Mestaruus toi lisämotivaatiota Lassi Nikkariselle

9.6.2023 10:26 ToPo Junioreiden kasvatti Lassi Nikkarinen, 26, sai kunnian tuoda Pantteri-patsaan Helsinkiin neljännesvuosisadan tauon jälkeen, kun Helsinki Seagulls peittosi Karhu Basketin Korisliigan finaaleissa. Tuoreen Suomen mestarin aloittava pelinrakentaja ja Korisliigan kotimaisen kaartin kärkinimi tähyää nyt seuraavaa kehityspaikkaa urallaan Susijengi-kesän merkeissä.

Urhea-hallin parketilla on viime aikoina ollut intensiivisyys korkealla. Kuva: Ville Vuorinen

Kun Helsinki Seagullsin seurahistorian ensimmäisestä Suomen mestaruudesta on ehtinyt kulua lähes neljä viikkoa, on Nikkarinen työn touhussa Mäkelänrinteen URHEA-hallin parketilla Suomen parhaiden koripalloilijoiden kanssa.

Suomen mestaruus toi mukanaan pari päivää kestäneen huuman, joka kuitenkin päivien kuluessa laskeutui ja auttoi Nikkarista sisäistämään, mitä oikein tuli saavutettua.

- Kyllä tässä pikkuhiljaa on iso kuva alkanut rakentua. Hetken kesti tajuta, mitä oikein tuli tehtyä, mutta nyt on yksi iso saavutus takana ja seuraavat tavoitteet edessä, Nikkarinen sanailee.

Korisliiga-kauden 2022–23 ylivoimaisesti kohutuin joukkue oli uuteen, kansainvälisen tason kotihalliin muuttanut ja FIBA Europe Cupin neljän parhaan joukkoon selvinnyt Karhu Basket. Kuudenteen otteluun venyneessä finaalisarjassa pidemmän korren vei kuitenkin Seagulls samalla, kun Nikkarinen kohosi otsikoihin mestarin aloittavana pelinrakentajana.

Lassi Nikkarinen pääsi nostamaan himoittua Pantteripatsasta. Kuva: Vera Suihko

- Syksyllä oli vielä aika paljon hakemista yhteispelin kanssa, kun jengi oli vähän uudistunut eikä oltu kaikki vielä ihan samalla kartalla. Sentteriosastolla vaikutti tietysti se, että olin oppinut pelaamaan Tuukan (Kotti) kanssa, kun taas Zenan (Edosomwan) kanssa skriinitilanteet piti pelata ihan eri tavalla. Tehtiin kuitenkin koko kausi joukkueena kovaa duunia Jussin (Laakso) ja Vesa (Vertio) kanssa, käytiin läpi videoita ja oltiin keväällä parhaillamme.

Oma tarinansa on sekin, että Seagullsin aloittavana pelinrakentajana Nikkarinen nousi tuoreimmaksi linkiksi helsinkiläisten mestaripointtien pitkään traditioon. On vain osuvaa, että 1980–90-lukujen ToPon mestarimiehet Anssi Rauramo ja Kari-Pekka Klinga katsoivat Nikkarisen historiallista työtä Töölön Kisahallin kentänlaitapaikoilta.

- Tietenkin se imartelee, kun tällaisiin koripallolegendoihin vertaa, Nikkarinen naurahtaa.

- Molempien kanssa juttelin matsin jälkeen ja kummallekin oli isosti merkitystä siitä, että Helsinkiin saatiin taas mestaruus. Anssi (Rauramo) treenailee muutenkin ahkerasti Kisahallilla ja häneltä on aina tullut hyviä neuvoja ja palautetta näiden vuosien aikana.

Kaksivuotinen jatkosopimus jatkaa kehitystietä

Nikkarinen on kulkenut pitkän tien ToPo Junioreiden ikäluokkajoukkueista juniorimaajoukkueiden läpi Yhdysvaltoihin kahdeksi vuodeksi NCAA-liigaan ja sieltä BC Nokian kautta Seagullsiin.

On osuvaa, että mestaruuden ratketessa Nikkarinen oli verrattain tuoreeltaan täyttänyt 26 vuotta, jota pidetään koripalloilijan huippuvuosien (26-32) ensimmäisenä portaana. Heti kauden jälkeen Seagulls kiinnitti Nikkarisen kaksivuotisella jatkosopimuksella ja hän kertoo tavoitteekseen jatkaa nousujohteisella kehityskäyrällä.

