19.5.2025 23:09 Remu Raitanen pääsi kauden aikana kokemaan Slovakian ja Islannin erilaisen koripallotavat ja -kulttuurit. Vuosi oli Raitaselle kaikkinensa antoisa.
Remu Raitanen aloitti kauden Prievidzassa ja pääsi pelaamaan FIBA Europe Cupia. (Kuva: FIB Europe)
Pari edelliskautta Espanjan LEB Orossa pelannut Raitanen suuntasi kohti uusia tuulia tällä kaudella, kun hän teki kesällä sopimuksen slovakialaisen Prievidzan kanssa.
- Lähdin sinne aika aikaisin elokuun alussa, joten siinä oli aika pitkä preseason. Kuukauden verran vedimme pelkkää treeniä ja syyskuun alussa alkoivat harjoituspelit. Kohtasimme harjoituskaudella muun muassa tshekkiläisiä, unkarilaisia ja itävaltalaisia joukkueita, joten pääsi näkemään vähän uusia paikkoja ja muiden sarjojen joukkueita. Syyskuun lopussa alkoi sitten sarja, Raitanen aloittaa kautensa kertaamisen.
Raitanen ehti olla Slovakiassa joulukuuhun saakka. Sinä aikana hän tilastoi Slovakian liigassa 12,6 pisteen ja 5,2 levypallon tilastoilla. FIBA Europe Cupissa tilastot näyttivät 5,1 pistettä ja 3,0 levypalloa.
- Pelit menivät vähän ailahtelevasti. Välillä pelasin lähes täysiä pelejä ja välillä sitten 15 minuuttia. Sitten seura ilmoitti, että aikovat vähän kierrättää ulkomaalaispelaajia ja antoivat minulle luvan alkaa etsiä uutta joukkuetta.
Vaikka aika Slovakiassa jäi aiottua lyhyemmäksi, niin hän pääsi pelaamaan FIBA Europe Cupin alkulohkon. Prievidzan kanssa samassa lohkossa pelasivat espanjalaisjoukkue Bilbao, georgialainen Kutaisi 2010 ja bulgarialainen Balkan. Prievidza eteni lohkosta jatkoon neljällä voitolla ja kahdella tappiolla.
- Oli hienoa päästä pelaamaan ACB-joukkuetta vastaan ja kierrellä vähän ulkomailla Bulgariassa ja Georgiassa. Siisti nähdä myös vähän uusia paikkoja ja uusia joukkueita.
Raitasen ei tarvinnut etsiä seuraa pitkään, kun islantilainen Keflavik tarjosi sopimusta. Ero niin maantieteellisesti kuin koripalloilullisesti oli iso Slovakiaan verrattuna.
- Olihan Islanti aika erilainen paikkana Keski-Eurooppaan verrattuna ja myös koris oli hyvin erilaista. Slovakiassa pelattiin enemmän joukkuepeliä ja oli tosi fyysinen sarja. Siellä annettiin hakata käsille eivätkä tuomarit viheltäneet mistään. Islannissa puolestaan otettiin heti kaikki pois. Koris oli sellaista vähän kaoottista "run'n'gun" -peliä, jossa oli maksimivapaus tehdä mitä haluaa.
- Maanahan Islanti on todella hieno ja uniikki. Voisin mennä joskus takaisin sinne ja siihen on vielä tsäänssi. Se oli suomalaiselle kiva paikka, kun kulttuuri oli samantyyppinen ja kaikki puhuivat englantia.
Islannissa Keflavik taisteli tiukasti paikasta pudotuspeleissä ja pääsi lopulta viimeisenä joukkueena mukaan. Se taipui puuolivällierässä runkosarjan voittaja Tindastollille suoraan 0-3.
Kokonaisuudessaan kaudesta jäi Raitaselle hienoja kokemuksia.
- Slovakiassa kohokohta oli varmasti europelit. Kun Bilbao tuli pelaamaan, niin yleisöä oli niin paljon, että se pursui yli. Se oli Prievidzan kovin vastustaja vuosikymmeneen ja Bilbaohan lopulta voitti kilpailun.
- Islannistakin löytyi fanikulttuuria ja intohimoa. Pelasimme pudotuspeleissä Tindastollia vastaan, joka on pienestä parin tuhannen hengen kalastajakylästä ja siellä oli hallissa 1500 ihmistä ja ihan täynnä. Tällaiset kokemukset ovat tietenkin koripalloilijalle hienoja, kun pääsee pelaamaan sellaisessa hornankattilassa joka on täynnä ja jossa on fiilinkiä.
Islannin liiga tunnetaan sarjana, jossa vauhtia on usein enemmän kuin järkeä ja pelaajilla on käytännössä aina vihreä valo heittää, jos paikka tulee. Se sopi hyvin heittovoimaiselle Raitaselle.
