25.1.2011 Pitkän linjan valmentaja Pirjo Pellikka on luotsannut PuHun kehitysvammaisten koripallojoukkuetta kohta jo kuusi vuotta. Kehitysvammaisten ja vammattomien nuorten yhteinen Unified-toiminta on tuonut lisämaustetta harrastukseen ja vastustajia pelikentille.
Leveä hymy, kädet kohti kattoa ja peukut heilumaan. Ylävitoset paukkuvat kentällä ja tuomarikin saa pelin päätteeksi toverillisen halauksen. Unified-peleissä otetaan todella ilo irti onnistumisista ja yhdessä tekemisestä. Ensimmäiset kansalliset Unified-koripallopelit pelattiin Vantaan Ricoh-turnauksen yhteydessä 22.1.
– Se on joku käsittämätön juttu, miten Unified-toimintaan jää mukaan, kun siihen saa pienen kosketuspinnan. Maailma, jossa kehitysvammaiset nuoret elävät on valtavan hieno. Siinä olisi meillä kaikilla oppimista, Pellikka kuvailee.
Unified-koripallossa kehitysvammaiset urheilijat pelaavat samassa joukkueessa vammattomien partneripelaajien kanssa. Laji rantautui Suomeen vajaa vuosi sitten Euroopan komission tukeman kansainvälisen Unified-nuorisokoripallohankkeen myötä.
Lajissa painottuvat sosiaaliset elementit: tarkoitus on saada kehitysvammaiset ja vammattomat nuoret kohtaamaan toisensa ja samalla parantaa kehitysvammaisten harrastusmahdollisuuksia.
– Tämä ei ole ensisijaisesti kuntoutusta, vaan koripalloharrastus. Emme myöskään ole olemassa siksi, että haluamme vaikuttaa yhteiskunnan asenteisiin. Se tulee siinä sivutuotoksena, mutta lähtökohta on halu pelata koripalloa, Pellikka sanoo.
Suomeen on nuorisoprojektin myötä perustettu uusia joukkueita, ja pitkään ainoana kehitysvammaisten joukkueena toiminut PuHun Sisu saa nyt vastustajia kotimaasta. Suunnitelmissa on järjestää kansallista sarjatoimintaa ja tulevaisuudessa lähettää Suomesta edustusjoukkue kansainvälisiin kisoihin.
Unified-joukkueen valmentaminen ei Pellikan mukaan vaadi erityistaitoja. Kokemus kehitysvammaisten kanssa työskentelystä on etu, mutta ei lainkaan välttämättömyys.
– Se on enemmän asennekysymys, että uskaltaa lähteä mukaan toimintaan. Kehitys on hitaampaa, joten valmentajalta vaaditaan pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä.
Unified-koripallossa kentällä on yhtä aikaa kolme urheilijaa ja kaksi partneripelaajaa. Partnereiden tärkein tehtävä on lukea peliä, rakentaa tilanteita ja toimia mallina.
– Se on aika haastava rooli. Partnerit eivät saa hallita peliä ja tehdä kaikkia koreja. On tärkeää, ettei tiukka peli muutu kaksi vastaan kaksi –taisteluksi partnereiden kesken, Pellikka toteaa.
PuHun joukkueessa partnerina toimivan Saara Silvosen mielestä harrastus ei juuri eroa vammattomien joukkueessa pelaamisesta. Hänelle Unified-treenit ovat monesti viikon parhaita kohtia.
– Treeneissä tulee todella pysähdyttyä hetkeen, kohdattua ihmisiä ja oltua aidosti läsnä. Arvostan valtavasti sitä hetkessä elämistä ja jokaisesta tilanteesta nauttimista, mitä pelikaverit ovat minulle opettaneet.
Silvonen taputtaa vieressä istuvaa joukkuekaveri Aleksi Hienosta olalle ja yksissä tuumin he toteavat, miten hauskaa on tehdä kori, ottaa levypallo tai antaa hyvä syöttö. Näistä yksinkertaisista pienistä perusasioistahan koko lajin hienous syntyy.
Teksti: Jenni Juntunen
Pyörätuolikoripallon maajoukkueen kokeneimpaan kaartiin ja Suomen tunnetuimpiin vammaisurheilijoihin lukeutuva Leo-Pekka Tähti, 31, puhkuu intoa maajoukkueen paluusta kansainväliselle tasolle, heinäkuussa Portugalissa järjestettäviin C-sarjan EM-kisoihin.
Tapiolan Hongan kasvatti Mina Mojtahedi, 38, elää koripallounelmiaan todeksi Saksan pyörätuolikoripallomestari RSV Lahn-Dillin riveissä. Saksan tuplamestaruuden lisäksi Mojtahedin tarkoituksena on kruunata uransa vuoden 2012 Euroopan mestaruudella.
Susijengin kokeneeseen jaostoon kuuluva Alexander Madsen, 29, pelasi viime kesänä kenties elämänsä parasta koripalloa Valencian olympiakarsintaleirityksessä. Torstaina Madsen ja muu Susijengin iso miehistö on paljon vartijana, kun Susijengi ottaa mittaa Tornike Shengelian ja Giorgi Shermadinin Georgiasta.
Parin vuoden ajan näytti siltä, että suomalainen koripalloyleisö olisi unohtanut Dre’n. HBA-Märskystä lähdettyään Andre Gustavson viihtyi peräti kuuden kauden ajan Richmondin yliopistossa, josta viimeisen kauden kokonaan pelaamatta. Valencian olympiakarsinnat palauttivat kuitenkin ihmisten mieliin Gustavsonin vahvuudet koripalloilijana ja syyskausi on näyttänyt, että Gustavsonista tulee olemaan pitkään iloa niin Suomi-korikselle.
Lotta-Maj Lahtinen, 24, vaihtoi seuraa viime viikolla, kun belgialainen Castors Braine vaihtui espanjalaiseen Ardoihin. Lahtinen on saanut hyvän startin uudessa joukkueessa.
Susijengin kaukoheittäjien eliittiin vuosien ajan lukeutunut Topias Palmi, 30, raivasi tiensä EM-miehistöön 2022, jäi viimeisenä rannalle Okinawan MM-kisajengistä 2023 ja omisti viime kesän harjoittelulle. Korisliigan ykköstykkeihin lukeutuvan Tampereen Pyrinnön kasvatin tavoitteena on nyt ensiksi paluu rotaatiominuuteille Susijengissä ja sitten EM-kisayleisön eteen juokseminen kotikaupungissaan Tampereella.
Edon Maxhuni, 26, teki täksi kaudeksi sopimuksen Ranskan suurseuroihin lukeutuvan SIG Strasbourgin kanssa. Strasbourg on jälleen yksi askel eteenpäin Maxhunin nousujohteisella uralla.
Susiladies ja Elina Koskimies saavat vastaansa EM-karsintojen kahden kotipelin ikkunassa torstaina Slovenian ja sunnuntaina Bulgarian. Susiladiesin mediaharjoituksissa eilen tavoitettu Koskimies lähtee karsintaikkunan peleihin toiveikkaana: kaksi voittoa toisi hyvät mahdollisuudet kohti 2025 EM-kisoja.
Saksan Bundesliigassa Saarlouis Royalsin riveissä pelaava Roosa Lehtoranta, 27, pääsee hyvässä iskussa tuleviin EM-karsintoihin. Lehtorannalla on takanaan vahva alkukausi seurajoukkueessaan.
Mikael Jantunen on aloittanut toisen kautensa ranskalaisseura Paris Basketballin riveissä. Jantunen on osoittanut pystyvänsä loistamaan myös Euroopan kirkkaimmissa valoissa.