Ympäristövastuu tapahtumissa

Ympäristövastuu tapahtumissa tarkoittaa päästöjen vähentämistä, ympäristövaikutusten pienentämistä ja fiksuja valintoja. Tapahtumien hiilidioksidipäästöillä on isoja vaikutuksia niin ympäristöön kuin ihmisiin. Ympäristöviisas tapahtuma pyrkii vähentämään päästöjä, säästämään luonnonvaroja, edistämään kiertotaloutta sekä kannustaa omaksumaan vihreitä arvoja. 

Tapahtuman päästölähteet voidaan jakaa kuuteen osaan: liikenne (matkustaminen ja logistiikka), energian- ja vedenkulutus, jätteet ja kierrätys, ruoka ja juoma , hankinnat ja materiaalit sekä majoitus.

Muista

  • Suurin osa päästöistä syntyy liikenteestä, jonka osuus lähes kaikkien tapahtumien hiilijalanjäljestä on yleensä jopa 60–85 %. 
  • Myös muihin päästöihin on kiinnitettävä huomiota. 
  • Pohdi päästölähteitä oman tapahtumasi näkökulmasta ja ymmärrä omaa toimintaasi.  
  • Valitse sellaisia tekoja, joiden avulla kevennät päästökuormaa tehokkaimmin. 
  • Käytä arkijärkeä ja tee fiksuja valintoja. Näin säästät ja vähennät kulutusta eli säästät myös rahaa. 
  • Muista, että joskus isoja ja vaikuttavia ympäristötekoja tehdään suuren yleisön silmiltä näkymättömissä, joten niistä täytyy viestiä aktiivisesti. 
  • Muista myös, että monet pienet teot ovat näkyviä tekoja, jotka kertovat sitoutumisestasi ympäristövastuuseen. Älä siis jätä niitä tekemättä, vaikka ne tuntuisivat vaikutukseltaan pieniltä. 
  • Hiilijalanjäljen laskeminen ei ole pakollista: jo päästölähteiden pohtiminen ja muutamat ympäristöteot tekevät tapahtumastasi hiiliviisaamman.  
  • Toimi askel kerrallaan: tänä vuonna voidaan kartoittaa päästöjä ja tehdä toimenpiteitä, ensi vuonna laskea koko tapahtuman hiilijalanjälki tai yksi osa kerrallaan. 

Vinkkejä liikennepäästöjen vähentämiseen

  • Järjestä tapahtuma-alueelle pyöräparkki. Jos järjestät talvitapahtuman, muista myös suksiparkki! 
  • Kannusta yleisöä ja osallistujia saapumaan tapahtumaan kimppakyydillä. 
  • Tarjoa latauspisteet sähköautoille ja sähköpyörille 
  • Neuvottele paikallisliikenteen tai kaupungin kanssa ylimääräisistä julkisen liikenteen vuoroista. Joskus bussiyhtiöt voivat tarjota normaalin reitin varrelle myös ylimääräisen pysäkin alueesi viereen. Kysy rohkeasti! 
  • Järjestä yleisölle pääsylipun yhteyteen ilmainen julkisen liikenteen lippu tai maksuton matkustusmahdollisuus tapahtumapäivän ajaksi. 
  • Järjestä pysäköinti alueelle, josta kävijät ohjataan vähäpäästöisiin yhteiskuljetuksiin tai julkisen liikenteen linjoille. Pienikin vähennys polttoaineenkulutuksessa tuo ympäristöhyötyjä. 
  • Kysy yrityskumppaneilta, miten he järjestävät logistiikan: kuka käyttää tai voisi käyttää vähäpäästöisiä kuljetuksia tai yhteislogistiikkaa? 

Vinkkejä energian- ja vedenkulutuksen päästöjen vähentämiseen

  • Suosi vihreää sähköä eli sähköä, joka on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä 
  • Korvaa perinteiset hehkulamput ja loisteputket energiatehokkailla LED-lampuilla. 
  • Käytä valaistusta vain niillä alueilla, joissa se on tarpeen. Ulkotapahtumissa LED-valomastoilla voi suunnata valaistuksen suhteellisen tarkasti haluttuihin kohtiin. 
  • Käytä screeneissä tummaa taustaa, jolloin energiankulutus pienenee. 
  • Mitoita laitteiden käyttö niin, ettei turhia käyttötunteja kerry. 
  • Käytä liiketunnistimia, jotta valaistus sammuu automaattisesti, kun tiloja ei käytetä. 
  • Suosi älykkäitä lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmiä, jotka säätävät lämpötilaa automaattisesti tilojen käytön mukaan. 
  • Seuraa vedenkulutusta tarkasti. Havaitset vuodot nopeammin ja vähennät hukkakäyttöä. 
  • Käytä harmaata vettä (käytetty pesuvesi, suihkuvesi) kasteluun ja muuhun ei-juomaveden tarpeeseen. 
  • Määrittele virtaamat ennakolta sopiviksi (WC:t, suihkut ja saunat). Myös vedenlämpötilaa säätämällä säästät energiaa. 

