Miro Little: “Pelataan kollektiivina ja pidetään hauskaa”

30.6.2024 12:11 Kun Susijengi peittosi Espoo Metro Areenalla Uuden-Seelannin, alkutahdit voitolle iski Miro Little, 20, energisellä puolustuspelillään. Pari päivää myöhemmin Tampereella Latviaa vastaan Little tarjoili maailmanluokan puolustuksen kylkeen ennakkoluulotonta heittopelaamista. Pelihaluja uhkuva Miro uskoo vireen kantavan myös Valencian olympiakarsintakoitoksiin asti.

Miro Little nauttii pelaamisesta. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Susijengin leirityksen ja kesän kahden avausmaaottelun lisäksi Little sai päättyneellä viikolla syitä iloon NBA:n varaustilaisuudesta, jossa hänen viime vuosien läheiset joukkuetoverinsa huudettiin ensimmäisiin ammattilaisjoukkueisiinsa.

Littlen high school -vuoden aikainen kämppäkaveri Matas Buzelis huudettiin Chicago Bullsiin draftin 10. varauksena, Baylorin yliopiston takakentällä päättyneellä kaudella loistanut Ja’Kobe Walter päätyi 19. varauksena Toronto Raptorsiin ja Baylorin kamerunilaissentteri Yves Missi puolestaan 21. varauksena New Orleans Pelicansiin.

Draftin jälkeen viestiketjut ovat käyneet kuumina Atlantin molemmin puolin.

- Matasin (Buzelis) kanssa juuri eilen soiteltiin ja hän oli tosi iloinen päästessään kotikaupunkiinsa Chicagoon. Muutenkin tuntuu siltä, että kaikki kaverit pääsivät kehityksensä kannalta tosi hyviin paikkoihin. Jokaisella on mahdollisuus hakea heti roolia itselleen, mutta samaan aikaan kenelläkään ei ole mikään kiire täyttää isoa rotaatiopaikkaa. Tosi iloinen äijien puolesta, Miro hymyilee.

Viime kaudella Miro kasvoi roimasti korkoa Baylorin yliopiston takakentällä ottaessaan päivittäin harjoituksissa mittaa Walterin ja mm. RayJ Dennisin, Langston Loven ja Jayden Nunnin kaltaisista takapelaajista. Hän kuvaileekin Baylorin kanssa vietettyä kautta silmiä avaavaksi kokemukseksi.

- Kausi opetti ennen kaikkea sen, että kentällä on vain pakko pelata. Ei ole aikaa ajatella. Pitää olla rohkea ja näyttää osaavansa tehdä asioita. Liikkuminen pallottomana, heiton ottaminen tai syötön antaminen oikeaan aikaan, kommunikaatio, skriininvaihdot – pienet asiat on isoja asioita ja kaikki on kiinni hetkestä.

Satoja tunteja heittotreeneissä takana

Juniorivuosinaan Suomessa Little tunnettiin ennen kaikkea poikkeuksellisen urheilullisena ja monipuolisena takapelaajana, jonka heitto- ja ajouhka ja syöttötaito ovat kansallisella tasolla kirkkainta kärkiluokkaa.

Susijengissä Little on puolestaan kahden ja puolen maajoukkuevuotensa aikana näytellyt ennen kaikkea puolustuksesta ammentavan energiapelaajan roolia. Puolustuksen energiapelaamista Mirolta nähtiin ennen kaikkea kesän avausvoitossa Uudesta-Seelannista, mutta ottelussa Latviaa vastaan Miro upotti kolmosia ja pitkiä kakkosia suoraan kuljetuksesta kuin Petteri Koponen parhaina päivinään.

- Ennen Uusi-Seelanti peliä ajattelin, että menen difaamaan tosi kovaa ja pistän kaiken painon siihen, että autan joukkuetta saamaan energiaa mun puolustuspelaamisen kautta. Kun Latvia-pelissä ekat pari heittoa tippui, sain samanlaisen itsevarmuuden hyökkäyspeliin ja päätin, että minä otan nämä heitot, Miro kertailee viime viikon kotimaaotteluiden kulkua.

Miro kertookin, että päättyneellä kaudella Baylorissa hän keskittyi nimenomaan heittonsa hiomiseen osana kokonaispakettia.

- En pysty edes laskemaan, kuinka monta sataa tuntia vietin kauden aikana ihan pelkästään heittotreeneissä. Enkä siis tarkoita, että olisin mennyt vaan heittelemään palloa, vaan mulla oli selkeät määrät, että montako heittoa pitää päivittäin saada sisään. Sellainen tuo rytmiä ja itsevarmuutta, jonka voi siirtää peliin.

