2.7.2021 10:11 Susijengin kesän 2021 uusien kasvojen joukkoon lukeutuu myös neljä vuotta sitten Helsingistä maailmalle lähtenyt, viimeiset kaksi kautta Tennesseen huippuyliopistoa NCAA-liigassa edustanut 203-senttinen ja 21-vuotias Helsingin NMKY:n kasvatti Olivier Nkamhoua, joka tuo jengiin urheilullisuutta, kovuutta, monipuolisuutta ja intohimoa.
Olli Nkamhoua on onnellinen saadessaan mahdollisuuden edustaa Susijengiä. Kuva: Tennessee University Athletics.
Edellisen kerran Nkamhoua nähtiin Suomen sarjoissa kaudella 2016–17, jolloin hän saavutti vasta 16-vuotiaana Helsingin NMKY:n kanssa 19-vuotiaiden poikien SM-pronssia ja kellotti yhdeksän ottelua HNMKY:n divarijoukkueessa.
Viimeisen neljän vuoden ajan ”Olli” on kuitenkin asunut Yhdysvalloissa yhdessä isänsä, pitkän uran Suomen divareissa tehneen Christian Nkamhouan kanssa ja tehnyt nimeään tunnetuksi Pohjois-Amerikassa.
- Muutin 17-vuotiaana isän luokse Marylandiin ja pelasin seniorikauteni Bishop Walsh high schoolissa. Sieltä sain mun nimeä kiertämään Amerikkaan ja koulut alkoivat kuulla musta, Olli kertoo.
- Kävin visiiteillä neljässä eri collegessa ja visiittien jälkeen valitsin Tennesseen, koska musta tuntui siltä, että kehittyisin siellä eniten ja Tennesseen valmentaja ”pakottaisi” mut oppimaan korista.
Tennessee kuuluu perinteisesti Yhdysvaltojen parhaisiin koripallokouluihin, ja joukkueeseen, sen rotaatiosta puhumattakaan, päästäkseen on pelaajan suoriuduttava todella korkealla tasolla. Nkamhouan ensimmäinen kaksivuotinen Tennesseessä on kulunut 9,3 minuutin, 2,9 pisteen ja 2,3 levypallon keskiarvoilla, oppimalla ja kasvattamalla korkoa ja nälkää tulevaan.
- Mä oon kova leikkaamaan korille. Liikun nopeampaa kuin moni mun kokoinen ja mulla on hyvät kädet. Pystyn viimeistelemään suoraan syötöstä läheltä koria ja keskimatkasta, kuvailee Nkamhoua vahvuuksiaan pelaajana – unohtamatta hänen maailmanluokan fysiikkaansa ja taisteluasennettaan.
Nkamhoualle merkittiin kesällä 2016 yhteensä kaksikymmentä 16-vuotiaiden poikien maaottelua. Ensimmäinen kesä Susijengin riveissä onkin ollut hänelle jollain tasolla kotiinpaluu vanhojen, tuttujen kasvojen kanssa.
- Näistä pelaajista meitsi tykkää pelaa tosi paljon Hanneksen (Pöllä) kanssa. Micken (Jantunen) kanssa ollaan aina oltu vastustajia, nyt se on vihdoinkin mun joukkuekaveri. Edonin (Maxhuni) kanssa on tosi hauska pelata ja Lassi (Nikkarinen) on tosi hyvä pelaaja. Rehellisesti on löytynyt sellainen jengi, mistä meitsi tykkää, Olli kiittelee.
- Tää on ollut tosi hyvä kokemus. Treenit on erilaisia kuin Yhdysvalloissa. Ollaan pelattu vapaammin ja täällä on tietyn tasoisia pelaajia, ammattilaisia monesta paikasta. Yliopistossa treeneissä opetetaan enemmän, kun taas täällä oletetaan, että jengi tietää ja ymmärtää korista korkeammalla tasolla.
Nkamhoua kuvailee kutsua Susijengiin kunnia-asiaksi ja hän tietää, että myös perhe on saavutuksesta onnellinen ja ylpeä.
- Mun äidille on tärkeää, että pääsin tänne pelaamaan mun äidinmaalle – ja mun omalle maalle. Täällä mä oon syntynyt ja kasvanut, hän iloitsee.
