosessissa lajiliitot auttavat toinen toisiaan kehittämään lasten urheilua. Jokaisen lajin oma prosessi etenee lajin määrittelemällä aikataululla ja liitot ovat nimenneet prosessiin oman vastuuhenkilönsä. Osa lajiliitoista on aloittanut työnsä jo aiemmin ja tuo kokemuksensa tähän yhteiseen prosessiin.
Aikataulu ja teemat
Lasten valmennuksen kehitystyö koripallon parissa etenee
Olympiakomitean johtaman kehitysprosessin rinnalla Koripalloliitto toimii aktiivisesti lasten koripallotoiminnan kehittämiseksi. Kehitystyön kolme ydinkohtaa ovat lasten valmentamisen osaamisen ja ymmärryksen lisääminen, koulutettujen valmentajien määrän lisääminen sekä lasten urheilun ja valmentamisen arvostuksen kasvattaminen.
Käytännön tasolla kehitystyö kulminoituu alakouluikäisten sarjarakenteiden ja pelisääntöjen tarkastamiseen, valmentajakoulutuksen uudistamiseen sekä kansainväliseen yhteistyöhön. Tavoitteena on toiminnan ja osallistumisen lisääminen pelitapahtumissa, pelaamisen nopeuttaminen ja intensiteetin kasvattaminen sekä lapsilähtöisen kilpailun kehittäminen. Lasten koripallotoiminnan tavoitteena on tarjota harrastusympäristö, jossa lämpö ja laatu, kilpailu ja kasvatuksellisuus, kohtaavat.
– Minikoripallo on kasvatustyötä, jossa on paikka jokaiselle urheilusta kiinnostuneelle. Laadukas toiminta lapsuusvaiheessa mahdollistaa tulevat huippupelaajat, mutta ennen kaikkea tarjoaa jokaiselle mukana olevalle fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia työkaluja omassa elämässä menestymiselle, sanoo Koripalloliiton lastenvalmennusverkostoa vetävä Pena Ranta.
Ranta korostaa, että suomalaisessa lasten koripallotoiminnassa halutaan innostaa lapsia liikkumaan sekä ohjatusti että omatoimisesti, mahdollistaa monilajisuus läpi alakouluiän sekä synnyttää lapsessa sisältäpäin kumpuavaa intohimoa koripalloa ja yleensäkin urheilua kohtaan.
– Urheilu, yhdessä voittaminen ja häviäminen, opettaa sitoutumista ja suurille unelmille heittäytymistä. Parhaimmillaan tavoitteellinen urheilu on paikka, jossa pinnistely ja nautinto kohtaavat innostavalla ja motivoivalla tavalla. Haluamme ohjata mahdollisimman monet saavuttamaan tuon upean tunteen.
36 lajiliiton ja Olympiakomitean vetoomus: Lasten urheiluun yhteinen suunnanmuutos!
Suomen Koripalloliitto ja Kisakallion Urheiluopisto järjestävät yhteistyössä yksipäiväisen Lastenvalmennusseminaarin Kisakallion Susi Training Centerissä 22.9.2024. Seminaariesitysten aiheet keskittyvät tänä vuonna alakouluikäisten koripallovalmentamisen ydintaitoihin.
Koripalloliitolle on myönnetty Erasmus+ Sport -rahoitus hankkeelle, joka edistää yhdenvertaisuutta liikunnan ja urheilun keinoin.
Koripalloliitto järjestää vuosittain noin 15 000 koripallo-ottelua, ja niistä jokaisen tulokset löytyvät Basket.fi-sivuston tulospalvelusta. Tilastoitavilla sarjoilla on lisäksi omat tilastosivut. Tuhansia pelejä voi katsoa netissä ja paketin täydentävät Koripalloliiton somekanavat.
Suomen Koripalloliiton liittohallitus kokoontui 24.9. etäyhteydellä. Kokouksessa hyväksyttiin muun muassa viralliset pelisäännöt alkavalle kaudelle ja vahvistettiin Korisliigan johtoryhmän kokoonpano.
Koripalloliitto viestii laajasti suomalaisen kilpa- ja harrastekoripallon tapahtumista, ihmisistä ja ilmiöistä.
Lastenvalmennusverkosto on Suomen Koripalloliiton ja Kisakallion urheiluopiston järjestämä uusi kolmitasoinen, verkostomallinen täydennyskoulutusohjelma suomalaisen lasten valmennuksen kehittämiseksi ja arkisen seuratoiminnan auttamiseksi.
Suomen Koripalloliiton liittohallitus järjestytyi kesätauon jälkeen Helsingissä 31. elokuuta. Hallituksen varapuheenjohtajana jatkaa Kaisa Forsström.
Koripalloliiton tuki aikuisten pääsarjajoukkueille kansainväliseen seurakilpailuun osallistumisesta määräytyy kansallisissa sarjoissa menestymisen ja kansainvälisen kilpailun tason mukaan.
Koulutus järjestetään Pirkkolahallissa lauantaina 24.8.2024.
19-vuotiaiden tyttöjen ja poikien SM-karsintojen sekä 16-vuotiaiden valtakunnallisen I divisioonan karsinnan lohkot on tehty rankingien mukaisesti ja lohkoille on arvottu järjestäjät. Samalla on vahvistettu 15-vuotiaiden Robert Petersen Cupin sekä 17-vuotiaiden valtakunnallisten I divisioonien pelaamistavat.