Tulevaksi kaudeksi Baylorista Utahin yliopiston leipiin siirtyvä Miro näkee kuitenkin itsensä ennen kaikkea nykyaikaisena combo-takamiehenä.

- Oon aina pitänyt vahvuutenani sitä, että pystyn tuomaan kentälle tilanteesta ja paikasta riippuen juuri sitä, mitä joukkue tarvitsee. Tiedän pystyväni puolustamaan vastustajan parhaita takapelaajia, osaan rakentaa peliä tarvittaessa, osaan ottaa omia ratkaisuja. Nyt tehdään töitä sen eteen, että saadaan nämä kaikki kehitettyä seuraavalle tasolle.

Kollektiivisuus on tullut takaisin

Susijengi sai parhaan mahdollisen alun alkavan viikon olympiakarsintaturnaukseen Valenciaan hakemalla kahdesta kotimaaottelustaan yhtä monta voittoa ja parantamalla peliään merkittävästi kahden ottelun välillä – siitäkin huolimatta, että Latviaa vastaan Sasu Salin ei pukenut peliasua ylleen ja Micke Jantunen joutui jättämään kentän toisella jaksolla.

- Mun mielestä näyttää siltä, että sellainen kollektiivisuus, millä me pelattiin vuoden 2022 EM-kisat, on tullut takaisin, Miro hymyilee.

- Lauri (Markkanen) on tietenkin jättimäinen pala joukkuetta, mutta jätkistä näkyy se, että vaikka välillä on joku pelaaja poissa, kaikki tulee kentälle pitämään hauskaa, käyttämään mahdollisuutensa ja olemaan osa yhteisöä.

Susijengin identiteettiin on kuulunut kahden vuosikymmenen aikana voimakas kollektiivisuus, mutta siihen on kuulunut myös haastajan identiteetti.

Sekä kollektiivisuutta että altavastaajan periksiantamattomuutta tarvitaan alkavalla viikolla, kun Susijengi pelaa olympiakarsintojen alkulohkossa viiden NBA-pelaajan tähdittämää Bahamaa sekä Prahan ja Berliinin EM-kisoissa pronssiotteluun edennyttä Puolaa vastaan.

- Ei ole mitään sen parempaa, Miro naurahtaa.

- Jeremy (Baylorin yliopistossa pelannut Puolan NBA-vahvistus Jeremy Sochan) on huudellut viime kuukaudet, että Valenciassa nähdään ja katsotaan, miten käy. Tykkään, kun vähän psyykataan, se tekee pelistä hauskempaa. Vedetään hyvät pari päivää treeniä alle ja lähdetään joka peliin huolellisina ja itsevarmoina.

Susijengi kohtaa Valencian olympiakarsintaturnauksessa tiistaina 2.7. Bahaman klo 18.30 alkaen Suomen aikaa ja torstaina 4.7. Puolan klo 21.30 alkaen Suomen aikaa. Ottelut televisioidaan Nelosella ja Ruutu-palvelussa.

Henkilöt

 
3.7.2024 13:30 Susijengi

EM-nelonen Puola iskee Susijengiä vastaan järjestelmällisyydellä ja monipuolisuudella

Vuoden 2022 EM-kisoissa Prahassa Susijengi pyöritteli Puolasta kolmenkymmenen pisteen voiton erinomaisen joukkuepuolustuksen ja kaukoheittopelin turvin. Sittemmin Puola kuitenkin eteni EM-mitalipeleihin kukistettuaan pudotuspeleissä Ukrainan ja Slovenian. Hanno Möttölän mukaan Puola on systemaattinen ja vaarallinen vastustaja.

3.7.2024 12:03 Susijengi

Espanja murskavoittoon Libanonista, Kroatia shokeerasi Sloveniaa

Valencian olympiakarsintaturnausta isännöivä hallitseva Euroopan mestari Espanja aloitti turnauksensa odotettuun tapaan ryöpyttämällä Libanonia pistein 104–59 (51–31). Tiistain suurin yllätys nähtiin Pireuksessa, missä viime vuodet alamaissa ollut Kroatia peittosi Luka Doncicin Slovenian 108–92 (54–41).

