Aapeli Alanen juoksee kenttää tänä vuonna Kouvot-paidassa – ”Pelityylimme vaatii sopeutumista ja poikkeuksellista ratkaisukykyä”

28.9.2023 19:00 Muualla Euroopassa kolme viimeisintä pelivuottaan viettänyt laituri Aapeli Alanen on liittynyt Jyri Lehtosen valmentamaan Kouvoihin, ja luvassa on pelaajan mukaan nopeaa toimintaa, joka aiheuttaa vastustajille varmasti valmistautumisvaikeuksia.

Kuva: Ville Vuorinen

Laitahyökkääjä Aapeli Alanen tekee kolmen kauden Euroopan-kierroksen jälkeen paluun Suomeen ja miesten Korisliigaan. Paita, jonka hän tänä syksynä pukee päälleen, tosin on hänelle täysin uusi. Sen etumusta komistaa Kouvojen logo.

Lahdessa koripallo-oppinsa aikoinaan saanut monipuolinen pelaaja kertoo odottavansa uutta kautta erityisellä mielenkiinnolla.

– On kiehtovaa nähdä, kuinka paljon joukkueet ovat poissaoloni aikana täällä muuttuneet, ja päästä tutustumaan lahjakkuuksiin, jotka ovat itselleni vielä vieraita. Se taas, että paljonko minä olen tänä aikana muuttunut, on ehkä itselleni vaikein arvioida. Ainoa, mitä pystyn sanomaan varmalla, on se, että olen kokeneempi ja vanhempi kuin kolme vuotta sitten.

Kouvolaan saapuessaan Alanen huomasi nopeasti olevansa itselleen täysin uudessa tilanteessa. Hänellä on ikää vasta 27 vuotta, mutta ennen ulkomaalaisvahvistus Kamau Stokesin hankintaa hän oli koko kokoonpanon vanhin.

– Olen yleensä tottunut olemaan nuorimmasta päästä. Tämä nykyinen tilanne tuo huomattavasti enemmän vastuuta ja tarkoittaa sitä, että minun täytyy olla se, joka näyttää omalla tekemisellään esimerkkiä kokemattomammille. Osa veteraanipelaajien tehtävää on johtaa ja auttaa joukkuetta juuri sen esimerkin kautta.

Pelillisesti Alanen ei koe merkittävästi muuttuneensa. Hän pelaa kovaa, puolustaa hyvin ja käyttää hyökkäyspäässä ratkaisupaikkoja viisaasti. Niillä avaimilla hän on auttanut joukkueitaan voittamaan pelejä tähänkin asti.

Toki joskus valmennuksella ja ympäröivällä joukkueella voi olla pelaajan avainominaisuuksista erilaisiakin näkemyksiä – sellaisia, joita pelaaja itse ei ole ehtinyt edes kunnolla hahmottaa.

– Se näkyy ehkä eniten siinä, kun välillä päätyy rotaatiossa pelipaikoille, joita ei yleensä pelaa. Olen Korisliigassa vuosieni aikana pelannut kaikkia mahdollisia paikkoja pelinjohtajasta ihan sentteriin asti. Kaikkea on kokeiltu, vaikka kentällä on paljon rooleja, joihin en todellakaan ole tottunut. Mutta jos tarve on, niin silloin pitää olla valmis niitä pelaamaan.

Nuori Aapeli. Kahdeksan Susijengi-ottelun lisäksi Alanen on pukenut maajoukkuepaidan ylleen 80 kertaa. Kuva: Koripalloliitto
Nuori Aapeli. Kahdeksan Susijengi-ottelun lisäksi Alanen on pukenut maajoukkuepaidan ylleen 80 kertaa. Kuva: Koripalloliitto

Taktisessa mielessä Kouvot on pyrkinyt hyvin erilaisiin lähestymistapoihin kuin monet muut joukkueista. Päävalmentaja Jyri Lehtosen alaisuudessa joukkue on panostanut äärimmäisen nopeaan peliin.

Aapeli Alanen uskoo, että perinteistä poikkeava tyyli tulee jatkossa aiheuttamaan vastustajille valmistautumisvaikeuksia.

