Koripallomuseota ei perusteta Forssaan

25.3.2022 10:20 Forssan kaupungin valtuustoaloitteen perusteella päätettiin selvittää Koripallomuseon toiminnan käynnistäminen Forssaan. Selvitystyön perusteella päädyttiin tulokseen, että Koripallomuseolla ei ole taloudellisia edellytyksiä toimia Forssassa.

Selvitystyöstä vastasi Koripallomuseon toiminnanjohtaja Jari Toivonen yhdessä työryhmän kanssa, johon kuului edustajia mm. Forssan kaupunginhallituksesta, valtuustosta, virkamiehistöstä, Koripalloliitosta ja Urheilumuseosta. Selvityksen keskeiset osat olivat sijainti ja tila, taloudelliset realiteetit ja toimintakonsepti. Ryhmä kokoontui katselmuksiin ja palavereihin yhteensä neljä kertaa.

Keskeisimmiksi tilavaihtoehdoiksi nousivat niin sanottu Makasiinirakennus, Kuhalan koulu ja Kehräämön alueen vapaat tilat. Haasteena nähtiin potentiaalisen asiakaskunnan vähäisyys alueella.

Parhaaksi tilavaihtoehdoksi valikoitui makasiinirakennus, joka on vuodesta toiseen odottanut ratkaisua. Ideariihessä lisäelementteinä tarjottiin Elokuvamuseota ja elämyskeskusta. Lopullista konseptia ei lyöty lukkoon.

Taloudelliset realiteetit kävivät työryhmälle varsin pian selväksi. Makasiinirakennuksen kunnostus lämpimäksi tilaksi ilmastointeineen maksaisi varovaisen arvion mukaan noin 2,5–4 miljoonaa euroa. Rakennuskulujen lisäksi rakennukselle arvioitiin vuotuiset käyttökustannukset vastaavanlaisista rakennuksista. Yhdessä Forssan Yrityskehitys Oy:n kanssa kartoitettiin rahoitusmahdollisuuksia EU:n tasolta ja kotimaan hankemaailmasta. Työryhmä haastatteli lisäksi julkisen ja yksityisen puolen asiantuntijoita hankkeen kannattavuudesta.

Koripallomuseon lisäksi makasiinirakennukseen suunniteltiin yhteistyötä lentopallon ja salibandyn kanssa. Ideoinnissa palloilumuseosta käytettiin työnimikettä ”Elämys-/tiedekeskus”. Keskuksessa olisi opittu urheiluaiheen kautta anatomiasta, fysiologiasta sekä yhteiskunnasta ja kävijät olisivat päässeet kokeilemaan eri lajeja teknologiaa hyödyntäen.

- Oli erittäin mielenkiintoista olla selvityshankkeessa mukana ja työstää selvitystä osaavien ja motivoituneiden ihmisten kanssa. Hanke mallinsi todella mielenkiintoisen konseptin, vaikka emme päässeet sitä Forssassa edistämäänkään. Konsepti, kuten koko selvitystyö, on hyödynnettävissä jatkossa, kun alamme kartoittaa uusia potentiaalisia kaupunki- tai yrityskumppaneita, joilla voisi olla intressejä saada vetovoimaa ja elinvoimaa lisäävä kohde itselleen, kuvaa hankkeen selvitystyötä tehnyt Koripallomuseon toiminnanjohtaja Jari Toivonen.

- Siitä huolimatta, että hanke nyt osoittautui taloudellisesti mahdottomaksi, se oli erittäin mielenkiintoinen ja antoisa kartoitus yhteisen tahtotilan vallitessa. Maailmantilanteen totaalinen muuttuminen vaikutti tietysti myös lopputulokseen, jossa niin julkisen ja yksityisen sektorin taloudelliset panostukset, on vaikea nähdä suuntautuvan museotoimintaan, kertoo Forssan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mika Penttilä.

Selvitykseen saatiin tukea Opetus- ja kulttuuriministeriöstä 2021.