2.7.2024 22:44 Susijengi

Bahama kiristi intensiteettiä tauon jälkeen, hyydytti Susijengin hurmoksen

Susijengi kypsytteli Valencian olympiakarsintojen avausottelussa yllätystä heti kättelyssä karkaamalla alkujännityksen karistettuaan parhaimmillaan 54–42-johtoon kolmen NBA-miehen Bahamasta. Pelin jälkipuoliskolla Bahama käänsi Buddy Hieldin johdolla momentumin ja liukasteli 85-96 (54-47) -voittoon 19-vuotias V.J. Edgecombe viimeistelijänään.

2.7.2024 10:45 Susijengi

Olivier Nkamhoua: ”Viimeinkin pääsee keskittymään täysillä koripalloon”

Susijengin uuden sukupolven keulakuviin lukeutuva Olivier Nkamhoua, 24, pelasi viime perjantaina ensimmäisen koripallo-ottelunsa helmikuisen leikkauksen jälkeen, ja upotti heti 21 pistettä voitossa maailman kärkijoukkueisiin lukeutuvasta Latviasti. Valencian olympiakarsinnoissa Susijengissä nähdään kovakuntoinen, onnellinen ja vapautunut ”Olli”.

1.7.2024 14:13 Susijengi

Bahama NBA-eturiveineen Susijengin avaushaaste olympiakarsinnoissa

Susijengin ensimmäiset olympiakarsinnat 36 vuoteen pyörähtävät käyntiin huomenna tiistaina illansuussa Suomen aikaa Espanjan Valenciassa. Turnauksen avausottelussaan Susijengi saa vastaansa kivikovan NBA-kolmikon Eric Gordon-Buddy Hield-Deandre Ayton johtaman Bahaman, joka esitti vakuuttavia otteita vuoden takaisissa esikarsinnoissa Argentiinassa.

30.6.2024 21:39 Pääjuttu

Susijengin pelaajatusina olympiakarsintoihin on vahvistettu

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi valmennusjohtoineen on vahvistanut kahdentoista hengen miehistön alkaneen viikon olympiakarsintaturnaukseen Espanjan Valenciaan. Susijengi kohtaa turnauksessa tiistaina Bahaman ja torstaina Puolan.

30.6.2024 19:48 Susijengi

Puola olympiakarsintoihin tuplavoittojen siivittämänä

Kesän maaottelunsa kolmella perättäisellä tappiolla aloittanut Puola käänsi kurssinsa ja saapuu Valencian olympiakarsintaturnaukseen kahden voiton saattelemana. Puola nujersi viimeisissä valmistavissa maaotteluissaan Uuden-Seelannin ja Filippiinit.

29.6.2024 11:43 Susijengi

24 joukkuetta, neljä isäntäkaupunkia, neljä olympiakisapaikkaa – näin pelataan vuoden 2024 olympiakarsinnat

Kahdeksan joukkuetta selvitti viime vuonna paikkansa Pariisin vuoden 2024 olympiakisojen miesten koripalloturnaukseen. Loput neljä paikkaa jaetaan ensi viikolla Valenciassa (Espanja), Pireuksessa (Kreikka), Riiassa (Latvia) ja San Juanissa (Puerto Rico). Kilpailu on kovaa, sillä neljää kisapaikkaa metsästää peräti 24 joukkuetta.

28.6.2024 13:47 Susijengi

Edon Maxhuni 50. maaottelussaan: ”Tarkoitus on pelata vielä ainakin sata maaottelua”

Vain kaksi vuotta sitten Edon Maxhuni valmistautui uransa ensimmäisiin aikuisten arvokisoihin Susijengin paidassa. Pikakelauksella kaksi vuotta eteenpäin, ja yhtäkkiä Maxhuni, 26, on kasvanut tärkeäksi osaksi Susijengin kokeneempaa osastoa. Tänä iltana Tampereella pukee susipaidan päälleen 50. kerran miesten A-maaotteluun.

26.6.2024 14:46 Susijengi

Mikael Jantunen: ”Pitää vaan uskaltaa toteuttaa niitä asioita, mitä treenaa”

Alle kaksi viikkoa sitten seurajoukkuekautensa Ranskan liigan hopeamitaliin päättänyt Mikael Jantunen, 24, oli kentän ylivoimaisesti paras pelaaja Susijengin päihittäessä Uuden-Seelannin Sasu Salinin haamukorilla. Hiljalleen maailmanluokan pelaajaksi kasvanut Wartti Basketin kasvatti korostaa olympiakarsintojen lähestyessä intensiteetin ja joukkuepelin merkitystä.

Näytä lisää vastaavia