Raitanen uurasti kentällä keskimäärin reilut 23 minuuttia ottelua kohden heittäen keskimäärin kahdeksan kertaa ottelussa. Pistekeskiarvoksi muodostui 13,5 ja tilastot karttuivat myös 6,7 levypallolla ja 2,5 syötöllä.
- Kentän ulkopuolella seura piti todella hyvää huolta eikä tarvinnut stressata mistään ylimääräisestä. Sarjana Islannin liiga on ehkä vähän enemmän pointtipainotteinen liiga. Jos on vapaana, niin saa heittää. Pikkaisenkin kun näkyy päivänvaloa, niin voi heittää eikä kukaan ihmettele sitä.
- Se on heittävien pelaajien liiga. Jos olet vaikka heittänyt viisi ensimmäistä kolmosen yritystä ohi, niin voit silti jatkaa heittämistä ilman, että valmentaja alkaa kysellä mitä ihmettä teet. Välillä kaipasi ehkä hieman sellaista kuria ja varmasti vaikea sarja sellaiselle, joka kaipaa sitä. Se pitää mielenkin kepeänä, kun pelin prioriteetti on se, että pidetään hauskaa. Ympäristökin oli sopiva ja hyvät olosuhteet, Raitanen kuvailee.
Vaikka Raitanen väläytteli mahdollisuutta pelata tulevaisuudessakin Islannissa, niin verkot ovat vesillä joka suuntaan.
- Toivottavasti löytyisi joku hyvä ja sopiva paikka. Mikään ei ole poissuljettu tällä hetkellä. Parasta mahdollista paikkaa haetaan ja katsotaan sitten kesällä mikä on tilanne. Tällä hetkellä kaikki on vielä auki, Raitanen paljastaa jatkokuvioistaan.
Raitanen on kuulunut Susijengin rinkiin vuodesta 2020 lähtien ja pelannut yhteensä 29 maaottelua. Hän oli mukana myös Susijengin EM-karsinnoissa pelaten neljässä ottelussa.
Susijengille arvottiin hiljattain MM-karsintalohko, johon asettuivat Ranska ja Belgia sekä yksi esikarsinnoista mukaan nouseva maa, joka on joko Pohjois-Makedonia, Romania tai Unkari. Lohkon kolme parasta joukkuetta etenevät jatkolohkovaiheeseen.
- Ihan ok arpaonni. Belgia on tuttu vastustaja ja olemme kohdanneet heidät muutamia kertoja ja historiallisesti olemme pärjänneet ihan hyvin heitä vastaan. Ranska on tietenkin kova, mutta hyvänä päivänä voimme voittaa minkä tahansa joukkueen ja huonona hävitä kelle vain.
Raitanen taistelee tiukasti myös paikasta Susijengin EM-kisajoukkueeseen. Aiemmin Susijengin pelaajat ovat maininneet, että kilpailu pelipaikoista on tällä hetkellä kovempaa kuin koskaan aiemmin. Raitanen allekirjoittaa väitteen.
- Kilpailu on erittäin kovaa ja meillä on paljon kykeneviä pelaajia. Joukkueesta saattaa jäädä pois sellaisia pelaajia, joilla on jo paljon maaotteluita. Talenttia löytyy ja se on varmasti koutsille mukava tilanne.
- Innolla lähden mukaan, jos kutsu tulee. En tiedä miten tulee käymään, mutta yritän olla mukana mahdollisimman pitkälle. Itselleni prioriteetti on saada hyvä harjoittelukesä ja Helsingissä Urhea-halli tarjoaa loistavat olosuhteet ja mahdollisuudet harjoitteluun.
