Shawn Huff ja Petteri Koponen viimeiseen kotimaaotteluunsa määrätietoisina: ”Mökki täyteen ja voitto matkaan”

25.8.2022 11:16 Kesän 2022 jälkeen kääntyy Susijengin historiassa uusi lehti, kun joukkueen pitkäaikaiset runkopelaajat Shawn Huff ja Petteri Koponen lyövät tossut naulaan. Kaksikko pelaa torstaina uransa viimeisen kotimaaottelunsa, mutta on yhtä mieltä siitä, että muistojen aika tulee myöhemmin – nyt keskitytään peliin.

361 miesten maaottelua ja 3643 maaottelupistettä - Shawn Huffin ja Petteri Koposen maaottelu-ura huipentuu tähän syksyyn. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Parempia asetelmia uransa viimeiseen kotimaaotteluun kaiken nähneet Susijengi-konkarit tuskin saisivat.

Tampereen uutuuttaan kiiltelevällä Nokia Arenalla on tätä kirjoittaessa enää nopeasti hupeneva määrä paikkoja vapaana Susijengin ja Israelin väliseen torstai-illan MM-jatkokarsintakoitokseen. Suomen miesten koripallomaajoukkueen yhden kotiottelun yleisöennätys on syyskuussa 2017 Helsingin Hartwall Arenalla Kreikkaa vastaan kirjattu 12 327, joka on lähellä rikkoutua.

- Onhan tämä huikeaa. Mä ja Petteri molemmat muistetaan ne hetket, kun pelattiin valmistavia maaotteluita parille sadalle katsojalle ja B-divisioonapelejä Vantaan Energia Areenalla ehkä tuhannelle katsojalle. Se, että viidessätoista vuodessa päästään tähän, on tosi kova saavutus, Susijengin kapteeninnauhaa kahdeksatta kesäänsä kantava Shawn Huff miettii.

Kova saavutus on sekin, että Susijengi selvitti MM-karsintojen ensimmäisestä vaiheesta tiensä MM-jatkokarsintoihin lohkovoittajana. Vaikka Huffin ja Koposen koripalloura päättyy Prahan ja Berliinin EM-kisoihin, kumpikin tahtoo antaa kaikkensa auttaakseen Susijengin ensi syksynä Filippiineillä, Indonesiassa ja Japanissa pelattaviin MM-kisoihin.

- Mä olin ekoina maajoukkuevuosina ihan pikkupoika vielä ja kuuntelin, kuinka nämä vähän kokeneemmat kaverit kelailivat, että oispa kiva päästä edes EM-karsintoihin, niin voisi kokeilla tasoaan isompia korismaita vastaan. Nyt ollaan siinä pisteessä, missä MM-kisapaikka on täysin omissa käsissä. Kyllä se kertoo, että jotain on tehty oikein, Koponen toteaa.

Konkarikaksikolla vahva nousu kaikkien aikojen tilastoissa

Shawn Huffin ura Susijengissä alkoi Ari Tammivaaran päävalmentajakaudella joulukuussa 2003, jolloin Suomi kohtasi Riikassa pelatussa Baltic Cupissa Viron ja Latvian. Koponen puolestaan sai kutsun remmiin vasta 18 vuotta täytettyään ja debytoi Tampereen Pyynikillä pelatuissa PM-kisoissa elokuussa 2006.

Kumpikin pelaaja on vuosien aikana kohonnut tasaisen varmasti miesten kaikkien aikojen maaottelutilaston kärkeen. Ennen MM-jatkokarsintojen ensimmäisen ikkunan alkua on Shawn Huff tukevasti pelattujen maaotteluiden 2. sijalla 215 ottelullaan.

On myös edelleen mahdollista, että Huff saavuttaa ykkössijaa hallitsevan Tuukka Kotin (225 maaottelua) – se toki vaatii sitä, että Huff pelaa kaikki Susijengin elo-syyskuun ottelut ja joukkue etenee Berliinissä EM-mitalipeleihin.

