Severi Kaukiainen: ”Kausi toi ennen kaikkea henkistä kasvua”

19.6.2024 10:55 Kotkan Peli-Karhujen kasvatti Severi Kaukiainen, 26, on kotoisen Korisliigan mittapuulla maan ehdottomia eturivin pelaajia. Vietettyään päättyneen seurajoukkuekauden Slovakian Patrioti Levicessä ja Viron mestari BC Kalev/Cramossa Kaukiainen uskoo ottaneensa pelaajana seuraavan askeleen ylöspäin. Tällä kertaa kehitys oli ennen kaikkea henkistä.

Severi Kaukiainen on tekemässä itselleen kotia Susijengiin. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi & FIBA Europe Cup.

Korisliigaan 18-vuotiaana kohonnut Kaukiainen nousi Suomen puhutuimpien koripalloilijoiden joukkoon koronavuosina 2019–21 saatuaan Kouvojen takakentän kapellimestarin tahtipuikon haltuunsa.

Vuosina 2021–23 Kaukiainen sementoi lopullisesti asemansa Korisliigan kotimaisessa kärjessä johdatettuaan Karhu Basketin Suomen mestaruuteen ja SM-hopeaan samalla, kun hänet nimettiin kertaalleen Korisliigan MVP:ksi ja kahdesti Korisliigan parhaaksi kuudenneksi pelaajaksi.

Nyt Kaukiaisella on takana myös ensimmäinen kotimaan rajojen ulkopuolella vietetty ammattilaiskausi. Syyskautensa hän vietti Slovakian Patrioti Levicessä ja talven ja kevään Viron mestaruuden ja cupin voittaneessa tallinnalaisessa BC Kalev/Cramossa.

- Kauteen mahtui tosi paljon sekä ylä- että alamäkiä, hyviä ja huonoja hetkiä. Kuitenkin kaikkien vaikeiden jälkeen parhaat hetket olivat sellaisia, että ne kohosivat heittämällä urani ja elämäni parhaiden hetkien joukkoon, Kaukiainen maalailee.

- Hetkellisten vaikeuksien jälkeen pääsin loppukaudesta takaisin omalle parhaalle tasolleni ja ylittämään sen. Keväästä jäi tosi hyvä maku suuhun ja nyt on sellainen fiilis, että tahdon ehdottomasti jatkaa ammattilaisena ulkomailla ja odotan innolla tulevaa.

Kansainvälisiä pelejä ja kaksin verroin mestaruuksia

Kaukiainen solmi viime kesänä sopimuksen Slovakian liigan suurseuran ja hallitsevan mestarin Patrioti Levicen kanssa. Slovakialaiset olivat kohdanneet Kaukiaisen johdattaman Karhu Basketin edellisen kauden FIBA Europe Cupissa kahdesti ja vakuuttuneet näkemästään.

Levicen pelit FIBA Europe Cupissa jäivät alkulohkovaiheeseen, mutta Kaukiaisesta menestys ei jäänyt kiinni. Kymiläinen heitti joukkueelleen 12,6 pistettä ja jakoi 4,8 syöttöä ottelua kohden ja osoitti kykenevänsä johtamaan peliä hyvällä eurooppalaisella tasolla myös kotimaan rajojen ulkopuolella.

- Levice satsasi europeleihin ja ilokseni huomasin pystyväni olemaan niissä parhaimmillani. Tietenkin motivaatio Slovakian liigan sisäisiin runkosarjapeleihin lähdettäessä oli yhtä lailla kova, mutta tosiasia on, että niissä ei aina tarvinnut olla parhaimmillaan. Monet pelit olivat käytännössä ohi jo taukoon mennessä.

Kaukiaisen Levicen kanssa tekemässä sopimuksessa oli pykälä, joka antoi hänelle mahdollisuuden lähteä Slovakiasta europelien päättymisen jälkeen. Tilaisuutensa haistoi joulukuun alussa Viron suurseura, tallinnalainen BC Kalev/Cramo, joka oli kiinnostunut suomalaisen palveluksista.

- Se oli ehdottomasti hyppäys ylöspäin, koska Kalev/Cramon kanssa pelattiin Viron-Latvian liigaa, jossa on todella kovia joukkueita mukana, kuten VEF Riga tai Prometey. Totta kai liigaan mahtui myös vähemmän hyviä joukkueita, mutta ennakkosuosikin asema on yhtä lailla haastava, kun kaikki odottivat meidän voittavan jokaisen otteliun.

Pienen alkuyskähtelyn jälkeen Kaukiainen solahti BC Kalev/Cramon laajaan pelaajamateriaaliin kuin kotiinsa. Joukkue kellotti kymiläisen pelinrakentajansa kanssa 22 perättäistä voittoa ennen kuin kaatui toisessa välieräottelussa latvialaista Ventspilsiä vastaan. Viron cupin mestaruuskin tarttui matkaan, unohtamatta Kaukiaisen cupin finaalista pokkaamaa arvokkaimman pelaajan (MVP) palkintoa.

Viron-Latvian-liigan finaaleissa Latviassa pelaava ukrainalaisseura BC Prometey osoittautui liian kovaksi palaksi purra, mutta Viron pudotuspeleissä Kalev/Cramo jyräsi mestaruuteen puhtaalla pelillä.

