Miro Little: ”Mä tykkään haasteista”

19.6.2023 10:14 Tampereen Pyrinnön kasvatti Miro Little, 19, ampaisi supernovan tavoin taivaille Suomi-koriksen uutena nuorena tähtenä Susijengin historiallisen EM-kisakesän 2022 aikana. Vuoden verran kokemusta Yhdysvaltain high school -koripallon huipulta hakenut Miro on nyt palannut Suomeen ja valmis astumaan heti suureen rooliin Susijengi Rising Stars -leirityksessä.

Miro Little ja Susijengi Rising Stars aloittaa kotiturnauksen tänään maanantaina Urhea-hallissa. Kuvat: Ville Vuorinen

Touko-kesäkuun taite sujui Mirolta uutta oppien, sillä hän matkusti Yhdysvaltain syvään etelään Teksasin osavaltion Wacoon tutustumaan tulevaan opinahjoonsa Baylorin yliopistoon ja sen tunnustettuun koripallo-ohjelmaan.

Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:ssa Baylor Bears on jo käsite itsessään. Päävalmentaja Scott Drew aloittaa syksyllä jo 21. kautensa joukkueen peräsimessä ja joukkue on päässyt nauttimaan runsain mitoin menestyksestä 10 284 katsojaa vetävällä kotikentällään Paul J. Meyer Arenalla. Bears juhli NCAA:n valtakunnallista mestaruutta viimeksi keväällä 2021 ja voitti Big 12 -konferenssin runkosarjamestaruuden 2022.

Laatu näkyy kaikessa.

- Ihan ensimmäiseksi campukselle päästyäni hoidimme asuntohommani kuntoon, jonka jälkeen kävin läpi ison joukon lääketieteellisiä testejä. Kun lääkintästaffilta tuli vihreää valoa, alettiin treenata, Miro kertailee.

- Aamuseiskalta aloitettiin puntti- ja fysiikkatreenillä, josta siirryttiin suoraan 45-60 minuuttia kestävään lajitreeniin. Harjoiteltiin tosi spesifejä asioita ja niiden asioiden ympäriltä pelattiin 1-1- tai 2-2-pelejä. Vielä iltaisin menin salille treenarin kanssa vetämään henkilökohtaisen workoutin tai heittelemään.

Vaikka NCAA-kauden 2023-24 alkuun on aikaa neljä ja puoli kuukautta ja yliopiston opiskelijat ovat kourallista kesäkurssilaisia lukuun ottamatta kesälomilla, Bearsin koko valmennusjohto ja tulevan kauden pelaajat valmistautuvat jo kauden koitoksiin.

Yhdysvaltain huippujoukkueiden kategoriaan kuuluvaan Baylor Bearsiin liittyminen tuo Miron myös aivan uudenlaisen haasteen eteen. Bearsin takakentällä minuuteista kilpailevat mm. kesän 2024 NBA-draftin kärkivarauksiin uumoiltu Ja’Kobe Walter, viime kauden tulokasryhmässä väläytellyt Langston Love sekä siirtopelaajat Jayden Nunn ja RayJ Dennis.

- Koko valmennusstaffi on ollut treeneissä. Olen jutellut paljon eri valmentajien kanssa ja olemme käyneet kehityskohteita läpi. Tarkoitus on saada pelaajat mahdollisimman valmiiksi ensi kautta varten, Little miettii.

- Mun pelipaikalla on Baylorissa tosi kovia pelaajia ja joka ikisestä peliminuutista pitää kilpailla, mitään ei anneta ilmaiseksi. Mutta niin se on mennyt mun uralla tähänkin asti. Mä tykkään haasteista.

Hurja nousu ikäluokan pelaajarankingissa

Miro Little päätti jättää vuosi sitten viimeisen lukiovuotensa Mäkelänrinteen urheilulukiossa väliin ja siirtyä Yhdysvaltoihin Sunrise Christian Academyyn totuttelemaan amerikkalaiseen pelityyliin.

Kun Little matkusti Prahan ja Berliinin EM-kisanäyttämöiltä uuteen joukkueeseensa, hänen oli todistettava kykynsä uusille joukkuetovereilleen. Muutaman viikon totutteluvaiheen ylä- ja alamäkien jälkeen Miro lunasti paikkansa joukkueen aloittavana takamiehenä. Tie vei huhtikuussa jopa vuotuiseen kansainvälisten teinitähtien tähdistöotteluun, Nike Hoop Summitiin.

- Tiesin, että eka kausi Jenkeissä tulisi olemaan tosi haastava, mutta halusin ottaa sen haasteen vastaan. Nyt tiedän tosi paljon paremmin, mitä college-koris tulee olemaan ja mitä siellä tulee odottaa, hän pohtii.

