30.6.2022 14:19 Daniel Jansson ja Hussain Dassouki valmensivat Tigers Tübingenin upeasti Saksan ProA:n finaaliin vastoin kaikkia ennakko-odotuksia. Finaalipaikka olisi oikeuttanut nousuun Bundesliigaan, mutta seura ei ollut vielä siihen valmis eikä hakenut lisenssiä.
Daniel Jansson valmensi Tigers Tübingenin huippukauteen. (Kuva: Dennis Duddek/Nina Sander)
Tigers lähti kauteen hyvin nuorella joukkueella, jonka keski-ikä oli 23 vuoden korvilla. Viime kaudella Tigers jäi pudotuspelien ulkopuolelle eivätkä ulkopuoliset odotukset olleet korkealla kauteen lähdettäessä. Janssonin miehistö ei kuitenkaan välittänyt muiden ennustuksista ja pyyhälsi koko runkosarjan voittoon. Pudotuspeleissä se raivasi tiensä finaaliin saakka, mutta taipui Rostock Seawolvesille.
- Kauden etukäteisveikkailuissa arvioitiin, että pudotuspeleihin pääseminen olisi meiltä ylisuoritus ja meitä veikattiin taistelemaan sarjapaikastamme. Seitsemän kuukautta myöhemmin voitimme runkosarjan. Täytyy myöntää, että kausi yllätti jossain määrin myös minut, mutta minulla oli sellainen fiilis kauden alla, että tästä voi tulla tosi hyvä kausi, jos kaikki natsaa. Se ei yllättänyt, että pärjäsimme, mutta runkosarjan ykkönen oli pienoinen yllätys itsellenikin, Jansson kertoo.
Tigersissa pelasi myös Aatu Kivimäki, joka nousi heti debyyttikaudellaan isoon rooliin. Ratkaisijana tunnettu Kivimäki naulasi Tigersille pari tärkeää voittoa, jotka omalta osaltaan auttoivat saavuttamaan runkosarjan ykköspaikan.
- Kannattaa muistaa myös sellaiset pienet asiat ja sattumat, jotka loksahtavat kohdilleen. Minulle tulee mieleen muutama sellainen matsi, jotka olimme jo käytännössä hävinneet, mutta jotenkin onnistuimme kairaamaan voiton. Aatu heitti pari buzzer beateria, yhdessä tanskalaispelaajamme heitti voittokorin 0,2 sekuntia ennen loppua ja yhdessä pelissä olimme neljä pistettä tappiolla vielä yhdeksän sekuntia ennen loppua. Jos emme olisi kääntäneet niin, niin ei sitä tiedä mihin olisimme päätyneet, Jansson jatkaa.
Saksan ProA:ssa finalistit nousevat Bundesliigaan, joten mestaruus toimii pienimuotoisena jälkiruokana nousun varmistuttua jo aiemmin. Tigers ei kuitenkaan hakenut lisenssiä Bundesliigaan, sillä seuralla ei ollut vielä resursseja lähteä kilpailemaan pääsarjaan. Janssonin mukaan asia oli jo pitkään tiedossa ja nousun kariutumista on sikäli turha murehtia. Mestaruuden karkaaminen sen sijaan kismitti.
- Siitä on lähtökohtaisesti kaksijakoiset fiilikset. Päällimmäisenä on se, että on täysin selvää, ettemme olleet valmiita Bundesliigaan. Se oli jo tiedossa viime kesästä lähtien. Se auttoi meitä sikäli, että pystyimme vain keskittymään mestaruuden jahtaamiseen. Siitä taistelimme ihan viimeiseen asti, ja siitä jäi enemmän hampaankoloon kuin siitä, ettemme voineet nousta. Jos tänä kesänä joutuisimme lähtemään asevarusteluun Bayern Münchenin, ALBA Berliinin ja Bonnin kaltaisia joukkueita vastaan, niin voisi olla aika kova paikka.
Tübingenissä ei rakenneta pilvilinnoja, vaan keskitytään laittamaan pohja kuntoon. Viime kauden menestys näkyi konkreettisesti myös seuran tilanteessa.
