5.4.2018 Sofia Pelanderin, 25, kausi Ruotsin liigassa päättyi putoamiseen pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella ja Sophie Weckströmin, 24, urakka Saksan Kakkosbundesliigassa päättyi joukkueensa niukkaan säilymiseen sarjassa. Molemmat pelaajat löysivät menneestä kaudesta positiivisia asioita.
Sofia Pelander teki vahvan paluun kentille vaikean polvivamman jälkeen. (Kuva: Francois Perthuis)
Pelander kuntoutti vaikeaa polvivammaa pitkään ja palasi helmikuussa takaisin pelikentille. Hänen seuransa Norrköping sijoittui Ruotsin liigassa runkosarjan seitsemänneksi ja joutui puolivälierissä taipumaan Uumajalle suoraan otteluvoitoin 2-0. Pelanderille pääasia kaudessa oli kuitenkin paluu pelikentille vuoden tauon jälkeen.
- Se oli ehdottomasti kauden positiivisin asia. Kroppa tuntuu hyvältä ja polvi toimii. Kurja vain, että ehdin pelata seitsemän peliä tällä kaudella ja tuntui, että kausi loppui ennen kuin se ehti alkaakaan. Nyt vain täytyy saada hyvä treenikesä alle, Pelander kertoo.
Uumaja oli pudotuspelisarjaan lähdettäessä selkeä ennakkosuosikki eikä Norrköpingille annettu etukäteen juuri mahdollisuuksia. Ensimmäisessä ottelussa Norrköping pisti Uumajan tiukoille häviten neljällä pisteellä, mutta toisessa Uumaja ei antanut enää siimaa, vaan vei pelin 98-75.
- Putoaminen oli pettymys. Jotkut kysyivät pelin jälkeen, että miksi olimme niin surullisia, kun ei meillä pitänyt olla mitään mahdollisuuksia Uumajaa vastaan muutenkaan. Kaikki olivat kuitenkin valmiita ja luotimme omaan juttuumme. Putoaminen oli kaikin puolin pettymys, mutta tämä on lopulta vain koripalloa, aina positiivinen Pelander mietti.
Pelander on pelannut kolme edelliskautta Norrköpingissä ja lisäksi hän on pelannut kauden Tshekissä. Tulevaisuuden jatkosuunnitelmat ovat vielä auki.
- Minulla olisi vielä vuosi koulua jäljellä täällä. Valmentaja on ilmoittanut lähtevänsä eikä kenelläkään pelaajalla ole vielä sopimusta ensi kaudeksi. Jatko täällä riippuu paljon siitä millaisia suunnitelmia joukkueella on ensi kauden varalle. Jos lähden muualle, niin pitää neuvotella myös opinto-ohjaajan kanssa, että voiko opiskeluista pitää taukoa ja kuinka kauan. Vielä ei ole sopimustarjouksia tullut, mutta katsotaan rauhassa. Toivon ja uskon, että on pelkästään hyviä vaihtoehtoja tarjolla.
Pelanderin kesäsuunnitelmissa on hieman lepoa ja hyvää treeniä.
- Koulu jatkuu kesäkuulle ja sen jälkeen pidän parin viikon tauon, jonka jälkeen treenaan hyvin. Toivottavasti saisi ehjän harjoituskauden ja pysyisi terveenä.
Weckström piti USA:n yliopistokoriksen jälkeen yhden välivuoden, kunnes veri veti takaisin pelikentille ja hän siirtyi Eurooppaan ensimmäistä kertaa ammattilaispelaajana. Weckström aloitti kauden Espanjan kakkosliigassa CB Aros Leonin joukkueessa, mutta siirtyi tammikuussa Saksan Kakkosbundesliigaan Speyer-Schifferstadtin riveihin.
- Oli vaiherikas, mutta samalla onnistunut kausi. Kun Espanjassa eivät hommat toimineet, niin Saksassa sitten toimi ja viihdyin siellä tosi hyvin. Aina on vaikea tulla mukaan joukkueeseen kesken kauden, mutta pääsin tosi hyvin sisälle joukkueeseen ja kaikki ottivat avosylin vastaan.