Jo mainitun Nike Hoop Summit -paikan lisäksi Miron edesottamuksista kertoo omaa kuvaansa se, että Sunrise Christian sijoittui Yhdysvaltain valtakunnallisessa rankingissa 8. sijalle suomalainen takamies puikoissaan.

Henkilökohtaisella tasolla Little kohosi viimeisen vuoden high school -pelaajien (v. 2004 syntyneet) Yhdysvaltain rankingissa ikäluokkansa 18.-25. parhaaksi pelaajaksi. Kova suoritus millä tahansa mittapuulla.

- Tiesin kyllä high schooliin lähtiessä, että minulla olisi mahdollisuus näyttää, että pystyisin pelaamaan isoa roolia tuolla tasolla. En kiinnittänyt henkilökohtaiseen rankingiin ihan hirveästi huomiota, mutta onhan tuo nousu osoitus siitä, että jotain on tehty oikein.

Littlen merkitystä joukkueeseensa korostaa myös hänen pelityylinsä. No Ceilings NBA -blogin toimittaja Tyler Metcalf kuvaili Littlen pelaavan kuin ”koutsin poika”; antavan ylimääräisen effortin joka ainoassa tilanteessa ja luovan henkeä ryhmään.

- Kuulostaa multa, Miro nauraa.

- Kaikki, jotka on koskaan käynyt katsomassa mun pelaamista, tietää kyllä, että mä pyrin olemaan äänekkäimpiä ja energisimpiä pelaajia kentällä ja penkillä. Se tulee neutraalina lisänä muun pelini päälle.

Susijengi Rising Starsissa tiedossa alley oop -klinikka

Miro palasi Teksasista Helsinkiin perjantaina ja liittyi välittömästi Susijengi Rising Starsin harjoituksiin.

Tänään maanantaina Mäkelänrinteen Urhea-hallilla alkavaan turnaukseen saapuvia katsojia Miro evästää lupailemalla, että kentällä on viime vuoden susikesää urheilullisempi, taitavampi ja räjähtävämpi Miro.

- Viime kausi oli tosi merkittävä kehitysaskel. Olen oppinut lukemaan tilanteita paremmin, olen valmiimpi kentällä, pystyn aistimaan tilanteita ennalta. Viime kesä Susijengin kanssa oli tosi silmiä avaava kokemus ja nyt otetaan taas seuraavia askelia, Miro hymyilee.

Miro on hyvillään siitäkin, että kesäkuun Susijengi Rising Stars -leirityksessä ja peleissä häneltä odotetaan entistä suurempaa ruutua yhtenä joukkueen johtohahmoista.

- Mähän sanoin, että tykkään haasteista! Hyvällä mielellä ja innolla starttailemaan taas uutta susikesää.

Parinkin päivän otannan perusteella Miro uskoo, että Susijengi Rising Stars -ryhmä tulee tarjoilemaan kotiturnauksessaan vauhtia, intensiteettiä ja näyttäviä suorituksia.

- Viime kaudella high schoolissa sai aika paljon toimittaa palloa korin päälle joukkuekavereille donkattavaksi ja sama meno näyttää jatkuvan nyt. Ihan kiitettävän paljon raudan yläpuolella pelaavia kavereita meillä, hän vinkkaa.

Susijengi Rising Stars -turnauksen otteluaikataulu 19.-21.6.

  • Ma 19.6. klo 18.30 Susijengi Rising Stars – Latvian haastajamaajoukkue
  • Ti 20.6. klo 16.30 Viron haastajamaajoukkue – Latvian haastajamaajoukkue
  • Ke 21.6. klo 18.30 Susijengi Rising Stars – Viron haastajamaajoukkue

Ottelut pelataan URHEA-hallissa Helsingin Mäkelänrinteessä.

Huom.! Susijengi Rising Stars -turnaukseen ei myydä lippuja ovelta, ainoastaan ennakkolipunmyynti. Turnauksen lipunmyyntiin täältä.

Henkilöt

 
17.9.2024 08:06 Susijengi

Juho Nenosen pelaajaura päätökseen

Viimeisen kymmenen vuoden ajan Salon Vilpasta Korisliigassa edustanut Tapiolan Hongan kasvatti Juho Nenonen, 37, lyö pelitossut naulaan. Nenonen ilmoitti päätöksestään tiistaiaamuna sosiaalisessa mediassa. Nenosen uran kruunut olivat kolme Suomen mestaruutta, kaksi cupin mestaruutta, kausi Argentiinassa sekä vuodet Susijengin kanssa.

