16.4.2021 16:00 Suomen Koripalloliiton liittohallitus on päättänyt sarjamaksujen hyvittämisestä jäsenseuroilleen. Pelikauden 2021–22 maksuihin kohdistettavien hyvitysten suuruus on 161 000 euroa.
Koronapandemia on asettanut viimeisen reilun vuoden aikana urheiluseurat vaikeaan tilanteeseen.
Koripalloliiton hallituksen päätöksen mukaisesti tulevan kauden sarjamaksuja hyvitetään kesken jääneen kauden 2020–21 osalta. Jäsenseurat saavat 50 prosentin hyvityksen niistä sarjoista, joiden pelejä on pelattu syksyllä ja/tai keväällä. 100 prosentin hyvityksen seurat saavat sarjoista, joiden pelejä ei pelattu lainkaan. Sarjamaksuja ei hyvitetä aikuisten pääsarjajoukkueille (Korisliigat, miesten I divisioona A ja B, naisten I divisioona), koska sarjoja on pystytty pelaamaan tilanteesta riippumatta.
Yhteensä sarjamaksuhyvitysten suuruus on 161 000 euroa, joka hyvitetään kauden 2021–22 sarjamaksuissa. Hyvitykset kohdistetaan seuroille, joilla on kauden 2020–21 maksut suoritettuna. Sarjamaksuhyvitys kohdennetaan vain sarjamaksuja, ei muita laskuja vastaan. Lisätiedot seurakohtaisesta hyvityslaskusta lähetetään kullekin seuralle tämän kauden kuluessa.
Pelaajien henkilökohtaiset lisenssimaksut ja niiden mahdolliset palautukset ovat repaleisen kauden aikana nousseet usein kysyttyjen kysymysten listalle. Ilman valtion nimenomaista tukea palautuksiin, ei lisenssimaksujen palautuksille ole perusteluja, sillä lisenssi on oikeus kilpailla, joka tarvitaan yhtäkin ottelua varten, eikä sitä ole sidottu mihinkään ottelumäärään.
Koripalloliitto tutkii muita mahdollisia tukimuotoja, kun tiedossa on, miten pelikausi saadaan vietyä päätökseen ja mitä valtion rajoitus- ja tukipäätöksiä siihen kohdistetaan.
Koripalloliitto on yhdessä muiden lajiliittojen kanssa ja Olympiakomitean johdolla ollut valmistelemassa esitystä, jolla haetaan liikunnalle ja urheilulle 65 miljoonan euron tukipakettia valtion seuraavaan lisätalousarvioon.
Tukipaketilla tulisi korvata koronaviruspandemian aiheuttamia taloudellisia menetyksiä ja turvata toiminnan jatkuminen. Olympiakomitean ja jäsenjärjestöjen esityksessä kiinnitetään huomiota siihen, että viranomaisrajoituksista aiheutuneita taloudellisia tappioita tulee lisätalousarvioissa korvata liikunnalle ja urheilulle kuten muillekin toimialoille. Olympiakomitea esittää, että lajiliitot vastaisivat eritysavustuksen edelleen jakamisesta jäsenseuroilleen.
Viime vuoden toukokuussa Suomen eduskunta myönsi 19,6 miljoonan euron lisärahoituksen liikunnalle ja urheilulle, jota seurat ovat voineet hakea suoraan Opetus- ja kulttuuriministeriöltä kahdesti.
Osana kyseistä lisärahoitusta Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi koripalloseuroille 180 600 euron erityisavustuksen urheilun ylimmille ja divisioonatasolle sarjojen keskeytymisen takia kesäkuussa 2020 sekä naisten ja miesten Korisliiga-seuroille tyhjille katsomoille järjestettyjen ja siirrettyjen otteluiden kustannusten tukemiseksi 459 400 euroa helmikuussa 2021.
Suomen Koripalloliitto on lisäksi myöntänyt Korisliiga-seuroille palautuksia ja tukea 84 000 euroa ja We deliver -rahasto on tukenut vähävaraisia perheitä korona-aikana liki 45 000 eurolla, joka on suuntautunut seurojen kausimaksuihin.
Koripalloliitolla on käytössään valmentajalisenssijärjestelmä, joka edellyttää tasoluokitusta päävalmentajilta aikuisten pääsarjoissa sekä 16-, 17- ja 19-vuotiaiden SM-sarjoissa. Kaudesta 2025–2026 lähtien valmentajalisenssi tulee olla päivitettynä ennen kauden alkua.
Saara Wahlgren pelasi vajaat 300 ottelua naisten Korisliigaa, oli vakiokasvo nuorten maajoukkueissa sekä esiintyi myös Susiladiesin riveissä. Pelaajauran jälkeen 31-vuotiaan Wahlgrenin ääni on tullut tutuksi Korisliiga-selostuksissa. Tällä viikolla hän debytoi FIBA:n selostajana naisten Euroliigassa.
Suomen Koripalloliitto on hakenut vuoden 2029 miesten EM-kisojen järjestämisoikeutta. Uusi ponnistus olisi jatkoa suomikoriksen kotiarvokisaputkelle, jossa ovat ennen sitä tulossa ensi kesän miesten EM-kisat Tampereella ja vuoden 2027 naisten EM-kisat Espoossa.
Koripalloliitolle on myönnetty Erasmus+ Sport -rahoitus hankkeelle, joka edistää yhdenvertaisuutta liikunnan ja urheilun keinoin.
Koripalloliiton liittokokous käsitteli lauantaina liiton edellistä tilikautta. Kokouksen avauspuheenvuorossaan Koripalloliiton puheenjohtaja Timo Elo peilasi koripallon kasvua kymmenen vuoden takaiseen.
Anton Mirolybov aloitti syyskuussa Suomen Koripalloliiton ja pääkaupunkiseudun urheiluoppilaitosten yhdessä pyörittämässä Helsinki Basketball Academy -ohjelmassa poikien päävalmentajana. Hän jatkaa Hanno Möttölän menestyksekästä työtä yhdessä Koripalloliiton nuorten päävalmentaja Antti Koskelaisen kanssa.
Suomen Koripalloliitto on julkaissut sivuillaan kattavan vastuullisuusosion, josta löytyy liiton vastuullisuusohjelma, esimerkkejä vastuullisuutta edistävistä toimenpiteistä sekä vinkkejä koripalloseuroille vastuullisuustyön kehittämiseen.
Syksyn Pirkka Street Basket -kiertue kävi 22 paikkakunnalla jakamassa koriksen ilosanomaa yli 6 400 lapselle. Kevään ja syksyn kiertueet liikuttivat yhteensä yli 11 800 lasta.
Suomen Koripalloliitto on ottanut erotuomaritoiminnassa uuden askeleen matkallamme tavoitetta saattaa suomalainen erotuomaritoiminta maailmanluokan tasolle. Uudessa tehtävässä aloittaa Ari Mikkola.
Koripalloliitto viestii laajasti suomalaisen kilpa- ja harrastekoripallon tapahtumista, ihmisistä ja ilmiöistä.