Fiifi Aidoo tuo energiaa kentälle BC Nokian paidassa – ”Toivottavasti Korisliigaan palaa erilainen pelaaja kuin joka täältä lähti”

28.9.2023 08:00 BC Nokia kamppailee jälleen noustakseen ensimmäisen kerran mitaleille sitten vuoden 2016. Tänä syksynä joukkue on saanut riveihinsä paluumuuton Suomeen tehneen Harold ”Fiifi” Aidoon.

Kuva: Ville Vuorinen

Takamies Fiifi Aidoo on viettänyt viime kausiaan Espanjassa ja Norjassa, mutta nyt suunta on takaisin Suomeen ja Nokialle, jossa Näätäpaidat ovat toistuvasti päättäneet kautensa sarjataulukon keskikastissa pääsemättä kertaakaan mitaleille vuoden 2016 pronssinsa jälkeen.

Aidoo ei ole kuitenkaan seurannut joukkueen viime vaiheita niin tarkasti, että osaisi välittömästi muodostaa Nokian aiemmista otteista kovin kirkkaita johtopäätöksiä.

– En ole asettanut itselleni kovin konkreettisia tavoitteita eikä valmennusjohto minulle, mutta uskon, että pystyn auttamaan joukkuetta ainakin tuomalla kentälle energiaa, hän pohtii.

Aidoo on itse viime aikoina pyrkinyt kehittämään tasaisuutta onnistumisiinsa ja poistamaan pelaamisestaan virheitä ja nukahduksia. Tätä työtä hänellä on aikomus jatkaa myös Suomessa.

– Tarkoitan erityisesti heittämistä ja korintekoa ylipäätään sekä kaikenlaista tilanteiden loppuun asti saattamista. Osumaprosenttini saisivat tällä kaudella olla vähän aiempaa parempia, jotta vastustajat oppivat, että minua vastaan ei voi enää mennä skriinin ali.

Sen jälkeen, kun Aidoo lähti Kobrista maailmalle vuonna 2020 Korisliiga on muuttunut paljon. Kun takamieheltä kysyy, saapuuko Korisliigaan nyt vastaavasti myös erilainen pelaaja kuin joka sieltä lähti, hän naurahtaa ja toteaa:

– Toivottavasti. Silloin kun olin täällä viimeksi, tapasin tulla vähän liikaa kentälle vain pelaamaan ja luotin siihen, että taito korvaa valmistautumisen. Näin vanhemmiten sitä huomaa, että kroppaa täytyy huoltaa ihan eri lailla ja ottaa ammattimaisempi asenne hallilla ajoissa olemiseen.

Nokialla Aidoo työskentelee päävalmentaja Greg Gibsonin alaisuudessa, joka käynnistelee jo viidettä kauttaan BC Nokian luotsina. Gibson tunnetaan sanojaan säästelemättömänä johtajana, jonka palkintokaappiin on tarttunut Korisliigassa vuoden valmentajan palkinto sekä kolme mestaruutta.

Aidoo itse ei kuitenkaan ennen sopimuksensa tekemistä tuntenut Gibsonia millään muulla tavalla kuin maineelta.

– Minulla on hyvin vähän mitään ennakko-odotuksia, mitä tulee alkavaan kauteen ja valmennusjohtoon, mutta olen huomannut nopeasti, että olemme samalla aaltopituudella koripallosta. Greg on hirveän intohimoinen kamppailija ja haluaa voittaa joka ikisen ottelun juuri niin kuin minäkin. Hän on myös hyvin suorasanainen ajatuksistaan. Arvostan sitä.

Pojasta mieheksi. Fiifi Aidoo on pelannut kahdeksan miesten maaottelua sekä 15 haastajamaajoukkueen ottelua. Vuonna 2015 hän oli nuorten maajoukkueen vakiokasvo. Kuva: Tuomas Venhola
Pojasta mieheksi. Fiifi Aidoo on pelannut kahdeksan miesten maaottelua sekä 15 haastajamaajoukkueen ottelua. Vuonna 2015 hän oli nuorten maajoukkueen vakiokasvo. Kuva: Tuomas Venhola

Aidoo on menneisyydessä saanut osansa legendaaristen valmentajien opeista. Kun hän pelasi Grand Canyon -yliopiston paidassa NCAA:ssa vuosina 2016–18, joukkuetta luotsasi yksi NBA-historian ikimuistoisimmista kahden suunnan sepistä nimeltä Dan Majerle.