 

Lisätiedot:

Jari Toivonen
toiminnanjohtaja, Finnish Basketball Hall of Fame - Koripallomuseo
040 570 8078
jari.toivonen@koripallomuseo.fi

Mika Penttilä
Forssan kaupunginhallituksen puheenjohtaja
050 347 8268
mika.penttila@forssa.fi

 
16.5.2023 13:59 Koripallomuseo

Suomen koripallon isähahmon Robert "Petteri" Petersenin syntymäpäivä 16.5

Petterin syntymäpäivään on liittynyt aina koripalloa. Tämäkään päivä ei tee poikkeusta. Töölön Kisahallissa pelataan miesten Korisliigan kuudes finaali Helsinki Seagullsien ja Kauhajoen Karhu Basketin välillä.

16.2.2023 09:00 Koripallomuseo

Uusin Ribari-lehden digiversio nyt luettavissa ilmaiseksi

Uusimmassa lehdessä juhlistetaan 70 vuotta täyttänyttä naisten maajoukkuetta. Mukana on muun muassa legenda Hilkka Hakolan haastattelu sekä Anja Suomalaisen muistelmia Amerikan vuosiltaan.

2.12.2022 14:55 Koripallomuseo

Kohti unelmien naiskorista -seminaaritallenne nähtävissä Youtubessa

Ennen Susiladiesin sunnuntaina 27.11. pelattua EM-karsintaottelua Liettuaa vastaan Urhea-hallissa järjestettiin Kohti unelmien naiskorista -seminaari. Koripallomuseon järjestämä seminaaritallenne on nyt nähtävissä Koripalloliiton Youtube-kanavalla.

26.11.2022 20:30 Koripallomuseo

Koriksen Hall of Fame täydentyi viidellä lajilegendalla

Koripallomuseon järjestämä Alumnigaala 2022 vietettiin lauantaina Hilton Kalastajatorpalla. Hienossa tapahtumassa Hall of Fame -kunniagalleria sai viisi uutta jäsentä.

3.11.2022 11:00 Koripallomuseo

Koripallon Alumnigaalaa juhlitaan 26.11. Hilton Kalastajatorpalla - ilmoittaudu mukaan

Alumnigaala kokoaa korisihmiset yhteiseen illanviettoon, jossa mm. julkistetaan Hall of Fame 2022. Tule viettämään ikimuistoinen ilta loistavassa seurassa upean korisaiheisen ohjelman ympärillä.

3.11.2022 11:00 Koripallomuseo

Kohti unelmien naiskorista -seminaari Urhea-hallissa 27.11. – ilmoittaudu nyt

Naisten maajoukkue viettää juhlavuotta, kun ensimmäisestä maaottelusta tuli kesällä kuluneeksi 70 vuotta. Nyt on aika kerätä ihmiset tärkeän asian äärelle, kun Koripallomuseo järjestää naiskorisseminaarin. Seminaarin jälkeen käynnistyy Susiladiesin EM-karsintaottelu Liettuaa vastaan.

19.8.2022 12:31 Koripallomuseo

Suomen Koripallomuseoyhdistys ry joutuu lomauttamaan toiminnanjohtajan

Suomen Koripallomuseoyhdistys ry:n hallitus on joutunut tekemään erittäin ikävän ja vaikean päätöksen toiminnanjohtajan lomauttamisesta taloudellisin perustein alkaen 15.8.2022. Lomautuksen on ilmoitettu jatkuvan toistaiseksi.

11.8.2022 09:10 Koripallomuseo

Alumnilisenssi on oiva tapa edistää suomalaista koriskulttuuria – Stay in the game!

Alumnilisenssi on matalan kynnyksen tapa tukea yhteisön toimintaa. 22 euroa kustantavan lisenssin tuotto tulee kokonaisuudessaan alumnitoiminnan ja mentoriohjelman kehittämisen hyväksi.

2.7.2022 11:43 Koripallomuseo

Koripallolehti Ribari 1/2022 on ilmestynyt ja ilmaiseksi luettavissa verkossa

Uusimmassa lehdessä mm. Leena Vestalan (nyk. Martin) haastattelu ja Lassi Tuovin ajatuksia niin valmentamisesta kuin elämästä, sekä Oppikoulucupien historiaa.

30.5.2022 12:39 Koripallomuseo

70 vuotta naiskorista Suomessa - tule mukaan tukemaan juhlavuoden kirjaprojektia!

Kirja toteutetaan sponsorien ja yksityislahjoittajien tuella. Koripallomuseon pienkeräykseen lahjoittamalla tuet kirjahankkeen toteutumista!

Näytä lisää vastaavia