16.9.2024 14:34 Susijengi

Ville Tahvanainen Portugalin pääsarjaan

Ammattilaisuransa viime kaudella Islannin liigassa aloittanut Helsingin NMKY:n kasvatti Ville Tahvanainen, 193 cm ja 24 vuotta, siirtyy alkavaksi kaudeksi Portugalin pääsarjaan CD Povoan joukkueeseen. Susijengissäkin yli kymmenen ottelua pelannut Tahvanainen on ensimmäinen suomalainen miespelaaja Portugalin pääsarjassa.

3.9.2024 14:24 Susijengi

Aatu Kivimäki Slovakian mestarin pelinrakentajaksi

Viimeiset kolme kautta Saksan Bundesliigaa ja Pro A:ta Tigers Tübingenin paidassa pelannut Karkkilan Urheilijoiden kasvatti Aatu Kivimäki, 186 cm ja 27 vuotta, siirtyy Slovakian hallitsevan mestarin Patrioti Levicen pelinrakentajaksi. Kivimäen sopimus kattaa sen osan kaudesta, jonka aikana Patrioti Levice pelaa europelejä.

1.9.2024 21:20 Susijengi

Daniel Dolencin ura jatkuu Romaniassa

Viime vuosina ulkomaiden ammattilaiskokemusta niin Ranskasta, Itävallasta kuin Liettuastakin kerännyt Espoo Basket Teamin kasvatti ja Susijengin sentteri Daniel Dolenc, 205 cm ja 31 vuotta, siirtyy ensi kaudeksi Romanian pääsarjaan. Dolencin uusi seura on suomalaisille jo parin vuoden takaa entuudestaan tuttu SCM Craiova.

27.8.2024 10:00 Susijengi

Susijengin EM-kotikisojen liput nyt myynnissä

Tampereella pelattavien koripallon EM-kisojen kotikisojen ensimmäisten lippu- ja matkapakettien julkinen myynti on käynnistynyt.

26.8.2024 15:46 Susijengi

Vuosi EM-kotikisoihin – lippu- ja matkapaketit Tampereelle yhdestä osoitteesta

Seitsemän vuotta siten Susijengi isännöi Helsingissä EM-kotikisoja, jotka jäivät historiaan viikon mittaisina hurmosbileinä. Tiistaina on tasan vuosi bileiden jatkumiseen Tampereella. Rajapyykin kunniaksi kotikisojen ensimmäisten lippu- ja matkapakettien julkinen myynti alkaa tiistaina klo 10:00.

19.8.2024 16:28 Pääjuttu

Susijengi astuu EM-kotikisoissa parketille klo 20.30 alkavissa iltapeleissä – lipunmyynnin aloitus lähenee

Susijengin pelien aikataulu EM-kotikisoissa 2025 on vahvistunut. Susijengi astelee parketille illan viimeisissä, klo 20.30 alkavissa otteluissa. Virallinen lipunmyynti alkaa tiistaina 27.8. eli tasan vuosi ennen kisojen alkua. 6. pelaajat pääsevät kuitenkin lippukaupoille jo ennen virallista lipunmyyntiä.

16.8.2024 09:56 Susijengi

Susijengi säilytti 20. sijan miesten maailmanrankingissa

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on julkaissut tuoreimman miesten maailmanrankinginsa. Valencian olympiakarsinnoissa semifinaaliin yltänyt Susijengi säilyttää uudessa rankingissa paitsi vuosi sitten saavuttamansa maailmanrankingin 20. sijan, myös Euroopan rankingin 13. sijan.

7.8.2024 20:19 Susijengi

Lauri Markkaselle monivuotinen jatkosopimus Utah Jazziin

Jyväskyläläisen HoNsUn kasvatti ja kaikkien aikojen suomalaiskoripalloilija Lauri Markkanen, 213 cm ja 27 vuotta, on odotetusti allekirjoittanut viisivuotisen jatkosopimuksen NBA-joukkueensa Utah Jazzin kanssa. Uusi sopimus pitää Susijengin kulmakiviin lukeutuvan Markkasen Salt Lake Cityssä kevääseen 2029.

3.8.2024 22:02 Susijengi

Joel Mäntysen kansainvälinen ura käyntiin Patrioti Levicessä

Korisliigan viime kausien kotimaisten pistetykkien parhaimmistoon lukeutuva kotkalaislähtöinen KTP:n kasvatti Joel Mäntynen, 199 cm ja 22 vuotta, on allekirjoittanut tulevaa kautta koskevan sopimuksen kolme edellistä Slovakian mestaruutta voittaneen ja FIBA:n Mestareiden Liigan karsintoihin osallistuvan Patrioti Levicen kanssa.

Näytä lisää vastaavia