Vastoinkäymiset ovat herättäneet Topias Palmin voitonnälän – ”Kaikin puolin pidän Kauhajoella pelaamista askeleena ylöspäin”

27.9.2023 21:00 Kauhajoki lähtee viimekeväisten hopeamitalien jälkeen metsästämään jälleen mestaruutta niin Korisliigassa kuin FIBA Europe Cupissakin. Takakentälleen joukkue on saanut rajujen kokemusten kouliman korintekoekspertin Topias Palmin.

Topias Palmi pukeutuu oranssiin alkavalla kaudella - viime vuosina väri on ollut vanha signaali pitkästä kaudesta ja menestymisestä. Kuva: Ville Vuorinen

Topias Palmilla on takanaan vaikeita vuosia. Kaikkien aikojen mahdollisuudelta vaikuttanut kausi Serie A:n Vanoli Cremonassa vuonna 2021 kaatui koronapandemiaan ja terveyden romahtamiseen.

Se kaikki on kuitenkin nyt takana. Takakentän pistenikkari on palannut Suomeen ja ottanut osoitteekseen Kauhajoen, joka lähtee viime kevään hopeamitalien jäljiltä jahtaamaan taas Pantteria.

Palmi on koitokseen enemmän kuin valmis.

– Jouduin pitkän aikaa taistelemaan keuhkoperäisiä vaivoja vastaan, mutta fyysinen kunto on tällä hetkellä erinomaisella tolalla, mahdollisesti jopa paremmalla kuin ennen menetettyä kautta oli. Viime kausi oli pitkästä aikaa sellainen, että heti ensimmäisestä pelistä alkaen pystyin pelaamaan täysin omana itsenäni, hän kertoo.

Yksi Palmin tärkeimmistä kriteereistä uutta joukkuetta valitessa oli se, että hän pääsisi jatkamaan kansallisten otteluiden lisäksi myös Euro-pelejä, tapahtui se sitten missä maassa hyvänsä.

– Joka vuosi uralla tuloksellinen menestys alkaa kiinnostaa enemmän ja enemmän. Nyt pääsen pelaamaan kansainvälistä sarjaa erittäin lähellä kotikaupunkiani Tamperetta ja vieläpä Kauhajoella, joka menestyi viime kaudella Euro-kentillä huomattavasti paremmin kuin silloinen seurani Romaniassa. Kaikin puolin pidän tätä siis vain askeleena ylöspäin.

Kauhajoen menestystä on paha lähteä kiistämään. Viiden viime vuoden aikana seura on esiintynyt Korisliigan finaalissa joka ikisenä vuonna ja voittanut kolmesti. Viime kaudella seura eteni myös FIBA Europe Cupissa peräti välieriin saakka. Joukkueen fanit odottavat ymmärrettävästi nykyään joka kaudelle lähdettäessä vain ja ainoastaan korkeimpia mahdollisia saavutuksia ja ovat siihen ennakkotapausten perusteella täysin oikeutettuja.

Palmi ei kovan kilpailunhalunsa kanssa tilannetta tietenkään hätkähdä.

– Tämän tasoisessa organisaatiossa täytyy muistaa, että ensisijainen fokus on aina kevään tuloksissa, eikä siinä, pääsenkö minä ottamaan seuraavan askeleen urallani, ja se mentaliteetti on löydyttävä myös pelaajalta itseltään. Tulevaisuuden lupauksille, jotka havittelevat ulkomaille, voin onneksi kuitenkin neuvoa, että nämä asiat eivät missään nimessä sulje toisiaan pois. Scoutitkin huomaavat paljon paremmin ne pelaajat, jotka tulevat menestyneistä joukkueista, ja tavoitteet ruokkivat toisiaan.

60 pistettä. Topias Palmi pitää hallussaan kaikkien maajoukkueiden yhden ottelun piste-ennätystä, kun hän kuritti Luxemburgia 20-vuotiaiden miesten B-divisioonan EM-kisoissa kesällä 2013. Kuva: Ville Vuorinen
60 pistettä. Topias Palmi pitää hallussaan kaikkien maajoukkueiden yhden ottelun piste-ennätystä, kun hän kuritti Luxemburgia 20-vuotiaiden miesten B-divisioonan EM-kisoissa kesällä 2013. Kuva: Ville Vuorinen

Uuden kauden alla Kauhajoki on lähtenyt ajoissa liikkeelle. Joukkue otti tuntumaa pelaamiseen jo ennen Korisliigan sisäisiä harjoitusotteluita pelaamalla ruotsalaista Jämtland Basketia ja virolaista BC Kalevia vastaan. Kokemuksen perusteella Palmi pystyy hieman jopa vertailemaan Kauhajoen nykyistä kokoonpanoa edellisiin.