”Thunder Daninäkin” tunnettu armoton kilpailija opetti Aidoolle paljon siitä, mitä on aito lannistumattomuus. Olihan valmentaja pelaajauransa aikana päässyt muun muassa puolustamaan Michael Jordania vastaan NBA:n finaaleissa.

– Hänestä olisi vaikka kuinka monta tarinaa, mutta tärkeintä oli hänen asenteensa, jonka mukaan joka ikiseen matsiin pitää lähteä kuin olisi kysymys elämästä ja kuolemasta. Vaikka hän ei itse enää pelannut vaan valmensi, hän oli joka pelissä yltä päältä hiessä ja näytti siltä, että olisi aivan valmis kentälle hetkellä millä hyvänsä. Noilla Jordanin aikakauden kavereilla on aivan omanlaisensa intensiivinen mentaliteetti, Aidoo toteaa.

BC Nokia 23-24 pähkinänkuoressa

Henkilöt

 
28.11.2023 20:43 Korisliiga

Korisliigan kärkipäässä käy kova kuhina – Seagulls taivutti Korihait, mutta Nokia pysyy kannoilla

Miesten Korisliigassa otteluvoittoja keräsivät Helsinki Seagulls, BC Nokia ja Salon Vilpas.

25.11.2023 19:00 Korisliiga

Korihait epäsi Pyrinnöltä ensimmäisen vierasvoiton – Kataja ja Bisons kamppailivat kalkkiviivoille asti

Miesten Korisliigassa nähtiin kaksi kotivoittoa, kun Korihait ja Kataja Basket puolustivat onnistuneesti kotikenttiään.

24.11.2023 20:47 Korisliiga

Kobrat tyly vieras Nokialla – Mäntysen tehoilta ei riittänyt Seagullsia vastaan

Miesten Korisliigan otteluvoitot merkittiin Kobrille ja Helsinki Seagullsille.

22.11.2023 20:47 Korisliiga

Tyree Eady ratkoi voiton Vilppaalle virhevaikeuksien täyttämästä trilleristä

Miesten Korisliigassa Salon Vilpas taivutti Lahti Basketballin niukalla piste-erolla.

22.11.2023 20:45 FIBA Europe Cup

Katajalle avausvoitto FIBA Europe Cupin lohkovaiheen päätösottelussa

Suomalaisjoukkueiden tie FIBA Europe Cupissa päättyi keskiviikkona lohkovaiheeseen. Kataja Basket kaatoi slovakialaisen Levicen päätösottelussa. Kauhajoki puolestaan taipui kotikentällään kyproslaiselle AEK Petrolinalle.

22.11.2023 13:55 Suomen Cup

Naisten ja miesten Suomen Cupin Final Four -joukkueet selviävät marraskuun lopussa

Suomen Cupin huipennukseen selviytyy molempien sarjojen rankingin neljä parasta joukkuetta. Final Four -turnaus järjestetään 19.–21. tammikuuta Urhea-hallissa, Helsingissä.

18.11.2023 20:41 Korisliiga

Korihait juhlisti vanhoja mestareita voitolla – Kobrat vei derbyn nimiinsä

Korisliiga jatkui neljällä ottelulla. Illan voittajia olivat Seagulls, BC Nokia, Kobrat ja Korihait.

17.11.2023 21:00 Korisliiga

KTP vaisun alun jälkeen 24 pisteen voittoon – Pyrintö jumiutunut sarjataulukon pohjalle

Korisliiga-illan ainoa ottelu päättyi KTP-Basketin kotivoittoon.

