17.11.2016 08:00 Suomalaisia pelaajia ja valmentajia löytyy kuluvalla kaudella myös muualta kuin Euroopasta tai Pohjois-Amerikasta. Pelaajista Etelä-Amerikkaa valloittavat Juho Nenonen ja Samuel Haanpää, ja kauas Aasiaan ovat suunnanneet valmentajat Lars Ekström ja Mika Turunen.
Lars Ekströmin mukaan pelinopeus on yksi suurimmista eroista Korisliigan ja Japanin liigan välillä. Kuva: Kai Kilappa.
Mika Turunen teki suomalaista koripallohistoriaa lauantaina, kun hänestä tuli ensimmäinen suomalainen koripallovalmentaja, joka on johdattanut joukkueensa mitaleille Aasiassa. Turusen Ho Chi Minh saavutti Vietnamin liigassa hopeaa.
Turusen lisäksi Aasian valloitukseen lähti kuluvaksi kaudeksi Lars Ekström, joka valmentaa Japanin B3-liigassa Tokyo Cinq Revesiä. Kokenut Ekström on valmentanut aiemmin urallaan muun muassa Ruotsissa sekä Korisliigassa viimeisimpänä KTP-Basketia kaudella 2011-12.
- Minulla on agentti, jolla on aiemminkin ollut yhteyksiä tänne. Tein 1,5 vuotta sitten muutaman scouttijutun tänne ja oli puhetta, jos lähtisin valmentamaan, mutta se jäi silloin siihen. Ilmeisesti joku kuitenkin muisti minut ja oli yhteydessä, ja nyt olen ollut täällä muutaman kuukauden, Ekström kertoo.
Vaikka koripalloa pelataan samoilla säännöillä ympäri maailman ja lajin sanasto on osin samaa kielestä riippumatta, Ekström myöntää kielen tuovan omat haasteensa arkipäiviin. Joukkueessa valmentajan ohjeita kääntää muutama englantia osaava pelaaja yhdessä amerikkalaisvahvistusten kanssa.
- Meille palkattiin henkilö kääntäjän ja huoltajan tehtäviin, mutta hänellä ei lopulta riittänytkään taito kääntöhommiin. Nyt hän toimii vain huoltajana, Ekström sanoo.
- Nuorisossa on paljon innokkaita pelaajia, jotka haluaisivat NBA:han, mutta eivät ymmärrä, että sitä varten olisi hyvä opetella englantia. Täällä on niin paljon väkeä, että englantia ei tarvitse oikeastaan mihinkään.
Suurimmat erot suomalaisessa ja japanilaisessa koripallossa löytyvät Ekströmin mukaan pelinopeudesta.
- Täällä pelissä tapahtuu koko ajan ja on hyvin vähän amerikkalaisia puhtaita 5-paikan pelaajia – sen tyyppinen pelaaja ei ehdi mukaan. Luulen, että Korisliigan parhaat joukkueet veisivät meitä aika lailla, mutta toisaalta häntäpään kanssa ei olisi niinkään selvää, Ekström vertaa.
- En usko, että Suomesta löytyy niin nopeita pelaajia kuin meidän viisi nopeinta. He häviävät taidossa, mutta täällä pystyy pelaamaan ihan erilaisia prässejä kuin Korisliigassa. Vauhti on hirmuinen, mutta ”koripalloäly” ei välttämättä parhaasta päästä.
Eroja löytyy myös kentän ulkopuolelta. Ottelutapahtumat on viety teknologian huippumaassa lähelle NBA-tasoa ja valot, musiikit, savukoneet ja kuulutukset tekevät otteluista todellisen shown. Ottelun jälkeen nähdään joukkueet kumartavat kentällä eri suuntiin, ja Ekströmin mukaan areenalta on turha yrittää poistua heittämättä läpyjä jokaiselle katsojalle.
- Kunnioitus etenkin ylemmässä asemassa olevia ja vanhempia kohtaan on suurta. Kun laitoin 19-vuotiaan pojan avausviisikkoon, hän tuli ottelun jälkeen kysymään, että miten hän oli avauksessa kun penkillä oli paljon vanhempia pelaajia, Ekström nauraa.
- Kovasti kumarrellaan aina kun nähdään, ja on ollut ihan turhaa yrittää kantaa pallokassia, kun heti kaverit ryysivät ottamaan sen.
Lotta-Maj Lahtinen, 24, vaihtoi seuraa viime viikolla, kun belgialainen Castors Braine vaihtui espanjalaiseen Ardoihin. Lahtinen on saanut hyvän startin uudessa joukkueessa.
Edon Maxhuni, 26, teki täksi kaudeksi sopimuksen Ranskan suurseuroihin lukeutuvan SIG Strasbourgin kanssa. Strasbourg on jälleen yksi askel eteenpäin Maxhunin nousujohteisella uralla.
Saksan Bundesliigassa Saarlouis Royalsin riveissä pelaava Roosa Lehtoranta, 27, pääsee hyvässä iskussa tuleviin EM-karsintoihin. Lehtorannalla on takanaan vahva alkukausi seurajoukkueessaan.
Mikael Jantunen on aloittanut toisen kautensa ranskalaisseura Paris Basketballin riveissä. Jantunen on osoittanut pystyvänsä loistamaan myös Euroopan kirkkaimmissa valoissa.
Kaikki näytti hyvältä, kun Sara Bejedi, 24, paukutti Euroliigan karsinnoissa kolmen pisteen heittoja sisään ja auttoi joukkueensa himoitun kilpailun porteille. Sen jälkeen kaikki kuitenkin muuttui.
Susijengin Olivier Nkamhoua, 24, jätti Pohjois-Amerikan kentät taakseen ainakin toistaiseksi hakeakseen vauhtia Euroopasta. NBA siintää kuitenkin edelleen kunnianhimoisen nuorukaisen mielessä.
Salon Vilppaassa kevään 2021 Suomen mestaruuden voittanut ja sittemmin Korisliigan kehittyneimpänä pelaajana sekä vuoden puolustuspelaajana palkittu Perttu Blomgren, 22, otti ison askeleen eteenpäin urallaan Slovenian hopeajoukkue Helios Domzalessa. Ensivaikutelma vanhan Jugoslavian alueen koripallosta maistui lapualaislähtöiselle Pertulle.
Kotkan Peli-Karhujen kasvatti Severi Kaukiainen, 26, on kotoisen Korisliigan mittapuulla maan ehdottomia eturivin pelaajia. Vietettyään päättyneen seurajoukkuekauden Slovakian Patrioti Levicessä ja Viron mestari BC Kalev/Cramossa Kaukiainen uskoo ottaneensa pelaajana seuraavan askeleen ylöspäin. Tällä kertaa kehitys oli ennen kaikkea henkistä.
Mestarien liigan Final Four -lopputurnaus pelataan viikonlopun aikana Belgradissa. Kilpailun kaikkien aikojen paras kolmen pisteen heittäjä Sasu Salin jahtaa toista Mestarien liigan voittoaan.
Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.