– Meillä on entistä reippaammin kokoa ja fyysisyyttä monella pelipaikalla. Pyrimme sen ansiosta kaikin keinoin olemaan mahdollisimman ärsyttävä vastustaja pelaamalla kovaa.

Kokoa todella löytyy. Ulkomaisten kiinnitysten lisäksi Kauhajoen rungossa näkyy poikkeuksellisen laadukas suomalaispelaajien edustus, sillä riveihin kuuluvat muun muassa Romaniasta Suomeen palaava Shawn Hopkins. Molemmat ovat vakionimiä Susijengin harjoitusringissä ja lisäksi varsin kookkaita pelaajia takakentän edustajiksi.

Palmi itse kouliintui Susijengin matkassa jälleen tänäkin kesänä, vaikka paikka varsinaisessa Japanin kisakoneessa jäikin saamatta. Kokenut korintekijä joutui väistymään myöhäisimmässä mahdollisessa vaiheessa, kun 14 pelaajan harjoitusvahvuudesta karsittiin kaksi viimeistä nimeä pois.

– Valehtelisin, jos väittäisin, ettei sillä hetkellä ottanut ankarasti pannuun. Hyvä puoli kuitenkin on se, että päällimmäisenä tunteena jäi näyttämisenhalu. Ei tuntunut vähääkään siltä, että olisi tarvetta palautua, vaan heti seuraavana maanantaina olin Kauhajoen treeneissä mukana. Nyt on aika taas kahta kovemmin näyttää, mihin pystyy.

Karhu Basket 23-24 pähkinänkuoressa

Henkilöt

 
25.11.2023 19:00 Korisliiga

Korihait epäsi Pyrinnöltä ensimmäisen vierasvoiton – Kataja ja Bisons kamppailivat kalkkiviivoille asti

Miesten Korisliigassa nähtiin kaksi kotivoittoa, kun Korihait ja Kataja Basket puolustivat onnistuneesti kotikenttiään.

24.11.2023 20:47 Korisliiga

Kobrat tyly vieras Nokialla – Mäntysen tehoilta ei riittänyt Seagullsia vastaan

Miesten Korisliigan otteluvoitot merkittiin Kobrille ja Helsinki Seagullsille.

22.11.2023 20:47 Korisliiga

Tyree Eady ratkoi voiton Vilppaalle virhevaikeuksien täyttämästä trilleristä

Miesten Korisliigassa Salon Vilpas taivutti Lahti Basketballin niukalla piste-erolla.

22.11.2023 20:45 FIBA Europe Cup

Katajalle avausvoitto FIBA Europe Cupin lohkovaiheen päätösottelussa

Suomalaisjoukkueiden tie FIBA Europe Cupissa päättyi keskiviikkona lohkovaiheeseen. Kataja Basket kaatoi slovakialaisen Levicen päätösottelussa. Kauhajoki puolestaan taipui kotikentällään kyproslaiselle AEK Petrolinalle.

22.11.2023 13:55 Suomen Cup

Naisten ja miesten Suomen Cupin Final Four -joukkueet selviävät marraskuun lopussa

Suomen Cupin huipennukseen selviytyy molempien sarjojen rankingin neljä parasta joukkuetta. Final Four -turnaus järjestetään 19.–21. tammikuuta Urhea-hallissa, Helsingissä.

18.11.2023 20:41 Korisliiga

Korihait juhlisti vanhoja mestareita voitolla – Kobrat vei derbyn nimiinsä

Korisliiga jatkui neljällä ottelulla. Illan voittajia olivat Seagulls, BC Nokia, Kobrat ja Korihait.

17.11.2023 21:00 Korisliiga

KTP vaisun alun jälkeen 24 pisteen voittoon – Pyrintö jumiutunut sarjataulukon pohjalle

Korisliiga-illan ainoa ottelu päättyi KTP-Basketin kotivoittoon.

15.11.2023 21:48 FIBA Europe Cup

Kauhajoki taipui loppuhetkillä Bundesliiga-joukkue Rostockille – Kataja ei onnistunut nappaamaan avausvoittoaan

Suomalaisjoukkueet pelasivat keskiviikkona FIBA Europe Cupin alkulohkojen viidennet ottelut. Ilta ei kasvattanut suomalaisjoukkueiden voittosarakkeita.