Vinkkejä jätehuoltoon ja kierrätykseen

  • Varmista, että jätehuolto on valmiina jo rakennusvaiheessa. Tuolloin syntyy runsaasti jätettä ja erilaisia jätejakeita. 
  • Tehosta ja ohjaa lajittelua ja kierrätystä mm. parantamalla kierrätyspisteiden merkintöjä. Kaikki eivät puhu suomea tai edes englantia, joten kuvamerkinnät ovat hyvä keino. 
  • Jätehuollossa on oltava joustoa, esimerkiksi astioita voi olla tarpeen sijoitella toisin kuin oli alun perin suunniteltu. 
  • Jos valitset suuremmat keruuastiat, tyhjennysliikennettä tarvitaan vähemmän. Optimitilanne on se, ettei astiaa tai jäteprässiä tarvitse tyhjentää kertaakaan tapahtuman aikana, vain jälkeen. 
  • Ohjeista vapaaehtoisia kierrättämään ja lajittelemaan oikein, sillä he toimivat esimerkkinä! 
  • Tapahtumassa on selkeitä jätepiikkejä, jotka saattavat täyttää astiat, sekoittaa lajittelun, ruuhkauttaa jätehuollon ja aiheuttaa jäteläjiä. Suunnittele ja ennakoi, etteivät asiat tule yllätyksenä. 
  • Varmista, että pantilliset pullot ja tölkit kerätään erikseen, jotta ne saadaan kierrätykseen ja materiaalit jatkojalostukseen. 
  • Seuraamalla jätemääriä ja niiden lajittelua saat tietoa siitä, miten hyvin jätehuolto on onnistunut 
  • Raportoi jätemääristä ja lajittelun onnistumisesta osallistujille ja sidosryhmille tapahtuman jälkeen. 
  • Pyydä kävijöiltä palautetta ja kehitysehdotuksia ja ota oppia entistä parempaan jätehuoltoon tulevissa tapahtumissa. 
  • Biojätteen määritelmä on häilyvä ja vaihtelee alueittain ja jäteyhtiöittäin. Varsinkin biohajoavuuden vaatimus on hyvä selvittää jätehuoltoyhtiöltä. Selvitä, mitkä materiaalit menevät kompostointiin, mitkä energiaksi tai muuhun käyttöön. Tee lopullinen päätös lajittelusta tämän tiedon perusteella. 

Vinkkejä ruoka- ja juomapäästöjen vähentämiseen

  • Lähiruoka vähentää ruoan kuljetuksesta aiheutuvaa hiilijalanjälkeä ja tukee paikallisia toimijoita. 
  • Kasvisruoan tarjoaminen keventää tapahtuman ilmastovaikutuksia. 
  • Ruokahävikin minimointi on myös tärkeää: Ylijäämäruoka tai ainekset voit lahjoittaa hyväntekeväisyysjärjestöille tai käyttää uudelleen esimerkiksi seuraavana päivänä. 
  • Sesonkiraaka-aineet ovat usein tuoreempia ja vaativat vähemmän keinotekoista käsittelyä. 
  • Edellytä catering-kumppaneita tarjoamaan ainakin yksi hiiliviisas vaihtoehto: kotimainen, lähituotanto, vege. 
  • Tarjoa edullisempaa myyntipaikkaa niille toimijoille, jotka tarjoavat pelkästään kasvis- tai vegaaniruokaa. 
  • Käytä juomatarjoilussa panttisysteemiä: pidät alueen siistinä ja saat tölkit, pullot ja astiat kierrätykseen tai jatkokäyttöön. 
  • Suosi kotimaisia, vastuullisesti valmistettuja juomia. 
  • Suosi reilun kaupan tuotteita, kuten kahvia, teetä ja suklaata. Näin autat parantamaan elinoloja ja tukemaan kestävää kehitystä tuottajamaissa. 
  • Tarjoa tietoa ruoan alkuperästä, valmistustavoista ja raaka-aineista. Avoin viestintä luo luottamusta ja antaa kävijöille mahdollisuuden tehdä vastuullisempia valintoja. 

Vinkkejä vastuullisiin hankintoihin

  • Turhia hankintoja kannattaa välttää kokonaan. 
  • Ota käyttöön kultainen sääntö: Saa → lainaa → vuokraa → osta. 
  • Käytä jo olemassa olevia laitteita ja materiaaleja aina kun se on mahdollista, kysy niitä rohkeasti omalta verkostoltasi, ja hyödynnä lainaus- ja vuokrausmahdollisuuksia.  
  • Muista myös laitteiden ja kaluston korjaaminen ja huolto, jotta ylläpidät kaluston kuntoa ja pidennät käyttöikää. 
  • Yhdistä tilauksia ja tilaa suurempia eriä, kun se on mahdollista. Vältä ylijäämää tilaamalla tarkasti tarpeiden mukaan. 
  • Pyri hankkimaan kaikki materiaalit ja tuotteet lähialueilta. 
  • Käytä kierrätettäviä rakennusmateriaaleja, mainostelineitä, aitoja jne. Suunnittele ne niin, että voit käyttää samoja materiaaleja uudelleen seuraavassa tapahtumassa tai siirtää materiaalia tuleville järjestäjille tai muihin tapahtumiin. 
  • Suosi digitaalisia materiaaleja, kuten sähköisiä lippuja ja mobiilisovelluksia. Vältä turhia tulosteita ja papereita. 
  • Suosi tuotteita, jotka on valmistettu 100 % kierrätetystä kuidusta, esim. muovipulloista. 
  • Jos jaat tuotelahjoja, varmista että ne ovat tarpeellisia ja laadukkaita, jotta ne eivät päädy hylättyinä roskiin. Anna aineeton lahja. 
  • Jos myyt tapahtumaasi brändättyjä tuotteita, varmista että ne ovat laadukkaita ja valmistettu ympäristöystävällisistä materiaaleista. Älä teetä ja myy turhaa kamaa. 
  • Käytä kierrätettäviä tai kompostoitavia astioita ja aterimia. Vaihtoehtoisesti harkitse uudelleenkäytettävien astioiden vuokraamista. 

Vinkki vastuullisiin majoituksiin

  • Majoituksen päästöt eivät ole suoraan sinun hallinnassasi, mutta voit vaikuttaa niihin välillisesti: valitse majoituskumppani, jolla on ympäristösertifikaatti, esimerkiksi Joutsenmerkki tai Green Key -sertifiointi. 

Lue lisää

Koripallon ympäristövastuu