- Se on ehdoton vähimmäistavoite näistä kisoista, kapteeni nauraa.

- Ei voi olla muuta kuin kiitollinen. Se on hirveä läjä otteluita, joihin mahtuu vaikeita hetkiä mutta ennen kaikkea paljon tosi hyviä hetkiä. Niitä matseja alkaa olla sellainen määrä, että ne sekoittuu toisiinsa, ihan ei oo muistot niin freesit kuin muutama vuosi sitten.

Vaikka Koponen onkin Huffia neljä vuotta nuorempi, on hänkin noussut tasaisesti pelattujen maaotteluiden tilastossa ja noussut 146 miesten maaottelullaan Antti Nikkilän ja Kalevi Sarkalahden ohi kaikkien aikojen 14. sijalle. Lisää nousua on näköpiirissä, sillä niin Mikko Koivisto (148), Teemu Rannikko (149), Anssi Rauramo (151) kuin 10. sijan Sakari Pehkonenkin (153) ovat elo-syyskuun aikana tavoitettavissa.

Miesten maajoukkueen kaikkien aikojen pistetilastossa Koposella on puolestaan tuhannen taalan paikka kohota kärkiviisikkoon. Koponen isännöi tällä hetkellä listan kuudetta sijaa 1871 maaottelupisteellään edellään 5. sijan Risto Lignell (1895) ja 4. sijan Hanno Möttölä (1901). Huff puolestaan väijyy Koposen vanavedessä 7. sijalla 1772 pisteellään.

- Kai siinä näkyy se, että monen vuoden ajan jos oli vaikea hetki, pallo pelattiin mulle ja oli vihreä valo heittää. Eikö siinä väkisinkin synny muutama piste, Koponen hymyilee.

Tampereen Nokia Arenalle saapuvalle susiyleisölle konkarikaksikolla on vain yksi toive.

- Meteliä mökkiin, sama ralli päällä kuin EM-kisoissa. Tosi siistiä saada kuudes pelaaja meidän taakse Israelia vastaan!

Susijengi ja Israel kohtaavat MM-jatkokarsintojen avausottelussa Tampereen Nokia Arenalla torstaina 25.8. klo 18.30 alkaen. Ottelulippuja vielä myynnissä täällä.

Nelonen ja Ruutu esittävät ottelun suorana.

 
27.2.2023 08:26 Susijengi

Saksassa tulosta tekevä Tuomas Iisalo: ”Illan ottelun avain on puolustuspelaaminen”

Jo pitkään Saksassa viihtynyt ja viime keväänä Bundesliigan vuoden valmentajaksi valittu Tuomas Iisalo, 40, odottaa maanantain MM-karsintahuipennusta kiinnostuneena. Iisalon sydän sykkii Susijengille, mutta hän toivoo myös oman joukkueensa Bonnin Leon Kratzerille onnistumisia ja on tiiviisti yhteydessä kummankin joukkueen valmentajiin.

25.2.2023 09:17 Susijengi

Ilari Seppälä: ”Tavoite on hoitaa homma maanantaina”

Susijengin leveästä kokoonpanosta löytyi perjantai-iltapäivänä Tel Avivissa monta tärkeää onnistujaa jatkoaikavoitossa. Israel-jatkoaikavoitossa suurimmat otsikot kuittasi kuitenkin takamiesveteraani Ilari Seppälä, 29, joka on kunnostautunut loppuhetkien ratkaisukoreissa aiemminkin.

24.2.2023 08:52 Susijengi

Max Besselink: ”Tää matka on vasta alussa”

Helsingin NMKY:ssa koripallo-oppinsa saanut ja viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Max Besselink, 20, pelaa tänään perjantaina ensimmäisen arvokisakarsintaottelunsa Susijengin paidassa. Jo pitkään lupauksia herättäneen Besselinkin kokoonpanopaikan taustalla on nousujohteinen tulokaskausi Saksan Bundesliigan BC Göttingenissä.