- Pitkän, monivaiheisen kauden jälkeen oli todella palkitsevaa päättää pelit mestaruuteen. Olen ollut finaaleissa sekä voittajan että häviäjän puolella ja täytyy sanoa, että voittaminen on huomattavasti mukavampaa.

Uusi ”mindset” johti pitkälle

Kuukausi sitten 26-vuotispäiviään viettänyt Kaukiainen kokee pysyneensä pelaajana suurin piirtein samana kuin ennen ensimmäistä ulkomaiden kauttaan, mutta kasvaneensa henkisesti runsain mitoin.

Ennen kaikkea henkistä kasvua edesauttoi kansainvälisen ammattilaisen roolin mukanaan tuoma paine.

- On henkisesti ihan eri juttu olla ammattilaisena ulkomailla kuin kotimaassa, vaikka pelin taso olisikin suurin piirtein sama. Jos kotimaassa menee huonosti, tuki ja turva ovat helpommin saatavilla kuin ulkomailla. Vietin tosi paljon aikaa yksin itseni kanssa ja jouduin kaivamaan ihan erilaisen mindsetin pärjätäkseni, Kaukiainen kuvailee.

- Toisaalta Slovakiassa ja Viron-Latvian liigassa pelataan kummassakin vähän erilaista korista Suomeen verrattuna. Ainahan sitä tarttuu jotain pelillisesti uutta mukaan myöhempiä vuosia ajatellen.

Susijengi-debyyttinsä Severi Kaukiainen teki helmikuun 2023 viimeisessä MM-karsintaottelussa Saksaa vastaan, jonka jälkeen hän esiintyi Susijengi Rising Stars -joukkueen takakentällä sekä kesällä 2023 että tämän kuun alussa.

Nyt Kaukiainen metsästää itselleen roolia olympiakarsintoihin valmistautuvassa Susijengissä, jonka takakentän sisäinen kilpailuasetelma on kutkuttava: toisaalta ryhmässä on perinteisemmän kategorian pallotaitureita kuten hän ja Edon Maxhuni, ja toisaalta Miro Littlen, Andre Gustavsonin ja Perttu Blomgrenin kaltaisia isoja, fyysisiä atleetteja.

- Aika hieno kilpailuasetelmahan tämä on. Valmennukselle on ainakin erilaisia kokonaisvaihtoehtoja, joista paletti rakentaa. Itsehän pystyn vaikuttamaan päätöksiin vain tekemällä oman parhaani, mutta ihan ehdottomasti aion taistella täysillä paikasta Valenciassa, Kaukiainen uhkuu.

- Tuntuuhan se uskomattomalta, että kohta vedetään Suomi-paita päälle ja pelataan paikoista Pariisin olympialaisissa. Paljon pitää vielä tapahtua ja on monta päivää edessä, mutta nautitaan joka hetkestä.

Ennen heinäkuun olympiakarsintoja Susijengi pelaa kaksi kotimaaottelua. Tiistaina 25.6. Susijengi kohtaa Uuden-Seelannin Espoo Metro Areenalla: liput myynnissä täällä. Perjantaina 28.6. Susijengi pelaa Latviaa vastaan Tampereen Nokia Areenalla: liput myynnissä täällä.

Henkilöt

 
20.6.2024 11:04 Susijengi

Perttu Blomgren: ”Jugoslavia-tyylin koris sopii mulle”

Salon Vilppaassa kevään 2021 Suomen mestaruuden voittanut ja sittemmin Korisliigan kehittyneimpänä pelaajana sekä vuoden puolustuspelaajana palkittu Perttu Blomgren, 22, otti ison askeleen eteenpäin urallaan Slovenian hopeajoukkue Helios Domzalessa. Ensivaikutelma vanhan Jugoslavian alueen koripallosta maistui lapualaislähtöiselle Pertulle.

26.4.2024 09:24 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin jahtaa Mestarien liigan voittoa – ”Meillä on kaikki mahdollisuudet”

Mestarien liigan Final Four -lopputurnaus pelataan viikonlopun aikana Belgradissa. Kilpailun kaikkien aikojen paras kolmen pisteen heittäjä Sasu Salin jahtaa toista Mestarien liigan voittoaan.

13.4.2024 11:59 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen loisti ratkaisevassa finaalissa – ”Hieno saavutus”

Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

18.11.2023 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunin riski kannatti – ”Joskus kannattaa luottaa vaistoihin”

Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.

3.10.2023 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen uskoo Paris Basketballin mahdollisuuksiin EuroCupissa

EuroCup starttaa tiistaina ja suomalaisittain lippua kantavat Paris Basketballin kaksikko Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo. Jantunen uskoo joukkueensa menestysmahdollisuuksiin menestyä kilpailussa.

23.9.2023 11:29 Suomalaiset ulkomailla

Susijengissä vanhin, seurajoukkueessa nuoriso-osastoa – Sasu Salinin kausi käyntiin tutuissa maisemissa

Sasu Salinilla, 32, lähtee käyntiin jo kahdeksas täysi kausi Espanjan pääsarjassa ACB:ssä. Teneriffa lähtee hakemaan jälleen menestystä niin kotimaan kuin Euroopan kentillä.

Näytä lisää vastaavia