15.6.2023 14:01 Päättyneen seurajoukkuekauden 2022-23 kenties suurin yllättäjä oli helsinkiläislähtöinen Rekolan Urheilijoiden kasvatti Federiko Federiko, 211 cm ja 22 vuotta. Federiko osoitti ensimmäisellä kaudellaan Pittsburghin yliopistossa olevansa kansainvälisen tason koripalloilija, ja susikesän 2023 alussa hän kertoo epäröimättä tavoitteekseen paikan MM-kisajoukkueessa.
Federiko Federiko pelasi leuat loksauttavan tulokaskauden Pittsburghissa. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.
Federiko herätti jo syksyllä Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:ta seuraavien suomalaisten kiinnostuksen kirjauttamalla Sacred Heartia vastaan vastaansanomattomat 17 pistettä ja 14 levypalloa ja rankaisemalla North Floridaa 22 pisteellä ja kahdeksalta levypallolla.
Kauden edetessä nuori helsinkiläinen yltyi yhä kovempaan iskuun. Konferenssipelien alkaessa vuodenvaihteen jälkeen Federiko alkoi kellottaa tasaisin väliajoin 30 peliminuuttia ottelua kohden. Federiko toi ”Panthersin” korin alle välittömän blokki- ja riistouhan ja toisinaan torjuttuaan vastustajan heiton oli ensimmäisenä lyömässä alley oop -donkkia sisään toisessa päässä.
- Pakko sanoa, että en yllättynyt, Federiko naurahtaa kysyttäessä arviota omista suorituksistaan.
- Mä olin aika varma, että pystyn pelaamaan tehokkaasti tuolla tasolla, kunhan vain löydän oikean paikan. Pittsburghissa mahdollisuus tuli ja oon aika tyytyväinen siihen, miten eka kausi meni.
Kauden viimeisen kahden kuukauden otteluissa Federiko kirjautti Panthersille 10,1 pistettä, 6,2 levypalloa ja 2,0 blokkia kohden ja varmisti paikkansa joukkueen ehdottomassa kärkiryhmässä. Konferenssin lopputurnauksessa Federiko ehti kurittaa Georgia Techiä 19 pisteellä ja kahdeksalla levypallolla ennen kauden päättänyttä loukkaantumista.
- Mä oon nyt kokenut, miltä tuntuu pelata March Madness -pelejä ja haluan ihan ehdottomasti olla siellä mukana. Siellä on ihan älytön fiilis ja tosi kovan tason koripalloa. Tuskin maltan odottaa ensi kautta, Federiko hymyilee.
Federikon tie Suomesta Pittsburghiin on ollut omanlaisensa.
Rekolassa vietettyjen pikkujuniorivuosien jälkeen Federiko siirtyi PuHu Junioreihin ja herätti samalla Suomen juniorimaajoukkuevalmentajien kiinnostuksen pitkänä ja urheilullisena, mutta vielä hioutumattomana lupauksena.
Pelivuosien 2018-20 aikana Federiko pelasi juniorivuosia Omnia Basketball Academyn ja Go Time Athleticsin paidassa ja samalla miesten divaria ensiksi Hyvinkään Pontevassa ja sitten ToPon edustusjoukkueessa. Federiko pitää noita vuosia itselleen keskeisinä tulevan kehityksen kannalta.
- Valmentajat tahtoi, että mä pelaan monipuolisesti laidassa ja korin alla. Ne halusi, etten ole vain korin alla, vaan että mä käsittelen palloa ja juoksen nopeisiin hyökkäyksiin ja työnnän palloa eteenpäin avoimella kentällä. Se on varmaan yksi syy siihen, miksi pelaan nyt niin kuin pelaan, Federiko miettii.
Koronapandemian syvimmillä hetkillä Federiko matkusti Atlantin taakse kartoittamaan mahdollisuuksiaan pelata yliopistokoripalloa. Hän totutteli amerikkalaiseen pelitapaan Pennsylvaniassa First Love Christian Academyssa kaudella 2020-21 ja aloitti yliopistouransa junior college -tasolla Northern Oklahomassa. Voitokas kausi toi mukanaan konferenssin mestaruuden sekä kunniamaininnan kansainvälisessä junior college -tähdistövalinnassa.