15.11.2023 21:48 FIBA Europe Cup

Kauhajoki taipui loppuhetkillä Bundesliiga-joukkue Rostockille – Kataja ei onnistunut nappaamaan avausvoittoaan

Suomalaisjoukkueet pelasivat keskiviikkona FIBA Europe Cupin alkulohkojen viidennet ottelut. Ilta ei kasvattanut suomalaisjoukkueiden voittosarakkeita.

15.11.2023 20:41 Korisliiga

Teemu Suokkaan tehoilta johti Vilppaan voittoon

Salon Vilpas haki vierasvoiton Loimaalta. Teemu Suokas pommitti kaukaa ja jakoi ahkerasti syöttöjä.

14.11.2023 13:51 Pääjuttu

Jussi Laakso Saksan Bundesliigan Crailsheimin päävalmentajaksi

Korisliigan hallitseva vuoden valmentaja, viime keväänä Helsinki Seagullsin Suomen mestariksi valmentanut riihimäkeläislähtöinen Jussi Laakso, 47, on allekirjoittanut loppukauden kestävän päävalmentajasopimuksen Saksan Bundesliigaa pelaavan Crailsheim Merlinsin kanssa. Sopimus on Laakson ensimmäinen valmentajapesti Suomen ulkopuolella.

11.11.2023 20:13 Korisliiga

Fortsonilla ja Palmilla jyvä kohdallaan – alkukaudesta yskähdellyt Kauhajoki miltei 50 pisteen voittoon

Miesten Korisliigan otteluvoitot menivät tänään Kauhajoelle, Helsinki Seagullsille ja Kataja Basketille.

10.11.2023 22:30 Korisliiga

Both Gachin triplatupla johti Nokian voittoon – Korihait kaatoi KTP:n

BC Nokia ja Korihait saivat sarjapisteitä miesten Korisliigassa.

9.11.2023 12:00 Korisliiga

Lokakuun pelaaja Erik Sajantila: ”Joutuu kysymään itseltään, miten voisi auttaa joukkuetta enemmän”

Lahti Basketballin vaikeasta kaudenalusta huolimatta seuran riveistä on erottunut yllättäen tähdeksi syttynyt 22-vuotias Erik Sajantila. Hänet palkittiin lokakuun 2023 parhaana pelaajana.

8.11.2023 21:25 FIBA Europe Cup

Katajalle ja Kauhajoelle kirvelevät tappiot eurokentillä

Suomalaisjoukkueet taipuivat niukasti keskiviikkona FIBA Europe Cupin alkulohkovaiheen otteluissa. Kataja Basket hävisi kotikentällään lohkon kärkijoukkue Legia Varsovalle 85–89, kun taas Kauhajoki taipui jatkoajan jälkeen Jonavalle CBetille 94–98.

8.11.2023 21:15 Korisliiga

Kobrille sarjapisteet Tampereelta – "Kokonaisuudessaan kautemme paras vieraspeli"

Kobrat kävi nappaamassa vierasvoiton Tampereen Pyrinnöstä.

5.11.2023 20:16 Pääjuttu

Bisons yllätti Kauhajoen – Kataja Korihaita vahvempi

Miesten Korisliigan sarjapisteet keräsivät tänään Bisons Loimaa ja Kataja Basket.

4.11.2023 19:17 Korisliiga

KTP vierasvoittoon Lapualla – Roydell Brown jatkoi vahvoja otteitaan

Kobrat taipui kotonaan KTP-Basketille 79–83.

3.11.2023 20:32 Pääjuttu

Seagulls siirtyi sarjajohtoon kuudennella voitollaan – Kouvot kotonaan Vilpasta vahvempi

Miesten Korisliigassa päivitettiin taas kärkikolmikkoa, kun sarjapisteet illan otteluista saivat Helsinki Seagulls ja Kouvot.

2.11.2023 15:25 Korisliiga

Lahti Basketballin Erik Sajantila Korisliigan lokakuun kuukauden pelaaja

Korisliiga-kauden 2023–24 ensimmäiseksi kuukauden pelaajaksi on valittu huimaa jälkeä tehnyt Lahti Basketballin Erik Sajantila.

Näytä lisää vastaavia