26.11.2018 15:35 Koripalloliiton yhdenvertaisuus- ja tasa-arvodokumentti kokoaa yhteen tilannekatsauksen yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon toteutumisesta koripalloyhteisössä sekä konkreettisen suunnitelman yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämiseksi vuosille 2019-2020. Dokumentti on kaikkien luettavissa.
Koripalloliiton yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnittelun tarkoituksena on ollut saavuttaa yhteinen ymmärrys yhdenvertaisuudesta ja tasa-arvosta sekä niiden edistämisestä koripallon parissa.
Koripalloliiton henkilöstöstä koostettiin kesällä 2018 työryhmä, joka laati koripalloa koskevan yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelman vuosille 2019-2020. Projektin vetäjänä toimi aiemmin yhdenvertaisuusprojekteja muissa liikuntajärjestöissä vetänyt Kaarle Kurki ja dokumentin on koonnut ja kirjoittanut Koripalloliitossa mm. Pikkusudet-viestinnästä vastaava Veera Sääski.
Jatkossa yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon huomioiminen on tarkoitus sisällyttää vahvemmin osaksi normaalia organisaation toiminnan suunnittelua ja arkisia käytänteitä. Yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistäminen on jatkuva prosessi ja laadittua suunnitelmaa tullaan päivittämään säännöllisesti.
Yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämiseen velvoittavat liikuntalaki, laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta sekä yhdenvertaisuuslaki. Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma on myös yksi liikunta- ja urheilujärjestöjen valtionapukelpoisuuden ehto. Lisäksi Koripalloliitto on sitoutunut noudattamaan urheiluyhteisöjen yhteisiä reilun pelin periaatteita, joihin sisältyy jokaisen tasavertainen mahdollisuus liikuntaan ja urheiluun.
Lakien ja velvoitteiden noudattamisen lisäksi Koripalloliitto haluaa edistää yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa estääkseen syrjintää ja mahdollistaakseen kaikille koripallon parissa toimiville hyvän koripalloilmapiirin ja yhdenvertaisen pelikentän. Jokaisella on oikeus olla omana itsenään osa koripalloyhteisöä.
Koripalloliitto kannustaa myös seuroja tarttumaan yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämiseen omissa toimintaympäristöissään. Lisäksi korisperheen jokainen jäsen voi omalla toiminnallaan edistää syrjimättömyyttä ja tukea tasa-arvon toteutumista.
Vuosien 2019-2020 yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelman yhtenä tavoitteena on selkeyttää sitä, miten syrjintätilanteissa toimitaan ja kannustaa rohkeasti puuttumaan syrjintään ja häirintään. Koripalloliiton yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotyöryhmä jatkaa työtään luomalla toimintaohjeet syrjinnän ja häirinnän tunnistamiseen ja siihen puuttumiseen. Toimintaohjeet tulevat myös seurojen käyttöön.
Yksi osa jo toteutettua toimintaa syrjintään ja häirintään puuttumisessa on Et ole yksin -hanke, jossa Koripalloliitto on mukana. Et ole yksin -hankkeen tarkoitus on ennaltaehkäistä ja vähentää kiusaamista, seksuaalista häirintää ja kaikenlaista väkivaltaista kokemusta urheilussa. Et ole yksin -palvelu tarjoaa tukea urheilun parissa epäasiallista käytöstä kokeneille.
Tutustu Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvodokumenttiin >>
Lisätietoja:
Veera Sääski Koripalloliiton yhdenvertaisuus- ja tasa-arvodokumentin kirjoittaja veera@basket.fiSaara Wahlgren pelasi vajaat 300 ottelua naisten Korisliigaa, oli vakiokasvo nuorten maajoukkueissa sekä esiintyi myös Susiladiesin riveissä. Pelaajauran jälkeen 31-vuotiaan Wahlgrenin ääni on tullut tutuksi Korisliiga-selostuksissa. Tällä viikolla hän debytoi FIBA:n selostajana naisten Euroliigassa.
Suomen Koripalloliitto on hakenut vuoden 2029 miesten EM-kisojen järjestämisoikeutta. Uusi ponnistus olisi jatkoa suomikoriksen kotiarvokisaputkelle, jossa ovat ennen sitä tulossa ensi kesän miesten EM-kisat Tampereella ja vuoden 2027 naisten EM-kisat Espoossa.
Koripalloliitolle on myönnetty Erasmus+ Sport -rahoitus hankkeelle, joka edistää yhdenvertaisuutta liikunnan ja urheilun keinoin.
Koripalloliiton liittokokous käsitteli lauantaina liiton edellistä tilikautta. Kokouksen avauspuheenvuorossaan Koripalloliiton puheenjohtaja Timo Elo peilasi koripallon kasvua kymmenen vuoden takaiseen.
Anton Mirolybov aloitti syyskuussa Suomen Koripalloliiton ja pääkaupunkiseudun urheiluoppilaitosten yhdessä pyörittämässä Helsinki Basketball Academy -ohjelmassa poikien päävalmentajana. Hän jatkaa Hanno Möttölän menestyksekästä työtä yhdessä Koripalloliiton nuorten päävalmentaja Antti Koskelaisen kanssa.
Suomen Koripalloliitto on julkaissut sivuillaan kattavan vastuullisuusosion, josta löytyy liiton vastuullisuusohjelma, esimerkkejä vastuullisuutta edistävistä toimenpiteistä sekä vinkkejä koripalloseuroille vastuullisuustyön kehittämiseen.
Syksyn Pirkka Street Basket -kiertue kävi 22 paikkakunnalla jakamassa koriksen ilosanomaa yli 6 400 lapselle. Kevään ja syksyn kiertueet liikuttivat yhteensä yli 11 800 lasta.
Suomen Koripalloliitto on ottanut erotuomaritoiminnassa uuden askeleen matkallamme tavoitetta saattaa suomalainen erotuomaritoiminta maailmanluokan tasolle. Uudessa tehtävässä aloittaa Ari Mikkola.
Koripalloliitto viestii laajasti suomalaisen kilpa- ja harrastekoripallon tapahtumista, ihmisistä ja ilmiöistä.
19-vuotiaiden tyttöjen ja poikien SM-karsintojen sekä 16-vuotiaiden valtakunnallisen I divisioonan karsinnan lohkot on tehty rankingien mukaisesti ja lohkoille on arvottu järjestäjät. Samalla on vahvistettu 15-vuotiaiden Robert Petersen Cupin sekä 17-vuotiaiden valtakunnallisten I divisioonien pelaamistavat.