- Mulla on ehkä ollut vähän erilainen tie NCAA:han asti ja se olisi varmaan voinut mennä eri tavallakin, mutta mulla on sellainen ajatus, että jokainen pelaaja menee omaa tietään ja tuo sattui olemaan minun tieni, Pittsburghissa liiketaloutta pääaineenaan opiskeleva Federiko miettii.
- Mä oon just nyt Pittsburghin ja maajoukkueen kanssa mielestäni aika hyvässä asemassa, eli pitää olla kiitollinen ja jatkaa duunia.
Federiko teki Susijengi-debyyttinsä jo kaksi vuotta sitten, kun nuori Susijengi matkusti Prahaan kohtaamaan Tokion olympialaisiin valmistautuvan Tshekin tuplamaaottelussa. Federiko pelasi tuolloin kymmenen minuuttia ottelua kohden ja ehti vakuuttaa valmennusjohdon kansainvälisen tason potentiaalistaan.
Susikesän 2023 pyörähdettyä käyntiin jo hyvän aikaa sitten Federiko on ehtinyt osoittaa taitonsa nykyaikaisena isona miehenä, joka asettaa oikea-aikaisia skriinejä, rullaa korille, viimeistelee korkealta korin yläpuolelta ja saa ulottuvuudellaan ja nopeudellaan vastustajan miettimään kaksi kertaa ennen kuin yrittää korin läheisyyteen.
Häneen kohdistettuihin odotustenkin keskellä Federiko kertoo pitävänsä jalat maassa.
- Musta oli viime kaudella hauskaa, kun kauden puolessavälissä media alkoi kiinnostua musta ja tuli kysymään, että olisiko sulla Fede aikaa, tehdään haastattelu. Mä olin ihan että ”vau”, mutta äkkiä siihen tottui. Nyt oon huomannut, että täällä Suomessakin mediaa on alkanut kiinnostaa, että kuka mä oon ja mitä mä teen. Se on ihan hauskaa, hän nauraa.
Kesäkuun kestävän Susijengi Rising Stars -leirityksen jälkeen aikuisikäiset maajoukkuepelaajat jaetaan Kiinan kisoihin valmistautuvaan universiadijoukkueeseen ja Aasian MM-kisoihin valmistautuvaan Susijengin rinkiin.
Federiko linjaa epäröimättä tähtäävänsä Susijengin MM-kisajoukkueeseen jo tänä kesänä – riippumatta siitä, tapahtuuko se Kiinan universiadien kautta vai osallistumalla suoraan Susijengin leiritykseen.
- Todellakin haluan olla mukana siinä joukkueessa, joka MM-kisoihin lähtee. Se olisi iso kunnia. Sitä varten tässä treenataan kovaa ja paiskitaan joka päivä töitä, hän linjaa.
Federikon potentiaalin kansainvälisen tason sentterinä huomaa jokainen, joka hänen harjoitteluaan ja pelaamistaan katsoo. Oma kysymyksensä tietenkin on, miten hän sopeutuu Susijengin vaativaan pelitapaan, mutta tästä hän ei ole huolissaan.
- Mä olen pelannut junnumaaotteluita ja oppinut susipelitavan siellä. Osaan lukea peliä ja näen, missä mun pitää olla ja miten sijoittua. Tietenkin mulla on paljon opittavaa vielä, mutta mulla on ihan hyvä aavistus siitä, miten mun pitää pelata.
Federiko Federiko ja Susijengi Rising Stars kohtaa kotiturnauksessaan Helsingin URHEA-hallilla maanantaina 19.6. Latvian ja keskiviikkona 21.6. Viron.
Huom.! Susijengi Rising Stars -turnaukseen ei myydä lippuja ovelta, ainoastaan ennakkolipunmyynti. Turnauksen lipunmyyntiin täältä.