Elias Valtonen, 25, on viimeisen parin vuoden aikana vakiinnuttanut asemansa paitsi Susijengin puolustuspään liimana, myös Espanjan ACB-liigassa. Vaikka Valtosen ja Susijengin suuryllätys EM-rankingin kärkijoukkue Serbiaa vastaan kuivui perjantaina kasaan viime minuuteilla, Euran Veivin kasvatti uskoo eilisen toimineen erinomaisena valmistavana harjoituksena paitsi maanantain Tanska-otteluun, myös ensi kesään.
Perjantai-iltana Espoo Metro Areenassa kiehuu, kun Susijengi kohtaa EM-karsintojen päätösottelussaan Euroopan rankingin #1 joukkue Serbian yli 5500 katsojan edessä. Perjantaina nähdään kentällä myös yksi susidebyytti, kun viime kaudet Korihaiden korinalustoja dominoinut Sipoon Hukkabasketin kasvatti Mikael Aalto, 208 cm ja 30 vuotta, juoksee parketille koko uransa ensimmäisessä maaottelussa.
Susijengin kokeneeseen osastoon kuuluva Ilari Seppälä, 31, teki susidebyyttinsä verrattain myöhäisessä iässä, mutta on 2020-luvun edetessä vakiinnuttanut paikkansa joukkueessa pelinrakentajana ja ”isojen pelien miehenä”. Viidenkymmenen pelatun A-maaottelun haamurajan kynnykselle päässyt Seppälä keskittyy tällä hetkellä mahdollisuuteen pelata terveenä ja toivoo voivansa olla joukkueen käytettävissä pitkään.
”Hurja-Hannes” jyrää taas. Hannes Pöllä, 211 cm ja 26 vuotta, joutui kaksi vuotta sitten jättämään Korisliiga-kentät pitkäksi aikaa loukkaantumisen ja pitkän kuntoutuksen vuoksi. Tällä kaudella Pöllä on päässyt keräämään pitkän kuntoutuksen satoa ja osoittanut koripalloilevalle Suomelle olevansa täsmälleen sellainen kansainväliset mitat täyttävä iso, jollaista hänestä juniorivuosina uumoiltiin.
Severi Kaukiainen, 26, pelaa ensimmäistä täyttä kauttaan virolaisen Kalev/Cramon joukkueessa. Kaukiaisella on edessään iso kevät, kun hänellä on mahdollisuus kolmeen pokaaliin.
Perttu Blomgren, 23, aloitti kautensa sarajevolaisessa KK Bosnassa, mutta vaihtoi vuodenvaihteessa latvialaisen Ventspilsin joukkueeseen. Maisemanvaihdos on ollut Blomgrenille toivottu piristysruiske.
Valmentaja Daniel Jansson, 45, otti Saksan Bundesliigassa pelaavan Academics Heidelbergin ohjat käsiinsä viime kesänä. Joukkuetta povattiin sarjan häntäpäähän, mutta Jansson on siivittänyt joukkueensa sarjan kärkitaisteluun.
Elias Valtonen, 25, on nuoresta iästään huolimatta jo kokenut konkari Euroopan kovilla ammattilaiskentillä. Espanjan kovassa ACB-liigassa Granadan joukkueessa pelaava Valtonen on kehittynyt vuosien varrella eliittitason pelaajaksi.
Sasu Salin, 33, otti kesällä uuden suunnan urallaan, kun yhdeksän Espanjassa vietetyn vuoden jälkeen hän siirtyi Romanian suurseura Cluj-Napocan joukkueeseen. Salin on ollut maisemanvaihdokseen tyytyväinen.
Harva suomalainen koripalloilija on kyennyt nostamaan osakkeitaan puolessa vuodessa yhtä paljon kuin Samu Adler, 17. Tapiolan Hongan kasvatteihin lukeutuva Adler teki ensin loppukesällä läpimurtonsa U18 poikien EM-kotikisoissa Tampereella, on syyskaudella lukeutunut Korisliigan kotimaisiin tehonimiin Salon Vilppaassa ja juoksee sunnuntaina Tbilisi Arenan parketille Susijengi-debyytissään.