15.11.2023 20:41 Korisliiga

Teemu Suokkaan tehoilta johti Vilppaan voittoon

Salon Vilpas haki vierasvoiton Loimaalta. Teemu Suokas pommitti kaukaa ja jakoi ahkerasti syöttöjä.

14.11.2023 13:51 Pääjuttu

Jussi Laakso Saksan Bundesliigan Crailsheimin päävalmentajaksi

Korisliigan hallitseva vuoden valmentaja, viime keväänä Helsinki Seagullsin Suomen mestariksi valmentanut riihimäkeläislähtöinen Jussi Laakso, 47, on allekirjoittanut loppukauden kestävän päävalmentajasopimuksen Saksan Bundesliigaa pelaavan Crailsheim Merlinsin kanssa. Sopimus on Laakson ensimmäinen valmentajapesti Suomen ulkopuolella.

11.11.2023 20:13 Korisliiga

Fortsonilla ja Palmilla jyvä kohdallaan – alkukaudesta yskähdellyt Kauhajoki miltei 50 pisteen voittoon

Miesten Korisliigan otteluvoitot menivät tänään Kauhajoelle, Helsinki Seagullsille ja Kataja Basketille.

10.11.2023 22:30 Korisliiga

Both Gachin triplatupla johti Nokian voittoon – Korihait kaatoi KTP:n

BC Nokia ja Korihait saivat sarjapisteitä miesten Korisliigassa.

9.11.2023 12:00 Korisliiga

Lokakuun pelaaja Erik Sajantila: ”Joutuu kysymään itseltään, miten voisi auttaa joukkuetta enemmän”

Lahti Basketballin vaikeasta kaudenalusta huolimatta seuran riveistä on erottunut yllättäen tähdeksi syttynyt 22-vuotias Erik Sajantila. Hänet palkittiin lokakuun 2023 parhaana pelaajana.

8.11.2023 21:25 FIBA Europe Cup

Katajalle ja Kauhajoelle kirvelevät tappiot eurokentillä

Suomalaisjoukkueet taipuivat niukasti keskiviikkona FIBA Europe Cupin alkulohkovaiheen otteluissa. Kataja Basket hävisi kotikentällään lohkon kärkijoukkue Legia Varsovalle 85–89, kun taas Kauhajoki taipui jatkoajan jälkeen Jonavalle CBetille 94–98.

8.11.2023 21:15 Korisliiga

Kobrille sarjapisteet Tampereelta – "Kokonaisuudessaan kautemme paras vieraspeli"

Kobrat kävi nappaamassa vierasvoiton Tampereen Pyrinnöstä.

5.11.2023 20:16 Pääjuttu

Bisons yllätti Kauhajoen – Kataja Korihaita vahvempi

Miesten Korisliigan sarjapisteet keräsivät tänään Bisons Loimaa ja Kataja Basket.

4.11.2023 19:17 Korisliiga

KTP vierasvoittoon Lapualla – Roydell Brown jatkoi vahvoja otteitaan

Kobrat taipui kotonaan KTP-Basketille 79–83.

3.11.2023 20:32 Pääjuttu

Seagulls siirtyi sarjajohtoon kuudennella voitollaan – Kouvot kotonaan Vilpasta vahvempi

Miesten Korisliigassa päivitettiin taas kärkikolmikkoa, kun sarjapisteet illan otteluista saivat Helsinki Seagulls ja Kouvot.

2.11.2023 15:25 Korisliiga

Lahti Basketballin Erik Sajantila Korisliigan lokakuun kuukauden pelaaja

Korisliiga-kauden 2023–24 ensimmäiseksi kuukauden pelaajaksi on valittu huimaa jälkeä tehnyt Lahti Basketballin Erik Sajantila.

1.11.2023 21:45 FIBA Europe Cup

Kauhajoki haki maukkaan vierasvoiton lohkoykkösen vieraana Kyproksella

Kahdella tappiolla FIBA Europe Cup -kautensa aloittanut Kauhajoki kohtasi kyproslaisen Petrolina AEK:n, joka oli edennyt kilpailussa voitosta voittoon. Kauhajoki nappasi kauden avausvoiton eurokentillä vahvan lopun myötä lukemin 66–75 (33–31).

Näytä lisää vastaavia