3.12.2024 11:16 FIBA on hyväksynyt uuden pelijärjestelmän naisten EM-karsintoihin. Suomen pitkään ajama muutos lisää merkityksellisten pelien määrää, tarjoten enemmän kilpailullisia mahdollisuuksia myös muille kuin lopputurnaukseen pääseville joukkueille.
FIBAn uudistus tarkoittaa naisille enemmän kovatasoisia maaotteluita. Kuva: Ville Vuorinen
Suomi on aktiivisesti ajanut uudistusta, joka lisää naisten merkityksellisten maaotteluiden määrää.
– Tunnistimme vanhan järjestelmän puutteet jo kauan sitten. Se on vahingoittanut erityisesti keskitason eurooppalaisia maita ja siksi ollut meille erittäin tärkeä asia. Ottaen huomioon tämänhetkisen koripallokalenterin, nyt tehty uudistus on paras lopputulos, jonka tällä hetkellä voi saavuttaa. Ideaalitilanteessa olisimme halunneet vieläkin enemmän pelejä, Koripalloliiton valmennuksen johtaja Henrik Dettmann sanoo.
Kansainväliseen naisten koripallokalenteriin vaikuttavat erityisesti Pohjois-Amerikan ammattilaissarja WNBA ja yliopistosarja NCAA.
– WNBA-kauden väistely tulee olemaan tulevaisuudessa entistä vaikeampaa, kun sarja laajenee ja kausi pitenee. Suomen joukkueeseen vaikuttaa eniten NCAA, sillä meillä on siellä iso määrä pelaajia. Onneksi nykyään ymmärretään jo paremmin, että NCAA-kauden aikana voi tulla pelaamaan maaotteluita – esimerkiksi Utahin yliopistossa pelannut Mikael Jantunen oli merkittävässä roolissa, kun Susijengi varmisti paikan 2022 EM-kisoihin.
FIBA:n uusi järjestelmä jakaa naisten EM-karsinnat kahteen vaiheeseen: ensimmäiseen ja toiseen karsintakierrokseen. Ensimmäinen vaihe pelataan kahdessa ikkunassa, marraskuussa heti edellisten EM-kisojen jälkeen sekä helmikuussa, joka ajoittuu rinnakkain olympia- ja MM-karsintojen kanssa. Olympia- ja MM-karsintoihin osallistuvat joukkueet pääsevät suoraan toiselle kierrokselle, jossa 24 joukkuetta pelaa neljän joukkueen lohkoissa kahdessa ikkunassa. Lohkojen kaksi parasta etenee EM-lopputurnaukseen.
Keskeinen parannus on se, että jokainen joukkue pelaa kuusi merkityksellistä ottelua, jotka tarjoavat kilpailullista haastetta ja kehitysmahdollisuuksia erityisesti niille maille, jotka eivät vielä yllä EM-lopputurnaukseen.
– Tämä uudistus on tärkeä askel koko eurooppalaisen naiskoripallon kehittämisessä; erityisesti niille maille, jotka ovat rakentamassa kilpailukykyään tuleviin arvokisoihin. Enemmän laadukkaita kansainvälisiä pelejä tarkoittaa enemmän kokemusta ja parempia mahdollisuuksia kehittyä. Se näkyy tulevaisuudessa myös pelaajien kansainvälisessä menestyksessä, Dettmann toteaa.
Ensimmäiset uudistuksen mukaiset ottelut pelataan marraskuussa 2025, jolloin karsitaan paikasta vuoden 2027 EM-kisoihin. Emäntämaana Suomi saa automaattisen paikan lopputurnaukseen ja pelaa karsinnoissa samassa lohkossa muiden kisaemäntien kanssa.
Vuoden 2027 EM-kisat ovat historiallinen virstanpylväs suomalaiselle naiskoripallolle ja osa Suomen ainutlaatuista arvokisaputkea. Susiladies pääsee pelaamaan oman alkulohkonsa Espoossa Metro Areenan kotiyleisön tuella. EM-kisojen järjestelyoikeus Suomeen ja Liettuaan varmistui vuosi sitten, ja viime viikolla kisaemäntien joukkoon liittyivät Ruotsi ja Belgia.
WU18-tyttöjen B-divisioonan EM-kulta, WU20-naisten B-divisioonan EM-hopea ja WU16- tyttöjen EM-kisojen 10. sija nostivat tyttöjuniorit Suomi-koriksen puheenaiheiksi vuodella 2019. Vuoden muita kohokohtia olivat mm. Lauri Markkasen näytöt Chicago Bullsissa, Antti Zittingin nimitys FIBA:n hallitukseen sekä Karhu Basketin ja Peli-Karhujen tuplamestaruudet.
Yhdysvaltojen naisten yliopistosarja NCAA:ssa Elina Aarnisalon edustama UCLA ja Elsa Lemmilän Ohio State jatkavat voittamattomina. UCLA pitää edelleen valtakunnallisessa rankingissa ykkössijaa, Ohio State taas nousi sijalle 9.
Veera Pirttinen, 27, palasi yhden Korisliigassa vietetyn kauden jälkeen takaisin Euroopan kentille tehdessään kesällä sopimuksen Saksan Bundesliigassa pelaavan Luchse Hannoverin kanssa. Pirttisen alkukausi on ollut loukkaantumisten sävyttämä, mutta muuten Pirttinen on ollut tyytyväinen.
Yhdysvaltojen naisten yliopistosarja NCAA:ssa Teresa Seppälä heitti uuden piste-ennätyksensä. Elina Aarnisalon (UCLA) ja Elsa Lemmilän (Ohio State) yliopistot jatkavat voittamattomina, Meri Kanerva taas upotti 20 pistettä Xavierille.
Sara Bejedi päätti vuoden komeasti Unkarin liigassa, kun hän tilastoi peräti 33 pisteen ja 10 levypallon tupla-tuplan. Lotta-Maj Lahtinen puolestaan heitti piste-ennätyksensä Espanjassa.
Yhdysvaltojen naisten yliopistosarja NCAA:ssa Teresa Seppälä ja Siena aloittivat konferenssiottelunsa MAAC:ssä kahdella voitolla. Seppälä säkitti ensimmäisessä ottelussa 20 pistettä ja toisessa 19.
Anniina Äijänen, 29, otti uralleen uuden suunnan, kun Italian Serie A2:ssa pelaava Treviso nappasi Susiladies-pelaajan riveihinsä. Samalla Äijänen on saanut totuttautua hieman uudenlaiseen rooliin.
Yhdysvaltojen naisten yliopistosarja NCAA:ssa Elina Aarnisalon edustama UCLA ja Elsa Lemmilän Ohio State venyttivät molemmat voittoputkensa jo 11 ottelun mittaiseksi.
Awak Kuier ja Sara Bejedi olivat kovassa iskussa eurokentillä. Anniina Äijäsen Treviso on voittoputkessa Italiassa.
FIBA:n päivitetty rankinglistaus vahvistaa Suomen tyttömaajoukkueiden aseman maailman kärkikymmenikössä. Ensimmäisen kerran Suomi murtautui kymmenen parhaan joukkoon vuosi sitten.