22.2.2023 10:09 Susijengi

Mikael Jantunen: ”Olen nykyään rennompi pelaajana”

Mikael Jantunen sai koripalloammattilaisuralleen lentävän lähdön voittamalla Belgian mestaruuden sekä Belgian ja Alankomaiden yhteisliigan parhaan kuudennen pelaajan palkinnon Filou Oostendessa. Kuluvalla kaudella Jantunen, 22, on jatkanut tasaista kehityskäyräänsä Italian Serie A:ssa Basket Trevison paidassa.

21.2.2023 09:56 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Tavoitteena on ottaa seuraava steppi”

Yksi seurajoukkuekauden 2022-23 suurimpia suomalaismenestyjiä on ollut esikoiskauttaan Saksan Bundesliigassa pelaava Susijengin aloittava pelinrakentaja Edon Maxhuni, 24. Aiemmin ammattilaisurallaan mm. Virossa ja Hollannissa pelannut Maxhuni teki itsestään nimen viime vuoden EM-kisoissa ja on jatkanut Crailsheimissa siitä, mihin Prahassa ja Berliinissä jäi.

20.2.2023 10:55 Susijengi

Elias Valtonen: ”Tuntuu hyvältä pelata korista”

Yhdeksi Susijengin kantavista voimista kuluvalla vuosikymmenellä kasvanut Elias Valtonen, 23, nauttii koripallosta. Euran Veivin kasvatti siirtyi joulukuussa espanjalaisesta Manresasta Saksan Bundesliigan nousijajoukkue Rostock Seawolvesin riveihin, jonka paidassa Euran Veivin kasvatti on vähitellen löytänyt peli-ilonsa.

15.11.2022 09:32 Haastattelu

Daniel Dolenc: ”Saksa-pelin jälkeen tarvittiin koko jengin efforttia”

Susijengin riemukkaimpiin onnistujiin maanantai-iltana lukeutunut Daniel Dolenc, 29, teki läsnäolonsa tiettäväksi Viroa vastaan niin hyökkäys- kuin puolustuskorinkin alla. Runsaat kaksi vuotta sitten susidebyyttinsä tehnyt 205-senttinen korinalusrouhija kertoo ottavansa jokaisen maajoukkuekutsun tilaisuudeksi kantaa yhteiseen kekoon ja kehittyä pelaajana.

12.11.2022 10:59 Susijengi

Susikapteeni Sasu Salin: ”Olen saanut olla ihan samalla tavalla kuin ennenkin”

Sasu Salinin aikakausi Susijengin kapteenina käynnistyi perjantai-iltana maaotteluidenkin osalta, kun EM-pronssimitalisti Saksa peittosi suomalaisvieraana Bambergissa. Tuore kapteeni on nyt selvinnyt tulikasteestaan ja kuvailee ensimmäistä kapteeniviikkoaan pehmeäksi laskuksi luottamustoimeen.

11.11.2022 08:55 Susijengi

Shawn Hopkins: ”Oon tullut tänne kilpailemaan”

Susijengiin jo seitsemän vuoden ajan kuulunut ja Romanian liigan Craiovassa hurjaa jälkeä tekevä Shawn Hopkins, 27, pelaa uransa parasta koripalloa ja on esiintynyt Susijengin harjoituksissa ennennäkemättömällä itseluottamuksella. BC Nokian kasvatti vetää perjantai-iltana Suomi-paidan ylleen ensimmäisessä arvokisakarsintaottelussaan koskaan.

9.11.2022 10:09 Susijengi

Alexander Madsen 50. maaottelunsa kynnyksellä: ”On etuoikeutettu olo”

Kouvolan Poikien kasvatti Alexander Madsen, 27, on 50. aikuisten maaottelunsa kynnyksellä. Ensimmäiset aikuisten arvokisansa Prahan ja Berliinin EM-kisoissa pelannut Susijengin sisäpuolustuksen lukko siirtyy uudelle kymmenluvulle oivallisessa tilanteessa – hänellä on selkeä käsitys pelillisestä identiteetistään ja runsaasti nälkää.

Näytä lisää vastaavia