Edon Maxhuni, 26, teki täksi kaudeksi sopimuksen Ranskan suurseuroihin lukeutuvan SIG Strasbourgin kanssa. Strasbourg on jälleen yksi askel eteenpäin Maxhunin nousujohteisella uralla.
Mikael Jantunen on aloittanut toisen kautensa ranskalaisseura Paris Basketballin riveissä. Jantunen on osoittanut pystyvänsä loistamaan myös Euroopan kirkkaimmissa valoissa.
Susijengin Olivier Nkamhoua, 24, jätti Pohjois-Amerikan kentät taakseen ainakin toistaiseksi hakeakseen vauhtia Euroopasta. NBA siintää kuitenkin edelleen kunnianhimoisen nuorukaisen mielessä.
Päävalmentajauransa 36. miesten maaottelun lauantai-iltana Valencian olympiakarsintasemifinaalissa valmentanut Lassi Tuovi, 37, oli turnauksen päätyttyä rauhallinen ja mietteliäs. Intensiivinen olympiakarsintakesä palautti Susijengin kollektiivisen identiteettinsä äärelle ja antoi koko ryhmälle paljon työstövaraa tulevaan.
Jo yhdeksän vuoden ajan Espanjan liigassa ammattilaisena pelannut susikapteeni Sasu Salin, 33, odottaa illan olympiakarsintasemifinaalia vesi kielellä. Espanjalaiseen kulttuuriin perin pohjin tutustunut Sasu korostaa illan ottelun olevan suomalaisittain ainutlaatuinen: vastassa on harvoin maajoukkuetasolla kohdattu Euroopan mestari ja vielä sen omassa kotihallissa.
ToPo Juniorien juniorimyllystä maailmalle lähtenyt Remu Raitanen, 26, on viime vuosina vähitellen vakiinnuttanut roolinsa Susijengissä. Espanjan kakkosliigassa ammattilaiskokemusta kartuttanut Raitanen kertoo nauttivansa susiroolistaan aina valmiina heittäjänä ja joukkuepelaajana ja ottavansa kaiken irti Valencian olympiakarsinnoista.
Susijengin uuden sukupolven keulakuviin lukeutuva Olivier Nkamhoua, 24, pelasi viime perjantaina ensimmäisen koripallo-ottelunsa helmikuisen leikkauksen jälkeen, ja upotti heti 21 pistettä voitossa maailman kärkijoukkueisiin lukeutuvasta Latviasti. Valencian olympiakarsinnoissa Susijengissä nähdään kovakuntoinen, onnellinen ja vapautunut ”Olli”.
Kun Susijengi peittosi Espoo Metro Areenalla Uuden-Seelannin, alkutahdit voitolle iski Miro Little, 20, energisellä puolustuspelillään. Pari päivää myöhemmin Tampereella Latviaa vastaan Little tarjoili maailmanluokan puolustuksen kylkeen ennakkoluulotonta heittopelaamista. Pelihaluja uhkuva Miro uskoo vireen kantavan myös Valencian olympiakarsintakoitoksiin asti.
Vain kaksi vuotta sitten Edon Maxhuni valmistautui uransa ensimmäisiin aikuisten arvokisoihin Susijengin paidassa. Pikakelauksella kaksi vuotta eteenpäin, ja yhtäkkiä Maxhuni, 26, on kasvanut tärkeäksi osaksi Susijengin kokeneempaa osastoa. Tänä iltana Tampereella pukee susipaidan päälleen 50. kerran miesten A-maaotteluun.
Alle kaksi viikkoa sitten seurajoukkuekautensa Ranskan liigan hopeamitaliin päättänyt Mikael Jantunen, 24, oli kentän ylivoimaisesti paras pelaaja Susijengin päihittäessä Uuden-Seelannin Sasu Salinin haamukorilla. Hiljalleen maailmanluokan pelaajaksi kasvanut Wartti Basketin kasvatti korostaa olympiakarsintojen lähestyessä intensiteetin ja joukkuepelin merkitystä.