– Tämä pelityyli vaatii ehdottomasti sopeutumista. Olin ensin sanomassa, että pelimme ei ole niin taktista, mutta siitä saa väärän kuvan. Kyllä meillä on tarkat kriteerit. Kyse on enemmänkin siitä, että pelikirjassamme hyökkäys ei ala aina siitä, että viisikko tuodaan rauhassa hyökkäyspäähän ja pelinjohtaja näyttää kuvion, joka juostaan, ja antaa avaussyötön. Koska hyökkäyksemme on nopea ja monin tavoin vapaampi, se vaatii pelaajilta poikkeuksellista ratkaisukykyä ja ymmärrystä olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Tyylissä on pieniä kaikuja siitä filosofiasta, jolla muiden muassa Mike D’Antoni tuli Yhdysvalloissa kuuluisaksi käyttäessään niin sanottua ”7 Seconds or Less” -taktiikkaa. Alanen myöntää hymyillen, että hänestä tuntuu, että Lehtonenkin on saattanut pelikirjaansa joitakin pieniä vivahteita ottaa tuosta strategiasta. Ainakin paljon enemmän kuin hänen viime joukkueidensa valmentajat ottivat.

– Etenkin jos vertaa Itävaltaan, jossa kaikki seurat pelasivat aivan harvinaisen hidasta koripalloa. Toisaalta taas pelissämme täällä on ollut hieman uutta vanhoillekin Kouvoille, koska isona muutoksena viime vuoteen meillä ei ole kumpaakaan isoista miehistä eli Hannes Pöllää tai Ilmari Toikkasta. Mutta onneksi saimme tilalle Topias Jokelan ja pystyimme pitämään yhä Joel Mäntysen. Kunhan uskomme omaan tekemiseemme, tästä saadaan vielä hyvä lopputulos.

Kouvot 23-24 pähkinänkuoressa

Henkilöt

 
28.11.2023 20:43 Korisliiga

Korisliigan kärkipäässä käy kova kuhina – Seagulls taivutti Korihait, mutta Nokia pysyy kannoilla

Miesten Korisliigassa otteluvoittoja keräsivät Helsinki Seagulls, BC Nokia ja Salon Vilpas.

25.11.2023 19:00 Korisliiga

Korihait epäsi Pyrinnöltä ensimmäisen vierasvoiton – Kataja ja Bisons kamppailivat kalkkiviivoille asti

Miesten Korisliigassa nähtiin kaksi kotivoittoa, kun Korihait ja Kataja Basket puolustivat onnistuneesti kotikenttiään.

24.11.2023 20:47 Korisliiga

Kobrat tyly vieras Nokialla – Mäntysen tehoilta ei riittänyt Seagullsia vastaan

Miesten Korisliigan otteluvoitot merkittiin Kobrille ja Helsinki Seagullsille.

22.11.2023 20:47 Korisliiga

Tyree Eady ratkoi voiton Vilppaalle virhevaikeuksien täyttämästä trilleristä

Miesten Korisliigassa Salon Vilpas taivutti Lahti Basketballin niukalla piste-erolla.

22.11.2023 20:45 FIBA Europe Cup

Katajalle avausvoitto FIBA Europe Cupin lohkovaiheen päätösottelussa

Suomalaisjoukkueiden tie FIBA Europe Cupissa päättyi keskiviikkona lohkovaiheeseen. Kataja Basket kaatoi slovakialaisen Levicen päätösottelussa. Kauhajoki puolestaan taipui kotikentällään kyproslaiselle AEK Petrolinalle.

22.11.2023 13:55 Suomen Cup

Naisten ja miesten Suomen Cupin Final Four -joukkueet selviävät marraskuun lopussa

Suomen Cupin huipennukseen selviytyy molempien sarjojen rankingin neljä parasta joukkuetta. Final Four -turnaus järjestetään 19.–21. tammikuuta Urhea-hallissa, Helsingissä.

18.11.2023 20:41 Korisliiga

Korihait juhlisti vanhoja mestareita voitolla – Kobrat vei derbyn nimiinsä

Korisliiga jatkui neljällä ottelulla. Illan voittajia olivat Seagulls, BC Nokia, Kobrat ja Korihait.

17.11.2023 21:00 Korisliiga

KTP vaisun alun jälkeen 24 pisteen voittoon – Pyrintö jumiutunut sarjataulukon pohjalle

Korisliiga-illan ainoa ottelu päättyi KTP-Basketin kotivoittoon.