Weckströmin liittyessä Speyer-Schifferstadtiin joukkue oli tukalassa asemassa sarjan viimeisenä ja sillä oli vain kaksi voittoa 13 ottelusta. Weckströmin tulon myötä kurssi kuitenkin kääntyi ja loppukaudesta Speyer-Schifferstadt nappasi neljä voittoa ja onnistui pitämään sarjapaikkansa.
- Tavoitteena oli säilyttää sarjapaikka ja siinä onnistuimme. Kaikilla klikkasi tosi hyvin ja uusi naama toi varmaan myös vähän uutta energiaa. Ainahan se on helppo pelata, kun löytyy luottoa ja Speyer-Schifferstadtista sitä onneksi löytyi, iloitsee Weckström.
Kokonaisuudessaan Weckström piti ensimmäistä ammattilaiskauttaan onnistuneena.
- Se oli tosi hyvä kokemus. Unelmana oli aina päästä ulkomaille pelaamaan ja vaikka pelasin Jenkeissä, niin tavoitteena oli ammattilaisuus. Olen kyllä tosi tyytyväinen.
Se mihin Weckströmin tie seuraavaksi vie, on vielä kysymysmerkki.
- Tässä on aika monta muuttuvaa tekijää vielä, etten tiedä jatkuuko ura ulkomailla vai Suomessa. Katsotaan tässä kevään ja kesän aikana.
Elias Valtonen, 25, on nuoresta iästään huolimatta jo kokenut konkari Euroopan kovilla ammattilaiskentillä. Espanjan kovassa ACB-liigassa Granadan joukkueessa pelaava Valtonen on kehittynyt vuosien varrella eliittitason pelaajaksi.
Helmi Tulonen, 26, pelaa neljättä kauttaan Italiassa, kun hän teki sopimuksen sarjanousija Alpo Basketin kanssa. Sekä Tulosen että seuran alkukausi on ollut haastava.
Sasu Salin, 33, otti kesällä uuden suunnan urallaan, kun yhdeksän Espanjassa vietetyn vuoden jälkeen hän siirtyi Romanian suurseura Cluj-Napocan joukkueeseen. Salin on ollut maisemanvaihdokseen tyytyväinen.
Niko Kuusi, 35, sai tänä vuonna hienon mahdollisuuden, kun Saksan Bundesliigassa pelaava Angels Nördlingen palkkasi hänet uudeksi päävalmentajakseen. Samalla suomalaisvalmentaja hyppäsi kohti uutta ja osin tuntematonta.
Lotta-Maj Lahtinen, 24, vaihtoi seuraa viime viikolla, kun belgialainen Castors Braine vaihtui espanjalaiseen Ardoihin. Lahtinen on saanut hyvän startin uudessa joukkueessa.
Edon Maxhuni, 26, teki täksi kaudeksi sopimuksen Ranskan suurseuroihin lukeutuvan SIG Strasbourgin kanssa. Strasbourg on jälleen yksi askel eteenpäin Maxhunin nousujohteisella uralla.
Saksan Bundesliigassa Saarlouis Royalsin riveissä pelaava Roosa Lehtoranta, 27, pääsee hyvässä iskussa tuleviin EM-karsintoihin. Lehtorannalla on takanaan vahva alkukausi seurajoukkueessaan.
Mikael Jantunen on aloittanut toisen kautensa ranskalaisseura Paris Basketballin riveissä. Jantunen on osoittanut pystyvänsä loistamaan myös Euroopan kirkkaimmissa valoissa.
Kaikki näytti hyvältä, kun Sara Bejedi, 24, paukutti Euroliigan karsinnoissa kolmen pisteen heittoja sisään ja auttoi joukkueensa himoitun kilpailun porteille. Sen jälkeen kaikki kuitenkin muuttui.
Susijengin Olivier Nkamhoua, 24, jätti Pohjois-Amerikan kentät taakseen ainakin toistaiseksi hakeakseen vauhtia Euroopasta. NBA siintää kuitenkin edelleen kunnianhimoisen nuorukaisen mielessä.