10.4.2019 11:37 Koripalloliitto on laatinut toimintaohjeet häirintään ja syrjintään puuttumiseen. Nollatoleranssi häirinnälle ja syrjinnälle -dokumentti on kaikkien liiton jäsenseurojen käytettävissä.
Syksyllä 2018 julkaistussa Koripalloliiton yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmassa asetettiin tavoitteeksi laatia lajin pariin selkeämmät ohjeet häirinnän ja syrjinnän ehkäisyyn. Laadittu toimintaohjeistus syrjintään ja häirintään puuttumiseen tukee Koripalloliiton strategian perusarvoista etenkin suvaitsevaisuutta, vastuullisuutta ja virheen tunnustamista.
Koripalloliitolla on nollatoleranssi häirintään ja syrjintään, mikä tarkoittaa sitä, että minkäänlaista häirintää tai syrjintää ei suvaita ja kaikki mahdolliset tapaukset otetaan aina vakavasti. Tavoitteena on ennaltaehkäistä tapauksia luomalla sellainen toimintaympäristö, jossa kaikilla on mahdollisimman hyvä olla ja epäkohdista uskalletaan puhua.
- Me Koripalloliitossa haluamme, että kaikilla on mahdollista olla mukana toiminnassa omana itsenään ja siksi on tärkeää olla nollatoleranssi kaikkea syrjintää ja häirintää kohtaan, painottaa Koripalloliiton toimitusjohtaja Ari Tammivaara.
Koripalloliitto on mukana Väestöliiton ja urheilun yhteisessä Et ole yksin -palvelussa. Et ole yksin -palveluun kuka tahansa urheilun parissa syrjintää tai häirintää kokenut tai havainnut voi olla yhteydessä. Et ole yksin -palveluun voi olla yhteydessä alan ammattilaiseen chatissä, soittamalla tai jättämällä viestin kirjelaatikkoon.
Koripalloliitossa syrjintä- ja häirintätapauksia käsitellään aina tapauskohtaisesti. Liitto tekee asioiden käsittelyssä yhteistyötä seurojen kanssa ja tarvittaessa hyödynnetään ulkopuolista apua. Koripalloliiton yleinen yhteystieto häirintä- ja syrjintäasioissa on etoleyksin@basket.fi. Lisäksi kaikki henkilökunnasta ottavat vastaan yhteydenottoja ja vievät asioita tarvittaessa eteenpäin.
Koripallon ydintoiminta tapahtuu seuroissa ja on tärkeää, että myös seuroissa mietitään toimintaohjeita syrjintä- ja häirintätapauksiin ja luodaan mahdollisimman turvallinen toimintaympäristö. Koripalloliiton laatima toimintaohje on kaikkien seurojen muokattavissa ja liitto tukee seurojen toimintaa myös muuten. Koripalloliitto kannustaa kaikki jäsenseurat tutustumaan ja hyödyntämään omassa toiminnassaan laadittua Nollatoleranssi syrjinnälle ja häirinnälle -dokumenttia.
Et ole yksin -hankkeeseen oli alkuvuodesta 2019 käynnissä avoin haku ja kaksi Koripalloliiton jäsenseuraa lähtivät mukaan pilottiseuroiksi. Turun NMKY ja WB-Pantterit toimivat pilottiseuroina, joiden kautta toimintaa jalkautetaan seuratasolle. Et ole yksin -materiaalit tulevat myöhemmin myös muiden seurojen käyttöön.
Lisätietoja:
https://www.basket.fi/basket/korisperhe/koripalloliitto/yhdenvertaisuus-ja-tasa-arvo/
Nollatoleranssi syrjinnälle ja häirinnälle >>
Väestöliiton blogi: Seksuaalirikoksia urheilussa voi ennaltaehkäistä >>
Yhteydenotot:
etoleyksin@basket.fiEt ole yksin on Väestöliiton ja urheilun yhteishanke, jonka tarkoituksena on ennaltaehkäistä ja vähentää kiusaamista, seksuaalista häirintää ja kaikenlaista väkivallan kokemuksia urheilussa. Eri lajien pilottiseurat toimivat suunnannäyttäjinä ja saavat käyttöönsä ohjeita sekä koulutuksia. Ilmoita seuranne mukaan 1.2. mennessä.
Vuoden nuori seuratekijä -palkinto nostaa esiin nuorten tekemää seuratyötä. Palkinto myönnettiin ensimmäistä kertaa ja sen vastaanotti Tikkurila-Seuran Rianna Soppela. Palkinnon lahjoitti Tähtiseura-ohjelman pääyhteistyökumppani Cloetta.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT järjestää yhteistyössä Tampereen urheilulääkäriaseman/Terve urheilija -ohjelman, UKK-instituutin ja Syöpäjärjestöjen kanssa miniwebinaarin Päihteet eivät kuulu urheiluun – miten ja miksi tukea nuoren urheilijan päihteettömyyttä?
Seuratoiminnan kehittämistuki on opetus- ja kulttuuriministeriön tarjoama avustus lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen lisäämiseen sekä monipuolisen organisoidun liikunnan kehittämiseen. Vuoden 2025 haku on käynnissä 1.11.-2.12.2024. Seuratukea haetaan OKM:n kautta.
Kysely on suunnattu Suomessa asuville harrastavien lasten ja nuorten (kotona asuvat alle 18v.) vanhemmille. Tarkoituksena on selvittää lasten ja nuorten kouluajan ulkopuolella tapahtuviin harrastuksiin kulkemisen määrää, kulkumuotoja ja toisteisuutta.
Lahti Basketball Junioreiden kouluvierailut ovat oiva esimerkki siitä, kuinka suunnitelmallisella ja innostavalla toiminnalla voidaan lisätä lasten liikkumista ja kasvattaa samalla koripalloharrastajien määrää.
Seuratuen avulla edistetään ja toteutetaan tasa-arvoisia ja yhdenvertaisia liikunnan harrastusmahdollisuuksia lapsille ja nuorille erityisesti matalan kynnyksen toiminnan kautta.
Raholan Pyrkivälle ja Äänekosken Huimalle myönnettiin maaliskuussa lasten ja nuorten Tähtiseura-status osoituksena laadukkaasti toteutetusta seuratoiminnasta. Tähtimerkin saaneita seuroja on nyt kaikkiaan 16.
Et ole yksin ja Aseman Lasten järjestämä tilaisuus on tarkoitettu lajiliittojen, urheiluseurojen ja muiden urheiluorganisaatioiden toimijoille sovittelusta keinona nuorten konfliktien ratkaisussa. Tilaisuus järjestetään Teamsissa 13.12. klo 10:30-12:00.
Seuratoiminnan kehittämistuki on opetus- ja kulttuuriministeriön tarjoama avustus lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen lisäämiseen sekä monipuolisen organisoidun liikunnan kehittämiseen. Vuoden 2024 haku on käynnissä 1.-30.11.2023. Seuratukea haetaan Suomisport-palvelun kautta.