15.11.2023 21:48 FIBA Europe Cup

Kauhajoki taipui loppuhetkillä Bundesliiga-joukkue Rostockille – Kataja ei onnistunut nappaamaan avausvoittoaan

Suomalaisjoukkueet pelasivat keskiviikkona FIBA Europe Cupin alkulohkojen viidennet ottelut. Ilta ei kasvattanut suomalaisjoukkueiden voittosarakkeita.

15.11.2023 20:41 Korisliiga

Teemu Suokkaan tehoilta johti Vilppaan voittoon

Salon Vilpas haki vierasvoiton Loimaalta. Teemu Suokas pommitti kaukaa ja jakoi ahkerasti syöttöjä.

14.11.2023 13:51 Pääjuttu

Jussi Laakso Saksan Bundesliigan Crailsheimin päävalmentajaksi

Korisliigan hallitseva vuoden valmentaja, viime keväänä Helsinki Seagullsin Suomen mestariksi valmentanut riihimäkeläislähtöinen Jussi Laakso, 47, on allekirjoittanut loppukauden kestävän päävalmentajasopimuksen Saksan Bundesliigaa pelaavan Crailsheim Merlinsin kanssa. Sopimus on Laakson ensimmäinen valmentajapesti Suomen ulkopuolella.

11.11.2023 20:13 Korisliiga

Fortsonilla ja Palmilla jyvä kohdallaan – alkukaudesta yskähdellyt Kauhajoki miltei 50 pisteen voittoon

Miesten Korisliigan otteluvoitot menivät tänään Kauhajoelle, Helsinki Seagullsille ja Kataja Basketille.

10.11.2023 22:30 Korisliiga

Both Gachin triplatupla johti Nokian voittoon – Korihait kaatoi KTP:n

BC Nokia ja Korihait saivat sarjapisteitä miesten Korisliigassa.

9.11.2023 12:00 Korisliiga

Lokakuun pelaaja Erik Sajantila: ”Joutuu kysymään itseltään, miten voisi auttaa joukkuetta enemmän”

Lahti Basketballin vaikeasta kaudenalusta huolimatta seuran riveistä on erottunut yllättäen tähdeksi syttynyt 22-vuotias Erik Sajantila. Hänet palkittiin lokakuun 2023 parhaana pelaajana.

8.11.2023 21:25 FIBA Europe Cup

Katajalle ja Kauhajoelle kirvelevät tappiot eurokentillä

Suomalaisjoukkueet taipuivat niukasti keskiviikkona FIBA Europe Cupin alkulohkovaiheen otteluissa. Kataja Basket hävisi kotikentällään lohkon kärkijoukkue Legia Varsovalle 85–89, kun taas Kauhajoki taipui jatkoajan jälkeen Jonavalle CBetille 94–98.

8.11.2023 21:15 Korisliiga

Kobrille sarjapisteet Tampereelta – "Kokonaisuudessaan kautemme paras vieraspeli"

Kobrat kävi nappaamassa vierasvoiton Tampereen Pyrinnöstä.

5.11.2023 20:16 Pääjuttu

Bisons yllätti Kauhajoen – Kataja Korihaita vahvempi

Miesten Korisliigan sarjapisteet keräsivät tänään Bisons Loimaa ja Kataja Basket.

4.11.2023 19:17 Korisliiga

KTP vierasvoittoon Lapualla – Roydell Brown jatkoi vahvoja otteitaan

Kobrat taipui kotonaan KTP-Basketille 79–83.

3.11.2023 20:32 Pääjuttu

Seagulls siirtyi sarjajohtoon kuudennella voitollaan – Kouvot kotonaan Vilpasta vahvempi

Miesten Korisliigassa päivitettiin taas kärkikolmikkoa, kun sarjapisteet illan otteluista saivat Helsinki Seagulls ja Kouvot.

2.11.2023 15:25 Korisliiga

Lahti Basketballin Erik Sajantila Korisliigan lokakuun kuukauden pelaaja

Korisliiga-kauden 2023–24 ensimmäiseksi kuukauden pelaajaksi on valittu huimaa jälkeä tehnyt Lahti Basketballin Erik Sajantila.

Näytä lisää vastaavia