- Vielä on varaa kehittyä, vieläkin on mahdollisuus ottaa entistä isompaakin roolia. Tietenkin ensisijaisesti pitää kysyä, mitä joukkue vaatii, mutta uskon pystyväni olemaan vieläkin enemmän avuksi joukkueelleni, hän arvioi.

- Tiedän, että Suomen mestarina meillä pitäisi olla ainakin paikka FIBA Mestareiden Liigan karsinnassa, mikä tietenkin kiinnostaa haasteena. Jos europelit tulevat seuraavan kahden vuoden aikana kohdalle, otan sen mielelläni vastaan mahdollisuutena kehittyä entisestään.

Tuoreena Suomen mestarina Nikkarinen myöntää pohtineensa myös mahdollisuuksia siirtyä Suomen rajojen ulkopuolelle lähivuosina. Hän kertoo kuitenkin pääprioriteetikseen sen, että hän pelaa itsensä kannalta parhaassa ympäristössä kehittyä.

- Olennainen kysymys on se, mitä tarjottaisiin. En tahtoisi mennä pelaamaan ihan minne tahansa, mutta jos löytäisin paikan, joka tuntuisi selkeältä seuraavalta askeleelta, olisin ilman muuta kiinnostunut, hän arvioi.

- Katsotaan sitä kuitenkin päivä kerrallaan ja kommentoidaan sitten, jos jotain konkreettista tulee eteen. Seagulls on ollut mulle erittäin hyvä paikka tähän vaiheeseen uraa ja lähden tosi mielelläni puolustamaan Suomen mestaruutta.

Fokus omassa tekemisessä

Myös Susijengissä Nikkarinen on yllättävänkin kokenut pelaaja.

Kesällä 2020 miesten maaotteludebyyttinsä tehnyt Nikkarinen on pelannut seitsemässä miesten maaottelussa 3,6 pisteen, 1,3 syötön ja 1,3 riiston keskiarvoin ja esiintynyt edukseen kesällä 2021 upottamalla yhdeksän pistettä Unkaria vastaan ja keräämällä olympialaisiin valmistautunutta Tshekkiä vastaan seitsemän ja kahdeksan pisteen saaliit.

- On ollut tosi hieno päästä pelaamaan Susijengissä ja seuraava askel sillä saralla olisi päästä siihen jengiin, joka pelaa arvokisakarsintoja, asettaa Lassi katseensa ensi syksynä alkaviin EM-karsintoihin.

Meneillään oleva Susijengi Rising Stars -leiri on kerännyt Helsinkiin neljä viisikollista 18-26-vuotiasta nykyhetken ja tulevaisuuden maajoukkuepelaajaa, joiden kanssa kilpailemisesta Nikkarinen kertoo nauttivansa.

- Kilpailu on kova, kaikki pelaajat saa oman näyttöpaikkansa ja päivän kunto kertoo paljon. Ihan kohta on Rising Stars -kotiturnaus, jossa saa taas paremman käsityksen siitä, missä tällä hetkellä menee yksilötasolla ja joukkueena. Mennään treeni kerrallaan ja nautitaan kilpailusta, Nikkarinen hymyilee.

- Kai tässä olennaisinta on se, että jokainen pelaaja keskittyy omaan tekemiseensä, treenaa kovaa ja pelaa fiksusti. Jokaisella on oma reissunsa kuljettavana. Kun muistaa sen, yleensä seuraa hyviä asioita.

Lassi Nikkarinen ja Susijengi Rising Stars kohtaa kotiturnauksessaan Helsingin URHEA-hallilla maanantaina 19.6. Latvian ja keskiviikkona 21.6. Viron. Turnauksen lipunmyyntiin täältä.

Henkilöt

 
27.2.2024 18:11 Susijengi

Jacob Grandison loppukaudeksi Salon Vilppaaseen

Susijengin MM-kisamiehistöön viime kesän Okinawan kisoissa kuulunut suomalais-yhdysvaltainen Jacob Grandison, 25, on solminut loppukauden kattavan sopimuksen Korisliigan ylempää loppusarjaa pelaavan Salon Vilppaan kanssa. Pitkän NCAA-uran pelannut 198-senttinen Grandison aloitti ammattilaisuransa talvella Espanjan kakkosliigan Menorcassa.

23.9.2023 09:52 Susijengi

Henri Kantonen Liettuaan Daniel Dolencin joukkuetoveriksi

Heti MM-kisojen jälkeen sopimuksen Karhu Basketin kanssa solminut Henri Kantonen, 26, käyttää sopimuksessaan olleen ulkomaanpykälän. 198-senttinen ToPo Junioreiden kasvatti ja Susijengin kaksinkertainen arvokisakävijä liittyy yksivuotisella sopimuksella Liettuan liiganousija M Basket Mazeikiaihin Daniel Dolencin joukkuetoveriksi.