Espanjan ACB:
Granada-Breogan 91-82
Elias Valtonen (Granada): 21 pistettä, 4 levypalloa, 2 torjuntaa
Ottelutilastot
Ranskan LNB:
Paris Basketball-Dijon 95-96
Mikael Jantunen (Paris Basketball): 15 pistettä, 9 levypalloa, 1 riisto
Ottelutilastot
Limoges-Saint-Quentin 74-70
Mikko Larkas (Limoges, päävalmentaja)
Ottelutilastot
Saksan Bundesliiga (puolivälierät, paras viidestä):
Chemnitz-Academics Heidelberg 90-93 (otteluvoitot 0-1)
Olivier Nkamhoua (Chemnitz): 6 pistettä, 1 riisto, 1 torjunta
Daniel Jansson (Heidelberg, päävalmentaja)
Ottelutilastot
Bayern München-Mitteldeutscher 78-60 (otteluvoitot 1-0)
Gordon Herbert (Bayern München, päävalmentaja)
Daniel Herbert (Bayern München, apuvalmentaja)
Ottelutilastot
Latvian liiga (finaalit, paras seitsemästä):
Ventspils-VEF Riika 106-114 (otteluvoitot 0-2)
Perttu Blomgren (Ventspils): 10 pistettä, 2 levypalloa, 6 syöttöä, 2 riistoa
Ottelutilastot
Turkin liiga:
Tofas-Karsiyaka 90-76
Edon Maxhuni (Karsiyaka): 12 pistettä, 2 levypalloa, 5 syöttöä
Ottelutilastot
Romanian liiga (välierät, paras viidestä):
Cluj-Napoca-Valcea 105-85 (otteluvoitot 1-0)
Sasu Salin (Cluj-Napoca): 6 pistettä, 5 levypalloa, 7 syöttöä, 3 riistoa
Ottelutilastot
Cluj-Napoca-Valcea 93-73 (otteluvoitot 2-0)
Sasu Salin (Cluj-Napoca): 13 pistettä, 2 levypalloa, 2 syöttöä
Ottelutilastot
Romanian liiga (sijoitusottelut 5-8, paras kolmesta):
Brasov-Craiova 95-79 (otteluvoitot 1-0)
Daniel Dolenc (Craiova): 15 pistettä, 4 levypalloa, 1 syöttö
Ottelutilastot
Unkarin liiga (Play-Out):
Kecskemet-Honved 83-79
Ilari Seppälä (Kecskemet): 17 pistettä, 1 levypallo, 4 syöttöä, 2 riistoa
Ottelutilastot
Kecskemet-Pecs 99-82
Ilari Seppälä (Kecskemet): 25 pistettä, 1 levypallo, 7 syöttöä
Ottelutilastot
Pelaamisen lisäksi Olivier Nkamhoua on myös järjestämässä koripalloleiriä isänsä kotikylässä Kamerunissa. Toukokuussa järjestettävä leiri pidetään nyt toisen kerran.
Jukka Toijala vastasi myöntävästi Lassi Tuovin kutsuun liittyä hänen apuvalmentajakseen Japanin B-leaguessa pelaavaan Yokohama B-Corsairsiin. Toijala on nauttinut täysin siemauksin uudesta haasteesta ja kulttuurista.
Slovakian liigassa saatiin runkosarja päätökseen viime viikolla ja Aatu Kivimäen Patrioti Levice nappasi itselleen runkosarjan voiton. Kivimäki lähtee luottavaisin mielin mestaruusjahtiin.
Edon Maxhuni siirtyi helmikuun alussa italialaisjoukkue Scafatiin. Susijengin takamies haluaa auttaa joukkuetta säilyttämään paikkansa Serie A1:ssä.
Karkkilan koripallokaupungista ponnistavan Aatu Kivimäen, 27, edellisestä miesten maaottelusta on ehtinyt vierähtää vuosi, ja silloinkin vastassa oli Tanska. Kuluneen vuoden aikana Saksan Bundesliigan Tübingenista Slovakian mestari Patrioti Leviceen siirtynyt Kivimäki luottaa siihen, että samat reseptit, joilla Tanska peitottiin vuosi sitten Espoo Metro Areenalla, pätevät myös tänä iltana Kööpenhaminassa.
Elias Valtonen, 25, on viimeisen parin vuoden aikana vakiinnuttanut asemansa paitsi Susijengin puolustuspään liimana, myös Espanjan ACB-liigassa. Vaikka Valtosen ja Susijengin suuryllätys EM-rankingin kärkijoukkue Serbiaa vastaan kuivui perjantaina kasaan viime minuuteilla, Euran Veivin kasvatti uskoo eilisen toimineen erinomaisena valmistavana harjoituksena paitsi maanantain Tanska-otteluun, myös ensi kesään.
Susijengin kokeneeseen osastoon kuuluva Ilari Seppälä, 31, teki susidebyyttinsä verrattain myöhäisessä iässä, mutta on 2020-luvun edetessä vakiinnuttanut paikkansa joukkueessa pelinrakentajana ja ”isojen pelien miehenä”. Viidenkymmenen pelatun A-maaottelun haamurajan kynnykselle päässyt Seppälä keskittyy tällä hetkellä mahdollisuuteen pelata terveenä ja toivoo voivansa olla joukkueen käytettävissä pitkään.
Severi Kaukiainen, 26, pelaa ensimmäistä täyttä kauttaan virolaisen Kalev/Cramon joukkueessa. Kaukiaisella on edessään iso kevät, kun hänellä on mahdollisuus kolmeen pokaaliin.
Perttu Blomgren, 23, aloitti kautensa sarajevolaisessa KK Bosnassa, mutta vaihtoi vuodenvaihteessa latvialaisen Ventspilsin joukkueeseen. Maisemanvaihdos on ollut Blomgrenille toivottu piristysruiske.
Elias Valtonen, 25, on nuoresta iästään huolimatta jo kokenut konkari Euroopan kovilla ammattilaiskentillä. Espanjan kovassa ACB-liigassa Granadan joukkueessa pelaava Valtonen on kehittynyt vuosien varrella eliittitason pelaajaksi.