- Tuntui, että faneista lähtien kaikki olivat samalla sivulla ja tässä rakennetaan jotain kauaskantoisempaa. Me nousemme, kun olemme siihen valmiita. Meillä on jo ollut keskustelua, että ensi kaudeksi haemme lisenssiä ja saattaa löytyä se kolme miljoonaa, mikä Bundesliigaan vaaditaan. Tämä kausi loi sellaista momentumia taas seuran ympärille. Fanit heräsivät ja palasivat katsomoon ja seura sai 40 uutta yhteistyökumppania, joten ensi kaudella lisenssin hakeminen voi olla realistista, Jansson valottaa.
Jansson saa pidettyä myös suurimman osan pelaajistostaan, Kivimäki mukaan lukien, sillä yhdeksän viime kauden pelaajaa jatkaa joukkueessa. Kaksi kautta hänen rinnallaan apuvalmentajana toiminut Dassouki sen sijaan palasi Suomeen ja siirtyi Tapiolan Honkaan.
- Meiltä on tulossa yhdeksän pelaajaa takaisin viime kaudesta. Isoin menetys on Ryan Mikesellin paikkaaminen. Hän oli mielestäni koko sarjan paras pelaaja viime kaudella ja johtaja joukkueessa. Meillä on kuitenkin hyvä pohja minkä päälle rakentaa. Voimme katsella ihan rauhassa markkinoita, Jansson miettii tulevaa.
Anniina Äijänen, 29, otti uralleen uuden suunnan, kun Italian Serie A2:ssa pelaava Treviso nappasi Susiladies-pelaajan riveihinsä. Samalla Äijänen on saanut totuttautua hieman uudenlaiseen rooliin.
Elias Valtonen, 25, on nuoresta iästään huolimatta jo kokenut konkari Euroopan kovilla ammattilaiskentillä. Espanjan kovassa ACB-liigassa Granadan joukkueessa pelaava Valtonen on kehittynyt vuosien varrella eliittitason pelaajaksi.
Helmi Tulonen, 26, pelaa neljättä kauttaan Italiassa, kun hän teki sopimuksen sarjanousija Alpo Basketin kanssa. Sekä Tulosen että seuran alkukausi on ollut haastava.
Sasu Salin, 33, otti kesällä uuden suunnan urallaan, kun yhdeksän Espanjassa vietetyn vuoden jälkeen hän siirtyi Romanian suurseura Cluj-Napocan joukkueeseen. Salin on ollut maisemanvaihdokseen tyytyväinen.
Niko Kuusi, 35, sai tänä vuonna hienon mahdollisuuden, kun Saksan Bundesliigassa pelaava Angels Nördlingen palkkasi hänet uudeksi päävalmentajakseen. Samalla suomalaisvalmentaja hyppäsi kohti uutta ja osin tuntematonta.
Lotta-Maj Lahtinen, 24, vaihtoi seuraa viime viikolla, kun belgialainen Castors Braine vaihtui espanjalaiseen Ardoihin. Lahtinen on saanut hyvän startin uudessa joukkueessa.
Edon Maxhuni, 26, teki täksi kaudeksi sopimuksen Ranskan suurseuroihin lukeutuvan SIG Strasbourgin kanssa. Strasbourg on jälleen yksi askel eteenpäin Maxhunin nousujohteisella uralla.
Saksan Bundesliigassa Saarlouis Royalsin riveissä pelaava Roosa Lehtoranta, 27, pääsee hyvässä iskussa tuleviin EM-karsintoihin. Lehtorannalla on takanaan vahva alkukausi seurajoukkueessaan.
Mikael Jantunen on aloittanut toisen kautensa ranskalaisseura Paris Basketballin riveissä. Jantunen on osoittanut pystyvänsä loistamaan myös Euroopan kirkkaimmissa valoissa.
Kaikki näytti hyvältä, kun Sara Bejedi, 24, paukutti Euroliigan karsinnoissa kolmen pisteen heittoja sisään ja auttoi joukkueensa himoitun kilpailun porteille. Sen jälkeen kaikki kuitenkin muuttui.