Koripallomuseolle rahoitus Naisten koripallohistorian tallentamis -hankkeelle

4.2.2022 13:47 Toukokuussa tulee kuluneeksi 70 vuotta siitä, kun Suomen naisten maajoukkue koottiin ensi kertaa yhteen ja edessä oli pelit vuoden 1952 EM-kisoissa Moskovassa. Juhlavuonna Opetus- ja kulttuuriministeriön tuella kerätään esineistöä, valokuvia ja haastatteluja.

Koripallomuseon kokoelmissa on noin 80 % esineistöstä ja valokuvista miesten koripalloon liittyviä. Vastaavasti myös haastatteluaineistoissa on yhtä suuri ero. Ministeriön tuella pyritään epäsuhtaa pienentämään, jotta tulevaisuuden historiankirjoituksessakin on mahdollista sukupuolien tasa-arvoinen tutkimus.

Juhlavuotta pyritään vastikään muodostetun työryhmän avulla kehittämään vuorovaikutteisesti ja aineiston keruuta hyödyntäen. Tavoitteina on mietitty naiskoripalloon liittyvien kirjan ja seminaarien toteuttamista, jotka linkittyisivät osaltaan aineistonkeruuseen.

Kaikkia aiheesta kiinnostuneita pyydetään olemaan yhteydessä Koripallomuseon toiminanjohtaja Jari Toivoseen.

- Kutsun kaikki innokkaat mukaan ideoimaan juhlavuotta! Kuinka nostamme yhdessä naiskoripalloa ja samalla tallennamme sen historiaa myös tuleville sukupolville. Tämä on eri ikäpolvia yhdistävä hanke, joten toivottavasti mahdollisimman moni rohkaistuu ottamaan yhteyttä joko työryhmään panostaan antaen tai aineistoja luovuttaen. Haastatteluja haluamme myös tallentaa laajalti eri puolilta Suomea, eri sarjatasoilta, kertomaan naiskoriksen monipuolista tarinaa., summaa Toivonen.


Kulttuuriperintötyötä

Esineiden ja valokuvien, joita kerätään, toivotaan kattavan koripallokulttuuria kaikilta vuosikymmeniltä ja eri sarjatasoilta. Esineet voivat liittyä löyhästikin koripalloon, sillä kokoelman tarkoitus on kertoa monipuolisesti lajista eri näkökulmilta. Valokuvat voidaan lainata ja digitoinnin jälkeen palauttaa omistajalle.

Haastatteluja toteutetaan etänä ja myös kasvotusten, yksilö- ja ryhmähaastatteluina. Tärkeää on saada tallennetuksi koripallon henkilöitä, ilmiöitä, merkitystä, olosuhteita, jne. eri puolilta Suomea.

- Ilman tallennusta lajimme kulttuuriperintö jää ohuemmaksi. Tallennus luo myös mahdollisuuden tarinankerrontaan monin eri tavoin, sekä myös vuorovaikutukseen, joka on keskeinen tekijä kulttuuriperintötyössä., muistuttaa Jari Toivonen. 

Yhteystiedot:

Jari Toivonen
jari.toivonen@koripallomuseo.fi
040 5708078

 
16.5.2023 13:59 Koripallomuseo

Suomen koripallon isähahmon Robert "Petteri" Petersenin syntymäpäivä 16.5

Petterin syntymäpäivään on liittynyt aina koripalloa. Tämäkään päivä ei tee poikkeusta. Töölön Kisahallissa pelataan miesten Korisliigan kuudes finaali Helsinki Seagullsien ja Kauhajoen Karhu Basketin välillä.

16.2.2023 09:00 Koripallomuseo

Uusin Ribari-lehden digiversio nyt luettavissa ilmaiseksi

Uusimmassa lehdessä juhlistetaan 70 vuotta täyttänyttä naisten maajoukkuetta. Mukana on muun muassa legenda Hilkka Hakolan haastattelu sekä Anja Suomalaisen muistelmia Amerikan vuosiltaan.

2.12.2022 14:55 Koripallomuseo

Kohti unelmien naiskorista -seminaaritallenne nähtävissä Youtubessa

Ennen Susiladiesin sunnuntaina 27.11. pelattua EM-karsintaottelua Liettuaa vastaan Urhea-hallissa järjestettiin Kohti unelmien naiskorista -seminaari. Koripallomuseon järjestämä seminaaritallenne on nyt nähtävissä Koripalloliiton Youtube-kanavalla.

26.11.2022 20:30 Koripallomuseo

Koriksen Hall of Fame täydentyi viidellä lajilegendalla

Koripallomuseon järjestämä Alumnigaala 2022 vietettiin lauantaina Hilton Kalastajatorpalla. Hienossa tapahtumassa Hall of Fame -kunniagalleria sai viisi uutta jäsentä.

3.11.2022 11:00 Koripallomuseo

Koripallon Alumnigaalaa juhlitaan 26.11. Hilton Kalastajatorpalla - ilmoittaudu mukaan

Alumnigaala kokoaa korisihmiset yhteiseen illanviettoon, jossa mm. julkistetaan Hall of Fame 2022. Tule viettämään ikimuistoinen ilta loistavassa seurassa upean korisaiheisen ohjelman ympärillä.

3.11.2022 11:00 Koripallomuseo

Kohti unelmien naiskorista -seminaari Urhea-hallissa 27.11. – ilmoittaudu nyt

Naisten maajoukkue viettää juhlavuotta, kun ensimmäisestä maaottelusta tuli kesällä kuluneeksi 70 vuotta. Nyt on aika kerätä ihmiset tärkeän asian äärelle, kun Koripallomuseo järjestää naiskorisseminaarin. Seminaarin jälkeen käynnistyy Susiladiesin EM-karsintaottelu Liettuaa vastaan.

19.8.2022 12:31 Koripallomuseo

Suomen Koripallomuseoyhdistys ry joutuu lomauttamaan toiminnanjohtajan

Suomen Koripallomuseoyhdistys ry:n hallitus on joutunut tekemään erittäin ikävän ja vaikean päätöksen toiminnanjohtajan lomauttamisesta taloudellisin perustein alkaen 15.8.2022. Lomautuksen on ilmoitettu jatkuvan toistaiseksi.

11.8.2022 09:10 Koripallomuseo

Alumnilisenssi on oiva tapa edistää suomalaista koriskulttuuria – Stay in the game!

Alumnilisenssi on matalan kynnyksen tapa tukea yhteisön toimintaa. 22 euroa kustantavan lisenssin tuotto tulee kokonaisuudessaan alumnitoiminnan ja mentoriohjelman kehittämisen hyväksi.

2.7.2022 11:43 Koripallomuseo

Koripallolehti Ribari 1/2022 on ilmestynyt ja ilmaiseksi luettavissa verkossa

Uusimmassa lehdessä mm. Leena Vestalan (nyk. Martin) haastattelu ja Lassi Tuovin ajatuksia niin valmentamisesta kuin elämästä, sekä Oppikoulucupien historiaa.

30.5.2022 12:39 Koripallomuseo

70 vuotta naiskorista Suomessa - tule mukaan tukemaan juhlavuoden kirjaprojektia!

Kirja toteutetaan sponsorien ja yksityislahjoittajien tuella. Koripallomuseon pienkeräykseen lahjoittamalla tuet kirjahankkeen toteutumista!

Näytä lisää vastaavia