5.1.2018 21:25 Kotimaisessa pääsarjakoripallossa tehtiin loppiaisaattoiltana 2018 historiaa, kun ensimmäistä kauttaan Salon Vilppaassa pelaava Turun NMKY:n kasvatti ja kaksinkertainen Suomen mestari Teemu Rannikko, 37, nousi Korisliigan kaikkien aikojen syöttötilaston kärkeen. Rannikko on jakanut yhdeksänvuotisella liigaurallaan nyt hurjat 2287 syöttöä.
Teemu Rannikko on suomalaisen pääsarjahistorian kaikkien aikojen korisyöttäjä. Kuva: Ville Vuorinen / Koripalloliitto.
Korisliigan syöttökuninkuuden kuudella kaudella vienyt Rannikko taituroi neljä syöttöä avausneljänneksellä Helsinki Seagullsin vieraana ennen kuin joutui jättämään kentän loukattuaan nilkkansa. Rannikko nousi näin kolmella syötöllä ohi Damon Williamsin, joka jäi toiselle sijalle 2284 syötöllään.
Rannikko osoitti maailmanluokan pelinlukutaitoaan jo 17-vuotiaana pelikaudella 1997-98, jolloin hän vei nimiinsä ensimmäisen kerran Korisliigan syöttökuninkuuden turkulaisen Piiloset Basket’n riveissä.
- Timo Parviaisen kanssa muodostettiin Turun vuosina hyvä akseli. Hän oli urheilullinen kaveri, kelle pystyi syöttämään korin päälle, mikä oli suomalaispelaajalle vielä harvinaista. Sami Laaksonen ei niinkään korin päällä pelannut, mutta hänen kanssaan yhteispelaaminen toimi myös erinomaisesti, muistelee kolme syöttökuninkuutta Turussa kirjannut Rannikko.
- Olin katsonut nuoruusvuosina 1990-luvun alussa paljon Kari-Pekka Klingan syöttöpeliä. Toinen esikuva oli Pete Niiranen, joka oli aikaansa edellä; paitsi syötti erinomaisesti, myös piti hauskaa kentällä.
Pelattuaan hurjat 13 kautta Euroopassa ammattilaisena Rannikko palasi Suomeen ja liittyi joensuulaiseen Kataja Basketiin, jossa vietetyn neljän vuoden aikana ”Taikuri” johdatti joukkueensa kahteen Korisliigan mestaruuteen ja kuittasi syöttökuninkuuden jälleen kolme kertaa.
- Vuosien myötä opin ainakin monipuolistamaan syöttämistä. Nuorempana syötin tavallisesti skriinin tehneelle isolle miehelle, vanhempana opin löytämään paremmin vapaat heittäjät tai näkemään vapaat miehet kentällä. Tosiasiahan on se, että joku on aina kentällä vapaana – pitää vain tietää, kenelle pallo pelataan.
Teemu Rannikon koko haastattelu linkin takana Basketfinlandin YouTube-kanavalla.
Andre Gustavson kolkutteli 2010-luvun viimeisinä vuosina Susijengin portteja yhtenä ikäluokkansa lupaavimmista suomalaispelaajista. Vaikka viimeiseen neljään vuoteen Gustavsonia ei ole maajoukkuepaidassa nähty, on hänen tähtäimensä kuusivuotiseksi venähtäneen NCAA-uran ajan ollut koko ajan ammattilaisurassa ja Susijengissä.
Vaikka Joel Mäntynen, 21, onkin tehnyt itsestään nimeä ennen kaikkea pisteidentekijänä, hän yllätti jopa itsensä kohotessaan viime kaudella Korisliigan parhaiden pistemiesten kategoriaan. Puhjettuaan kukkaan pääsarjatasolla Mäntynen hakee nyt uralleen seuraavaa nostetta. Susijengi Rising Stars -leiritys palvelee tässä kokonaisuudessa useampaa tarkoitusta.
Eemi Luukkonen, 200 cm ja 20 vuotta, kasvoi vuosi sitten kesällä ikäluokkamaajoukkueensa keulakasvoksi ja nosti vajaamiehisen ryhmänsä altavastaajan asemasta B-divisioonan mitalipeleihin. Nyt Lahti Basketballin juniorimyllyn kasvatti nauttii ensimmäisestä kesästään aikuisten maajoukkueympyröissä ja tähtää seuraavalle kehitysaskeleelleen.
Perttu Blomgren, 21, sai seurajoukkuekaudesta 2022–23 sen, mitä tavoittelikin: runsaasti peliminuutteja ja mahdollisuuden jatkaa nousuaan Korisliigan kärkipelaajien joukkoon. Nyt edessä on Blomgrenin uran toinen susikesä ja jo ensimmäisessä ottelussa Latviaa vastaan hän osoitti, miksi häntä pidetään kansainvälisen tason pelaajalupauksena.
Perinteikkään kotkalaisseuran KTP:n kasvatti Vili Nyman, 25, kuului oman ikäluokkansa juniorimaajoukkueen ehdottomiin kärkinimiin. Määrätietoinen harjoittelu auttoi Nymania tekemään läpimurtonsa Korisliigan kotimaiseen eliittiin 2022-23-kaudella ja nyt mies on palannut puolen vuosikymmenen jälkeen Suomi-paitaan Susijengi Rising Stars -leirityksessä.
KTP:n juniorimyllyn kasvatti Thomas Tumba, 22, on tunnettu koripallopiireissä yhtenä ikäluokkansa lupaavimmista koripalloilijoista. Joensuussa vietetty ensimmäinen ammattilaiskausi toi mukanaan Suomen cupin mestaruuden, SM-pronssia ja Korisliigan vuoden tulokkaan palkinnon. Susikesä 2023 on ”Masille” taas mahdollisuus ottaa yksi kehitysloikka.
Helsinki Seagulls näytti Korisliigan viidennen finaalin neljännen jakson alussa liitelevän vastustamattomasti kohti mestaruutta Kauhajoen IKH Areenalla, mutta Henri Kantosen johtama Karhu Basket tuli rinnalle ja nipisti voiton. Kantosen ja Karhu Basketin teema tiistain kuudenteen finaaliotteluun on selvä: iso ryöstö.
Susijengiä viimeiset kuusi vuotta edustanut Kataja Basketin pelinrakentaja Jamar Wilson, 37, saavutti syksyllä merkittävän rajapyykin valmistuttuaan urheilujohtamisen maisteriksi Southern New Hampshiren yliopistosta. Wilson keskittyy vielä täysillä koripallouraansa, mutta uskoo koulutuksen olevan apuna yhteisön auttamisessa pelivuosien jälkeen.
Sarjajohtaja Helsinki Seagulls on marssinut alkukaudella voitosta voittoon. Korisliigassa on nähty paljon uusia piristysruiskeita, mutta poikkeustilanne ja sen tuomat vaikutukset etenkin harrastustoimintaan vetävät Laakson mielen kuitenkin mietteliääksi.
Lahti Basketball pelasi ennen ottelutaukoa itsensä miesten Korisliigan neljännelle sijalle. Joukkueen kotimainen sentteri Henri Ventoniemi viettää uransa parasta kautta.