12.9.2023 08:22 Susijengi

Roope Ahosen koripalloura päätökseen

Kahdesti Susijengiä EM-kisoissa (2013, 2015) edustanut Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 33, on ilmoittanut lopettavansa koripallouransa. 187-senttisen Ahosen ansioluetteloon kuuluvat mm. Espanjan kakkosliigan ja Espanjan kakkoscupin mestaruudet, kahdeksan kautta Korisliigaa ja kahdeksan kautta ammattilaisena ulkomailla.

3.9.2023 04:33 Susijengi

Henri Kantonen jatkaa Karhu Basketissa

Susijengin MM-kisajoukkueeseen kuulunut ToPo Juniorien kasvatti Henri Kantonen, 198 cm ja 26 vuotta, jatkaa uraansa Karhu Basketissa. Viime kaudella Karhun Korisliigan hopealle ja FIBA Europe Cupin neljän parhaan joukkoon johdattaneen Kantosen ja Karhun sopimuksessa on ulkomaanpykälä, joka on voimassa tammikuuhun asti.

15.8.2023 16:12 Susijengi

Shawn Hopkins vahvistaa Karhu Basketia

Korisliigan viime vuosien kestomenestyjä ja viime keväänä FIBA Europe Cupin neljän parhaan joukkoon edennyt Karhu Basket on jatkanut aktiivisena siirtomarkkinoilla. Tuoreimpana kiinnityksenään kauhajokiset hankkivat riveihinsä viime kauden Romaniassa pelanneen 195-senttisen ja 28-vuotiaan Susijengi-laituri Shawn Hopkinsin.

8.8.2023 09:06 Susijengi

Topias Palmi vahvistaa Karhu Basketia

Erinomaisen kevään Romaniassa pelannut Tampereen Pyrinnön kasvatti ja Susijengin vakiokasvo Topias Palmi, 28, on allekirjoittanut yksivuotisen sopimuksen Korisliigaan ja FIBA Mestareiden Liigan karsintaan valmistautuvan Karhu Basketin kanssa. Lisäksi Karhu Basket on allekirjoittanut kaksivuotisen pelaajasopimuksen 203-senttisen Chris Brandonin kanssa.

20.7.2023 19:35 Susijengi

Korisliigan MVP Severi Kaukiainen Slovakian mestarin puikkoihin

Karhu Basketissa erinomaista jälkeä niin Korisliigassa kuin FIBA Europe Cupissakin tehnyt Susijengi-takamies ja Peli-Karhujen kasvatti Severi Kaukiainen, 25, käyttää ulkomaanoptionsa ja siirtyy ensi kaudeksi Slovakian mestarin Patrioti Levicen takalinjoille.

4.7.2023 13:55 Korisliiga

Salon Vilpas vahvistuu Luukas Vaaralla

Korisliigan viime vuosien kestomenestyjä Salon Vilpas kaappasi korinsa alle kärkipään suomalaisjärkäleen. Susijengi Rising Stars -kokoonpanossa erinomaisia otteita esittänyt 207-senttinen ja 22-vuotias Lahti Basketball -kasvatti Luukas Vaara siirtyy salolaisjoukkueeseen 1+1-vuotisella sopimuksella.

28.6.2023 10:35 Susijengi

Joel Mäntynen: ”Korintekeminen on mun isoin vahvuus”

Vaikka Joel Mäntynen, 21, onkin tehnyt itsestään nimeä ennen kaikkea pisteidentekijänä, hän yllätti jopa itsensä kohotessaan viime kaudella Korisliigan parhaiden pistemiesten kategoriaan. Puhjettuaan kukkaan pääsarjatasolla Mäntynen hakee nyt uralleen seuraavaa nostetta. Susijengi Rising Stars -leiritys palvelee tässä kokonaisuudessa useampaa tarkoitusta.

26.6.2023 12:11 Susijengi

Eemi Luukkonen etenee kehitysharppauksesta toiseen

Eemi Luukkonen, 200 cm ja 20 vuotta, kasvoi vuosi sitten kesällä ikäluokkamaajoukkueensa keulakasvoksi ja nosti vajaamiehisen ryhmänsä altavastaajan asemasta B-divisioonan mitalipeleihin. Nyt Lahti Basketballin juniorimyllyn kasvatti nauttii ensimmäisestä kesästään aikuisten maajoukkueympyröissä ja tähtää seuraavalle kehitysaskeleelleen.

Näytä lisää vastaavia